ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiect de lege ce prevede interdicţia de închiriere sau folosinţă a apartamentelor din blocurile cu risc seismic, aprobat de Guvern

02 Martie 2023   |   Agerpres

Actul normativ, care va fi transmis Parlamentului, cuprinde noi reglementări pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.

 
 
Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de lege care prevede interdicţia de închiriere sau cedare în comodat sau folosinţă a apartamentelor în blocurile de locuinţă clasificate cu risc seismic I, a anunţat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Actul normativ, care va fi transmis Parlamentului, cuprinde noi reglementări pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.

"Evident, am solicitat procedură de urgenţă pentru acest proiect legislativ. În primul rând, este vorba despre accelerarea activităţilor de evaluare vizuală rapidă a clădirilor din România. (...) Sunt mai multe etape prin care ajungem la execuţia unei lucrări de consolidare. Prima etapă, o noutate introdusă pe un model european, internaţional, este această evaluare vizuală rapidă introdusă prin Legea 212 astfel încât specialiştii, inclusiv din autorităţi locale, (...) să poate evalua vizual rapid aceste clădiri. Termenele prevăzute în acest proiect de lege sunt următoarele: pentru şcoli şi spitale, evaluarea vizuală rapidă a clădirilor trebuie să înceapă cel mai târziu la 1 ianuarie 2024 şi trebuie finalizate aceste evaluări vizuale rapide cel târziu la 1 noiembrie 2024, astfel încât, acolo unde se constată că în urma evaluării vizuale rapide trebuie întocmit un raport de expertiză de clasificare în risc seismic, termenele să poată fi respectate", a explicat ministrul.


El a adăugat că în Legea 212 sunt prevăzute, deja, termene pentru a doua etapă de expertizare pentru şcoli şi spitale.

"Termenele sunt cel târziu la 1 ianuarie 2025 să înceapă pentru cele care în urma evaluării vizuale rapide se constată că ar fi necesar a fi expertizate şi această expertizare să se finalizeze la 1 iunie 2026. (...) Pentru alte clădiri cu destinaţie publică, aceleaşi termene sunt propuse: cel târziu până la 1 ianuarie 2024 să înceapă, cel târziu până la 1 noiembrie să se finalizeze evaluarea vizuală rapidă. La blocuri de locuinţe termenele propuse sunt 1 ianuarie 2025, până la care să înceapă. Evident, nimeni nu exclude să se înceapă mai repede, dar acesta este termenul final pentru a începe la toate asemenea obiective, şi finalizarea până la 1 iunie 2026", a precizat Cseke Attila.

Potrivit acestuia, o altă modificare propusă în proiectul de lege este de a introduce pentru clădiri clasificate cu risc seismic I o interdicţie pentru organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente sau temporare în cazul în care există aglomerări de persoane - încăperi în care pentru o persoană sunt mai puţin de 4 metri pătraţi şi mai mult de 50 de persoane.

"De asemenea, se propune interdicţia de închiriere sau cedare în comodat sau folosinţă a apartamentelor în blocurile de locuinţă, pentru apartamente care sunt situate în clădiri blocuri de locuinţă clasificate cu risc seismic I. Este o măsură temporară. (...) Nu vorbim despre o interdicţie permanentă, vorbim despre o interdicţie temporară, pe perioada până la care se soluţionează această consolidare", a explicat ministrul.

Cseke Attila a menţionat că, în cazul clădirilor sau locuinţelor închiriate deja, contractul de închiriere va înceta de drept într-un termen de 30 de zile de la momentul întocmirii raportului de expertiză tehnică.

"Deci, evaluarea vizuală rapidă nu produce efecte decât în sensul în care este obligatoriu să treci la expertizare. Interdicţia închirierii este din momentul întocmirii raportului de expertiză. Etapele sunt obligatorii, adică dacă tu, în urma evaluării vizuale rapide, ai constatat că este necesară o expertizare, nu poţi să spui că nu mai expertizezi, trebuie să mergi mai departe. Legea prevede sancţiuni inclusiv pentru autoritatea locală şi inclusiv pentru proprietari, dacă nu expertizezi o clădire care a fost evaluată vizual rapid şi în urma evaluării se cere o expertizare", a transmis el.

Ministrul a precizat că proiectul de lege aprobat de Guvern prevede un acord al majorităţii proprietarilor dintr-o clădire încadrată cu risc seismic în vederea executării lucrărilor de consolidare, faţă de acordul unanim cum este prevăzut în prezent în legislaţie.

"O altă propunere de modificare în acest proiect legislativ priveşte cvorumul necesar pentru asociaţiile de proprietari, respectiv pentru proprietari acolo unde nu sunt asociaţii de proprietari, propunerea Guvernului în textul aprobat este aceea ca acest acord să poată fi luat cu jumătate plus unu din numărul proprietarilor aferenţi asociaţiei de proprietari", a indicat ministrul.

Totodată, au fost modificate şi anumite criterii de eligibilitate la finanţare. "De asemenea, o altă modificare este prevăzută din practică, din ceea ce s-a întâmplat în judeţul Gorj la cutremurele, în principal, din 13 - 14 februarie. Partea de nord a judeţului Gorj, dacă vă uitaţi pe harta de risc seismic, este clasificată într-o zonă în care acceleraţia terenului este considerată ca fiind egală sau mai mică cu 0,15 g, e o clasificare a specialiştilor. În programul de consolidare de risc seismic pentru a beneficia, pentru a fi eligibilă o clădire la finanţare, acest procent a fost stabilit la 0,20 g, egal sau mai mare de 0,20 g. Având în vedere ceea ce s-a întâmplat în judeţul Gorj şi că partea unde s-au întâmplat pagube şi avarii la clădiri este situată într-o zonă care astăzi nu este eligibilă, Guvernul propune ca acest criteriu să fie redus astfel încât de la 0,15 g să poată fi eligibil un obiectiv de investiţii în programul de consolidare de risc seismic", a afirmat Cseke Attila.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 722 / 5142
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...