ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu Corina Oana Mazilu, admisă în primii zece la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acum avocat stagiar: ”Ceea ce mă fascinează cu privire la această profesie este că, prin ajutorul oferit oamenilor, ajungi să te descoperi și să te redescoperi pe tine însuți”

01 Iulie 2024   |   Ștefania Enache

Ea a făcut deja și primii pași în carieră, despre care spune că la început au fost mai timizi, dar cu ajutorul mentorului său, sub a cărui îndrumare se află și în prezent, a reușit să descopere din „interior” lumea avocaturii.

 
 
Pentru Corina Oana Mazilu alegerea facultății nu a fost o întâmplare, ci o mișcare naturală. Tânăra mărturisește că a fost atrasă dintotdeauna de domeniul juridic, de complexitatea și de problematica sa. „Primii ani de liceu au fost mai mult ani de cunoaștere, de descoperire a sinelui. Momentul de debut în care a început să se contureze orizontul privind alegerea Facultății a fost prin clasa a XI-a. La acel moment oscilam între urmarea cursurilor Facultății de Drept și a celor de la Facultatea de Istorie. Cu toate că am intrat la ambele facultăți, alegerea finală a fost Facultatea de Drept”, precizează interlocutoarea BizLawyer.

Corina a dat admitere la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și a intrat printre primii zece, fapt ce i-a permis să obțină un loc la buget. Acum deja este membră a Baroului, fiind în perioada de stagiatură. În luna noiembrie a anului în curs, va susține și examenul de definitivat și va merge mai departe pe calea avocaturii.


„Nu îmi mai aduc aminte ce poziție am fost pe lista celor admiși pe locurile de la buget, dar, cu siguranță, admiterea la această facultate a fost un moment de mare bucurie. Aflarea rezultatului la examen a rămas o amintire de suflet pentru mine, întrucât la acel moment mă aflam la Focșani, la etapa națională a Concursului Național de Referate și Comunicări Științifice ale Elevilor din Învățământul Liceal, Disciplina Istorie. Cele două momente s-au suprapus cumva, la puțin timp după aflarea rezultatului la examenul de admitere, se publicaseră și rezultatele de la Concurs, unde obținusem Premiul I pe țară la Secțiunea „Istoria Românilor””, spune tânăra.

Odată intrată la facultate, a început o etapă nouă pentru ea, iar prima sesiune a fost plină de emoții, o adevărată provocare a minții și a puterii de concentrare, având în vedere numărul de examene care trebuiau susținute. „Emoțiile cele mai mari au fost la examenul de Drept Civil, fiind materia cu care nu am reușit să rezonez inițial, cu toate că, în decursul timpului, am ajuns să îi descifrez misterele. Cu toate acestea, prima sesiune s-a încheiat cu rezultate foarte bune.  Această sesiune a fost, totodată, și un moment critic pentru mine, începând să apară îndoieli cu privire la alegerea făcută, Facultatea de Drept în detrimentul Facultății de Istorie. Această dilemă a fost tranșată definitiv în anul al II-lea de facultate, în  sesiunea din iarnă, mai precis în momentul susținerii examenului de Drept Penal (Partea Generală), moment care m-a făcut să realizez că locul meu este în această lume juridică. Fiecare sesiune venea cu provocările ei, mai ales din perspectiva timpului de pregătire al examenelor și din perspectiva gestionării emoțiilor și a nivelului de stres. Am avut sesiuni de tip clasice, în format fizic, dar și sesiuni online. Fiecare examen promovat cu un rezultat cât mai bun reprezenta o încununare a eforturilor depuse de-a lungul semestrului. Consider că fiecare sesiune a avut farmecul ei și îmi amintesc cu drag de acea perioadă și afirm acest lucru pentru că odată cu intrarea în profesie, am  ajuns să constat că dau examene în fiecare zi”, precizează Corina Oana Mazilu.




Avocatul a absolvit Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, din Piatra Neamț, profilul umanist, specializarea „filologie”, iar etapa aceasta a fost o călătorie din toate punctele de vedere, cu configurări și reconfigurări de trasee. „Perioada liceului a fost o perioadă de cunoaștere a sinelui. A fost și perioada în care mi-am descoperit pasiunile, anume literatura și istoria. Dacă ar fi să aleg momentul de referință al acelei perioade, cu siguranță ar fi acela al calificării la etapa națională a Olimpiadei Naționale de Istorie și al calificării la etapa națională a Concursului Național de Referate și Comunicări Științifice ale Elevilor din Învățământul Liceal, Disciplina Istorie, ambele având loc în clasa a XII-a și la ambele obținând rezultate foarte bune”, povestește interlocutoarea BizLawyer.

Privind în urmă la tot parcursul său de până acum, Corina este de părere că pentru a avea succes este important să-ți urmezi sufletul, să te bazezi pe intuiție, considerând că nimic din această călătorie numită „viață” nu este întâmplător. Are și un sfat pentru cei care i-au în calcul posibilitatea de a da admitere la Drept și anume să fie curioși, să se documenteze și să cerceteze măcar puțin despre ceea ce presupune lumea juridică și ce se află dincolo de cursurile acestei facultăți. „ În prezent accesul la informație este destul de facil, existând suficiente surse de informare care să îl ajute pe viitorul student să își dea seama dacă alegerea acestei facultăți este ceva ce își dorește cu adevărat”, nuanțează tânăra.

În ceea ce privește programa de învățământ existentă în acest moment, interlocutoarea BizLawyer este de părere că ar trebui să fie mai multe module/discipline de practică juridică pe parcursul anilor de facultate. „Consider că modificarea aceasta în programa de învățământ ar avea un dublu rol, ar facilita procesul de înțelegere și asimilare al materiei și ar ajuta studenții să își formeze o perspectivă mult mai clară cu privire la ce presupune o profesie juridică în deplinătatea desfășurării acesteia. În urma formării acestei perspective procesul de alegere al unei profesii juridice de către studenți ar fi mult mai ancorat în realitățile sociale. Într-adevăr, există și posibilitatea ca studenții să urmeze stagii de practică prin prisma asociațiilor studențești sau prin valorificarea unor oportunități asemănătoare, cu toate acestea consider că o schimbare de această natură ar fi utilă și benefică. Un exemplu în acest sens, ar fi acela de a se implementa module de practică judiciară în cursul celor patru ani de facultate, module care să aibă în vedere mai multe profesii juridice (avocați, judecători, procurori, grefieri, notari, executori judecătorești etc.) cu care studenții să se poată familiariza. Consider că în urma acestor modificări studențiilor le-ar fi mult mai ușor să ia o decizie cu privire la parcursul lor profesional. Din perspectiva minusurilor facultății, aș avea în vedere faptul că modulele de practică judiciară efectivă au fost prea puține și poate faptul că perspectiva abordării unor discipline a fost mult prea teoretică. În ceea ce privește plusurile facultății, aș avea în vedere implicarea și pasiunea corpului profesoral în ceea ce privește susținerea cursurilor și a seminariilor, cât și modalitatea de formare a unei gândiri critice și analitice în abordarea problemelor juridice din cadrul diferitelor discipline de specialitate”, argumentează avocatul.

Avocatura văzută din „interior”

În anul 2022, în primăvară, Corina a susținut concursul de intrare în Barou. S-a pregătit temeinic pentru acest examen. „A fost o experiență extrem de diferită prin raportare la sesiunile din timpul facultății și a fost un examen destul de complex. Cu toate acestea, am fost extraordinar de fericită să descopăr că am răspuns corect la toate cele 20 de întrebări din materia dreptului civil, materie care, așa cum am afirmat și la început, a reprezentat pentru mine o adevărată provocare. Intrarea în profesie a fost plină de entuziasm, entuziasm care consider că, odată cu trecerea timpului, s-a intensificat”, susține interlocutoarea BizLawyer.

A făcut deja și primii pași în carieră, despre care spune că la început au fost mai timizi, dar cu ajutorul mentorului său, sub a cărui îndrumare se află și în prezent, a reușit să descopere din „interior” lumea avocaturii.

„Mă aflam la începutul unei noi aventuri, în care trebuia să îmi găsesc un punct de sprijin, în care necunoscutele erau nenumărate. Cu toate acestea, cu ajutorul mentorului sub a cărui îndrumare mă aflu și în prezent, am ajuns să găsesc direcția potrivită. În ceea ce privește modul în care arată avocatura „din interior”, aș putea spune că e mult mai frumos și mai interesant decât aș fi crezut. Fiecare zi este o aventură și, totodată, o provocare, cu o destinație necunoscută, poți știi când începe, dar nu și când și cum se termină. Dincolo de activitățile cunoscute de publicul larg, anume redactarea de acțiuni/cereri, oferirea de consultații juridice clienților și de veritabilul „duel judiciar” din cadrul sălilor de judecată, munca unui avocat presupune și o temeinică și continuă pregătire în domeniile juridice în care activează. Schimbările legislative sunt recurente, iar problematicile cu care ne confruntăm sunt diverse. Este prezentă și o puternică componentă psihologică în activitatea noastră, fiind o profesie în care trebuie să discutăm cu oamenii și să le transpunem problema juridică cu care se confruntă într-un limbaj accesibil. Primele impresii au vizat faptul că în realitate exemplele din cărți rămân la stadiul de exemple, realitățile fiind altele. Dacă ar fi să transpun într-o metaforă primele impresii, aș spune că deși există predictibilitate în cazurile pe care le întâlnim în această profesie, mutările de pe tabla de șah continuă să te surprindă când te aștepți mai puțin. Ceea ce doresc să subliniez este faptul că oricât de mult am încerca să anticipăm mutările adversarului sau chiar parcursul unui caz, este necesar să nu pierdem din vedere posibilele întorsături de situație. Fiecare caz este diferit în felul său, cu toate că are o aparență de similaritate cu alte cazuri de care ne-am ocupat în trecut, atenția la detalii chiar face diferența. Între căutări și descifrări de sensuri, am ajuns să realizez că profesia de avocat mi se potrivește întru totul. Este o profesie care presupune pregătire constantă, răbdare, perseverență și multă pasiune. Mă consider o persoană norocoasă din acest punct de vedere, sentimentul de apartenență într-un domeniu și, mai precis, într-o profesie, te împlinește. Ceea ce mă fascinează cu privire la această profesie este că prin ajutorul oferit oamenilor, ajungi să te descoperi și să te redescoperi pe tine însuți”, punctează Corina.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Este important să ai în vedere că este o meserie în care te afli într-o competiție constantă cu ceilalți profesioniști, dar, mai ales, cu tine însuți, fiind, astfel, necesară auto-depășirea propriilor tale versiuni. „Competiția acerbă este între tine „cel de ieri” și între tine „cel de mâine”. Frumusețea este dată, în viziunea mea, de faptul că la finalul acestei competiții ajungi să descoperi cea mai bună versiune a existenței tale, să fii propriul tău erou. Redau afirmația lui Aldous Huxley pe care o consider revelatoare cu privire la cele precizate mai sus și care consider că întregește perspectiva pe care am încercat să o creionez: „There is only one corner of the universe you can be certain of improving, and that is your own self. So you have to begin there, not outside, not on other people. That comes afterwards, when you have worked on your own corner”.”, arată avocatul.

Analizând tot ce a trăit până acum, interlocutoarea BizLawyer mărturisește că este dificil de apreciat ușurința cu care se poate integra un absolvent de Drept pe piața muncii, întrucât sunt destul de mulți factori care pot interveni. „Ceea ce aș putea spune este că nimic nu este imposibil și că dacă îți dorești ceva cu adevărat, poți obține. Aș mai putea spune că e nevoie de un efort susținut și multă disciplină privind procesul de învățare prin raportare la profesiile juridice la care este nevoie să se susțină un examen de admitere. Facultatea de Drept oferă instrumentele necesare accederii unei profesii, fiind puse bazele corespunzătoare în acest sens. Consider că ceea ce ar mai putea oferi facultatea, în măsura în care ar exista o schimbare a programei de învățământ, ar fi organizarea de module/ateliere de practică obligatorie încă din primul an de facultate prin care să se evidențieze modul efectiv de desfășurare al profesiilor juridice, cu accent pe cazuistică reală”, completează Corina.

Chiar dacă în fața sa se deschide un drum professional cu multe obstacole, peste care trebuie să învețe să treacă, interlocutoarea BizLawyer se declară mulțumită de toate alegerile făcute până acum. „De la momentul luării deciziei de intrare în profesia de avocat am conștientizat că vor fi momente de imprevizibilitate având în vedere că se lucrează în mod direct cu oameni. Și, totodată, am fost conștientă de faptul că va exista o nevoie frecventă de documentare având în vedere vastitatea domeniului juridic atât din perspectiva problematicilor cu care ne putem intersecta, cât și cu privire la numărul mare de acte normative aflate în vigoare,  acte care ajung să fie expuse la modificări. Stagiatura mea se află spre final, în noiembrie anul acesta voi susține examenul de definitivat. Mi-aș dori să explorez mai multe problematici ale dreptului civil și să am în continuare parte de aventuri cu final fericit, dacă le pot numi astfel. Printre altele, îmi doresc să îmi mențin entuziasmul și curiozitatea față de profesie. Totodată, mi-aș mai dori să identific domeniul în care îmi doresc să mă specializez pe viitor. Consider că e important să faci o astfel de alegere, tocmai pentru a putea oferi oamenilor care au nevoie de tine cea mai bună versiune a ta ca profesionist în acel domeniu. Cu toate că de obicei nu mă aventurez spre astfel de tărâmuri, voi face un exercițiu de imaginație. În cinci-zece ani m-aș vedea un avocat definitiv, specializat, cu o experiență destul de vastă în spate și cu un entuziasm și o curiozitate peste măsură. Aș rămâne o fire stoică, deschisă la provocări juridice și aș continua să profesez cu multă pasiune și implicare”, încheie tânăra.

                                                         Citește și

→   Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice

→   Mihai Adelin Lungu, 90 de puncte la examen și zece pe linie: Notele n-ar trebui să reprezinte un obiectiv în sine, ci mai degrabă o consecință a unei pregătiri serioase, constante, în care acumulezi noi cunoștințe, înveți să faci analogii, să raționezi și să aplici informația învățată în contexte practice. Rodul învățării nu e nota finală, ci bagajul intelectual acumulat, pe care va trebui să-l preiei ca atare și să-l perfecționezi în viața profesională

→   Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”


→   Diana Latiș, 86 de puncte, printre primii intrați în anul 2023: ”La această facultate, cantitatea de informație care trebuie asimilată în timpul scurt al unui semestru este enormă, explicațiile nu sunt întotdeauna pe înțelesul nostru. Seminarele sunt cele care mai salvează cât de cât situația, în cadrul acestora putând discuta mai aplicat teoria predată la cursuri. Practica ne-ar fi cea mai utilă”

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14 / 1763
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...