ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BNS cere mecanism de raportare către Parlament a implementării PNRR

18 Martie 2021   |   Agerpres

Blocul Naţional Sindical a transmis grupurilor parlamentare propunerea de modificare a actului normativ, potrivit comunicatului.

 
 
Blocul Naţional Sindical susţine includerea unui sistem de raportare către Parlament privind implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), se menţionează într-un comunicat remis joi de organizaţia sindicală.
 
"În temeiul prevederilor Regulamentului privind Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă referitoare la raportare, monitorizare şi dialog pentru asigurarea transparenţei, BNS propune pentru România un mecanism bazat pe modelul european. În acest sens susţinem modificarea PL-x nr. 639/2020 - Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, în sensul includerii unui sistem de raportare periodică către Parlamentul României a modului în care decurge implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, stadiul realizării indicatorilor cantitativi şi calitativi, precum şi modificările aduse programului pe perioada implementării", se precizează în comunicatul BNS.
 
Blocul Naţional Sindical a transmis grupurilor parlamentare propunerea de modificare a actului normativ, potrivit comunicatului.
 
Organizaţia sindicală apreciază că la PNRR au dreptul să contribuie toţi actorii politici şi sociali relevanţi şi nu doar Guvernul.
 
"Având în vedere, pe de o parte, că sumele aprobate pentru România prin Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă împreună cu cele din Acordul de parteneriat pentru ciclul financiar 2021-2027 reprezintă principalele resurse pentru punerea în aplicare a unor programe de reforme şi proiecte de investiţii cu efecte în toată economia şi pe un orizont mare de timp şi, pe de altă parte, că împrumuturile primite vor trebui rambursate într-o perioadă lungă de timp, BNS consideră că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu este proprietatea unui anume guvern, el trebuie să fie rodul contribuţiei tuturor actorilor politici şi sociali relevanţi. De asemenea, finanţările menţionate au ca sursă, pe lângă credite, banii din bugetul public european, ceea ce implică un control amănunţit din partea instituţiilor europene al modului în care statele membre utilizează aceşti bani", conform BNS.
 
Blocul Naţional Sindical aminteşte că pentru a sprijini statele membre, Parlamentul European şi Consiliul European, la propunerea Comisiei Europene, au adoptat un regulament pentru crearea unui Mecanism European de Redresare şi Rezilienţă, prin care statele membre UE pot primi granturi şi credite pentru implementarea unor programe de reforme şi susţinerea unor investiţii care să contribuie la depăşirea crizei şi creşterea rezilienţei economiilor şi societăţilor în faţa altor posibile provocări cu risc ridicat de alterare a vieţii cetăţenilor.
 
"După ce a beneficiat de sprijin european în cursul anului trecut prin programul SURE, România poate beneficia în perioada 2021-2026 prin intermediul Mecanismului European de Redresare şi Rezilienţă de sprijin financiar în valoare de până la 30,4 miliarde de euro, din care 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi şi 16,2 miliarde de euro credite în condiţii avantajoase. Pentru a primi acest sprijin, Romania trebuie să prezinte Comisiei Europene pana la 30.04.2021 un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cu obiective calitative şi cantitative, care urmăresc cei şase piloni prevăzuţi în regulament, recomandările recente ale Consiliului şi alte ţinte prevăzute în documentul menţionat", se menţionează în comunicatul BNS. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2042 / 4553
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...