Cum văd vânătorii de talente regionali piața juridică românească | Antonella Papp, Imona Consulting: Pachetele salariale pe care firmele de avocatură le-au pus la dispoziția candidaților au revenit la nivelul inițial sau chiar au crescut. Departamentele juridice interne au manifestat un interes mai mare pentru găsirea talentelor într-un bazin mult mai larg din punct de vedere geografic. Salariile sunt din nou în creștere, așa că acum este momentul potrivit pentru a schimba locul de muncă
25 Noiembrie 2022
Ștefania EnacheTot mai mulți specialiști sunt atrași în România din Europa de Vest, deoarece piața românească este în continuare o piață în plină expansiune, în creștere.
Antonella Papp, Founder & Managing Director - IMONA Consulting |
Pe timp de criză, este nevoie de avocați, deoarece schimbările din sfera muncii sau din economie nu pot fi gestionate fără suport juridic. Antonella Papp, Founder & Managing Director Imona Consulting, unul dintre cei mai abili „vânători de capete” care activează pe piața internațională a recrutărilor din domeniul juridic, a explicat, în exclusivitate pentru BizLawyer, care sunt noutățile momentului în ceea ce privește recrutarea, ce nevoi au casele de avocatură din regiune și ce schimbări au intervenit ca urmare a dezvoltării muncii la distanță.
Odată cu venirea toamnei, Imona Consulting, agenția de recrutare coordonată de Antonella Papp, care acoperă 21 de țări, se pregătește pentru un nou val de activitate extrem de intensă. Pe timpul verii, firmele de avocatură și departamentele juridice ale marilor companii au avut timp să elaboreze planurile de recrutare pentru 2023, așa că acum este rândul headhunterilor să intre în cursa alegerii celor mai buni candidați.
Odată cu venirea toamnei, Imona Consulting, agenția de recrutare coordonată de Antonella Papp, care acoperă 21 de țări, se pregătește pentru un nou val de activitate extrem de intensă. Pe timpul verii, firmele de avocatură și departamentele juridice ale marilor companii au avut timp să elaboreze planurile de recrutare pentru 2023, așa că acum este rândul headhunterilor să intre în cursa alegerii celor mai buni candidați.
Nici în prima jumătate a acestui an, proiectele de recrutare nu au fost puține, experții în resurse umane fiind ocupați să sprijine marile firme internaționale de avocatură și din zona BIG4, care și-au recrutat echipele de juniori și stagiari. „Toți cei care au apelat la serviciile noastre, în prima parte a anului 2022, și-au ocupat pozițiile libere în departamentele de Real Estate, Litigii și Concurență. Acum, firmele se concentrează pe angajări mai specializate. Din ceea ce am observat, în piața regională, au șanse mari de angajare avocații specializați în energie, regenerabile, mediu, sustenabilitate. Bineînțeles că fiecare firmă își face propria strategie de personal și îmbrățișează avocați seniori, „vedete”, în viitoare fuziuni și achiziții sau în practica de Concurență. Stagiarii și juniorii sunt deja aleși, dar mai sunt unele firme de dimensiuni medii care caută juniori”, menționează Antonella Papp.
De asemenea, sunt firme de avocatură care iau în calcul inclusiv cooptarea de noi parteneri, mai ales a acelora care au un portofoliu sănătos de clienți și care vin cu acest avantaj. În astfel de recrutări, echipele sunt alese cu grijă, fiind necesar mai mult timp pentru luarea unei decizii. Din cauza mediului economic în schimbare rapidă, o astfel de strategie se bazează pe o analiză complexă și foarte atentă, aducerea unui partener nou în firmă fiind o mișcare extrem de importantă pentru orice organizație.
În ceea ce privește piața inhouse, expertul HR atrage atenția că s-au văzut foarte puține schimbări la nivelul top managementului juridic. În plus, tot mai mulți specialiști sunt atrași în România din Europa de Vest, deoarece piața românească este în continuare o piață în plină expansiune, în creștere.
Criza determinată în primă fază de pandemia de COVID 19 și ulterior de războiul din Ucraina a influențat și ofertele și pachetele pe care firmele de avocatură le-au pus la dispoziția posibililor candidați. Acest lucru a fost mai evident pe parcursul anului trecut, atunci când au înregistrat „un mic picaj”, dar pe măsură ce restricțiile au fost ridicate, casele de avocatură și-au regândit politicile și au revenit la nivelul inițial sau chiar un pic mai sus în firmele mari de avocatură.
Mutarea unei părți importante din economie în zona de online și dezvoltarea muncii la distanță a produs schimbări semnificative în recrutare. Aceste modificări au fost mult mai evidente în zona de inhouse, în contextul în care departamentele juridice interne au manifestat un interes ceva mai mare pentru găsirea talentelor într-un bazin mult mai larg din punct de vedere georgrafic, fiind formate astfel echipe internaționale care lucrează împreună. Internetul a facilitat extinderea cercurilor de recomandări la un nivel care nu mai se oprește la granița unei țări. Datorită extinderii lumii online, munca este mult mai ușor de realizat de la distanță, iar conectarea talentelor juridice cu viitorii colegi este simplificată indiferent de domiciliu.
O altă schimbare observată în segmentul recrutărilor este aceea că firmele internaționale de avocatură au devenit mult mai aplecate asupra fiecărui caz de alegere a unui viitor membru al echipei, astfel că s-au întors către „vânătoarea de capete” clasică, devenită astăzi una dintre modalitățile preferate de abordare a talentelor.
„Multe dintre firmele internaționale de avocatură caută avocați specializați cu experiență, iar firma de HR care face selecția trebuie să vină cu cea mai bună oferă. Noi, la Imona Consulting, nu ne mai facem publicitate pentru posturile noastre, selectăm candidații și lucrăm doar cu candidați potențiali selectați, iar acest lucru pare să dea rezultate. În București, de exemplu, avem doar un grup select de clienți pentru care recrutăm. Acest tip de abordare ne permite să ne menținem clienții mulțumiți și să avem permanent un bazin de talente din care să putem prezenta alternative la nevoile firmelor cu care colaborăm. De cele mai multe ori suntem solicitați pentru headhunting, dar unele firme au apelat la serviciile noastre extinse de resurse umane. Astfel că, am lucrat la procese de Employer Branding, am realizat și un sondaj de angajare internă. Pentru mai multe companii oferim benchmarking cu date live colectate personal de pe piață, asigurându-ne că pachetele lor sunt în concordanță cu dorința candidaților”, subliniază Antonella Papp.
Reputația firmei rămâne un factor de departajare
Noul context existent în economie nu a schimbat prea mult coordonatele de care țin cont candidații atunci când își aleg viitoarea echipă din care să facă parte. Astfel că pachetele financiare sunt în continuare foarte importante, iar reputația firmei este un factor de departajare.
„Datorită muncii online, care poate face posibilă o mutare regională, unii avocați caută poziții inhouse în companii care activează în diferite zone ale Europei. În ultimul an, am văzut câțiva avocați români foarte buni care au acceptat poziții regionale și globale cu relocarea în Europa de Vest. De asemenea, din experiența noastră la Imona Consulting, am observat că o altă dorință puternică a noilor talente este aceea de a lucra cu cineva cu o reputație mare. În unele cazuri, numele partenerului cu care vor lucra contează mai mult decât reputația generală a firmei, ceea ce înseamnă că, în ultimul an, echipele au crescut mai mult împreună decât se întâmpla înainte”, argumentează specialistul.
Referitor la onorariile de intrare într-o firmă, Antonella Papp punctează faptul că este un subiect foarte delicat, iar majoritatea candidaților au informații despre standardele de referință de la colegii care lucrează la firmă și nu au nevoie de îndrumări în acest sens. „Salariile sunt din nou în creștere, așa că vestea bună este că acum este momentul potrivit pentru a schimba locul de muncă. Salariile pentru posturile inhouse sunt un pic mai mici în acest moment, dar multe companii au luat decizia de acorda o majorare care urmează inflația”, completează expertul.
Beneficiile extrasalariale obișnuite continuă să fie prezente. În plus, firmele mari oferă concediu suplimentar pentru tații cu copii nou-născuți, ceea ce este foarte apreciat. De asemenea, pentru posturile inhouse, sunt oferite cursuri interne de limbi străine, talentele juridice primind astfel un cadou în plus.
Piața muncii din avocatură nu este una obișnuită. Atât candidații, cât și angajatorii formează un cerc închis în care contează foarte mult ca alegerile să fie făcute pe criterii foarte bine cunoscute. Firma pe care o coordonează Antonella Papp nu lansează campanii de recrutare, deoarece firmele de avocatură pentru astfel de nevoi se descurcă pe cont propriu. Agenția de recrutare își construiește o rețea de candidați, vorbește cu ei, află care sunt obiectivele și visele lor, îi analizează foarte bine pentru a vedea exact ce caracteristici au, iar atunci când primește o cerere de la un posibil angajator, se întoarce la bazinul de talente pe care îl deține și într-un proces privat, confidential și este găsită cea mai bună potrivire între cele două părți. „Pentru noi, confidențialitatea este extrem de importantă, considerăm că nu întotdeauna cea mai zgomotoasă campanie este benefică, mai important este să avem o relație sănătoasă cu clienții și candidații”, concluzionează Antonella Papp.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 692 / 1874 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații obține la Înalta Curte de Casație și Justiție o hotărâre definitivă privind daune de 3.500.000 lei acordate pentru abuz de drept procesual
RTPR semnează a 28-a tranzacție de private equity din ultimii 2 ani. Firma de avocați a asistat cu succes Abris Capital Partners în exit-ul din Pehart Grup
Consolidare pe piață agricolă pentru un jucător important din domeniul comerțului cu produse agricole și de morărit, prin finanțarea asistată de Bulboacă și Asociații
Schoenherr își extinde Italian Desk într-o structură inovatoare la nivelul Europei Centrale și de Est
Wolf Theiss a asistat BCR cu privire la acordarea unei finanțări de 29,5 mil. € pentru clădirea de birouri Unirii View din București. Claudia Chiper (partener) a coordonat echipa
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Client Choice by Lexology | Patru avocați din România au primit recunoaștere anul acesta și au fost incluși în categoria Global Elite Thought Leader. Georgiana Bădescu (partener Schoenherr) și Luminița Popa (fondator Popa Legal), printre profesioniștii români recomandați de clienți pentru serviciile ireproșabile și calitatea asistenței oferite
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Irina Stănică, absolventă „Magna cum Laude” a Facultății de Drept și coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii de la Toncescu și Asociații - KPMG Legal, promovată recent pe poziția de Partener: ”Evoluția unui avocat depinde de un echilibru între talent, muncă și capacitatea de adaptare la schimbare. Consider că un comportament etic, împreună cu competența tehnică și relațiile interpersonale, fac ca un avocat să facă un pas în față într-un mediu competitiv”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...