Bondoc și Asociații, precedent de succes în materia măsurilor compensatorii pentru imobile expropriate în perioada comunistă
27 Iulie 2020
A.D.Cauza a pus în discuţie o analiză complexă a existenţei şi transferului în timp a dreptului de proprietate către actuala persoană îndreptăţită, dar şi aspecte de analizare a elementelor necesare procesului de evaluare.
Mihaela Bondoc, Partener - Bondoc & Asociatii |
Echipa mixta de litigii si real estate a Bondoc & Asociații a obţinut prin hotărâre judecătorească definitivă acordarea în favoarea clientului său a peste 500.000 de puncte în compensare pentru un imobil preluat în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, finalizând astfel cu succes procedura de restituire iniţiată de către client cu mai mulţi ani în urmă şi rămasă în etapa de soluționare pe cale administrativă la Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).
Cauza a pus în discuţie o analiză complexă a existenţei şi transferului în timp a dreptului de proprietate către actuala persoană îndreptăţită, dar şi aspecte de analizare a elementelor necesare procesului de evaluare.
Cauza a pus în discuţie o analiză complexă a existenţei şi transferului în timp a dreptului de proprietate către actuala persoană îndreptăţită, dar şi aspecte de analizare a elementelor necesare procesului de evaluare.
Litigiul a fost iniţiat urmare adoptări măsurilor pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, fiind astfel soluţionat şi pe fondul unei lipse de jurisprudență în ceea ce priveşte aplicarea textului de lege care a dat naștere unor discuții în practică şi a făcut şi obiectul unui număr mare de sesizări la Curtea Constituțională a României.
Prevederea legală este cea care oferă practic persoanelor care se consideră îndreptățite un remediu efectiv posibilitatea de a se adresa instanțelor judecătorești în situația în care autoritatea competentă în soluționarea cererilor formulate potrivit Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 nu soluționează aceste cereri în termele stabilite prin lege. Instanța astfel sesizată se poate subroga autorităților administrative, putând analiza inclusiv existența și întinderea dreptului de proprietate și dispune restituirea în natură sau, după caz, acordarea de măsuri reparatorii.
Echipa care a gestionat dosarul a fost formata din Ioana Katona, Managing Counsel, Monica Gheorghe, Managing Counsel, sub coordonarea partenerului Mihaela Bondoc.
Cu 9 parteneri și aproape 40 de avocați, acoperind 20 de arii de practică, Bondoc și Asociații este una dintre firmele de avocatură cele mai active în piață, în proiecte complexe. Firma are o practică de litigii puternică și a reprezentat cu succes în justiție, de-a lungul timpului, clienți din mai multe industrii.
Printre mandatele recente, de amintit este cel în care echipa de litigii si achizitii publice a Bondoc si Asociatii a obtinut desfiintarea unei decizii a CNSC care anulase rezultatul procedurii desfasurata de autoritatea contractanta, prin care aceasta atribuise clientilor sai un contract de valoare estimata de peste 70 milioane euro, finantat din fonduri europene.
Într-un alt dosar, litigatorii firmei au obținut anul trecut și o sentinta de anulare a unei sanctiuni contraventionale aplicata de autoritatea competenta pentru vanzarea, de catre o importanta companie din domeniul farmaceutic, a unor medicamente la pretul de distribuitor, in conditiile in care entitatea vanzatoare detinea atat calitatea de distribuitor, cat si pe cea de detinator de autorizatie de punere pe piata a medicamentelor.
Acest litigiu a ridicat mai multe probleme complexe referitoare la aplicarea si interpretarea Legii sanatatii, precum si cu privire la raporturile juridice administrative si comerciale care se desfasoara in domeniul farmaceutic si al sanatatii.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1349 / 1862 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group la finalizarea achiziției portofoliului de energie regenerabilă Macquarie din România
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...