
EIG a contestat la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene raportul EIOPA privind Euroins România
03 August 2023
AgerpresRaportul EIOPA privind rezervele tehnice ale Euroins România a fost emis pe 28 martie, la 11 zile după ce ASF a retras licenţa EIRO.
Euroins Insurance Group (EIG) AD, parte a Eurohold Bulgaria AD, a anunţat joi că a depus un recurs oficial la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în legătură cu aşa-numitul raport al EIOPA emis la 28 martie 2023 şi care se referea la evaluarea rezervelor tehnice ale Euroins România la data de 30 septembrie 2022, informează un comunicat de presă.
Contestaţia depusă la CJUE face parte din seria de acţiuni menite să protejeze acţionarii şi părţile interesate ale EIG împotriva prejudiciilor cauzate de modul în care a fost întocmit, emis şi prezentat acest raport.
De asemenea, EIG îşi propune să asigure o transparenţă deplină asupra evoluţiei situaţiei Euroins România (EIRO), căreia Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a revocat licenţa de funcţionare pe 17 martie 2023. EIG a considerat că decizia ASF încalcă legislaţia UE şi legislaţia naţională, şi de aceea a contestat-o în instanţă.
Contestaţia depusă la CJUE face parte din seria de acţiuni menite să protejeze acţionarii şi părţile interesate ale EIG împotriva prejudiciilor cauzate de modul în care a fost întocmit, emis şi prezentat acest raport.
De asemenea, EIG îşi propune să asigure o transparenţă deplină asupra evoluţiei situaţiei Euroins România (EIRO), căreia Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a revocat licenţa de funcţionare pe 17 martie 2023. EIG a considerat că decizia ASF încalcă legislaţia UE şi legislaţia naţională, şi de aceea a contestat-o în instanţă.
Raportul EIOPA privind rezervele tehnice ale Euroins România a fost emis pe 28 martie, la 11 zile după ce ASF a retras licenţa EIRO. "Niciun document oficial nu a fost publicat de EIOPA în acelaşi timp cu referire la acest raport, şi nici un fel de document oficial în acest sens nu a fost de fapt înaintat către EIG. Aceasta a însemnat incapacitatea de a se informa cu privire la constatări, de a se apăra şi de a răspunde afirmaţiilor din spaţiul public, în condiţiile în care în zilele următoare, părţi fragmentate din acest raport al EIOPA au fost scurse în presă către câteva publicaţii româneşti, ceea ce constituie o altă încălcare a regulilor din domeniu", susţin reprezentanţii Euroins Insurance Group.
În plus, acelaşi raport a fost prezentat de ASF Curţii de Apel Bucureşti, care a limitat suplimentar capacitatea EIG de a asigura cea mai bună protecţie juridică posibilă pentru interesele clienţilor şi acţionarilor săi asiguraţi. Ulterior, grupul de asigurări a contestat acest raport la Camera de Apel (BoA) a Autorităţilor Europene de Supraveghere (ESA), susţinând că a prejudiciat în mod semnificativ dreptul la apărare al companiei, nu a respectat principiile UE ale statului de drept şi a ignorat solicitarea iniţială a grupului de revizuire imparţială şi independentă a rezervelor. La 8 iunie, Consiliul de Administraţie al ESA a decis să nu revizuiască recursul EIG pe fond.
EIG susţine că a respectat întotdeauna toate cerinţele EIOPA, autorităţile locale de reglementare şi legislaţia UE.
Consiliul ASF a hotărât, prin Decizia nr. 262/17 martie 2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, să retragă autorizaţia de funcţionare a Euroins România, constatând totodată starea de insolvenţă a societăţii, în condiţiile existenţei unui deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei şi a unui deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei.
La data de 9 iunie, Tribunalul Bucureşti a confirmat temeinicia cererii formulate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi a dispus deschiderea procedurii falimentului Euroins România Asigurare Reasigurare. Potrivit ASF, poliţele emise de societate, cu excepţia celor de garanţii, mai sunt valabile până la data de 8 septembrie 2023.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 586 / 4737 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...