Instanţa supremă dispune reabilitarea fostului ministru Monica Iacob Ridzi, condamnată în dosarul ‘2 Mai’
05 Iunie 2024
AgerpresConcret, ea a fost acuzată că a plătit servicii fictive unor companii pentru organizarea manifestărilor de Ziua Tineretului în anul 2009, prejudiciul fiind estimat la 650.000 de euro.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus reabilitarea fostului ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, astfel încât condamnarea de cinci ani închisoare primită în dosarul "2 Mai" va fi ştearsă din cazierul judiciar.
"Admite cererea de reabilitare judecătorească formulată de persoana condamnată Iacob Ridzi Monica Maria. Dispune reabilitarea judecătorească a persoanei condamnate Iacob Ridzi Monica Maria cu privire la condamnarea de 5 (cinci) ani închisoare dispusă prin sentinţa penală nr.73 din 27 ianuarie 2014, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, în dosarul nr. 3721/1/2011, definitivă prin decizia penală nr. 24 din 16 februarie 2015 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2616/1/2014. Încetează decăderile, interdicţiile, precum şi incapacităţile care rezultă din condamnare. Cu drept de contestaţie în termen de 10 zile de la comunicare", se arată în decizia Instanţei supreme.
"Admite cererea de reabilitare judecătorească formulată de persoana condamnată Iacob Ridzi Monica Maria. Dispune reabilitarea judecătorească a persoanei condamnate Iacob Ridzi Monica Maria cu privire la condamnarea de 5 (cinci) ani închisoare dispusă prin sentinţa penală nr.73 din 27 ianuarie 2014, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, în dosarul nr. 3721/1/2011, definitivă prin decizia penală nr. 24 din 16 februarie 2015 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2616/1/2014. Încetează decăderile, interdicţiile, precum şi incapacităţile care rezultă din condamnare. Cu drept de contestaţie în termen de 10 zile de la comunicare", se arată în decizia Instanţei supreme.
Condamnată definitiv în anul 2015 pentru abuz în serviciu, Monica Iacob Ridzi a fost eliberată condiţionat în noiembrie 2017, după ce a executat efectiv doi ani şi opt luni închisoare, restul până la cinci ani petrecându-i în libertate, dar cu anumite interdicţii.
În urma obţinerii reabilitării, ea scapă de toate interdicţiile, iar condamnarea îi va fi ştearsă din cazierul judiciar.
În timpul detenţiei, Monica Iacob Ridzi s-a plâns în repetate rânduri de condiţiile din penitenciar.
"Sunt două săptămâni de când sunt în penitenciar dintr-o gravă eroare judiciară, două săptămâni de chin, de umilinţă, de durere, de suferinţă. Două săptămâni în care m-am simţit tot mai rău, două săptămâni în care medicul penitenciarului - o doamnă căreia nu am ce să-i reproşez - văzând cât îmi este de rău, a făcut eforturi să mă trimită la un spital pentru investigaţii ce îmi sunt urgente şi necesare având în vedere bolile grave de care sufăr (...) Am fost condamnată să stau în frig, mă încălzesc - ca şi celelalte deţinute - cu sticle cu apă încălzită la filtrul de cafea, am fost condamnată să fac duş de trei ori pe săptămână în cele zece minute cât este apă caldă acum (cele zece minute la împart cu colega de cameră pentru că avem un singur duş - de fapt, o ţeavă de duş, dar ne bucurăm ca nişte copii când o avem...)", scria Ridzi în 2015 pe blogul personal, la puţin timp după ce a fost încarcerată.
Monica Iacob Ridzi, ministrul Tineretului şi Sportului în perioada decembrie 2008 - iulie 2009, a fost trimisă în judecată în mai 2011 de procurorii DNA pentru săvârşirea mai multor infracţiuni: abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic, săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate, participaţie improprie la infracţiunea de a modifica, şterge sau deteriora date informatice fără drept.
Concret, ea a fost acuzată că a plătit servicii fictive unor companii pentru organizarea manifestărilor de Ziua Tineretului în anul 2009, prejudiciul fiind estimat la 650.000 de euro.
În dosarul "2 Mai" au fost condamnate alte 11 persoane, printre care foşti angajaţi ai Ministerului Tineretului şi administratori de firme.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 112 / 4589 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Deloitte România a asistat IMO Property Investments București, parte a Grupului Eurobank, în vânzarea a 100% din acțiunile sale către Grupul APS
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Meet the Professionals | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director - Bergenbier SA, avocat ”antrenat” în multinaționale și cu o bogată experiență dobândită în gestionarea unor tranzacții de referință pe piața locală: ”Oamenii pe care i-am întâlnit au făcut diferența și au contribuit la dezvoltarea și la evoluția mea, atât colegi din business, din interiorul echipelor din care am făcut parte, cât și liderii care mi-au servit drept model”
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...