ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații RTPR spun că 2023 va fi un an al tatonărilor pentru sectorul de Real Estate. De vorbă cu Raluca Năstase (Partener) și Ianita Țui (Counsel) despre conjunctură și proiecte | Echipa a acoperit anul trecut toate palierele de tranzacții, cele mai multe mandate având legătură cu clădiri viabile și proceduri obișnuite, iar acum lucrează la dezvoltarea unor proiecte multifuncționale, care includ și birouri, noi contracte de închiriere. Costul banilor este ridicat, dar băncile sunt dornice să ofere finanțare, clădirile ‘verzi’ fiind preferate

12 Martie 2023   |   Ștefania Enache

Pe parcursul anului trecut, avocații au asistat clienții în tranzacții de achiziții de clădiri - directe sau prin preluare de companii, extindere finanțări, negociere contracte de închiriere, asistență în implementare fit-out, încetare anticipată, extindere de spații, închiriere de spații.

 
 
Piața de Real Estate din România este descrisă drept una echilibrată de către avocații Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA (RTPR), însă aceștia admit faptul că există o încetinire semnificativă a anumitor segmente, respectiv în zonele de rezidențial și birouri, aceste scăderi fiind influențate de crizele recente. „Dar îngrijorarea pare să lase loc pragmatismului și investitorii cu experiență își adaptează business-ul și continuă achizițiile și dezvoltările”, punctează Raluca Năstase, Partener RTPR.

Analiza tuturor sectoarelor care compun industria de Real Estate indică faptul că, în zona de office, de exemplu, întotdeauna proiectele care pun în prim plan clientul și nevoile acestuia vor avea de câștigat și vor fi preferate de către chiriași. „În plus față de condițiile clasice, vedem că este foarte important pentru chiriași să fie clădiri eficiente energetic, în care angajații să beneficieze de cât mai multe facilități. Continuarea proiectelor este frânată în București de blocajul asupra reglementărilor urbanistice, ceea ce aduce presiune importantă asupra tuturor tipurilor de dezvoltări, nu numai cele legate de segmentul office. Continuă proiectele care au beneficiat de autorizație de construire și de finanțare, nu vedem proiecte speculative. Există clădiri care nu sunt ocupate, dar nu sunt neapărat în dificultate și credem că anul 2023 va fi un an al tatonărilor și al soluțiilor de compromis ”, apreciază Raluca Năstase.


La rândul său, Ianita Țui, Counsel RTPR, subliniază faptul că, pe piața de birouri, nu a întâlnit situații în care să existe condiții de natură legală suplimentare față de perioadele anterioare. Avocatul constată că băncile sunt dornice să ofere finanțare, dar în acest moment costul banilor este ridicat și investitorii sunt mai degrabă intimidați de aceste costuri decât de solicitările suplimentare ale băncilor. „De asemenea, continuarea muncii de tip hibrid reduce necesitatea companiilor de a închiria spații mari, ceea ce se transpune într-un grad mai mic de ocupare a clădirilor și o atenție sporită a finanțatorilor la gradul de ocupare, numărul de chiriași și industriile în care activează aceștia. Finanțarea clădirilor verzi este preferată de către bănci, aceste clădiri având șanse mai mari de a atrage chiriași”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.




În ultimii ani se observă că a crescut cererea pentru spații de depozitare și parcuri logistice. Această creștere are loc odată cu extinderea în mediul online a mai multor business-uri tradiționale de retail.
Prin urmare, sectorul logistic a fost deosebit de activ, iar echipa RTPR a acordat consultanță în mai multe proiecte de anvergură, cu precădere finanțări în această zonă.

„Vedem o dezvoltare constantă a inițiativelor industriale, cerere crescută de a achiziționa proiecte chiar de dimensiuni mai mici și practicile implicate sunt legate atât de real estate, M&A, finanțări sau insolvențe. Ne așteptăm ca acest segment să se păstreze în continuare „cald” și să asistăm și în perioada următoare la o evoluție favorabilă”, explică Ianita Țui.

Firma de avocatură este implicată în mod constant și în proiecte care vizează securizarea de terenuri, achiziții, expansiunea unor retaileri. Evoluția din zona de retail este una pozitivă, existând în continuare cerere pe acest segment din partea unor dezvoltatori puternici și cu experiență. „Desigur că tendința pe care o vedem este găsirea unor soluții alternative față de blocarea proiectelor din București și observăm și tendințe de orientare către alte piețe, ceea ce este îngrijorător pentru că orașul nostru are nevoie de multe ajustări și planificare urbană solidă. Observăm o tendință de negociere atentă a tuturor condițiilor de livrare a proiectelor, fiind vorba de implicațiile legate de creșterea costurilor de construire și a utilităților ”, susține avocatul RTPR.

Proiectele anului 2022 și așteptări pentru 2023

În ceea ce privește rezidențialul, există provocări majore legate de aplicarea legislației care vizează urbanismul. Totodată, intervin provocări și în chestiunile uzuale deja legate de finanțări.

Pe acest fond, avocații observă o reducere a numărului de contracte de achiziție, dar dezvoltatorii importanți și serioși mențin atât calitatea proiectelor, cât și prețul, iar în cazul proiectelor care nu au urmat standardele de calitate se va observa cel mai probabil o recalibrare a pieței.

Echipa de Real Estate din cadrul RTPR a avut pe masa de lucru mandate care au implicat dezvoltarea de la prima etapă, dar și achiziția, finanțarea și finalizarea de proiecte aflate în derulare.

De asemenea, pe parcursul anului trecut, avocații au asistat clienții în tranzacții de achiziții de clădiri - directe sau prin preluare de companii, extindere finanțări, negociere contracte de închiriere, asistență în implementare fit-out, încetare anticipată, extindere de spații, închiriere de spații. În 2022 au fost acoperite toate palierele de tranzacții, respectiv tranzacții în insolvență, dar cele mai multe dintre mandate au fost în legătură cu clădiri viabile și tranzacții în proceduri obișnuite.  

În 2023, avocații lucrează la dezvoltarea unor proiecte multifuncționale, care includ și birouri, noi contracte de închiriere. Ei estimează că vor fi implicați în proceduri de prevenție a insolvenței (bazate pe noile modificări legislative), relocări ale clienților sau transformări ale funcțiunilor clădirilor, foarte multe analize legate de dezvoltarea urbanistică și oferirea de consultanță în vederea identificării soluțiilor care să permită dezvoltarea rapidă și eficientă a planurilor.

În același timp, există o creștere semnificativă a interesului față de proiectele de energie regenerabilă – achiziție de terenuri sau folosința acestora, consultanță în vederea dezvoltării proiectelor, achiziția unor proiecte finalizate – iar modificările legislative în domeniu au impulsionat de asemenea piața. „Modificările legislative referitoare la procedura de scoatere din circuitul agricol au reprezentat un imbold necesar pentru dezvoltarea de inițiative, deși există anumite probleme punctuale referitoare la această procedură. O altă provocare este identificarea de suprafețe compacte de teren, aflate în zone în care este posibilă conectarea la rețea. Astfel de suprafețe sunt mai greu de găsit”, menționează Ianita Țui.

Avocatul amintește faptul că, în cadrul acestor mandate, echipa axată pe practica de Real Estate lucrează împreună cu colegii specializați în acest domeniu. Este vorba despre proiecte solare și eoliene mari, atât în faza de dezvoltare, cât și operaționale.

„Am fost implicați și am asistat atât clienți locali, cât și internaționali, în mandate legate de energie, agricultură, viticultură și dezvoltare de infrastructură. De asemenea, trebuie spus că, în specialitatea de permitting, folosim o echipa mixtă, care include avocați cu experiență în real estate, urbanism, energie și litigii”, completează Raluca Năstase.

În cadrul RTPR este dezvoltată o practică solidă de soluționare a disputelor și litigii, iar firma de avocatură are o echipă experimentată coordonată de Valentin Berea.

Printre dosarele recente în care avocații au reprezentat cu succes clienții, se remarcă Efacec, în litigiul inițiat de Parklake cu privire la presupusa nerespectare de către Efacec a termenului de a livra în timp util un proiect complex de infrastructură legat de centrul comercial Parklake, sau Ursus Breweries (grupul Asahi), într-un litigiu administrativ legat de anularea unei autorizații de construcție.


________________________________________
________________________________________


Cartea de vizită a echipei de Real Estate

Echipa de Real Estate din cadrul RTPR este coordonată de doi parteneri cu o experiență foarte bogată în domeniu, Alexandru Retevoescu și Raluca Năstase, cărora li se adaugă Ianita Țui, Counsel.
Bogdan Cordoș (Energy Law Consultant) completează echipa pe aria de Energy, fiind un avocat cu o recunoscută experiență în tranzacții din sectorul energetic și Real Estate.

De asemenea, echipa de Real Estate include mai mulți avocați definitivi și stagiari, foarte bine pregătiți, entuziaști și cu mare potențial.

Firma de avocatură oferă servicii integrate pentru proiecte cu componente din alte arii de practică, precum energie, finanțări, M&A, astfel că mai mulți colegi au experiență semnificativă în real estate.
Pentru fiecare mandat în parte RTPR selectează cu atenție echipa dedicată în funcție de complexitate și specific și împreună furnizează servicii complete.

Alexandru Retevoescu, partener al RTPR, este specializat în proiecte de drept bancar, finanțări și real estate, având o experiență bogată în diverse tranzacții imobiliare, ce cuprind segmentele de spații de birouri, logistică, rezidențial, comercial, infrastructură, terenuri agricole. A acordat consultanță băncilor locale și internaționale importante pe probleme bancare de reglementare, finanțări în sectorul imobiliar, finanțări de tip leveraged, finanțări de proiecte. De asemenea este specializat în restructurări și insolvență.

Cu o experiență de peste 20 de ani în domeniu, Raluca Năstase s-a alăturat echipei RTPR ca partener în 2020, după ce a activat în ultimii 14 ani, tot în calitate de Partener, în una dintre cele mai importante case de avocatură românești, unde a coordonat departamentele de real estate și insolvență. Raluca este specializată în drept imobiliar, insolvență și litigii, a coordonat numeroase proiecte importante din domeniul real estate, gestionând tranzacții complexe ce implică restructurări, titluri de proprietate, due diligence, litigii, construcție și dezvoltare, închiriere.

Ianita Țui face parte din echipa RTPR din anul 2008. Are o experiență remarcabilă în proiecte de real estate, ce acoperă diverse segmente, cum ar fi: spații de birouri, proiecte rezidențiale, comerciale, de infrastructură și logistică, dar și în alte arii de practică precum: achiziții publice, concesiuni, parteneriat public-privat, corporate și M&A, împrumuturi municipale, finanțări. Ianita a fost desemnată Rising Star în Legal 500 atât pentru practica de real estate, cât și pentru secțiunea Drept comercial, societar și M&A.




 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 551 / 1862
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group la finalizarea achiziției portofoliului de energie regenerabilă Macquarie din România
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...