ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ban (CSM): Propun analizarea revocării şefului Inspecţiei Judiciare; în 2020, o singură acţiune disciplinară admisă

23 Martie 2021   |   Agerpres

El arată că primul motiv este cel care rezultă "în mod clar" din rapoartele de activitate şi, în special, din ultimul raport de bilanţ, cel aferent anului 2020.

 
 
Procurorul Cristian Ban, membru al CSM, a solicitat, marţi, sesizarea Comisie speciale a Consiliului pentru analizarea şi propunerea revocării lui Lucian Netejoru din funcţia de inspector-şef al Inspecţiei Judiciare.

"Avem pe ordinea de zi de analizat adresa Inspecţiei Judiciare privind acel control dispus de către Secţia pentru procurori în ianuarie 2020, un control dispus la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie privind prioritizarea soluţionării dosarelor în cadrul acestei unităţi de parchet.(...). La şedinţa trecută s-a suplimentat materialul cu o analiză a soluţiilor de respingere a acţiunilor disciplinare pe motive de netemeinicie şi de nelegalitate, iar vineri a avut loc dezbaterea raportului de activitate a Inspecţiei Judiciare aferent anului 2020. Din punctul meu de vedere, toate aceste trei elemente au legătură între ele. Tocmai datorită concluziilor care se degajă din aceste trei materiale, eu vă solicit să fiţi de acord cu sesizarea Comisiei speciale (...) din cadrul CSM în vederea analizării şi propunerii ulterioare către Plenul CSM a revocării din funcţia de inspector şef al domnului Lucian Netejoru", a declarat Cristian Ban în cadrul şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM.
 
El arată că primul motiv este cel care rezultă "în mod clar" din rapoartele de activitate şi, în special, din ultimul raport de bilanţ, cel aferent anului 2020.
 
"Mi-am permis să fac o analiză mai aprofundată la ceea ce a însemnat activitatea Inspecţiei Judiciare în ultimii patru ani, din 2016 până în 2020, şi am constat că în această perioadă au fost înaintate către Secţia pentru procurori în materie disciplinară de către Inspecţia Judiciară un număr de 50 de acţiuni disciplinare. Dintre acestea, nu mai puţin de 18 au fost respinse şi zece au fost anulate de către Secţia pentru procurori în materie disciplinară, într-un procent de 90% fiind menţinute la ICCJ. Din statistica pe care am avut-o în vedere rezultă clar trendul descendent în ceea ce înseamnă activitatea aceste instituţii esenţiale pentru sistemul judiciar, care a culminat cu activitatea din anul 2020, când s-a ajuns la un record, din păcate istoric negativ, în ceea ce priveşte acţiunile admise de către Secţia pentru procurori. În anul 2020, o singură acţiune disciplinară a fost admisă, şase acţiuni disciplinare au fost respinse ca neîntemeiate, iar şapte au fost anulate pentru nerespectarea dispoziţiilor legale care guvernează activitatea de efectuare a cercetării disciplinare", a explicat procurorul.
 
De asemenea, spune acesta, au fost încălcate "flagrant" dispoziţiile articolului 45 din Legea 317/2004, cel care reglementează sesizarea din oficiu a inspectorilor judiciari cu privire la aspecte cu care au fost deja învestiţi, pentru a se repune în acest fel în termen.
 
"S-a mai constatat că s-au avizat de către Lucian Netejoru trei referate întocmite de către inspectorul judiciar desemnat să instrumenteze cauza, respectiv cele de prelungire a termenului de efectuare a verificărilor prealabile, de modificare a obiectului cererii şi de desemnare a celui de-al doilea inspector cu încălcarea dispoziţiilor legale şi regulamentare privind principiul imparţialităţii. De asemenea, s-a avizat confirmarea rezoluţiei de exercitare a acţiunii disciplinare cu încălcarea principiului imparţialităţii, care ar trebui să guverneze activitatea Inspecţiei Judiciare. Şi nu în ultimul rând, s-a constatat în mod definitiv că s-a încălcat principiul repartizării aleatorii a cauzelor de către Inspecţia Judiciară, cu consecinţa afectării ordinii de repartizare a lucrărilor. Eu, unul, mă aşteptam din partea inspectorului şef să-şi prezinte demisia de onoare. Însă, acest lucru nu s-a întâmplat", a spus Cristian Ban.
 
Un alt motiv care, din punctul său de vedere, este de natură să atragă revocarea lui Lucian Netejoru este acela al "consemnării de menţiuni false în cuprinsul raportului de activitate pe anul 2020.
 
"Astfel, se menţionează în raportul prezentat vineri ca o vulnerabilitate instabilitatea legislativă şi practica neunitară a Secţiei pentru procurori. Or, aceste două aspecte sunt nişte minciuni grosiere. În primul rând, în anul 2020 nu au existat modificări legislative în materie. În al doilea rând, din datele pe care le am, din cele 18 acţiuni respinse ca neîntemeiate, una singură a fost modificată în recurs la ICCJ, iar din cele şapte acţiuni anulate de către Secţia pentru procurori, tot o singură acţiune a fost modificată la ICCJ", a afirmat Cristian Ban.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2213 / 4737
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...