ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Victor Stănilă, avocat specializat pe piaţa de capital: Companiile listate pe piaţa AeRO nu mai sunt obligate să publice remuneraţiile conducerii

14 Martie 2022   |   Agerpres

Emitenţii de pe piaţa AeRO sunt scutiţi de obligaţia de a prezenta acţionarilor remuneraţiile şi beneficiile acordate sau datorate conducătorilor pe parcursul ultimului exerciţiu financiar, în conformitate cu politica de remunerare.

 
 
Societăţile listate pe sistemul multilateral de tranzacţionare (SMT) administrat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu mai sunt obligate anul acesta să întocmească o politică de remunerare şi un raport privind implementarea acesteia în vederea aprobării în adunările generale anuale care se organizează în perioada următoare, afirmă Victor Stănilă, avocat specializat pe piaţa de capital.

Potrivit unui comunicat remis spre publicare, politica şi raportul de remunerare, care se publică pe site-ul companiei odată cu convocatorul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, rămân însă o obligaţie pentru societăţile listate pe piaţa reglementată.

"2021 a fost primul an în care atât companiile de pe SMT cât şi cele de pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti au fost nevoite să stabilească şi să supună votului acţionarilor o politică de remunerare a conducătorilor. Iar 2022 este primul an în care companiile listate ar fi trebuit să depună un raport de remunerare, însă această obligaţie se aplică acum doar emitenţilor de pe piaţa principală a BVB", se menţionează în comunicat.


Conform sursei citate, printr-o modificare a Legii privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă (Legea nr. 24/2017), instituită prin Legea nr. 158/2020, începând cu 2021, atât emitenţii de pe piaţa AeRO, cât şi cei de pe piaţa principală au fost obligaţi să stabilească o politică de remunerare a conducătorilor şi să o supună votului acţionarilor în cadrul Adunării Generale Ordinare (art. 92 ind 1 din Lege)

"Însă, în august 2021, urmare a republicării Legii nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, articolele din lege au fost renumerotate, emitenţii de pe piaţa AeRO fiind astfel eliminaţi de pe lista celor cărora li se aplică prevederile referitoare la politica şi raportul de remunerare. Obligaţiile ce se aplică emitenţilor de pe SMT sunt enumerate în art. 123 din Legea nr. 24/2017, articol care nu mai face referire şi la art. 92 ind. 1 (actualul 106) din Legea nr. 158/2020 prin care se introduce obligaţia realizării unei politici de remunerare şi la art. 92 ind. 2 (actualul 107) ce instituie obligaţia întocmirii unui raport de remunerare", se menţionează în comunicat.

Potrivit legii, emitentul stabileşte o politică de remunerare în ceea ce priveşte conducătorii cu privire la care acţionarii au dreptul de a vota în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGOA).

Astfel, emitenţii au obligaţia să supună aprobării acţionarilor politica de remunerare în cadrul Adunării Generale Ordinare anuale a Acţionarilor.

Totodată, emitenţii plătesc o remunerare conducătorilor lor numai în conformitate cu o politică de remunerare care a fost aprobată în cadrul AGOA.

"Emitenţii supun votului politica de remunerare în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, cu ocazia fiecărei modificări semnificative şi, în orice caz, cel puţin o dată la 4 ani", se mai precizează în document.

În ceea ce priveşte raportul de remunerare, situaţia este similară cu cea legată de politica de remunerare. Emitenţii de pe piaţa AeRO sunt scutiţi de obligaţia de a prezenta acţionarilor remuneraţiile şi beneficiile acordate sau datorate conducătorilor pe parcursul ultimului exerciţiu financiar, în conformitate cu politica de remunerare.

Raportul de remunerare, aplicabil numai societăţilor de pe piaţa reglementată conţine, după caz, informaţii privind banii încasaţi de fiecare conducător, adică remuneraţia totală defalcată pe componente, proporţia relativă a remuneraţiei fixe şi a celei variabile, o explicaţie a modului în care remuneraţia totală respectă politica de remunerare adoptată, inclusiv modul în care contribuie la performanţa pe termen lung a emitentului, şi informaţii privind modul în care au fost aplicate criteriile de performanţă.

De asemenea, mai trebuie să prezinte şi orice remuneraţie primită de la orice entitate care aparţine aceluiaşi grup.

"Acesta este primul an în care companiile listate îşi vor deschide şi mai mult porţile pentru investitori şi, printr-un act de transparentizare fără precedent, vor oferi informaţii detaliate despre remuneraţiile conducătorilor. Este un moment mult aşteptat de investitorii români mai ales că în aceste rapoarte companiile deschise vor trebui să justifice încasările managerilor în raport cu contribuţia adusă de aceştia la creşterea companiei. După cum a evoluat cadrul legislativ şi având în vedere că ultimele modificări au fost aduse pentru a transpune un regulament european (Regulamentului (UE) 2017/2.402 al Parlamentului European) aşteptarea investitorilor era ca aceste obligaţii să se aplice şi emitenţilor de pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti. Iată însă că aceşti emitenţi nu mai au această obligaţie", a declarat Victor Stănilă.

Victor Stănilă este avocat de drept civil şi dreptul afacerilor, specializat pe piaţa de capital. Fondator al propriului cabinet de avocatură, acesta a susţinut până acum operaţiunile de listare pe piaţa AeRo a mai multor companii antreprenoriale româneşti printre care Visual FAN ( Allview), MAM Bricolaj, Agroland Agribusiness, Agroland Business System, Arctic Stream, Appraisal & Valuation.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1722 / 5368
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
LegiTeam: WH Simion & Partners is looking for a Senior Associate
Cum se modelează o carieră în Drept cu programul Erasmus | Povestea Raisei Manolescu, studentă în ultimul an la Iași, dar și o comparație între două sisteme: ”Dacă la noi accentul este pe memorarea multor informații, la universitatea din Coimbra accentul cădea pe un dialog autentic între student și profesor, pe spiritul critic, pe utilizarea unor concepte juridice în situații practice. Am simțit că atitudinea non-formală a profesorilor de la seminare a dus la crearea unui mediu academic mai dinamic”
Filip & Company asistă Adrem în vânzarea a 20% din acțiuni către ROCA Investments. Monica Stătescu (partener): ”Această tranzacție este un exemplu de colaborare strategică între antreprenori români”
Kinstellar și-a relocat birourile în Globalworth Tower, pe fondul extinderii echipei. Cushman & Wakefield Echinox a asistat firma de avocați în acest proiect și în vânzarea fostului sediu din centrul Capitalei
Chambers Global 2025 | RTPR rămâne singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (9), Filip & Company (7), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru un jucător de top din industria farmaceutică va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...