
Europenii care merg în Regatul Unit vor avea nevoie de o autorizație de călătorie obligatorie începând cu 2 aprilie
31 Martie 2025
AgerpresGuvernul britanic a explicat această măsură prin nevoia de 'securizare a granițelor' și prin 'digitizarea sistemului de imigrație'.
Europenii vor fi obligați să aibă un permis de călătorie pentru a merge în Regatul Unit începând de miercuri, 2 aprilie, proces care poate fi realizat online prin plata unei sume de 12 euro ce urmează să fie majorată în curând la 19 euro, relatează AFP.
Această Autorizație Electronică de Călătorie (ETA), necesară înainte de plecare și valabilă doi ani, poate fi obținută din aplicația 'UK ETA' sau de pe site-ul guvernului britanic, gov.uk.
Autorizația era deja obligatorie pentru vizitatorii din afara UE scutiți de viză pentru a intra în Regatul Unit.
Similară cu ESTA pentru Statele Unite, ETA are scopul de a consolida securitatea frontierei, potrivit guvernului britanic.
Această Autorizație Electronică de Călătorie (ETA), necesară înainte de plecare și valabilă doi ani, poate fi obținută din aplicația 'UK ETA' sau de pe site-ul guvernului britanic, gov.uk.
Autorizația era deja obligatorie pentru vizitatorii din afara UE scutiți de viză pentru a intra în Regatul Unit.
Similară cu ESTA pentru Statele Unite, ETA are scopul de a consolida securitatea frontierei, potrivit guvernului britanic.
De miercuri, cetățenii din aproximativ treizeci de țări europene - inclusiv toți cei din Uniunea Europeană (UE), cu excepția Irlandei - vor trebui să aibă acest permis de călătorie pentru Marea Britanie, țară care a părăsit UE în 2020.
El costă 10 lire (aproximativ 12 euro), preț care va crește la 16 lire (aproximativ 19 euro) din 9 aprilie.
Solicitantul trebuie să prezinte o fotografie a pașaportului și o fotografie cu chipul său. Procesul durează mai puțin de zece minute, iar autorizația de călătorie, legată digital de pașaport, este de obicei acordată în câteva momente, potrivit Ministerului britanic de Interne.
Cu toate acestea, guvernul recomandă un termen de trei zile lucrătoare pentru un răspuns, în unele cazuri rare existând necesitatea unei verificări suplimentare.
ETA permite șederea în Regatul Unit timp de până la șase luni. Ea permite călătorii nelimitate timp de doi ani, dar cererea trebuie reînnoită în cazul schimbării pașaportului.
În ianuarie, ea a devenit obligatorie pentru cetățenii din aproximativ 50 de țări și teritorii, inclusiv Statele Unite, Canada și Australia. Sistemul a fost lansat în 2023, inițial pentru cetățenii Qatarului, înainte de a fi extins și la alte țări din Golf.
Ea este necesară și pentru copii și bebeluși.
Circa 1,1 milioane de ETA au fost emise până la sfârșitul anului 2024, potrivit Ministerului britanic de Interne.
Cu toate acestea, elevii sub 18 ani care vin din Franța într-o excursie școlară sunt scutiți de acest permis de călătorie, la fel ca și deținătorii unui pașaport britanic sau irlandez și persoanele cu reședință în Regatul Unit.
Pasagerii care tranzitează pe calea aerului Regatul Unit fără a trece prin controalele la frontieră din Regatul Unit - așa cum este posibil pe aeroporturile Heathrow și Manchester din Londra - sunt de asemenea scutiți de această autorizație.
Însă cei care tranzitează prin majoritatea celorlalte aeroporturi din țară, unde trebuie să treacă prin controale de securitate la aterizare, vor avea nevoie de ETA.
Guvernul britanic a explicat această măsură prin nevoia de 'securizare a granițelor' și prin 'digitizarea sistemului de imigrație'.
'Extinderea ETA la nivel mondial confirmă angajamentul nostru de a consolida securitatea prin tehnologie și inovare', a declarat secretarul de stat pentru migrație și cetățenie, Seema Malhotra, pe 5 martie, când cererile ETA au fost deschise europenilor.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1 / 5398 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2025, ceremonie ce va avea loc joi | NNDKP, Schoenherr și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui împrumut de peste 54,7 mil. € în România și a unui împrumut de 275 mil. € în Spania | Alexandru Bîrsan (co-managing partener) și Rebecca Marina (counsel), în prim plan
VIDEO | Pastila de insolvență – Procedurile de restructurare (powered by ZRVP)
Rundă de promovări la ZRVP | Echipa de seniori a firmei crește cu șapte avocați. Dr. Cosmin Vasile: ”Ceea ce definește avocatul ZRVP este căutarea obsesivă a soluției juridice care să răspundă cel mai bine nevoilor clientului, iar aceasta este calitatea cheie a fiecărui membru al echipei ZRVP și primul criteriu care stă la baza promovărilor anuale”
CMS anunță noi promovări în România | Alina Tihan preia rolul de Partener în departamentul de Finanțe, iar Andrei Tercu devine co-coordonator al departamentului de Taxe. Horea Popescu, Managing Partner: ”Abilitățile lor de lideri și capacitatea de a obține rezultate excepționale le-a adus încrederea și aprecierea tuturor”
Chambers Europe 2025 | Cele mai bune firme locale de avocați în 9 arii de practică. NNDKP, Filip & Company, Schoenherr, RTPR și Țuca Zbarcea & Asociații au cele mai multe nominalizări pe prima bandă a performanței profesionale
Bondoc și Asociații a anulat un Proces-verbal de sancționare emis în materia RO e-Transport. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii înseamnă provocare, determinare, perseverență și o mare dorință de echilibru între viața personală și cea profesională. Irina Corcoveanu, Partener WHSimion & Partners: ”Poate că femeile au nativ o înclinație mai mare către o abordare mai empatică și o diversitate de perspective, însă aceste calități le pot manifesta în egală măsură și bărbații avocați. Diferența ar putea să fie mai degrabă de la o persoană la alta, decât de la un gen la altul”
Women Lawyers | Doamnele au roluri principale și instrumentează proiecte majore la PNSA, firmă în care membrele echipei au un profil profesional bine conturat. Camelia Pătrașcu, Partener: ”Am ocazia de a profesa într-un mediu competitiv, alături de avocați de excepție. În fiecare zi descopăr ceva nou și apreciez deschiderea mea către învățare și inspirația pe care o găsesc în cei din jur”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...