ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

FIHR: Hotelurile din România îşi pot recupera comisioanele colectate nelegal de către Booking.com

29 Mai 2025   |   Agerpres

FIHR, prima organizaţie patronală din turismul românesc, este prezentă la nivel naţional în 28 judeţe şi cumulează peste 18.300 camere în proprietăţile hoteliere-membre.

 
 
Patronatele din turismul românesc se alătură unui proces european de amploare împotriva Booking.com, prin care sunt solicitate compensaţii pentru practicile anticoncurenţiale care au fost declarate nelegale de către Curtea Europeană de Justiţie (CEJ).

Potrivit unui comunicat de presă al Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), transmis miercuri AGERPRES, toate hotelurile din România sunt invitate să se înscrie pentru a-şi recupera parte din comisioanele încasate de către Booking.com în baza clauzei contractuale "parity clause", pentru perioada 2004-2024, plus dobânzi.

Pentru a se putea înscrie în acest proces, hotelurile se pot adresa Federaţiei până la data de 15 iulie 2025 şi au posibilitatea de a se alătura miilor de hoteluri din Europa, reprezentate de 25 de asociaţii hoteliere europene, primind astfel acces la platforma prin care acest proces va fi demarat.


"Această acţiune vine în urma deciziei Curţii Europene de Justiţie din 19 septembrie 2024 (C-264/23), prin care s-a confirmat că "parity clause", clauzele de paritate utilizate de Booking.com în contractul cu hotelierii au încălcat legislaţia europeană privind concurenţa. Aceste clauze au sufocat concurenţa, aducând avantaje competitive platformei Booking.com, care a colectat comisioane majorate peste cele practicate de alte platforme şi tour-operatori, restricţionând hotelurile de la a oferi preţuri mai bune pe propriile lor site-uri web sau pe alte platforme şi limitându-le, astfel, vânzările directe şi autonomia, precum şi colaborările cu alţi furnizori de tipul platformelor online. Ulterior, profitând de poziţia dominantă astfel câştigată, au aplicat comisioane majorate care au costat hotelurile milioane de euro în ultimele două decenii şi au afectat inclusiv alţi furnizorii de cazare din piaţa românească", se arată în comunicat.

Reprezentanţii FIHR susţin că, în conformitate cu principiile generale ale dreptului european al concurenţei, hotelurile din Europa au dreptul de a solicita compensaţii de la Booking.com pentru pierderile financiare suferite.

Acţiunea juridică este coordonată de Stichting Hotel Claims Alliance şi va fi depusă în instanţele olandeze, fiind condusă de o echipă de avocaţi şi economişti de top în domeniul concurenţei, care au obţinut cu succes hotărârea CEJ din 19 septembrie 2024 împotriva Booking.com.

Iniţativa este susţinută de asociaţiile hoteliere naţionale din următoarele ţări: Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

"Asociaţia Hotelieră Germană a avut prima iniţiativă şi succes în instanţă, arătând că puterea dominantă pe care Booking o are trebuie să intre într-o zonă reglementată şi transparentă. În 2021, Booking.com a întrerupt unilateral negocierile privind compensaţiile corespunzătoare cu Asociaţia Hotelieră Germană (IHA) şi a iniţiat acţiuni în justiţie împotriva câtorva sute de hoteluri germane la Tribunalul Districtual din Amsterdam. Un rezultat intermediar al acestui proces (aflat în desfăşurare) este hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 19 septembrie 2024, care a confirmat concluziile Oficiului Federal al Cartelurilor din Germania, potrivit cărora clauzele de paritate impuse de platformă încalcă legislaţia UE în domeniul concurenţei. Acest lucru a dus la apariţia unor cereri de despăgubire din partea hotelurilor din întreaga Europă, care urmează să fie revendicate prin acţiunea colectivă susţinută de HOTREC", notează federaţia patronatelor.

FIHR, prima organizaţie patronală din turismul românesc, este prezentă la nivel naţional în 28 judeţe şi cumulează peste 18.300 camere în proprietăţile hoteliere-membre.

Organizaţia este membru în Consiliul Consultativ pentru Turism şi Alianţa pentru Turism şi Confederaţia Patronală Concordia şi este afiliată HOTREC la nivel european, organizaţie care reprezintă vocea ospitalităţii din Europa.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 47 / 4737
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...