ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministerul Energiei: Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru reglementarea capacităţilor de stocare a energiei, în consultare publică

30 Octombrie 2024   |   Agerpres

Acest proiect de ordonanţă de urgenţă urmăreşte crearea unui cadru solid şi sustenabil pentru dezvoltarea capacităţilor de stocare de energie, stabilirea regimului de interes public naţional pentru proiectele de producere a energiei electrice strategice şi implementarea măsurilor de auditare cibernetică pentru siguranţa infrastructurilor fotovoltaice.

 
 
Ministerul Energiei a lansat în consultare publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru reglementarea capacităţilor de stocare a energiei şi declararea proiectelor energetice de importanţă naţională, a anunţat miercuri ministerul de resort.

"Ministerul Energiei anunţă lansarea în consultare publică a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea cadrului legislativ existent, vizând atât Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cât şi Legea nr. 220/2008 privind promovarea producerii de energie din surse regenerabile", se precizează în comunicat.

Conform sursei citate, acest proiect de ordonanţă de urgenţă urmăreşte crearea unui cadru solid şi sustenabil pentru dezvoltarea capacităţilor de stocare de energie, stabilirea regimului de interes public naţional pentru proiectele de producere a energiei electrice strategice şi implementarea măsurilor de auditare cibernetică pentru siguranţa infrastructurilor fotovoltaice.


"Proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede reglementarea tehnologiilor de stocare CHEAP, introducând clarificări legislative esenţiale privind funcţionarea centralelor hidroelectrice cu acumulare prin pompaj (CHEAP). Stocarea pe termen scurt şi sezonier, inclusiv prin baterii, este vitală pentru stabilitatea sistemului naţional, asigurând o flexibilitate sporită şi prevenind dezechilibrele dintre cererea şi oferta de energie, care pot afecta siguranţa aprovizionării şi stabilitatea preţurilor", se menţionează în document.

Totodată, proiectul reglementează declararea proiectelor energetice de producere a energiei electrice ca lucrări de interes public naţional.

"Această calitate permite clasificarea unor lucrări de infrastructură energetică ca având importanţă naţională, acordându-se anumite facilităţi fiscale, inclusiv scoaterea acestora din circuitul agricol, în condiţiile legii. Obiectivul este accelerarea implementării proiectelor critice pentru securitatea energetică a României, cu un impact pozitiv asupra stabilităţii pieţei energetice şi asigurării resurselor necesare tranziţiei energetice.", se mai precizează în comunicat.

De asemenea, proiectul instituie obligativitatea auditului cibernetic pentru operatorii de reţea ai parcurilor fotovoltaice nou construite.

"Proiectul propune auditarea cibernetică periodică a invertoarelor şi a tuturor componentelor informatice asociate parcurilor fotovoltaice. Aceasta este o măsură menită să protejeze infrastructura naţională împotriva vulnerabilităţilor digitale, având în vedere riscurile legate de echipamentele importate şi potenţialul lor de transmitere a datelor către actori statali şi non-statali ostili României fără consimţământul operatorilor", susţin reprezentanţii ministerului.

Pe de altă parte, proiectul propune dezvoltarea unui cadru legal pentru iniţiativele publice şi private de construire de capacităţi de stocare a energiei.

Totodată, proiectul de ordonanţă de urgenţă susţine investiţiile în noi capacităţi de stocare prin stabilirea unor norme care facilitează dezvoltarea infrastructurii de stocare şi adaptarea acesteia la nevoile Sistemului Energetic Naţional, inclusiv prin eliminarea dublării taxelor aplicate energiei stocate.

În contextul actual de creştere a capacităţilor de energie regenerabilă, aceste modificări legislative sunt esenţiale pentru a asigura stabilitatea şi securitatea Sistemului Energetic Naţional şi pentru a menţine preţuri competitive pe piaţa de energie, precizează sursa citată.

"România face un nou pas decisiv spre un viitor energetic durabil şi sigur. Acest proiect de ordonanţă oferă cadrul de care avem nevoie pentru a transforma ambiţiile noastre de tranziţie verde în realitate, iar securitatea energetică a României va fi consolidată prin inovare şi prin reglementări adaptate cerinţelor actuale. Tranziţia energetică nu mai este un obiectiv pe termen lung, ci o urgenţă naţională. Deschidem larg porţile pentru investiţiile în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, precum şi pentru orice proiect de stocare a energiei electrice. Stocarea este prioritatea zero a sistemului energetic naţional," a declarat Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Energiei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 162 / 5443
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat acționarii Lensa la atragerea unei investiții de la OH Holding Limited. Echipa de proiect a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
PNSA, alături de un sindicat de bănci românești și internaționale cu privire la acordarea unei facilități de credit în valoare de aproximativ 173 milioane de dolari firmei Black Sea Oil & Gas. Ce avocați au fost implicați în finanțare
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
Schoenherr, alături de M Core în achiziția Focșani Shopping Centre de la KBC Bank. Markus Piuk (partner) a coordonat echipa
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
Cariere în Drept | De vorbă cu Andra Mălina Stroe, șefă de promoție a generației care și-a finalizat studiile în 2022, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dacă te-ai ridicat la înălțimea sarcinilor în timpul facultății, este imposibil să nu reușești în a avea o carieră de succes. Înveți de la cei mai buni și ești coleg cu cei mai buni”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat stagiar pentru practica de Drept Societar și Comercial
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii de business de astăzi înseamnă atât provocări, cât și oportunități semnificative. Dana Bivol (Partener): ”Alături de ceilalți colegi parteneri am reușit să creăm o firmă cu un brand puternic, recunoscut pentru expertiza sa, atât pe plan local, cât și internațional. Popescu & Asociații oferă un mix ideal de oportunități profesionale, mediu de lucru pozitiv și resurse pentru dezvoltare personală și profesională”
Proiectul eșuat de lobby, prin care liderii Alianței pentru Unirea Românilor ar fi beneficiat de o întâlnire și o ședință foto cu Donald Trump la reședința din Mar-a-Lago (Florida) se lasă cu un proces în SUA. Pretenții de 4,6 mil. USD pentru că șefii partidului AUR nu s-au întâlnit cu înalți oficiali americani, peste Ocean
Rising Stars | Raluca Biță, unul dintre cei mai buni studenți ai generației sale, a ales să profeseze în sfera Dreptului financiar-bancar în echipa Filip & Company: ” Una dintre principalele mele așteptări a fost să găsesc un mediu care să mă stimuleze intelectual și să-mi ofere ocazia de a rezolva probleme complexe și am întâlnit exact asta. Fiecare caz aduce provocări unice, care necesită o combinație de cunoștințe juridice, gândire critică și creativitate în găsirea celor mai bune soluții pentru clienți”
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...