ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană a clasat patru proceduri de infringement ale României din domeniul mediului

27 Ianuarie 2023   |   Agerpres

Cele patru proceduri au fost clasate în data de 26 ianuarie 2023 şi vizează reglementări privind evaluarea zgomotului ambiental, evaluarea şi gestionarea riscurilor de inundaţii, precum şi reglementări legate de înmatricularea autovehiculelor de ocazie cumpărate din alte state membre UE.

 
 
Patru dintre procedurile de infringement declanşate de Comisia Europeană împotriva României, în domeniul protecţiei mediului, au fost clasate de Executivul comunitar, în urma măsurilor legislative adoptate de ţara noastră.

Conform unui comunicat al Ministerului Mediului, cele patru proceduri au fost clasate în data de 26 ianuarie 2023 şi vizează reglementări privind evaluarea zgomotului ambiental, evaluarea şi gestionarea riscurilor de inundaţii, precum şi reglementări legate de înmatricularea autovehiculelor de ocazie cumpărate din alte state membre UE.

Este vorba despre: Cauza 2017/2108 având ca obiect neîndeplinirea obligaţiilor de stat membru UE ce îi revin României în temeiul art. 4 alin. (3) TUE, al art. 110 TFUE, al principiului echivalenţei şi al principiului efectivităţii, prin menţinerea în vigoare a unei legislaţii care nu asigură rambursarea integrală şi imediată a taxelor percepute cu încălcarea dreptului Uniunii la înmatricularea autovehiculelor de ocazie cumpărate din alte state membre şi a dobânzilor aferente calculate de la data efectuării plăţii fără temei; Cauza 2021/2251 având ca obiect neîndeplinirea obligaţiilor instituite de art. 14 alin. (2) şi art. 15 alin. (1) din Directiva 2007/60/CE privind evaluarea şi gestionarea riscurilor de inundaţii; Cauza 2022/0170 având ca obiect netranspunerea Directivei (UE) 2020/367 de modificare a anexei III la Directiva 2002/49/CE în ceea ce priveşte stabilirea metodelor de evaluare a efectelor dăunătoare ale zgomotului ambiental; Cauza 2021/0174 având ca obiect netranspunerea Directivei delegate (UE) 2021/1226 de modificare, în scopul adaptării la progresul ştiinţific şi tehnic, a anexei II la Directiva 2002/49/CE în ceea ce priveşte metodele comune de evaluare a zgomotului.


"Clasarea celor patru proceduri de infringement reprezintă un important pas înainte către soluţionarea problemelor de mediu cu care se confruntă ţara noastră şi îi felicit pe toţi colegii care au lucrat şi au contribuit la atingerea acestui obiectiv. În ceea ce priveşte restituirea integrală a cuantumului taxelor auto de mediu percepute de statul român între 2003 şi 2013, finalizarea acestei proceduri reprezintă o reparaţie morală şi istorică faţă de cetăţenii prejudiciaţi. Iar în cazul elaborării hărţilor de hazard şi de risc la inundaţii, pe lângă clasarea procedurii de infringement, acestea vor ajuta la elaborarea unor planuri de management care să prevină sau să reducă efectele acestor fenomene. Practic, hărţile sunt, în sine, nişte instrumente care vor ghida autorităţile atât în ceea ce priveşte investiţiile în lucrări de apărare împotriva inundaţiilor dar, mai ales, în planificarea urbană care va ţine cont de zonele cu risc la inundaţii. Legat de cele două proceduri clasate în domeniul zgomotului ambiant, colegii noştri au reuşit transpunerea integrală a legislaţiei europene, fapt care a dus la rezultatul obţinut astăzi", a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

În ceea ce priveşte prima cauză clasată, Ordonanţa de urgenţă nr. 93/2022 reglementează restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante, provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule, menţionează sursa citată.

"MMAP lucrează îndeaproape atât cu instituţiile de nivel naţional, cât şi cu serviciile Comisiei Europene şi depunem eforturi constante pentru a închide aceste proceduri de infringement declanşate împotriva României. Analizele ne arată că strategia adoptată în ultimii ani dă rezultate şi sperăm să finalizăm cât mai curând şi celelalte proceduri rămase nesoluţionate. În ceea ce priveşte cele două cauze clasate astăzi din domeniul zgomotului ambiant, trebuie să fim conştienţi că poluarea fonică ne afectează în egală măsură şi aveam nevoie de reglementări clare pentru a proteja locuitorii, în special pe cei din marile aglomerări urbane. Prin închiderea procedurilor, Comisia Europeană confirmă că autorităţile din România au îndeplinit acest deziderat", a spus Ionuţ Sorin Banciu, secretar de stat pentru Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale.

Pentru soluţionarea celei de a treia cauze, România a realizat demersurile necesare pentru asigurarea transpunerii în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2020/367, lucru realizat prin legea nr. 181/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 121/2019 privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant care a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 582 din 15 iunie 2022. Astfel, este asigurată transpunerea totală a Directivei (UE) 2020/367 privind stabilirea metodelor de evaluare a efectelor dăunătoare ale zgomotului ambiental.

În ceea ce priveşte ultima cauză clasată, ţara noastră a asigurat transpunerea completă, în legislaţia naţională, a Directivei delegate (UE) 2021/1226, prin Hotărârea Guvernului nr. 756/2022 pentru modificarea şi completarea anexei nr. 2 la Legea nr. 121/2019 privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiental, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 579/15.06.2022 şi prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 1090/2019 privind transpunerea în legislaţia naţională a apendicelor A-I ale anexei Directivei (UE) 2015/996 a Comisiei din 19 mai 2015 de stabilire a unor metode comune de evaluare a zgomotului, în conformitate cu Directiva 2002/49/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 427/3 mai 2022.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 650 / 4460
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...