ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dragoş Anastasiu, vicepreşedintele ANAT: Încrederea a ajuns foarte jos în România | Mediul de afaceri aleargă după piatra aruncată în lac de câte un ţăcănit

25 Februarie 2019   |   AGERPRES

Anastasiu a menţionat că prevederile OUG 114/2018 privind măsuri fiscal-bugetare nu vor avea impact doar pe sectoarele de energie, telecom şi bancar.

 
 
România se află într-un moment critic în care sentimentul de încredere a ajuns mai jos ca niciodată şi nu ştiu dacă îşi imaginează cineva ce se întâmplă când vine câte un ţăcănit şi lansează ceva, iar după aceea 17 asociaţii stau şi aleargă după piatra aruncată într-un lac, să facă ceva cu ea, a declarat, luni, într-un eveniment de specialitate, Dragoş Anastasiu, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi preşedintele Grupului Eurolines România.

"Fustrarea mea nu e că nu înaintăm, pentru că noi înaintăm datorită unor astfel de oameni care sunt aici în sală (antreprenori, n.r.) şi care fac nişte eforturi senzaţionale. Nu ştiu dacă îşi imaginează cineva ce se întâmplă când vine câte un ţăcănit şi lansează ceva şi după aceea 17 asociaţii stau şi aleargă după piatra aia aruncată într-un lac să facă ceva cu ea. Nu vă daţi seama câte şedinţe a avut Coaliţia pentru Dezvoltarea României pentru ca să îndreptăm greşeli. Mi-aduc aminte de split TVA... când ni se spunea "Noi tot o facem!". Şi ce s-a întâmplat? Nu s-a făcut! Este evident că într-o astfel de gâlceavă naţională, noi nu putem să avem succesul pe care am putea să-l avem. Avem nevoie de dialog, dar trebuie să ai şi cu cine. Nivelul mediului de afaceri a crescut senzaţional în ultimii zece ani, în timp ce pe partea cealaltă nivelul a tot scăzut şi acum suntem la o diferenţă în care există un fel de mimat de buze, dar de fapt nu ne înţelegem. Cred că soluţia este ca fiecare să se implice acolo unde este şi să facă ceva în zona civică, politică, profesională şi să nu mai creadă că dacă lui îi merge cât de cât şi se descurcă îi lăsăm pe alţii să facă lucrurile macro. Nu se va întâmpla asta. Ne aflăm într-un moment critic al României şi în care sentimentul de încredere a ajuns mai jos ca niciodată într-o ţară în care oricum era jos. Dacă nu începem să ne mişcăm ne va fi foarte greu", a spus reprezentantul Eurolines România.


Anastasiu a menţionat, totodată, că prevederile OUG 114/2018 privind măsuri fiscal-bugetare nu vor avea impact doar pe sectoarele de energie, telecom şi bancar.

"Avem de-a face în România cu tot felul de personaje care visează câte ceva, vin pe 15 decembrie (2018, n.r.) şi spun: "Tot ce aţi pregătit voi pentru anul viitor, la gunoi! Schimbăm tot!". Pentru că nu schimbă nimeni numai în energie, telecom şi bănci... Sigur, că noi suntem antreprenori şi ne adaptăm cumva, găsim soluţii. Spuneam că în Germania e plictiseală, nu se întâmplă nimic... dar nici chiar ca aici! De când am venit aici, nu mă plictisesc deloc. Noi suntem unul dintre stakeholderii unui proiect care se cheamă economia României. Celălalt este statul. Eu n-am văzut proiecte care să iasă şi în care stakeholderii să îşi dea la gioale. Dialog şi predictibilitate sunt cuvinte pe care nu le mai suport. Probabil să suntem prea puţini care spunem că dacă nu avem un cadru de încredere şi care nu se poate construi decât pe dialog, pe studii de impact, pe gândite pe termen lung, nu vom putea înainta cel puţin la nivelul potenţialului pe care îl avem", a susţinut Anastasiu.

În ceea ce priveşte piaţa de capital din România, Dragoş Anastasiu a subliniat că Bursa reprezintă un exemplu important de urmat.

"Şi eu m-am gândit de mai multe ori (la listare pe Bursă, n.r.) şi am stat în expectativă să văd ce se întâmplă cu alte cazuri care au avut mai mult curaj şi mai multă înţelegere a fenomenului decât am avut eu. Chiar am avut un caz în care am zis că dacă respectivul reuşeşte mă duc şi eu, din păcate n-a reuşit... Este o problemă de înţelegere a fenomenului (piaţa de capital, n.r.). Noi, antreprenorii români, puţini suntem economişti, ba suntem ingineri, ba medici... Nu avem înţelegerea asta profundă şi nu mai avem nici timp să înţelegem prea multe, ci înţelegem mai mult din mers una câte una. Fenomenul bursă, pentru mine nu a fost totdeauna foarte clar şi nici nu am avut ocazia să stau de vorbă, aprofundat, cu specialişti care să-mi spună care sunt avantajele şi dezavantajele. Din punctul acesta de vedere, mai degrabă te uiţi de jur-împrejur, vezi ce se întâmplă şi îţi iei curaj sau nu. Plusul este faptul că poţi să faci un semi-exit controlat, să şi rămâi, să şi lichidizezi... sau să măreşti capitalul. Minusul este, din punctul meu de vedere, pregătirea. Aşa cum ne-am dezvoltat noi, relativ haotic, cu diverse activităţi, nu ai şanse. Bursa e un exemplu important de urmat, chiar dacă vrei, chiar dacă nu vrei să te listezi. Cred că trebuie să te comporţi ca şi cum tu ai dispera mâine şi compania ta trebuie să aibă o existenţă mai departe", a afirmat Anastasiu.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a organizat, luni, prima ediţie a Summit-ului Internaţional cu tema "Piaţa românească de capital - evoluţie şi perspective".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5105 / 5353
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Meet the Professionals | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director - Bergenbier SA, avocat ”antrenat” în multinaționale și cu o bogată experiență dobândită în gestionarea unor tranzacții de referință pe piața locală: ”Oamenii pe care i-am întâlnit au făcut diferența și au contribuit la dezvoltarea și la evoluția mea, atât colegi din business, din interiorul echipelor din care am făcut parte, cât și liderii care mi-au servit drept model”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...