
Cum văd anul 2024 avocații considerați Leading Lawyers în fuziuni și achiziții | Azi, opiniile avocatului Cătălin Grigorescu, coordonatorul bpv Grigorescu Ștefănică: Lipsa de predictibilitate cauzată de influența politicului asupra economiei are un impact nociv asupra tuturor business-urilor și, implicit, asupra pieței de fuziuni și achiziții în ansamblu. În tranzacțiile viitoare credem că ceea ce va conta pentru cumpărători va fi stabilitatea business-ului și nivelul de adaptabilitate la schimbările economice
07 Februarie 2024
M. T.Cum văd anul 2024 avocații considerați Leading Lawyers în fuziuni și achiziții | Azi, opiniile avocatului Cătălin Grigorescu, coordonatorul bpv Grigorescu Ștefănică: Lipsa de predictibilitate cauzată de influența politicului asupra economiei are un impact nociv asupra tuturor business-urilor și implicit asupra pieței de fuziuni și achiziții în ansamblu. În tranzacțiile viitoare credem că ceea ce va conta pentru cumpărători va fi stabilitatea business-ului și nivelul de adaptabilitate la schimbările economice
![]() |
De asemenea, am fost interesați să aflăm care vor fi sectoarele cele mai interesante pentru investitori anul viitor, domenii care vor genera cele mai multe tranzacții în 2024. Nu am ocolit nici motivele de îngrijorare ale acestei perioade în privința activității din această arie de practică și am ”scanat” împreună cu interlocutorii noștri marile provocări ale anului viitor, cu accent pe ceea ce va avea un rol important în tranzacțiile viitoare.
Continuăm această serie cu Cătălin Grigorescu, coordonatorul firmei bpv Grigorescu Ștefănică, avocat evidențiat de ghidurile juridice internaționale precum Chambers and Partners, IFLR 1000 sau Legal 500. Clienții intervievați în ultima ediție a Legal 500 au spus despre el că “ar fi primul avocat pe care l-aș contacta pentru orice lucrare axată pe tehnologie în România și are, de asemenea, o rețea impresionantă de contacte în alte jurisdicții din Europa.''. In ultima ediție a Chambers Europe, clienții au spus că "este foarte minuțios și orientat spre rezultate" și ”este receptiv la nevoile clienților și este capabil să respecte termene limită dificile. Navighează în tranzacții complexe și comunică problemele locale care apar."
Mega-tranzacțiile de tipul celei prin care a fost preluată rețeaua de magazine Profi în România îmbunătățesc cu siguranță poziția României în tabloul regional și contribuie la evoluția pozitivă a pieței de fuziuni și achiziții din România, spune Cătălin Grigorescu. ”Piața mega-tranzacțiilor este însă în scădere la nivel global, în special pe fondul provocărilor macroeconomice și geopolitice; cu toate acestea, nu este exclus să vedem tranzacții de o anvergură similară în Romania și în anul 2024”, este de părere avocatul intervievat de BizLawyer.
În opinia sa, cu siguranță mai există business-uri a cărora valoare de tranzacționare ar putea să egaleze sau să depășească cifra de 1 miliard de Euro, în special în industria medicală și sectorul energetic. ”Apetitul pentru astfel de tranzacții este însă influențat puternic în vremuri de volatilitate economică”, comentează Cătălin Grigorescu.
El spune că, în 2023, criteriile avute în vedere de investitori au vizat în principal poziția, stabilitatea și performanța societății în sectorul în care activează. Pe de altă parte, gradul de diferențiere a produselor sau serviciilor pe piață a constituit un alt element de interes pentru investitori în procesul de prospectare. ”În tranzacțiile viitoare credem că ceea ce va conta pentru cumpărători va fi stabilitatea business-ului și nivelul de adaptabilitate la schimbările economice”, explică avocatul.
Potrivit coordonatorului bpv Grigorescu Ștefanică, investitorii strategici continuă să fie actorii principali interesați să investească în proiecte în România. ”În 2023, aceștia au fost activi în mai toate sectoarele economiei, însă am observat o predilecție pentru tranzacțiile din sectoarele tehnologie, sănătate și farmaceutic, transporturi și sectorul energetic. Ne așteptăm ca această predilecție să se mențina și în anul 2024”, adaugă Cătălin Grigorescu.
În opinia sa, așteptările vânzătorilor au depins de foarte multe elemente, de la gradul lor de familiarizare cu acest tip de tranzacții, până la nivelul lor de implicare în business, pre- și post-tranzacție. ”Am observat o tendință de echilibrare a intereselor cumpărătorilor și vânzătorilor, pragurile „apărate” de vânzători fiind de multe ori anticipate de cumpărători”, explică interlocutorul BizLawyer.
Există numeroși factori care pot conduce la nefinalizarea unei tranzacții, spune Cătălin Grigorescu, însă un factor pe care l-a întâlnit mai des anul trecut a fost dat de nivelul de nehotărâre mai accentuat al vânzătorilor în ceea ce privește cedarea, totală sau parțială, a business-ului. De altfel, ”anul 2023 a fost marcat de o accelerare a duratei tranzacțiilor, aceasta oscilând de la 3-4 luni la 7-8 luni în funcție de complexitatea tranzacției”.
În momentul de față, mai mulți factori stârnesc îngrijorare în privința fuziunilor și achizițiilor, influența politicului asupra economiei fiind printre aceștia. ”Lipsa de predictibilitate cauzata de influenta politicului asupra economiei are un impact nociv asupra tuturor business-urilor si implicit asupra pietei de fuziuni si achizitii in ansamblu”, spune avocatul. Dar există și semnale pozitive. ”Existenta lichiditatilor in piata, inclusiv sub forma investitiilor din PNRR acordate fondurilor de capital privat pentru a investi in Romania in anii urmatori, este un semn pozitiv pentru piata de M&A si pentru evolutia sa viitoare”, punctează Cătălin Grigorescu.
O diferență semnificativă în capacitatea de a finaliza tranzacții va depinde de viteza de execuție a părților implicate, în condițiile în care reglementările noi, în special în domeniu controlului investițiilor, vin cu o extindere a sferei de aplicare și conțin în continuare neclarități ce vor încetini procesele de achiziție sau investiție.
În opinia sa, sectorul tehnologiei va continua să fie activ și în 2024, având în vedere interesul arătat de investitori, dar și tendințele pieței în zona de achiziție și dezvoltare de tehnologie și transformare digitală.
Citește și



.jpg)
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 321 / 1947 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

NNDKP aniversează 35 de ani de activitate | Firma fondată de Manuela și Ion Nestor demarează un proces strategic de remodelare a structurii sale de management: Adina Chilim-Dumitriu și Emil Bivolaru devin Parteneri Executivi, domeniile esențiale pentru buna funcționare a firmei vor fi gestionate prin intermediul unor Comitete ale Partenerilor
Studiul CMS European M&A 2025: Romania - locul 2 în CEE, cu o creștere de 80% | Horea Popescu (Managing Partner - CMS România): “Numărul de tranzacții în care CMS a oferit consultanță în regiune a crescut cu peste 30% față de 2023, fiind al doilea cel mai mare număr de tranzacții înregistrat din 2014 și până acum”. Rodica Manea (Partener): “În perspectivă, este important ca achizitorii să rămână agili și să păstreze un echilibru între încrederea într-o piață în continuă evoluție și provocările de reglementare”
LadyLawyer | La Popescu și Asociații, femeile avocat sunt apreciate și evaluate în raport de criterii reale de succes, meritul și performanța fiind singurele repere pentru avansarea în carieră. Adina Vlaicu, Partener: ”Nu m-am confruntat cu stereotipuri, întrucât în firma noastră nu găsești un avocat, ci o echipă înzestrată cu abilități profesionale remarcabile și concentrată pe rezultate, care valorizează relațiile de încredere și respect reciproc”
LadyLawyer | Doamnele avocat dau forță echipei Mitel & Asociații, firmă în care competența, capacitatea de gândire creativă, abilitățile analitice și atenția la detalii clădesc cariere solide. De vorbă cu avocatele firmei despre avocatura de business devenită un mediu accesibil avocaților care vor să facă performanță, indiferent de gen
Gruia Dufaut & Asociații obține în apel anularea deciziei de dizolvare pentru Asociația Salvați Bucureștiul, cerută de dezvoltatorul One Properties
LadyLawyer | Profesia de avocat ar avea mult de suferit fără empatia și emoția tipic feminine. Ana Popa, Managing Associate al Țucă Zbârcea & Asociații: ”Sfătuiesc pe oricine, care nu a lucrat cu o femeie avocat până acum, să o facă și va observa că avem abordări inovatoare, suntem foarte flexibile, avem o capacitate unică de multitasking și adaptabilitate. În plus, venim întotdeauna cu o perspectivă diferită asupra lucrurilor și aducem un plus de creativitate”
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații. Noi Avocați Colaboratori Coordonatori și Seniori în cadrul echipei
LadyLawyer | De vorbă cu Anca Buta Mușat (Partener Mușat & Asociații), avocat care a studiat Dreptul în patru sisteme diferite și s-a dezvoltat ”într-o echipă fantastică”: ”În firmele mari, de referință, cum este Mușat & Asociații, nu mai există diferențe între femei și bărbați din punct de vedere profesional. Diferențele se văd de la un profesionist la altul în modul de abordare a problemelor, soluțiile găsite, abilitățile de leadership și de coordonare a echipelor și în multe alte detalii care nu țin de gen”
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Invocarea excepției de necompetență a instanței în contextul existenței unei clauze compromisorii (Powered by ZRVP)
Cum lucrează echipa NNDKP, descrisă de ghidurile juridice internaționale drept ”prima opțiune pentru aspecte de concurență și ajutor de stat cu un grad ridicat de complexitate”, în astfel de proiecte și care sunt dificultățile cu care se confruntă clienții | Anca Diaconu, Partener NNDKP: ”Deși există multiple programe destinate susținerii investițiilor, criteriile de eligibilitate și condițiile specifice sunt, adesea, ambigue, iar interpretarea acestora nu este întotdeauna unitară”
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...