ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministerul Justiţiei propune ca Înalta Curte să administreze domeniul just.ro

18 Septembrie 2024   |   Agerpres

Conform MJ, digitalizarea reprezintă "cheia" pentru creşterea calităţii serviciului public oferit cetăţenilor şi a actului de justiţie iar viitorul sistem ECRIS V propune o arhitectură centralizată ce permite interacţiunea digitală atât cu justiţiabilii cât şi cu orice alt sistem informatic de interes pentru activitatea judiciară, administrat de instituţii guvernamentale sau de profesii juridice conexe.

 
 
Ministerul Justiţiei a anunţat, miercuri, că a propus cedarea contului cu cele mai ridicate drepturi de administrare a domeniului just.ro către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în vederea reluării în parametrii normali a activităţii instanţelor.

La începutul lunii septembrie, preşedinţii curţilor de apel din România i-au trimis ministrului Justiţiei, Alina Gorghiu, o scrisoare deschisă în care susţineau că înrolarea calculatoarelor şi serverelor din instanţele de judecată, precum şi a conturilor judecătorilor în domeniul just.ro este o măsură de natură să încalce independenţa justiţiei.

Potrivit unui comunicat al MJ transmis, miercuri, AGERPRES, Ministerul Justiţiei a găzduit, marţi, o reuniune a partenerilor instituţionali implicaţi în procesul de digitalizare a sistemului judiciar.


Alături de ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, la întâlnire au mai participat preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Denisa Stănişor, procurorul general al României, Alex Florenţa, Liviu Odagiu, Narcis Erculescu şi Claudiu Drăguşin, membri ai Secţiei de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, George Şerban, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, împreună cu specialiştii la nivel tehnic.

Reuniunea a avut ca obiectiv clarificarea unor aspecte tehnice privind administrarea programelor şi aplicaţiilor informatice ce deservesc sistemul judiciar, plecând de la obligaţia legală de a asigura un sistem informatic unitar şi funcţional, menţionează sursa citată.

"Proiectele de digitalizare au beneficiat de finanţare europeană şi au fost asumate de Ministerul Justiţiei în parteneriat cu Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerul Public, partenerii fiind consultaţi permanent încă de la momentul realizării analizei iniţiale pentru dezvoltarea viitorului sistem de management electronic al cauzelor. ECRIS V este pilonul central de arhitectură digitală în raport cu care au fost proiectate şi dezvoltate celelalte aplica?ii specifice sistemului judiciar", se precizează în comunicat.

Conform MJ, digitalizarea reprezintă "cheia" pentru creşterea calităţii serviciului public oferit cetăţenilor şi a actului de justiţie iar viitorul sistem ECRIS V propune o arhitectură centralizată ce permite interacţiunea digitală atât cu justiţiabilii cât şi cu orice alt sistem informatic de interes pentru activitatea judiciară, administrat de instituţii guvernamentale sau de profesii juridice conexe.

"În urma analizei mai multor scenarii de lucru, soluţia tehnică propusă de Ministerul Justiţiei în vederea reluării în parametrii normali a activităţii instanţelor a fost aceea de cedare a contului cu cele mai ridicate drepturi de administrare a domeniului just.ro către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instituţie a autorităţii judecătoreşti consacrată la nivel constituţional. Propunerea a fost agreată de partenerii Ministerul Justiţiei, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, urmând ca, într-un grup de lucru comun şi în cel mai scurt timp posibil, specialiştii instituţiilor să analizeze mecanismele şi instrumentele necesare, etapele şi calendarul de implementare a propunerii, urmând a pune la dispoziţia conducerilor instituţiilor rezultatele analizei tehnice", transmite Ministerul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 90 / 4604
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...