ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum văd anul 2024 avocații considerați Leading Lawyers în fuziuni și achiziții | Azi, opiniile avocatului Cătălin Grigorescu, coordonatorul bpv Grigorescu Ștefănică: Lipsa de predictibilitate cauzată de influența politicului asupra economiei are un impact nociv asupra tuturor business-urilor și, implicit, asupra pieței de fuziuni și achiziții în ansamblu. În tranzacțiile viitoare credem că ceea ce va conta pentru cumpărători va fi stabilitatea business-ului și nivelul de adaptabilitate la schimbările economice

07 Februarie 2024   |   M. T.

Cum văd anul 2024 avocații considerați Leading Lawyers în fuziuni și achiziții | Azi, opiniile avocatului Cătălin Grigorescu, coordonatorul bpv Grigorescu Ștefănică: Lipsa de predictibilitate cauzată de influența politicului asupra economiei are un impact nociv asupra tuturor business-urilor și implicit asupra pieței de fuziuni și achiziții în ansamblu. În tranzacțiile viitoare credem că ceea ce va conta pentru cumpărători va fi stabilitatea business-ului și nivelul de adaptabilitate la schimbările economice

 
 
Cu tot mai multe tranzacții de valori mari, în ultimii doi ani, piața locală de fuziuni și achiziții a marcat o evoluție vizibilă. Preluarea rețelei de magazine Profi în România pentru 1,3 miliarde de euro ne îmbunătățește probabil poziția în topul tranzacțiilor de M&A din regiune, dar întrebarea care se pune este dacă piața mai poate genera tranzacții de peste un miliard de euro și în 2024... Publicația noastră a adesat un set de întrebări avocaților considerați de ghidurile juridice internaționale drept Leading Lawyers în practica de M&A, referitoare la activitatea din 2023 și proiecțiile acestora pentru anul viitor.BizLawyer a încercat să afle cum se mai poziționează România în tabloul regional al fuziunilor și achizițiilor, dacă au întâlnit/există și alte business-uri la vânzare sau tranzacții de alt tip care să egaleze sau chiar să depășească plafonul de 1 mld. E și ce investitori sunt acum interesați de proiecte în Romania.


De asemenea, am fost interesați să aflăm care vor fi sectoarele cele mai interesante pentru investitori anul viitor, domenii care vor genera cele mai multe tranzacții în 2024. Nu am ocolit nici motivele de îngrijorare ale acestei perioade în privința activității din această arie de practică și am ”scanat” împreună cu interlocutorii noștri marile provocări ale anului viitor, cu accent pe ceea ce va avea un rol important în tranzacțiile viitoare.

Continuăm această serie cu Cătălin Grigorescu, coordonatorul firmei bpv Grigorescu Ștefănică, avocat evidențiat de ghidurile juridice internaționale precum Chambers and Partners, IFLR 1000 sau Legal 500. Clienții intervievați în ultima ediție a Legal 500 au spus despre el că “ar fi primul avocat pe care l-aș contacta pentru orice lucrare axată pe tehnologie în România și are, de asemenea, o rețea impresionantă de contacte în alte jurisdicții din Europa.''. In ultima ediție a Chambers Europe, clienții au spus că "este foarte minuțios și orientat spre rezultate" și ”este receptiv la nevoile clienților și este capabil să respecte termene limită dificile. Navighează în tranzacții complexe și comunică problemele locale care apar."

*********
Mega-tranzacțiile de tipul celei prin care a fost preluată rețeaua de magazine Profi în România îmbunătățesc cu siguranță poziția României în tabloul regional și contribuie la evoluția pozitivă a pieței de fuziuni și achiziții din România, spune Cătălin Grigorescu. ”Piața mega-tranzacțiilor este însă în scădere la nivel global, în special pe fondul provocărilor macroeconomice și geopolitice; cu toate acestea, nu este exclus să vedem tranzacții de o anvergură similară în Romania și în anul 2024”, este de părere avocatul intervievat de BizLawyer.

În opinia sa, cu siguranță mai există business-uri a cărora valoare de tranzacționare ar putea să egaleze sau să depășească cifra de 1 miliard de Euro, în special în industria medicală și sectorul energetic. ”Apetitul pentru astfel de tranzacții este însă influențat puternic în vremuri de volatilitate economică”, comentează Cătălin Grigorescu.

El spune că, în 2023, criteriile avute în vedere de investitori au vizat în principal poziția, stabilitatea și performanța societății în sectorul în care activează. Pe de altă parte, gradul de diferențiere a produselor sau serviciilor pe piață a constituit un alt element de interes pentru investitori în procesul de prospectare. ”În tranzacțiile viitoare credem că ceea ce va conta pentru cumpărători va fi stabilitatea business-ului și nivelul de adaptabilitate la schimbările economice”, explică avocatul.

Potrivit coordonatorului bpv Grigorescu Ștefanică, investitorii strategici continuă să fie actorii principali interesați să investească în proiecte în România. ”În 2023, aceștia au fost activi în mai toate sectoarele economiei, însă am observat o predilecție pentru tranzacțiile din sectoarele tehnologie, sănătate și farmaceutic, transporturi și sectorul energetic. Ne așteptăm ca această predilecție să se mențina și în anul 2024”, adaugă Cătălin Grigorescu.

În opinia sa, așteptările vânzătorilor au depins de foarte multe elemente, de la gradul lor de familiarizare cu acest tip de tranzacții, până la nivelul lor de implicare în business, pre- și post-tranzacție. ”Am observat o tendință de echilibrare a intereselor cumpărătorilor și vânzătorilor, pragurile „apărate” de vânzători fiind de multe ori anticipate de cumpărători”, explică interlocutorul BizLawyer.

Există numeroși factori care pot conduce la nefinalizarea unei tranzacții, spune Cătălin Grigorescu, însă un factor pe care l-a întâlnit mai des anul trecut a fost dat de nivelul de nehotărâre mai accentuat al vânzătorilor în ceea ce privește cedarea, totală sau parțială, a business-ului. De altfel, ”anul 2023 a fost marcat de o accelerare a duratei tranzacțiilor, aceasta oscilând de la 3-4 luni la 7-8 luni în funcție de complexitatea tranzacției”.

În momentul de față, mai mulți factori stârnesc îngrijorare în privința fuziunilor și achizițiilor, influența politicului asupra economiei fiind printre aceștia. ”Lipsa de predictibilitate cauzata de influenta politicului asupra economiei are un impact nociv asupra tuturor business-urilor si implicit asupra pietei de fuziuni si achizitii in ansamblu”, spune avocatul. Dar există și semnale pozitive. ”Existenta lichiditatilor in piata, inclusiv sub forma investitiilor din PNRR acordate fondurilor de capital privat pentru a investi in Romania in anii urmatori, este un semn pozitiv pentru piata de M&A si pentru evolutia sa viitoare”, punctează Cătălin Grigorescu.

O diferență semnificativă în capacitatea de a finaliza tranzacții va depinde de viteza de execuție a părților implicate, în condițiile în care reglementările noi, în special în domeniu controlului investițiilor, vin cu o extindere a sferei de aplicare și conțin în continuare neclarități ce vor încetini procesele de achiziție sau investiție.

În opinia sa, sectorul tehnologiei va continua să fie activ și în 2024, având în vedere interesul arătat de investitori, dar și tendințele pieței în zona de achiziție și dezvoltare de tehnologie și transformare digitală.


                Citește și

                                                        

→   Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 I Azi, de vorbă cu Rodica Manea, Partener CMS: Există o fereastră de oportunitate pentru corporaţii/investitori strategici mari, cu capacităţi financiare, sinergii şi capacităţi operaţionale puternice. Anticipez ca energia şi technologia vor continua să fie printre cele mai active sectoare. Va fi un an cu multe provocări, dar există semnale că activitatea tranzacțională va continua

→   Cum văd anul 2024 avocații considerați Leading Lawyers în fuziuni și achiziții | Azi, de vorbă cu Anda Rojanschi, coordonatoarea practicii de Corporate ̸ M&A de la D&B David şi Baias: Achizițiile strategice și optimizarea portofoliului de investiții au caracterizat piața de M&A în 2023 și credem că această tendință va rămâne și în 2024. Durata medie a unui proces de tranzacție a crescut

→   Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Adriana Ioana Gaspar, Senior Partener - NNDKP: Cred că, în general, piața de M&A din România va performa aproape la nivelul anului 2023 ca valoare, dar cu mai puține mega-tranzacții. Pentru tranzacțiile complexe, durata medie este de 8-10 luni 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 25 / 1657
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Tuță, unul dintre cei mai buni absolvenți ai promoției 2021, care a ales să se alăture echipei Reff & Asociații: ”Mi-am dorit dintotdeauna să fiu avocat litigant și, deși începutul a fost marcat de emoții, aș opta din nou pentru același parcurs profesional, întrucât este cel care mă împlinește”
Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...