Ministerul Energiei: Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru reglementarea capacităţilor de stocare a energiei, în consultare publică
30 Octombrie 2024
AgerpresAcest proiect de ordonanţă de urgenţă urmăreşte crearea unui cadru solid şi sustenabil pentru dezvoltarea capacităţilor de stocare de energie, stabilirea regimului de interes public naţional pentru proiectele de producere a energiei electrice strategice şi implementarea măsurilor de auditare cibernetică pentru siguranţa infrastructurilor fotovoltaice.
Ministerul Energiei a lansat în consultare publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru reglementarea capacităţilor de stocare a energiei şi declararea proiectelor energetice de importanţă naţională, a anunţat miercuri ministerul de resort.
"Ministerul Energiei anunţă lansarea în consultare publică a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea cadrului legislativ existent, vizând atât Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cât şi Legea nr. 220/2008 privind promovarea producerii de energie din surse regenerabile", se precizează în comunicat.
Conform sursei citate, acest proiect de ordonanţă de urgenţă urmăreşte crearea unui cadru solid şi sustenabil pentru dezvoltarea capacităţilor de stocare de energie, stabilirea regimului de interes public naţional pentru proiectele de producere a energiei electrice strategice şi implementarea măsurilor de auditare cibernetică pentru siguranţa infrastructurilor fotovoltaice.
"Ministerul Energiei anunţă lansarea în consultare publică a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea cadrului legislativ existent, vizând atât Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cât şi Legea nr. 220/2008 privind promovarea producerii de energie din surse regenerabile", se precizează în comunicat.
Conform sursei citate, acest proiect de ordonanţă de urgenţă urmăreşte crearea unui cadru solid şi sustenabil pentru dezvoltarea capacităţilor de stocare de energie, stabilirea regimului de interes public naţional pentru proiectele de producere a energiei electrice strategice şi implementarea măsurilor de auditare cibernetică pentru siguranţa infrastructurilor fotovoltaice.
"Proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede reglementarea tehnologiilor de stocare CHEAP, introducând clarificări legislative esenţiale privind funcţionarea centralelor hidroelectrice cu acumulare prin pompaj (CHEAP). Stocarea pe termen scurt şi sezonier, inclusiv prin baterii, este vitală pentru stabilitatea sistemului naţional, asigurând o flexibilitate sporită şi prevenind dezechilibrele dintre cererea şi oferta de energie, care pot afecta siguranţa aprovizionării şi stabilitatea preţurilor", se menţionează în document.
Totodată, proiectul reglementează declararea proiectelor energetice de producere a energiei electrice ca lucrări de interes public naţional.
"Această calitate permite clasificarea unor lucrări de infrastructură energetică ca având importanţă naţională, acordându-se anumite facilităţi fiscale, inclusiv scoaterea acestora din circuitul agricol, în condiţiile legii. Obiectivul este accelerarea implementării proiectelor critice pentru securitatea energetică a României, cu un impact pozitiv asupra stabilităţii pieţei energetice şi asigurării resurselor necesare tranziţiei energetice.", se mai precizează în comunicat.
De asemenea, proiectul instituie obligativitatea auditului cibernetic pentru operatorii de reţea ai parcurilor fotovoltaice nou construite.
"Proiectul propune auditarea cibernetică periodică a invertoarelor şi a tuturor componentelor informatice asociate parcurilor fotovoltaice. Aceasta este o măsură menită să protejeze infrastructura naţională împotriva vulnerabilităţilor digitale, având în vedere riscurile legate de echipamentele importate şi potenţialul lor de transmitere a datelor către actori statali şi non-statali ostili României fără consimţământul operatorilor", susţin reprezentanţii ministerului.
Pe de altă parte, proiectul propune dezvoltarea unui cadru legal pentru iniţiativele publice şi private de construire de capacităţi de stocare a energiei.
Totodată, proiectul de ordonanţă de urgenţă susţine investiţiile în noi capacităţi de stocare prin stabilirea unor norme care facilitează dezvoltarea infrastructurii de stocare şi adaptarea acesteia la nevoile Sistemului Energetic Naţional, inclusiv prin eliminarea dublării taxelor aplicate energiei stocate.
În contextul actual de creştere a capacităţilor de energie regenerabilă, aceste modificări legislative sunt esenţiale pentru a asigura stabilitatea şi securitatea Sistemului Energetic Naţional şi pentru a menţine preţuri competitive pe piaţa de energie, precizează sursa citată.
"România face un nou pas decisiv spre un viitor energetic durabil şi sigur. Acest proiect de ordonanţă oferă cadrul de care avem nevoie pentru a transforma ambiţiile noastre de tranziţie verde în realitate, iar securitatea energetică a României va fi consolidată prin inovare şi prin reglementări adaptate cerinţelor actuale. Tranziţia energetică nu mai este un obiectiv pe termen lung, ci o urgenţă naţională. Deschidem larg porţile pentru investiţiile în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, precum şi pentru orice proiect de stocare a energiei electrice. Stocarea este prioritatea zero a sistemului energetic naţional," a declarat Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Energiei.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 4 / 5285 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank Group și filiala sa Alpha Bank România S.A. la finalizarea vânzării către Unicredit S.p.A. a 90,1% din acțiunile Alpha Bank România SA | Echipa, coordonată de Daniel Badea (Managing Partner) și Loredana Ralea (Counsel)
Prime Label, companie din portofoliul european al fondului de private equity Innova Capital, achiziționează tipografia românească Grafoprint. Băncilă, Diaconu și Asociații a asistat vânzătorul, avocații Stratulat Albulescu au lucrat pentru cumpărători
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
IAM Global Leaders 2025 | 12 români, printre care Ana-Maria Baciu (Baciu Partners), Sorina Olaru și Florina Firaru (NNDKP), Alina Tugearu (ZRVP) și Răzvan Dincă (RD&A) au intrat în liga celor mai apreciați specialiști în domeniul brevetelor, la nivel global. Prin ce s-au remarcat aceștia și cum îi văd clienții
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
Avocații Teis și Asociații întorc rezultatul unei proceduri de achiziție publică de produse militare
Schoenherr a asistat Trans-Oil Group în tranzacția de preluare a Terminalului Frial | Echipa, coordonată de Mădălina Neagu (partner)
GDPR | Avocații WH Simion & Partners se așteaptă ca practica de protecție a datelor cu caracter personal să devină și mai relevantă, având în vedere că, în următorii ani, reglementările ar putea să evolueze pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor (IoT) și blockchain-ul. Despre proiectele „flagship” ale echipei, într-o discuție cu Cosmina Simion (Managing Partner) și Petrus Partene (Senior Associate)
‘Leading lawyers’ in Romania | RTPR, TZA, NNDKP și PNSA au cei mai mulți avocaţi recomandaţi de IFLR 1000, ediția 2024. Ce firme sunt recomandate în practicile de M&A, Banking & Finance, Capital markets și Project development
Filip & Company a asistat Teilor Holding în cel mai mare plasament privat pentru obligaţiuni corporative din 2024. Olga Niță (partener) a coordonat echipa
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...