ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiect: ANCPI ar putea asigura fondurile necesare lucrărilor de înregistrare sistematică a unor UAT-uri

24 Mai 2023   |   Agerpres

Aceste prevederi vizează realizarea proiectului major "Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România". Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară va încheia acte adiţionale pentru prelungirea termenelor de execuţie a lucrărilor astfel contractate, potrivit propunerii legislative.

 
 
Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară ar putea asigura, începând din 2024, fondurile bugetare necesare executării lucrărilor de înregistrare sistematică, în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, pentru un număr de trei unităţi administrativ-teritoriale din cadrul fiecărui judeţ nominalizate de către Consiliile judeţene, prevede o propunere legislativă iniţiat de mai mulţi parlamentari UDMR, PSD şi PNL.

"Începând cu anul 2024, Agenţia Naţională asigură fondurile bugetare necesare executării lucrărilor de înregistrare sistematică, în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, pentru un număr de trei unităţi administrativ-teritoriale din cadrul fiecărui judeţ, nominalizate de către Consiliile judeţene", prevede propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, precum şi a Legii 185/2018 pentru aprobarea OUG nr. 31/2018 privind modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996.


Aceste prevederi vizează realizarea proiectului major "Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România". Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară va încheia acte adiţionale pentru prelungirea termenelor de execuţie a lucrărilor astfel contractate, potrivit propunerii legislative.

Actul normativ este aplicabil în cazul contractelor de servicii de înregistrare sistematică şi acordurilor-cadru încheiate anterior intrării sale în vigoare, contracte în care s-a prevăzut o clauză de reziliere de drept, fără notificare prealabilă şi fără intervenţia instanţei de judecată, cauzată de depăşirea cuantumului penalităţilor de întârziere, chiar şi în situaţiile în care rezilierea este cauzată de neîndeplinirea/întârzierea/îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor legale ce revin unor terţi beneficiari.

Contractanţii beneficiază automat, în temeiul prezentei legi, de prelungirea, prin act adiţional, cu maxim un an, a duratei de execuţie a contractului de servicii încheiat pentru realizarea de înregistrare sistematică contractate în cadrul proiectului major. Actele adiţionale se vor încheia în termen de maxim 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Iniţiatorii amintesc, în expunerea de motive, că Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară a imobilelor la nivelul întregii ţări a fost început în anul 2015, însă numărul imobilelor cadastrale este foarte scăzut în continuare, îngreunând astfel accesarea fondurilor europene pentru implementarea diferitelor programe de dezvoltare a comunităţilor locale.

"Este necesară o situaţie a acestor suprafeţe, precum şi a construcţiilor, care va reprezenta o bază de impozitare corectă pentru o mai bună colectare a taxelor pentru bugetul local sau cel de stat. Prin aceste modificări, baza de impozitare la nivelul UAT va putea creşte cu minim 30%. (...) Având în vedere faptul că datorită prevederilor legale diferite şi a practicii neunitare la nivelul comisiilor locale, planurile parcelare nu erau avizate întotdeauna de către comisiile locale de fond funciar şi faptul că oficiile de cadastru nu au reuşit până în anul 2001 să redacteze un plan de situaţie integral cu noua parcelare a teritoriului şi cu numerotarea topografică corespunzătoare în vederea predării cu proces-verbal primăriilor localităţilor datorită nepunerii în posesie a tuturor persoanelor îndreptăţite, se impune realizarea de urgenţă a planurilor parcelare, motiv pentru care trebuie asigurată cofinanţarea având în vedere că majoritatea primăriilor au dificultăţi financiare când se pune problema finanţării unor asemenea lucrări", argumentează iniţiatorii.

Totodată, având în vedere evoluţia preţurilor în această perioadă de timp, iniţiatorii precizează să propun ajustarea preţului unitar per carte funciară, de la 84 lei + TVA la 109 lei + TVA. "Considerăm că această majorare de preţ ar avea o contribuţie
semnificativă la acoperirea costurilor de bază al executanţilor şi ar stimula interesul acestora pentru contractarea lucrărilor de înregistrare sistematică, cât şi a întocmirii planurilor parcelare. Având în vedere că urmare a recepţiei planurilor parcelare şi atribuirii numerelor cadastrale imobilele sunt înscrise în cartea funciară şi faptul că trebuie găsite urgent remedii legislative pentru fluidizarea procesului de retrocedare propunem ca şi planurile parcelare să beneficieze de finanţare din bugetul ANCPI", transmit iniţiatorii.

Proiectul a fost depus la Senat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 588 / 5212
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...