ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

MF propune adaptarea cadrului legislativ pentru diversificarea instrumentelor de finanţare, inclusiv pentru proiecte de apărare

13 August 2024   |   Agerpres

Ministerul Finanţelor a publicat în transparenţă un proiect de act normativ care să reglementeze posibilitatea Guvernului României de diversificare a instrumentelor de finanţare specifice puse la dispoziţie de guverne şi entităţi guvernamentale pentru proiecte de interes strategic naţional, inclusiv de apărare şi securitate naţională.

 
 
Ministerul Finanţelor propune adaptarea cadrului legislativ pentru a putea accesa instrumente de finanţare pentru proiecte de interes strategic naţional, inclusiv de apărare şi securitate naţională, conform unui comunicat al instituţiei.

Ministerul Finanţelor a publicat în transparenţă un proiect de act normativ care să reglementeze posibilitatea Guvernului României de diversificare a instrumentelor de finanţare specifice puse la dispoziţie de guverne şi entităţi guvernamentale pentru proiecte de interes strategic naţional, inclusiv de apărare şi securitate naţională.

Concret, pot fi accesate fonduri, în condiţii financiare foarte avantajoase, prin mecanismul FMF (Foreign Military Financing - Finanţare Militară Externă) oferite de către Guvernul SUA guvernelor altor state, fiind necesară modificarea şi completarea OUG 64/2007, în sensul includerii acestui tip de instrument de finanţare a datoriei publice guvernamentale.


Potrivit sursei citate, adaptarea cadrului legislativ prevede: includerea posibilităţii utilizării unor mecanisme de finanţare specifice puse la dispoziţie de alte guverne şi/sau alte entităţi guvernamentale, pentru finanţarea unor contracte/ acorduri de achiziţii/ proiecte de interes strategic naţional; reglementarea unor elemente specifice legate de derularea acestor finanţări; asigurarea posibilităţii ca astfel de finanţări contractate de Guvernul României să poată fi subîmprumutate companiilor de stat relevante şi/sau acestea să beneficieze de garanţia statului pentru astfel de împrumuturi contractate în nume propriu, cu respectarea legislaţiei privind ajutorul de stat.

În Nota de fundamentare a proiectului de act normativ se menţionează că pentru asigurarea nevoilor urgente de capabilităţi militare este necesară identificarea şi diversificarea instrumentelor de finanţare a achiziţiei de tehnică şi echipamente militare.

"În contextul derulării cu Guvernul SUA a unor programe de înzestrare cu impact semnificativ asupra dezvoltării capabilităţilor militare, coroborat cu situaţia actuală de securitate regională, reprezentaţii Guvernului SUA au informat partea română cu privire la posibilitatea accesării de fonduri, în condiţii avantajoase, prin mecanismul FMF (Foreign Military Financing - Finanţare Militară Externă) pentru finanţarea unor contracte de achiziţii în scop militar încheiate cu departamente/agenţii coordonate de către Departamentul Apărării din SUA. În cadrul mecanismului FMF sunt aprobate fonduri la dispoziţie de până la 4 miliarde USD pentru împrumuturi directe, cu posibilitate de rambursare în 12 ani, după o perioadă de graţie de un an de la data efectuării primei trageri, la o dobândă avantajoasă (apropiată de costul de finanţare al SUA, respectiv ratele de dobândă ale obligaţiunilor emise de Trezoreria SUA la care se adaugă o marjă), precum şi fonduri de până la 8 miliarde USD, atrase prin contractarea de împrumuturi din pieţele financiare, garantate de către Guvernul SUA. Disponibilitatea acestor sume se modifică pe măsură ce se încheie acorduri de împrumut cu partenerii. Polonia a fost singurul stat care a beneficiat anterior de acest program", se spune în document.

De asemenea, MF menţionează că prin Memorandumul aprobat în iulie 2024, Guvernul României a aprobat iniţierea demersurilor pentru utilizarea mecanismului de finanţare FMF oferit de către Guvernul SUA în scopul finanţării unor contracte privind asigurarea capabilităţilor militare pentru România. Pentru a putea utiliza facilitatea de împrumuturi directe oferită de Guvernul SUA în cadrul acestui mecanism în anul 2024, semnarea acordului de împrumut între Guvernul SUA şi Guvernul României trebuie să se realizeze până la data de 30 septembrie 2024, ceea ce conduce la necesitatea urgentării aprobării modificării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007, astfel cum a fost prevăzut şi în Memorandumul menţionat anterior.

Totodată, proiectul de act normativ vine cu reglementări pentru a permite achiziţia online de titluri de stat Tezaur.

Modificările au în vedere flexibilizarea costurilor MF către Compania Naţională Poşta Română, pentru activitatea acesteia de distribuire şi plată a titlurilor de stat Tezaur.

Reglementarea vine în contextul în care MF pregăteşte implementarea unor noi soluţii tehnice care să permită achiziţia titlurilor de stat Tezaur inclusiv online, fapt ce va permite o distribuţie mai cuprinzătoare a acestor titluri, cu modalităţi noi de subscriere şi de plată la scadenţă.

MF precizează că răspunde astfel solicitărilor de a facilita accesul la cumpărarea titlurilor de stat Tezaur inclusiv a persoanelor cu cetăţenie română din diaspora. MF va extinde baza de investitori de tipul persoanelor fizice, contribuind la dezvoltarea pieţei interne a titlurilor de stat şi susţinerea procesului de finanţare a statului român de pe piaţa internă prin intermediul acestor instrumente.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 5222
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...