Avocații români din străinătate se organizează. Cei care doresc să intre în ‘Clubul avocaților români din Diaspora’ trebuie să fie membri ai unui barou din afara României. Alexandru Lazăr, unul dintre membrii fondatori: Construind acest think-thank, punem laolaltă know-how din întreaga lume
05 Mai 2022
Ștefania EnacheScopul Clubului este de a atinge excelența juridică la nivel internațional
Oriunde ar activa, profesioniștii români se remarcă datorită faptului că sunt mereu implicați în ceea ce fac. Experți români din domeniul juridic și-au construit cariere strălucite în străinătate, reprezentând România cu succes. Mai nou, ei s-au organizat într-un Club al avocaților, care și-a propus să stabilească o punte de legătură între românii din întreaga lume care activează în această industrie.
„Clubul avocaților/ avocatelor din România este un proiect de suflet, la care ne gândim de foarte multă vreme. Organizația își dorește să valorifice un avantaj pe care îl avem și anume acela că mulți profesioniști extraordinari sunt răspândiți la nivel mondial. Astfel, construind această punte, acest think-thank, punem laolaltă know-how din întreaga lume, realizăm un punct de coeziune în profesia noastră și un izvor de cunoaștere la nivel internațional”, ne-a spus Alexandru Lazăr, unul dintre membrii fondatori ai acestui club.
„Clubul avocaților/ avocatelor din România este un proiect de suflet, la care ne gândim de foarte multă vreme. Organizația își dorește să valorifice un avantaj pe care îl avem și anume acela că mulți profesioniști extraordinari sunt răspândiți la nivel mondial. Astfel, construind această punte, acest think-thank, punem laolaltă know-how din întreaga lume, realizăm un punct de coeziune în profesia noastră și un izvor de cunoaștere la nivel internațional”, ne-a spus Alexandru Lazăr, unul dintre membrii fondatori ai acestui club.
Totul se bazează pe voluntariat
Organizația nou înființată și-a stabilit din start obiective foarte clare, menite să contribuie la atingerea scopurilor propuse.
În primul rând Clubul are în vedere crearea unui „network” mondial de avocați/avocate de origine română, care activează în afara României și care să facă schimb de know-how și bune practici.
De asemenea, urmărește formarea unui grup de experți, care va analiza probleme juridice la nivel multi-jurisdicțional și va putea emite propuneri de soluții, poziții doctrinale la nivel internațional. „Acest grup de experți se va transforma într-un pol de dezbateri și soluții pentru problemele românilor din Diaspora și pentru cele ale companiilor românești care se internaționalizează”, a explicat Alexandru George Lazăr, în discuția cu redactorii BizLawyer.
Un al treilea obiectiv principal este crearea unei rețele de avocați/avocate care să poată colabora în viitor, colaborare care să se bazeze pe standarde de deontologie, onorabilitate și excelență în profesie.
„Structura inițială se bazează pe voluntariat și va fi împărțită în mai multe departamente: comunicare; creșterea numărului de membrii - avocați/avocate (în prezent suntem peste 20 și acoperim următoarele jurisdicții: Statele Unite, Marea Britanie, Spania, Franța, Austria, Italia, Germania, Grecia); publicații de specialitate; evenimente; coordonare ramuri de drept. Inițial vor exista grupuri de practică pentru fiecare ramură: Drept Privat; Drept Public; Dreptul Muncii; Drept Fiscal; Drept Internațional Privat; Drepturile Omului; Drept Comercial și Contractual; Arbitraj Internațional; Dreptul familiei (acestea sunt cu titlu exemplificativ). Adițional se va crea și o Secțiune de Avocați/e tineri/e sub 35 (pe modelul organizațiilor profesionale mai mari care au acest tip de structură). Pe de altă parte, vom lansa și „catedra” Sarmizia Bilicescu, profitând de faptul că a noastră colega, av. drd. Octavia Rădulescu, este stră-strănepoata celebrei juriste de origine română și că a acceptat să înființeze, in memoriam, această catedră care, foarte probabil, va lansa un premiu internațional destinat juristelor de origine română la nivel internațional”, menționează avocatul.
Până se va definitiva forma juridică a organizației, structura inițială a Clubului este împărțită în departamentele amintite de Alexandru Lazăr. De asemenea, în prezent se lucrează la formarea unei comisii care are rolul de a stabili un draft al regulamentului intern, al criteriilor de admitere de noi membrii ( CV, experiență, reputație, onorabilitate etc), dar și al motivelor care pot sta la baza pierderii statutului de membru etc.
„Pentru atingerea scopurilor propuse avem în vedere organizarea minimum a unei reuniuni anuale într-o capitală europeană sau a lumii, redactarea minimum a unui articol pe trimestru pentru fiecare ramură de Drept, organizarea minimum a unui colecviu/ eveniment pentru fiecare ramură de Drept pe trimestru, organizarea de ateliere/ reuniuni lunare pe fiecare ramură de Drept, la latitudinea membrilor din acel grup de practică; și pregătirea unui newsletter lunar/ trimestrial cu teme de interes general: a) per fiecare ramură de Drept; b) la nivelul fiecărei țări. În momentul de față, avocații/tele ce doresc să se alăture demersului, trebuie să fie membri ai unui barou în afara României și trebuie să trimită cererea printr-un email la adresa legaloutsidethebox@gmail.com. Ulterior, Regulamentul Intern, va stabili termenii exacți, având în vedere scopul Clubului și anume cel de a atinge excelența juridică la nivel internațional”, punctează Alexandru Lazăr.
Opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.
Cine sunt fondatorii Clubului avocaților români din Diaspora
Clubul numără în acest moment peste 20 de membrii fondatori. Sunt avocați care activează în Statele Unite, Marea Britanie, Spania, Franța, Austria, Italia, Germania, Grecia.
Printre ei îi regăsim pe av. Nina Ghiță , av. Răzvan E. Miuțescu; av. Alina Chiriac, Loredana Dascălu, av. Adrián Ioan Toda, av. Maria Ramona Bodescu, av. Florentina Marin, av. Monica Novac, av.Nadia Irina Fundățeanu, Geanina Loredana, av. Oana Nicolaescu, av. mag. Ioana-Maria Vilau, av. mag. Milorad Erdelean, av. Andrei Diaconu, av Adrian Nițu, av. Alexandra Sin, av. Irina Șerban, av. Adrian lie, av. Diana Dauphin, av, Dan Vișoiu, av. Iulia Buzdugan, av. Loredana Ungurusan, av. Liliana Turculeti, av. Octavia Rădulescu, av. Alexandru Stănescu, av. Alexandru Lazăr.
Citește și
► De vorbă cu profesioniștii români ai Dreptului care practică avocatura în străinătate. Azi, Alexandru George Lazăr, Partener IntLaw: Contrar tendințelor pieței, am hotărât să extindem sediul nostru din Barcelona. Paradigma caselor de avocatură clasice se va schimba. În Spania se observă o reașezare a pieței și încep fuziuni între case de avocatură
► EXCLUSIV BizLawyer: Spaniolii de la IntLaw se extind in Romania. Alexandru George Lazar va fi partenerul care va coordona activitatea in CEE
► Un avocat român devine membru al Academiei Regale de Jurisprudență și Legislație din Spania. Cum a ajuns Alexandru George Lazar (32 de ani) la această performanță
► Alexandru George Lazăr, partener IntLaw (Spania) și profesor al Universitații Pompeu Fabra, din Barcelona: Sunt în permanentă legătură cu România. Sper ca în viitorul apropiat să se concretizeze colaborări strategice cu case de avocatură românești
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 786 / 1856 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen câștigă un litigiu de referință în contencios vamal
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners lansează Academia de Litigii, un podcast dedicat avocaților litigatori și profesioniștilor din domeniul justiției. Cosmin Vasile și Andrei Dumitrescu, parteneri în cadrul ZRVP, vor fi gazde și vor avea ca invitați avocați de prestigiu, magistrați și profesori universitari, personalități care au lăsat o amprentă în domeniu
Cele mai semnificative schimbări legislative din 2024, cu impact în industria curieratului | Cerasela Soviani, Legal Manager în cadrul DPD Romania: ”Departamentul juridic va avea un focus continuu pe respectarea noilor reglementări în curierat și susținerea departamentelor pilon pentru extinderea rețelei naționale”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
GDPR | Respectarea legislației în domeniu pare că este mai degrabă formală, lipsind măsurile concrete capabile să asigure o protecție adecvată volumului foarte mare de date prelucrate, spun avocații D&B David și Baias. Daniel Vinerean, coordonatorul practicii de Protecția Datelor: De cele mai multe ori este mai ieftin sa plătești o amendă de până la 3.000 € decât să stabilești un plan concret, să achiziționezi tehnologie sau să angajezi un consultant capabil să conceapă și să implementeze măsuri adecvate
ZRVP câștigă premiul „Firma de Avocatură a Anului din România” la Lexology Index Awards (Who’s Who Legal) 2024, distincție acordată în premieră unei societăți de avocați românești | Cosmin Vasile (managing partner): Premiul, o sumă a excelenței individuale pe diverse arii de practică - îmi place în mod special perspectiva, pentru că este exact filosofia noastră
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...