DIICOT anchetează un caz de furt de criptomonede în valoare de 120 milioane dolari
26 Iulie 2024
AgerpresPe 24 iulie, procurorii DIICOT - Structura Centrală au dispus faţă de inculpaţi măsura controlului judiciar şi interdicţia de a părăsi ţara.
Procurorii DIICOT au pus sub urmărire penală trei persoane, acuzate că au transferat ilegal 1.650.000 de criptomonede, echivalentul a aproximativ 120 milioane dolari la data efectuării tranzacţiilor.
Pe 23 iulie, procurorii DIICOT împreună cu poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice au pus în aplicare trei mandate de percheziţie domiciliară în Bucureşti, într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă informatică cu consecinţe deosebit de grave, perturbarea funcţionării unui sistem informatic şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
Pe 23 iulie, procurorii DIICOT împreună cu poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice au pus în aplicare trei mandate de percheziţie domiciliară în Bucureşti, într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă informatică cu consecinţe deosebit de grave, perturbarea funcţionării unui sistem informatic şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
"Din materialul probator administrat a rezultat că 3 inculpaţi au constituit un grup infracţional organizat şi au desfăşurat o serie de activităţi infracţionale la nivelul unei platforme blockchain, reuşind să transfere în mod ilegal, în portofelele electronice pe care le controlau, suma de 1.650.000 criptomonedă, echivalentă cu aproximativ 120.846.000 USD la data efectuării tranzacţiilor. Ulterior inculpaţii au încercat să transfere toate activele obţinute ilegal dintr-o reţea în alta, folosind atât platforme de schimb descentralizate, cât şi o platformă care facilitează transferul exclusiv între cele două reţele. Procesul de transferare dintr-o reţea în alta nu a fost finalizat complet, astfel încât o parte din active au rămas în portofelele inculpaţilor din prima reţea, restul activelor fiind primite de inculpaţii din cea de a doua reţea în trei portofele electronice sub forma unor criptomonede stabile. Pentru a ascunde produsul infracţional, membrii grupului de criminalitate organizată au utilizat mai multe platforme de schimb descentralizate (de tip agregator), transferând toate activele sub forma unei criptopmonede către o platformă de tip mixer. Având în vedere că persoana vătămată a recuperat peste 95% din criptomonedele care i-au fost sustrase, prejudiciul este în prezent de aproximativ 9.305.791 USD", a anunţat DIICOT, joi, într-un comunicat de presă.
În urma percheziţiilor domiciliare efectuate la adresele celor trei inculpaţi, au fost identificate şi ridicate mai multe sisteme informatice.
De asemenea, a fost instituit sechestru asigurător asupra sumelor de 136.450 lei şi 31.995 euro, identificate sub formă de numerar, cât şi asupra sumei de aproximativ 4.100.000 dolari, care a fost transferată din portofelele electronice descoperite în sistemele informatice utilizate de inculpaţi.
În prezent, criptomonedele sechestrate se află în portofelele electronice administrate de Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).
Pe 24 iulie, procurorii DIICOT - Structura Centrală au dispus faţă de inculpaţi măsura controlului judiciar şi interdicţia de a părăsi ţara.
Activităţile de urmărire penală sunt realizate împreună cu poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 18 / 4513 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
Cum s-a desfășurat în această vară programul de internship organizat de Popescu & Asociații pentru studenții de la Drept și cum își alege firma viitorii colaboratori. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai puternice echipe de avocați | Capacitatea de a vedea lucrurile atât per ansamblu, cât și din diverse unghiuri de vedere, de a analiza situații complexe și de a veni cu soluții, combinată cu dorința de a învăța și de a se perfecționa, sunt calități apreciate și căutate la viitorii colegi
Kinstellar finalizează cu succes achiziția operațiunilor Noerr din București, după preluarea birourilor din Bratislava și Praga. Puternica practică de Tax and Finance de la Noerr consolidează oferta de servicii a firmei pe piața locală. Focus pe clienții vorbitori de limbă germană | Victor Constantinescu, coordonatorul echipei Kinstellar din București, care are acum cca. 50 de avocați și specialiști în consultanță de business: ”Odată cu integrarea echipei și expertizei Noerr, ne extindem capacitățile și consolidăm portofoliul de servicii”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
În spatele scenei, alături de performanta echipă de Dispute Resolution de la Țuca Zbârcea și Asociații, care gestionează peste 4.000 de dosare ̸ an, cu o valoare ce depășește acum 7 miliarde de euro. ”Abilitatea lor de a gestiona spețe complexe și sofisticate din diverse domenii este de neegalat”, spun ghidurile juridice internaționale | Cum lucrează profesioniștii din cel mai numeros departament al firmei, care sunt proiectele fanion și cine sunt avocații care coordonează grupurile de practică
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...