ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum poți intra pe ușa din față în lumea avocaturii din UK | De vorbă cu Maria Tiron, avocat specializat în litigii civile al firmei londoneze Osbornes Law: Avem un sistem foarte strict în ceea ce privește pregătirea continuă, iar supervizarea este bine organizată. Acest aspect este important în dezvoltarea profesională, accesul la cursuri și, mai ales, îndrumarea din partea unui supervizor avocat senior ̸ partener fiind esențiale în dezvoltarea acelor calități necesare unui avocat competent

24 Februarie 2023   |   Ștefania Enache

Avem o echipă excepțională, multiculturală, din care fac parte acum mai mulți colegi români, spune Maria Tiron, avocat specializat în litigii civile, parte din departamentul Personal Injury & Clinical Negligence al firmei Osbornes Law.

 
 
Profesioniștii români care muncesc în străinătate reprezintă o carte de vizită prețioasă pentru țara noastră.Prin intermediul lor, România reușește să se arate lumii așa cum este ea cu adevărat: o țară cu oameni valoroși în toate domeniile de activitate.Maria Tiron este unul dintre acei mulți români care au ales să-și construiască viața în străinătate. A plecat inițial pentru a urma un program de master la University of Essex, Colchester, Marea Britanie, iar pentru a se întreține în perioada studiilor a lucrat în calitate de consultant la Osbornes Solicitors.Munca desfășurată aici i-a permis să intre mai ușor în lumea avocaturii din UK.Faptul că a avut posibilitatea de a-și face singură programul, în funcție de nevoile clienților, a ajutat-o să își continue studiile și să-și echivaleze licența în drept la BPP University. Datorită implicării sale,  cunoscuta firmă de avocatură britanică i-a oferit un job full-time și astfel, Maria este astăzi avocat specializat în litigii civile la Osbornes Law, făcând parte din departamentul Personal Injury & Clinical Negligence.


Anii trăiți în Marea Britanie au contribuit din plin la dezvoltarea carierei sale, iar Maria Tiron a trecut prin toate etapele pe care un absolvent de Drept, care vrea să devină un avocat de succes, trebuie să le parcurgă.

La începutul traseului său profesional în cadrul Osbornes Law, românca a primit sarcini generale care erau similare cu cele ale unui asistent juridic, paralegal, așa cum este cunoscut în UK. „Acest rol implică activități administrative, de la deschiderea unui dosar nou în sistem, preluarea apelurilor din partea potențialilor clienți, dar și din partea celor existenți, redactarea corespondenței, revizuirea documentelor, la asistența oferită partenerilor și altor avocați seniori etc.  Am avut posibilitatea încă de la începutul carierei de a asista unii dintre parteneri în cazuri foarte complexe. În cadrul acestei firme, avem un sistem foarte strict în ceea ce priveste pregătirea continuă, iar supervizarea este foarte bine organizată. Acest aspect este foarte important în dezvoltarea profesională, accesul la cursuri și mai ales îndrumarea din partea unui supervizor avocat senior/partener sunt esențiale în a dezvolta acele calități necesare unui avocat competent”, povestește Maria.




Promovată în funcția de avocat asociat

A înțeles din start faptul că la Osbornes Law va avea oportunitatea de a lucra cu unii dintre cei mai apreciați avocați în domeniu, recunoscuți în Legal 500 și Chambers & Partners, așa că nu a ezitat să profite de fiecare șansă care i s-a oferit. A muncit foarte mult, iar eforturile sale au dat roade foarte repede.
„La mai puțin de un an au început să îmi fie alocate cazuri mai mici și astfel rolul s-a schimbat în paralegal fee earner. Responsabilitățile sunt mai mari și ești motivat să înveți continuu și să progresezi. După finalizarea studiilor, am decis să mă specializez în acest domeniu juridic (n.r. litigii civile), iar în septembrie 2018 am fost admisă pe rol de SRA ca solicitor”, explică avocatul.

Maria se ocupă de cauze complexe și lucrează direct cu oameni care au trecut prin adevărate drame. Din septembrie 2022, ea a fost promovată în funcția de avocat asociat.

 „Lucrez ca avocat asociat în cadrul departamentului de Personal Injury & Clinical Negligence. În principal, cazurile ce îmi sunt alocate implică accidente la locul de muncă, cele cu circumstanțe complexe și aspecte care implică mai mulți pârâți. O zi de muncă poate începe cu o serie de telefoane din partea clienților, conversații telefonice cu avocații pârâților, dar implică, în principal, redactarea a numeroase documente, atât cele către medici experți, cât și cele pentru instanță. Fiecare zi e diferită, uneori e necesar să fac vizite clienților sau să mă prezint în instanță”, subliniază avocatul.

Mărturisește că a decis să rămână în acest domeniu juridic datorită complexității litigiilor. „Procedural vorbind, este un domeniu juridic foarte complex, implică cunoștiințe juridice de specialitate, într-o anumită măsură cunoștințe generale de medicină si apoi e latura umană, mai exact suportul continuu pe durata dosarului,  poate timp de 3-4 ani, oferit clientului. Există un element emoțional în acest domeniu juridic, foarte intens în prima parte a carierei, uneori chiar copleșitor atunci când e vorba despre clienți ce au suferit leziuni catastrofale sau atunci când e vorba despre un deces. Aceste dosare durează ani de zile și comunicarea e săptămânală, ajungi să reprezinți poate singura speranță a unor oameni la o viață mai bună, presiunea e mare, dar creează o motivație enormă de a finaliza fiecare dosar cu succes. Aș putea spune că aspectul acesta emoțional, legătura umană a fost ceea ce m-a determinat să aleg această arie de drept. Compasiunea și înțelegerea aprofundată a nevoilor clientului pe care îl  reprezinți, în opinia mea,  sunt esențiale în a fi un avocat bun în acest domeniu”, susține Maria Tiron.

----------------------------------------------------------------------------

Un domeniu juridic special

Departamentul de Personal Injury & Clinical Negligence din cadrul Osbornes Law reprezintă acele persoane vătămate ca urmare a neglijenței altcuiva/ neglijenței medicale.

„Suntem instruiți în cazuri unde vătămările au fost rezultatul unui accident la locul de muncă, al unui accident de ciclism, al unui accident rutier, maritim, feroviar. Cel mai recent este cazul accidentului feroviar Croydon unde suntem avocații principali, reprezentând cinci dintr cele șapte famillii care au pierdut pe cineva drag în acel tragic accident. În ceea ce privește Neglijența Medicală, în principal avem  cazuri de obstetrică și ginecologie.  Firma are o experiență de aproape 50 de ani și e una dintre cele mai importante firme de litigii în astfel de dosare din Marea Britanie. Atunci când am început activitatea cu Osbornes, în 2014, echipa avea 18 membri, în acest departament acum avem un personal de 44 de persoane. Suntem prezenți și activi în comunitatea românească din UK, motiv pentru care foarte mulți din cei ce au nevoie de reprezentare juridică apelează la serviciile noastre. Deși inițial am fost singura persoană vorbitoare de limba română din cadrul firmei, am ajuns în prezent să avem ca parte din echipă români excelenți, fără de care nu am fi putut ajunge la aceste performanțe”, detaliază avocatul.

Maria Tiron mai spune că reprezintă clienți care au suferit leziuni în urma unui accident la locul de muncă, unui accident de ciclism, rutier, unor accidente în spații publice, în ferme și fabrici, unor accidente în vacanțe și unor accidente sportive. „Avem un sub-departament ce se ocupă strict de cazurile care implică leziuni catastrofale cum sunt cele cerebrale grave, pierderea membrelor și leziuni ortopedice multiple. E important de apreciat faptul că avem la bază conceptul de reabilitare și urmărim încă din primele întâlniri cu clienții să stabilim nevoile acestora imediate pentru a obține asistența medicală și reabilitarea necesare”, precizează profesionistul Osbornes Law.

----------------------------------------------------------------------------------

Mulți clienți români

În contextul în care firma Osbornes Law este activă în comunitatea de români din Marea Britanie, mulți dintre aceștia apelează la serviciile avocaților de aici în momentele în care au nevoie de support juridic. „Cu siguranță treptat, de-a lungul anilor de activitate, volumul de muncă ce a implicat clienți români, dar nu numai, a dus la necesitatea extinderii echipei de la 16 la 44 cât este în prezent. Avem o echipă excepțională, multiculturală,  din care fac parte acum încă patru colegi români în acest departament. Este vorba despre Alexandra Culic, Camelia Ochiana El-Emam, Lavinia Bofan și Radu Sentiveanu. Tot în firma noastră activează ca avocat stagiar Andra Popoiag, momentan în departamentul de Probate & Wills și Andreea Petrache care urmează să se califice în departamentul de Dreptul familiei”, arată avocatul.

Maria Tiron amintește faptul că din ce în ce mai multi tineri români decid să vină în UK la studii de drept. „Am avut ocazia să cunosc o parte din aceștia, care acum fie lucrează ca paralegals, fie sunt avocați stagiari la alte firme de avocatură. Trebuie făcută o distincție clară între cei care vin ca avocați romani, calificați în România, și urmăresc să practice dreptul în Marea Britanie și cei care au studii de drept în UK și pregătire profesională aici. Sistemul juridic este foarte diferit, nivelul de scriere juridică e la un standard foarte ridicat față de studiile de limbă engleză din România, modul de abordare a clienților si a muncii în general diferă substanțial. Răspund din ce în ce mai des emailurilor din partea avocaților din România care au acest plan de relocare, majoritatea nu apreciază dificultatea de a intra în profesie, nu apreciază că, indiferent că e UK, Franța sau Germania, studiile de drept din Romania nu includ aprofundarea tuturor sistemelor de drept în asa fel încât să creeze automat un avocat competent în toate jurisdicțiile.  Cei care sunt dispuși să își echivaleze studiile trebuie să fie conștienți că lucrul acesta implică multe costuri adiționale, o perioadă de acomodare și, mai ales, că de multe ori trebuie să înceapă pe o poziție de junior și să învete sistemul, iar apoi să urce treptat în profesie”, atrage atenția Maria.

Avocatul consideră că există șanse mari de reușită și îi încurajează să facă schimbarea pe aceia care sunt dispuși să accepte aceste sacrificii.  „Din păcate sunt și cei care fac acest pas prin a copia sistemul din România. De exemplu, în UK există câteva cabinete individuale de avocatură unde se preiau doar dosare ale românilor, mergând pe ideea că practică un pic din toate ariile de drept și „se descurcă ei și cu dreptul din România”. Din ce în ce mai des suntem contactați de cei care au apelat la astfel de avocați, fiind vorba despre cazuri care rămân nesoluționate, prescrise și unde nu avem nici măcar calea unei acțiuni pe Neglijență Profesională - Professional Neglijence, deoarece acești avocați lucrează fără asigurare profesională sau asigurarea avută nu acoperă acea arie de drept. Acțiunile lor aduc o pată neagră celorlalți avocați care lucrează conform regulilor stabilite de SRA. În esență, românii din UK trebuie să învețe să fie diligenți înainte de a instrui un avocat”, avertizează expertul de origine română.
 
________________________________________
________________________________________

Schimbările aduse de Brexit și de pandemie


În ultimii ani, Marea Britanie a traversat momente importante, iar unul dintre cele mai mari este reprezentat de Brexit. Cum era de așteptat ieșirea din Uniunea Europeană a produs schimbări semnificative în toate domeniile de activitate.

În practica juridică în care activează Maria Tiron, una dintre cele mai mari schimbări aduse de Brexit e dată de situația în care cineva suferă un accident într-o țară din UE. În contextul în care regimul de la Bruxelles nu se mai aplică și în UK, ci se aplică principiile „dreptului comun”, nu mai oferă cetățenilor aceeași siguranță și protecție.

„În practică, înseamnă că astfel de cereri introduse de cei din UK vor fi analizate de la caz la caz, luând în considerare aspecte precum: unde se poate înainta cererea;  cum se depune cererea; dacă, sau nu, o țară străină va accepta decizia unei instanțe din UK și invers, cum poate fi finanțată cererea. Există unele excepții de la aplicabilitatea regulilor „de drept comun” în domeniile dreptului consumatorului și cel al muncii, sau atunci când părțile au convenit asupra legii aplicabile. UK a solicitat să fie parte a Convenției de la Lugano în aprilie 2020. Aceasta Convenție este foarte asemănătoare cu „regimul de la Bruxelles” care reglementează cererile formulate de cetățenii UE. Cu toate acestea, cererea nu a fost încă acceptată de statele membre ale acestei Convenții”, nuanțează avocatul.

O altă schimbare apărută vizează forța de muncă. Astfel, o combinație a Brexitului, și imediat după, a Covid-19, a dus la creșterea necesității de forță de muncă în UK, în special în sectorul agriculturii și construcțiilor. Marea majoritatate a acestor muncitori provin din statele membre UE din Estul Europei. „Afluxul de muncă, graba de a finaliza lucrări întârziate, de cele mai multe ori a făcut ca cei responsabili pentru recrutarea acestor lucrători să treacă cu vederea toate măsurile de precauție necesare pentru sănătatea și siguranța la locul de muncă și au ajuns să expună oamenii la leziuni serioase și boli”, susține avocatul.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



În ceea ce privește pandemia, Maria Tiron amintește că, dinainte de 2020, firma Osbornes Law opera conceptul de paperless și munca de acasă în funcție de solicitare, astfel că sistemul de stocare și gestionare a dosarelor era complet electronic și toți cei din echipă beneficiau și acasă de același echipament IT ca și la birou.

Astfel că, atunci când a fost anunțată carantina, ei au fost pregătiți și în esență munca nu a fost afectată. S-a luat măsura ca unii dintre colegii din administrație să fie prezenți în birou la nevoie, în principal pentru a facilita scanarea corespondenței. De asemenea, clienții au fost foarte înțelegători și întâlnirile au avut loc virtual.

„Ceea ce a afectat mult munca noastră au fost problemele întâmpinate de NHS,  mai exact faptul că a fost îngreunat accesul la notele medicale ale cliențilo,r fără de care nu se putea înainta dosarul, clienții nu mai reprezentau o prioritate și tratamentul medical era amânat. De asemenea, faptul că medicii experți erau suprasolicitați în practica lor la NHS nu le mai  permitea să accepte instrucțiuni în privat pentru a facilita expertizele medicale”, mai spune Maria Tiron.

Osbornes Law s-a adaptat tuturor acestor schimbări, departamentul din care face Maria Tiron rămânând concentrat asupra clientilor existenți, dar și pe consolidarea parteneriatelor cu London Cycling Campaign, Headway, Limbless Association și multe altele.

Ca și obiectiv, la început de an 2023, asemeni obiectivelor din toți anii, Osbornes Law va urmări să se mențină în ghidurile juridice în care avocații firmei sunt foarte bine clasați și chiar să urce în clasament în Chambers & Partners. „În ceea ce privește comunitatea românească din UK, avem în plan să aducem la cunoștința acestora mai multe aspecte legate de dreptul lor la asistență medicală adecvată și, prin articole și studii de caz, vrem să-i facem conștienți pe români de acele situații în care ar trebui să discute cu echipa noastră pe Clinical Negligence”, conchide interlocutoarea BizLawyer.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

    ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 390 / 1697
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
    MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
    LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
    Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
    Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
    Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
    SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...