ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Victor Stănilă, avocat specializat pe piaţa de capital: Companiile listate pe piaţa AeRO nu mai sunt obligate să publice remuneraţiile conducerii

14 Martie 2022   |   Agerpres

Emitenţii de pe piaţa AeRO sunt scutiţi de obligaţia de a prezenta acţionarilor remuneraţiile şi beneficiile acordate sau datorate conducătorilor pe parcursul ultimului exerciţiu financiar, în conformitate cu politica de remunerare.

 
 
Societăţile listate pe sistemul multilateral de tranzacţionare (SMT) administrat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu mai sunt obligate anul acesta să întocmească o politică de remunerare şi un raport privind implementarea acesteia în vederea aprobării în adunările generale anuale care se organizează în perioada următoare, afirmă Victor Stănilă, avocat specializat pe piaţa de capital.

Potrivit unui comunicat remis spre publicare, politica şi raportul de remunerare, care se publică pe site-ul companiei odată cu convocatorul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, rămân însă o obligaţie pentru societăţile listate pe piaţa reglementată.

"2021 a fost primul an în care atât companiile de pe SMT cât şi cele de pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti au fost nevoite să stabilească şi să supună votului acţionarilor o politică de remunerare a conducătorilor. Iar 2022 este primul an în care companiile listate ar fi trebuit să depună un raport de remunerare, însă această obligaţie se aplică acum doar emitenţilor de pe piaţa principală a BVB", se menţionează în comunicat.


Conform sursei citate, printr-o modificare a Legii privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă (Legea nr. 24/2017), instituită prin Legea nr. 158/2020, începând cu 2021, atât emitenţii de pe piaţa AeRO, cât şi cei de pe piaţa principală au fost obligaţi să stabilească o politică de remunerare a conducătorilor şi să o supună votului acţionarilor în cadrul Adunării Generale Ordinare (art. 92 ind 1 din Lege)

"Însă, în august 2021, urmare a republicării Legii nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, articolele din lege au fost renumerotate, emitenţii de pe piaţa AeRO fiind astfel eliminaţi de pe lista celor cărora li se aplică prevederile referitoare la politica şi raportul de remunerare. Obligaţiile ce se aplică emitenţilor de pe SMT sunt enumerate în art. 123 din Legea nr. 24/2017, articol care nu mai face referire şi la art. 92 ind. 1 (actualul 106) din Legea nr. 158/2020 prin care se introduce obligaţia realizării unei politici de remunerare şi la art. 92 ind. 2 (actualul 107) ce instituie obligaţia întocmirii unui raport de remunerare", se menţionează în comunicat.

Potrivit legii, emitentul stabileşte o politică de remunerare în ceea ce priveşte conducătorii cu privire la care acţionarii au dreptul de a vota în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGOA).

Astfel, emitenţii au obligaţia să supună aprobării acţionarilor politica de remunerare în cadrul Adunării Generale Ordinare anuale a Acţionarilor.

Totodată, emitenţii plătesc o remunerare conducătorilor lor numai în conformitate cu o politică de remunerare care a fost aprobată în cadrul AGOA.

"Emitenţii supun votului politica de remunerare în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, cu ocazia fiecărei modificări semnificative şi, în orice caz, cel puţin o dată la 4 ani", se mai precizează în document.

În ceea ce priveşte raportul de remunerare, situaţia este similară cu cea legată de politica de remunerare. Emitenţii de pe piaţa AeRO sunt scutiţi de obligaţia de a prezenta acţionarilor remuneraţiile şi beneficiile acordate sau datorate conducătorilor pe parcursul ultimului exerciţiu financiar, în conformitate cu politica de remunerare.

Raportul de remunerare, aplicabil numai societăţilor de pe piaţa reglementată conţine, după caz, informaţii privind banii încasaţi de fiecare conducător, adică remuneraţia totală defalcată pe componente, proporţia relativă a remuneraţiei fixe şi a celei variabile, o explicaţie a modului în care remuneraţia totală respectă politica de remunerare adoptată, inclusiv modul în care contribuie la performanţa pe termen lung a emitentului, şi informaţii privind modul în care au fost aplicate criteriile de performanţă.

De asemenea, mai trebuie să prezinte şi orice remuneraţie primită de la orice entitate care aparţine aceluiaşi grup.

"Acesta este primul an în care companiile listate îşi vor deschide şi mai mult porţile pentru investitori şi, printr-un act de transparentizare fără precedent, vor oferi informaţii detaliate despre remuneraţiile conducătorilor. Este un moment mult aşteptat de investitorii români mai ales că în aceste rapoarte companiile deschise vor trebui să justifice încasările managerilor în raport cu contribuţia adusă de aceştia la creşterea companiei. După cum a evoluat cadrul legislativ şi având în vedere că ultimele modificări au fost aduse pentru a transpune un regulament european (Regulamentului (UE) 2017/2.402 al Parlamentului European) aşteptarea investitorilor era ca aceste obligaţii să se aplice şi emitenţilor de pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti. Iată însă că aceşti emitenţi nu mai au această obligaţie", a declarat Victor Stănilă.

Victor Stănilă este avocat de drept civil şi dreptul afacerilor, specializat pe piaţa de capital. Fondator al propriului cabinet de avocatură, acesta a susţinut până acum operaţiunile de listare pe piaţa AeRo a mai multor companii antreprenoriale româneşti printre care Visual FAN ( Allview), MAM Bricolaj, Agroland Agribusiness, Agroland Business System, Arctic Stream, Appraisal & Valuation.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1769 / 5415
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...