
Proiect: ANCPI ar putea asigura fondurile necesare lucrărilor de înregistrare sistematică a unor UAT-uri
24 Mai 2023
AgerpresAceste prevederi vizează realizarea proiectului major "Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România". Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară va încheia acte adiţionale pentru prelungirea termenelor de execuţie a lucrărilor astfel contractate, potrivit propunerii legislative.
Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară ar putea asigura, începând din 2024, fondurile bugetare necesare executării lucrărilor de înregistrare sistematică, în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, pentru un număr de trei unităţi administrativ-teritoriale din cadrul fiecărui judeţ nominalizate de către Consiliile judeţene, prevede o propunere legislativă iniţiat de mai mulţi parlamentari UDMR, PSD şi PNL.
"Începând cu anul 2024, Agenţia Naţională asigură fondurile bugetare necesare executării lucrărilor de înregistrare sistematică, în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, pentru un număr de trei unităţi administrativ-teritoriale din cadrul fiecărui judeţ, nominalizate de către Consiliile judeţene", prevede propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, precum şi a Legii 185/2018 pentru aprobarea OUG nr. 31/2018 privind modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996.
"Începând cu anul 2024, Agenţia Naţională asigură fondurile bugetare necesare executării lucrărilor de înregistrare sistematică, în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, pentru un număr de trei unităţi administrativ-teritoriale din cadrul fiecărui judeţ, nominalizate de către Consiliile judeţene", prevede propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, precum şi a Legii 185/2018 pentru aprobarea OUG nr. 31/2018 privind modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996.
Aceste prevederi vizează realizarea proiectului major "Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România". Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară va încheia acte adiţionale pentru prelungirea termenelor de execuţie a lucrărilor astfel contractate, potrivit propunerii legislative.
Actul normativ este aplicabil în cazul contractelor de servicii de înregistrare sistematică şi acordurilor-cadru încheiate anterior intrării sale în vigoare, contracte în care s-a prevăzut o clauză de reziliere de drept, fără notificare prealabilă şi fără intervenţia instanţei de judecată, cauzată de depăşirea cuantumului penalităţilor de întârziere, chiar şi în situaţiile în care rezilierea este cauzată de neîndeplinirea/întârzierea/îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor legale ce revin unor terţi beneficiari.
Contractanţii beneficiază automat, în temeiul prezentei legi, de prelungirea, prin act adiţional, cu maxim un an, a duratei de execuţie a contractului de servicii încheiat pentru realizarea de înregistrare sistematică contractate în cadrul proiectului major. Actele adiţionale se vor încheia în termen de maxim 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii.
Iniţiatorii amintesc, în expunerea de motive, că Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară a imobilelor la nivelul întregii ţări a fost început în anul 2015, însă numărul imobilelor cadastrale este foarte scăzut în continuare, îngreunând astfel accesarea fondurilor europene pentru implementarea diferitelor programe de dezvoltare a comunităţilor locale.
"Este necesară o situaţie a acestor suprafeţe, precum şi a construcţiilor, care va reprezenta o bază de impozitare corectă pentru o mai bună colectare a taxelor pentru bugetul local sau cel de stat. Prin aceste modificări, baza de impozitare la nivelul UAT va putea creşte cu minim 30%. (...) Având în vedere faptul că datorită prevederilor legale diferite şi a practicii neunitare la nivelul comisiilor locale, planurile parcelare nu erau avizate întotdeauna de către comisiile locale de fond funciar şi faptul că oficiile de cadastru nu au reuşit până în anul 2001 să redacteze un plan de situaţie integral cu noua parcelare a teritoriului şi cu numerotarea topografică corespunzătoare în vederea predării cu proces-verbal primăriilor localităţilor datorită nepunerii în posesie a tuturor persoanelor îndreptăţite, se impune realizarea de urgenţă a planurilor parcelare, motiv pentru care trebuie asigurată cofinanţarea având în vedere că majoritatea primăriilor au dificultăţi financiare când se pune problema finanţării unor asemenea lucrări", argumentează iniţiatorii.
Totodată, având în vedere evoluţia preţurilor în această perioadă de timp, iniţiatorii precizează să propun ajustarea preţului unitar per carte funciară, de la 84 lei + TVA la 109 lei + TVA. "Considerăm că această majorare de preţ ar avea o contribuţie
semnificativă la acoperirea costurilor de bază al executanţilor şi ar stimula interesul acestora pentru contractarea lucrărilor de înregistrare sistematică, cât şi a întocmirii planurilor parcelare. Având în vedere că urmare a recepţiei planurilor parcelare şi atribuirii numerelor cadastrale imobilele sunt înscrise în cartea funciară şi faptul că trebuie găsite urgent remedii legislative pentru fluidizarea procesului de retrocedare propunem ca şi planurile parcelare să beneficieze de finanţare din bugetul ANCPI", transmit iniţiatorii.
Proiectul a fost depus la Senat.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 862 / 5486 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...