![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
UE creează un birou pentru inteligenţa artificială
29 Mai 2024
AGERPRESPrevăzut în legea privind AI adoptată definitiv la 21 mai de către cei Douăzeci şi Şapte, noul serviciu va juca un rol-cheie în punerea în aplicare a textului.
Comisia Europeană a anunţat miercuri crearea unui birou pentru inteligenţă artificială format din experţi responsabili de punerea în aplicare a noii legislaţii a Uniunii Europene privind inteligenţa artificială, primul de acest fel din lume, transmite France Presse.
Stabilit în cadrul Comisiei Europene din Bruxelles, acest serviciu va angaja 140 de specialişti în tehnologie, avocaţi şi economişti.
Acesta "va promova un ecosistem european de inteligenţă artificială care să fie inovator, competitiv şi care să respecte normele şi valorile UE", a declarat comisarul pentru afaceri digitale, Thierry Breton.
Prevăzut în legea privind AI adoptată definitiv la 21 mai de către cei Douăzeci şi Şapte, noul serviciu va juca un rol-cheie în punerea în aplicare a textului.
Stabilit în cadrul Comisiei Europene din Bruxelles, acest serviciu va angaja 140 de specialişti în tehnologie, avocaţi şi economişti.
Acesta "va promova un ecosistem european de inteligenţă artificială care să fie inovator, competitiv şi care să respecte normele şi valorile UE", a declarat comisarul pentru afaceri digitale, Thierry Breton.
Prevăzut în legea privind AI adoptată definitiv la 21 mai de către cei Douăzeci şi Şapte, noul serviciu va juca un rol-cheie în punerea în aplicare a textului.
Scopul declarat este de a încuraja inovarea în Europa, creând în acelaşi timp încredere prin limitarea riscului de abuzuri.
Cea mai mare parte a acestei legislaţii se va aplica din 2026. Ea adoptă o abordare "bazată pe riscuri" şi impune constrângeri asupra diverselor sisteme de inteligenţă artificială care sunt proporţionale cu pericolele pe care le reprezintă pentru societate.
Sistemele de inteligenţă artificială care prezintă doar un risc limitat vor fi supuse unor obligaţii de transparenţă foarte simple, în timp ce sistemele cu risc ridicat, utilizate, de exemplu, în infrastructuri critice, educaţie, resurse umane sau aplicarea legii, vor fi supuse unor cerinţe mai stricte înainte de a fi autorizate în UE.
Interdicţiile vor fi rare. Acestea se vor referi la aplicaţii care contravin valorilor europene, cum ar fi sistemele de evaluare a cetăţenilor sau sistemele de supraveghere în masă utilizate în China.
Se vor aplica reguli specifice pentru inteligenţa artificială generativă, cum ar fi ChatGPT al OpenAI, pentru a asigura, în special, calitatea datelor utilizate în dezvoltarea algoritmilor şi respectarea drepturilor de autor.
Sunetele, imaginile şi textele generate artificial vor trebui să fie identificate în mod clar ca atare pentru a preveni manipularea opiniei.
Biroul pentru Inteligenţă Artificială va asigura în special aplicarea uniformă a reglementărilor în întreaga Uniune Europeană, în colaborare cu statele membre. Acesta va participa la anchetele privind orice încălcare şi va gestiona sancţiunile împotriva contravenienţilor.
De asemenea, va fi responsabilă de identificarea riscurilor noilor tehnologii şi de sprijinirea cercetării europene.
Într-un raport publicat miercuri, Curtea de Conturi Europeană a constatat că, până în prezent, UE "nu a reuşit să stimuleze suficient investiţiile în inteligenţa artificială pentru a se ridica la nivelul liderilor mondiali din acest sector".
Comisia Europeană "nu şi-a coordonat bine măsurile cu cele ale statelor membre, iar investiţiile nu au fost monitorizate în mod sistematic. În viitor, o guvernanţă mai puternică şi investiţii publice şi private mai mari - şi mai bine direcţionate - vor fi esenţiale pentru ca Europa să facă faţă provocării reprezentate de AI", a constatat Curtea.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 197 / 5362 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru grupul Roche va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
MergerMarket League Tables - Full Year 2024 | Piața de M&A a cunoscut o redresare prudentă anul trecut și a înregistrat o creștere de 8 % la nivel global. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
Wolf Theiss a asistat fondatorii Embryos Fertility Clinic cu privire la vânzarea pachetului majoritar de părţi sociale către Integral Capital Group, alături de care a stat RTPR | Ce avocați au fost în cele două echipe
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...