ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

SUA presează România să nu blocheze candidatura lui Călin Georgescu (Bloomberg)

19 Februarie 2025   |   Agerpres

Elon Musk, aliatul miliardar al lui Trump, l-a susținut și el pe candidatul Călin Georgescu, reamintește Bloomberg.

 
 
Autoritățile române se află sub o presiune puternică din partea administrației președintelui american Donald Trump pentru a garanta continuarea nestingherită a campaniei electorale a lui Călin Georgescu pentru alegerile prezidențiale din luna mai, scrie marți publicația Blomberg, care îl califică pe Georgescu drept candidat de extremă dreapta.

În întâlniri private cu omologii români din ultimele zile, oficialii americani s-au concentrat aproape exclusiv pe vot, avertizându-i să nu blocheze campania lui Călin Georgescu, un susținător al lui Trump care a denunțat NATO și l-a lăudat pe președintele rus Vladimir Putin, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile și care au dorit să-și păstreze anonimatul, precizează Blomberg.


Insistența echipei Trump asupra crizei politice din România a fost scoasă la iveală de vicepreședintele american JD Vance, care s-a folosit de un discurs important susținut săptămâna trecută la Munchen pentru a contesta decizia României din decembrie de a anula scrutinul prezidențial, după ce oficiali din domeniul securității au stabilit că intervenția Rusiei a contribuit la propulsarea lui Georgescu spre o victorie uimitoare în primul tur, pe 24 noiembrie, adaugă publicația.

Oficialii de la București au fost prinși cu garda jos de tirada de vineri a lui Vance la Conferința de Securitate de la Munchen, în care acesta i-a condamnat pe liderii europeni pentru marginalizarea grupurilor de dreapta, și au fost derutați de insistențele SUA cu privire la Georgescu, a spus unul dintre oficiali.

Efectele victoriei neașteptate a lui Georgescu și decizia instanței de a anula alegerile au devenit un prilej de unire pentru extrema dreaptă din Europa, notează publicația. În timp ce autoritățile române se pregătesc pentru repetarea alegerilor în mai, vicepreședintele american a invocat această decizie ca un exemplu în care puterea mainstream suprimă ascensiunea politică a grupurilor populiste.

Bloomberg mai scrie că au avut loc schimburi între ministrul de externe român Emil Hurezeanu și Keith Kellogg și Richard Grenell, trimișii lui Trump la conferința de la Munchen. Ministrul economiei, Bogdan Ivan, s-a întâlnit cu Vance la un summit privind inteligența artificială la Paris, la începutul acestei luni.

Dincolo de aceste întâlniri și alte puncte de contact, guvernul de la București s-a străduit să deschidă un canal susținut de comunicare cu administrația Trump, prin care ar putea atenua îngrijorările cu privire la vot, a spus persoana citată. Casa Albă a trimis solicitarea Bloomberg de a face comentarii către Departamentul de Stat al SUA, care a refuzat să comenteze oficial.

Georgescu, un fost inginer agricol în vârstă de 62 de ani, era cotat sub 10% în sondaje când o campanie pe rețelele de socializare care a prezentat videouri pe TikTok de înaltă calitate l-a ajutat să obțină o victorie șocantă în primul tur de scrutin în noiembrie, reamintește Bloomberg. Dar rezultatul a fost anulat printr-o decizie a instanței, care a invocat constatări că respectiva campanie digitală a beneficiat de sprijin extern.

Georgescu rămâne favorit și înaintea scrutinului reluat din mai - și a fost impulsionat de criticile sale stridente la adresa anulării ca fiind o 'lovitură de stat' susținută de Bruxelles. Pe măsură ce se amplifică speculațiile cu privire la posibilitatea ca lui Georgescu să i se interzică să candideze, sondajele arată că un număr semnificativ de români privesc într-un mod negativ decizia instanței, mai scrie Bloomberg.

Vance, al cărui discurs de la Munchen abia dacă a menționat securitatea europeană sau războiul din Ucraina, a spus că decizia instanței s-a bazat pe informații 'subțiri' - și a atacat stabilitatea instituțiilor democratice din România.

'Dacă democrația voastră poate fi distrusă cu câteva mii de dolari sub formă de reclame dintr-o țară străină, atunci din start nu era foarte puternică', a spus vicepreședintele SUA vineri.

Premierul Marcel Ciolacu, care a declarat că România s-a angajat să organizeze 'alegeri libere și corecte', a cerut președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, să convoace o reuniune a celui mai înalt organism de securitate al țării pentru a discuta despre discurs și despre alegeri.

România, țară la Marea Neagră care împarte cea mai lungă graniță cu Ucraina dintre toate statele membre ale Uniunii Europene și a fost un susținător ferm al eforturilor occidentale de a sprijini Kievul, se luptă să se adapteze la turnura adusă de Trump, adaugă publicația citată.

Ca și în cazul colegilor din UE, oficialii guvernamentali de la București se tem că manevrele agresive de la Washington și amestecul direct în procesul electoral ar putea duce la ruperea relațiilor cu un aliat crucial, a spus unul dintre oficiali. România găzduiește mii de militari la o bază NATO poziționată pentru a proteja flancul estic al Europei.

La o zi după discursul lui Vance, cancelarul german Olaf Scholz a condamnat deschiderea vicepreședintelui SUA către extrema dreaptă din Germania ca o intervenție directă, înaintea alegerilor germane de la 23 februarie. După discursul său de la Munchen, vicepreședintele american s-a întâlnit cu co-lidera partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Alice Weidel, în capitala bavareză.

'Nu vom accepta străini care intervin în democrația noastră, în alegerile noastre, în formarea democratică a opiniilor în favoarea acestui partid', a spus Scholz la aceeași conferință. 'Asta nu se face - cu siguranță nu între prieteni și aliați', a adăugat el.

Elon Musk, aliatul miliardar al lui Trump, l-a susținut și el pe candidatul Călin Georgescu, reamintește Bloomberg. El a publicat marți o postare pe platforma sa X în care citează o promisiune a lui Georgescu conform căreia va interzice organizațiile legate de filantropul George Soros dacă va deveni președinte.

'România merită să fie suverană', a scris Musk, care a stârnit indignare pentru sprijinul deschis pentru diverse grupuri, inclusiv AfD din Germania.

Campania lui Georgescu și reprezentanții săi fac obiectul unei serii de investigații, după ce candidatul a spus că nu a primit finanțare pentru campania sa prezidențială. Orice decizie privind valabilitatea candidaturii sale ar urma să fie luată de biroul electoral și de o instanță care să evalueze dacă îndeplinește criteriile pentru a candida.

Dar sistemul judiciar, care este înțesat de numiți din partidele politice consacrate, este privit de mulți români ca fiind politizat și corupt, notează Bloomberg.

Georgescu a valorificat frustrarea alegătorilor față de corupție și sărăcie și a împărtășit multe dintre teoriile conspirației adoptate de extrema dreaptă. Într-un interviu la un podcast cu provocatorul american de dreapta Alex Jones luna trecută, candidatul a spus că anularea alegerilor a fost 'ordonată din străinătate și implementată de sistemul globalist', încheie publicația.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 136 / 4751
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...