ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Teodorovici, despre OUG114: Nu trebuie să pornim de la ideea că trebuie modificată

16 Februarie 2019   |   AGERPRES

În ceea ce priveşte discuţiile legate de ROBOR şi de taxarea băncilor, ministrul a precizat că luni va avea loc o nouă întâlnire a Comitetul de Supraveghere Macroprudenţială şi că sunt mai multe scenarii pe care se lucrează şi, în cazul în care se va decide să fie modificată ordonanţă, va fi modificată strict în avantajul celor care iau împrumuturi în lei.

 
 
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat vineri seara, la Digi 24, că Guvernul este deschis la orice propunere legată de Ordonanţa 114, dacă aduce un plus românilor, dar nu trebuie să se plece din start cu ideea că trebuie modificată.

"Nu trebuie să pornim de la ideea că trebuie să fie modificată. Dacă va fi un motiv să aducă un plus pentru români cu siguranţă suntem deschişi la orice fel de propunere, dar până atunci cei care speră să nu mai spere, pentru că speră degeaba", a spus Teodorovici.

În ceea ce priveşte discuţiile legate de ROBOR şi de taxarea băncilor, ministrul a precizat că luni va avea loc o nouă întâlnire a Comitetul de Supraveghere Macroprudenţială şi că sunt mai multe scenarii pe care se lucrează şi, în cazul în care se va decide să fie modificată ordonanţă, va fi modificată strict în avantajul celor care iau împrumuturi în lei.


"Luni, pe 18 februarie, este a doua şedinţă a Consiliului de Supraveghere Macroprudenţială.(...)Sunt nişte scenarii pe care se lucrează, le vom discuta luni, pe 18. Nu ştiu dacă va fi acela momentul în care să definitivăm concluzia, să avem clar concluzia. Noi sperăm că da, dar dacă va mai fi nevoie de încă o discuţie, va mai fi încă una şi după aceea vom vedea exact dacă este nevoie să modificăm sau nu această Ordonanţă 114. Dar dacă ea se va modifica se va modifica strict în avantajul celui care ia împrumut în lei.(...) Înţelegem care este rolul băncii în economia de piaţă. Este un istrument foarte util, dar nu vrem să fie un alt comportament decât este la nivel european. Păi în România e cel mai mare profit, cea mai mare diferenţă între dobânda la împrumuturi şi la depozite, adică dobânda pasivă cu dobânda activă, diferenţa este foarte mare între cele două. Sunt multe anomalii care se întâmplă în România în zona pieţei bancare comparativ cu ce se întâmplă la nivel european. Nu vrem decât să fie un tratament corect şi în România, de ambele părţi. Pornim de la interesul românului şi vedem exact cum putem să modificăm, adaptăm ce este azi ca şi cadru legislativ.(...) Românii pot să fie siguri că, dacă se va schimba ceva, se va schimba şi mai mult în bine decât ce este azi pentru cei cu credite în lei", a explicat Teodorovici.

Întrebat despre posibilitatea eliminării taxei de 2% pentru companiile din energie, aşa cum a anunţa preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, ministrul Finanţelor a răspuns că va trebuie discutat la nivel de coaliţie pentru a vedea exact care este decizia finală, şi a subliniat că el, personal, nu a participat la vreo discuţie de acest fel.

De asemenea, Eugen Teodorovici a afirmat că se face un lobby intens în afară ţării legat de această ordonanţă şi că, în curând, o să fie explicat foarte clar care sunt presiunile.

"Îşi fac mulţi speranţe printr-un puternic lobby pe care îl fac zi de zi, noapte de noapte, în ţară şi în afara ţării, că vorbim de bănci, de energie, de comunicaţii. Se face un lobby intens. Şi cândva, curând, o să vă explicăm foarte clar şi în mod public care sunt presiunile pe toate fronturile, şi sunt presiuni foarte mari pentru ca lucrurile să se schimbe. Vorbesc despre energie şi despre bănci. Scrisorile care vin din afara României", a afirmat şeful de la MFP.

El a mai spus că trebuie făcută o analiză pe companii, şi în speţă pe zona Ministerului Energiei, care trebuie să fie mai activ.

"Trebuie să fie făcută o analiză şi pe companiile care sunt, în speţă, pe zona Ministerului Energiei, care trebuie să fie mai activ decât este azi, pentru că are companii importante şi trebuie să vedem exact dacă cei care ne reprezintă pe noi ca stat în acele Consilii de Administraţie şi nu numai sunt cei mai potriviţi oameni, înţeleg fenomenul economic, cunosc sectorul de activitate respectiv, acţionează cu bună credinţă când participă la acele şedinţe", a mai spus Teodorovici.

Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 aprobată la finele lunii decembrie, instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5147 / 5353
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...