Străinii stau cu ochii pe agricultura românească, dar și antreprenorii români au apetit pentru investiții | Ce tip de proiecte asistă avocații ȚZA după preluarea Agricost de către Al Dahra, prima tranzacţie majoră din agricultură, în care au fost alături de investitorii arabi
26 Septembrie 2019
Ștefania EnachePortofoliul de clienți deținut de Țuca Zbârcea & Asociații include fonduri internaționale de investiții specializate în domeniul agricol, investitori privați străini și antreprenori locali.
De la stanga la dreapta: Dan Borbely (Partener), Cristian Radu (Partener), Răzvan Mircea (Managing Associate) si Ruxandra Frangeti (Managing Associate) - Tuca Zbârcea & Asociatii |
Agricultura continuă să rămână în linia întâi a economiei românești, interesul investitorilor pentru domeniu fiind semnificativ. Țuca Zbârcea & Asociații (ȚZA) este una dintre firmele de avocatură cu o activitate bogată în această practică, în ultimele 12 luni, echipa fiind implicată în cele mai importante proiecte derulate la nivel național în sectorul agricol.
“Mandatele noastre în acest sector au vizat preponderent activitatea de dezvoltare și modernizare a exploatației Insula Mare a Brăilei, urmare a achiziției pachetului majoritar de acțiuni ale Agricost SA de către Al Dahra”, punctează Dan Borbely, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații.
“Mandatele noastre în acest sector au vizat preponderent activitatea de dezvoltare și modernizare a exploatației Insula Mare a Brăilei, urmare a achiziției pachetului majoritar de acțiuni ale Agricost SA de către Al Dahra”, punctează Dan Borbely, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații.
“De asemenea, am fost implicați în mai multe proiecte de achiziții pentru Holde Agri Invest aflate în diferite stadii (activități post-closing aferente unei achiziții efectuate în urmă cu doi ani, achiziția unui siloz situat în comuna Călinești, județul Teleorman de la Prutul S.A. – tranzacție finalizată și alte 3-4 tranzacții aflate în etape preliminare semnării unui contract de vânzare – negocieri și proceduri de due diligence). Acordăm asistență curentă și pentru achiziții de terenuri destinate consolidării zonei exploatate de un fond britanic de investiții în județul Călărași și oferim servicii de asistență pentru grupul ARSAT în vederea preluării unor exploatații pomicole (faza negocierilor)”, completează Cristian Radu, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații.
Străinii stau cu ochii pe agricultura românească
Rezultatele excepționale pe care agricultura românească le-a înregistrat în ultimii ani au transformat domeniul într-una dintre vedetele economiei naționale. Pe acest fond, s-a înregistrat și o creștere a interesului investitorilor dornici să dezvolte afaceri în acest sector.
Răzvan Mircea, Managing Associate al Țuca Zbârcea & Asociații, a remarcat “un interes constant în ceea ce privește fermele moderne și exploatațiile mari și foarte mari, de la 3.000 ha în sus, interesul venind preponderent din partea firmelor internaționale”. “În egală măsură, semnalăm un interes crescut pentru investiții, în special în scopul consolidării/extinderii exploatațiilor existente, din partea antreprenoriatului român, ceea ce este un lucru foarte îmbucurător”, precizează, la rândul său, Ruxandra Frangeti, Managing Associate al Țuca Zbârcea & Asociații.
Afacerile din agricultură care atrag atenția posibililor investitori trebuie să îndeplinească anumite condiții. Dan Borbely vorbește despre faptul că business-urile care intră pe radar trebuie să aibă o structură „tailored made” pentru tipologia de agro, să aibă un istoric curat al titlurilor de proprietate, precum și al relațiilor contractuale, respectiv să nu existe incidente în legătură cu subvențiile APIA. “Ultimii 5 ani au adus profituri bune fermierilor, ceea ce face foarte anevoios procesul de negociere a prețului corect. Așteptările vânzătorilor sunt ridicate, în timp ce investitorii sunt rezervați în privința potențialului de creștere (atât în legătură cu prețul terenurilor, cât și în ceea ce privește cotațiile recoltelor)”, adaugă Cristian Radu.
Cumpărătorii sunt interesați de terenurile pentru cultură mare și de facilitățile de depozitare, acestea fiind principalele ținte ale investitorilor.
Probleme specifice, proiecte și clienți
Agricultura este un sector care implică o serie de probleme specifice atunci când vine vorba despre demararea unui proiect. Dintre acestea, Ruxandra Frangeti nominalizează fragmentarea terenurilor, lipsa unui plan național pentru refacerea/extinderea sistemelor de irigații sau de drenaj și desecare, întârzierile la plata subvențiilor APIA, birocrația aferentă accesării fondurilor europene și un regim juridic instabil pentru contractele de arendă.
Portofoliul de clienți deținut de Țuca Zbârcea & Asociații include fonduri internaționale de investiții specializate în domeniul agricol, investitori privați străini și antreprenori locali. ”Încă o dată, țin să remarc antreprenorii locali, precum clienții noștri ARSAT și Holde Agri Invest pentru profesionalismul demonstrat în gestionarea afacerilor și investițiilor în acest domeniu”, subliniază Cristian Radu.
În ceea ce privește solicitările pe care echipa de avocați le primește, Dan Borbely amintește că sunt dintre cele mai variante, de la asistență pentru cumpărarea de echipamente (combine, pivoți etc), până la achiziția de terenuri agricole sau în contextul unor mandate de tip share-deal. “De asemenea, un volum semnificativ de muncă este dedicat gestionării relației cu arendatorii. Nu în ultimul rând, am oferit servicii de reprezentare în cadrul unor litigii în acest domeniu. De regulă, asemenea proiecte necesită expertiză specifică de drept societar și comercial, fuziuni și achiziții, drept imobiliar, dar și dreptul concurenței, dreptul mediului, drept financiar-bancar sau reprezentare în instanță. În general, activitatea noastră pentru investitorii în domeniu este preponderent una de consultanță”, întărește Partenerul Țuca Zbârcea & Asociații.
Mai mult, în ultimul an, firma de avocatură a fost implicată și în proiecte de M&A legate de domeniul agricol. Exhipa de experți lucrează cu trei investitori foarte activi în acest domeniu. “În principiu, perioada septembrie-decembrie este cea mai recomandabilă din punct de vedere al organizării business-ului pentru finalizarea tranzacțiilor în acest domeniu. Ca atare, sperăm ca o parte dintre tranzacțiile în curs să fie finalizate până la finalul acestui an. Multe tranzacții din acest domeniu se încheie printr-o strângere de mână. În consecință, avocatul trebuie să concilieze scopul părților de a avea o tranzacție lină și cerința unei analize riguroase, care să protejeze clientul pentru orice riscuri”, arată Cristian Radu.
Referitor la clienții asistați, în ultimele 12 luni, în finanțarea unor business-uri, avocatul face trimitere la Holde Agri Invest alături de care a fost Țuca Zbârcea & Asociații în finanțarea unora dintre achizițiile efectuate.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1608 / 1852 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
Bondoc și Asociații SCA a asistat UniCredit SpA în legătură cu achiziția Alpha Bank România SA | Echipa extinsă, formată din peste 20 de avocați, dintre care șase parteneri, a fost coordonată de Lucian Bondoc (Managing Partner) și Simona Petrișor (Partener). White & Case a asigurat asistența cu privire la legea engleză
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank Group și filiala sa Alpha Bank România S.A. la finalizarea vânzării către Unicredit S.p.A. a 90,1% din acțiunile Alpha Bank România SA | Echipa, coordonată de Daniel Badea (Managing Partner) și Loredana Ralea (Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Avocații WH Simion & Partners se așteaptă ca practica de protecție a datelor cu caracter personal să devină și mai relevantă, având în vedere că, în următorii ani, reglementările ar putea să evolueze pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor (IoT) și blockchain-ul. Despre proiectele „flagship” ale echipei, într-o discuție cu Cosmina Simion (Managing Partner) și Petrus Partene (Senior Associate)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...