Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
03 Iulie 2024
Ștefania EnacheCine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics |
Sursa: Arhiva personala a avocatului |
Și-a dorit să ofere consultanță juridică de afaceri la un nivel înalt așa că, pentru a-și dezvolta capacitatea de înțelegere a dinamicii din spatele tranzacțiilor intermediate, a ales să-și completeze studiile juridice de la Universitatea București cu cele economice din cadrul Academiei de Studii Economice din Capitală, totul în paralel cu studiul dreptului francez și european atât pe plan local, cât și în afara țării.
„Componenta internațională a formării mele mi-a deschis apetitul pentru avocatura de business, pe care am și practicat-o la revenirea în țară, atunci când m-am alăturat departamentului de Drept Bancar și Financiar al unei importante firme internaționale de avocatură. Apoi, trecerea la activitatea din compania multinațională a venit firesc, eu dorindu-mi la acel moment mai multă diversitate în activitatea mea și fiind pregătită să preiau mai multă responsabilitate. Pentru că apreciez și consider stimulantă diversitatea, mă bucur să pot asista la o evoluție a rolului in-house counsel către ceva mai mult decât activitatea strict internă sau de reprezentare în instanță –în cazul meu aplicarea cunoștințelor juridice evoluează de la an la an către noi arii profesionale cum ar fi diversificare tipurilor de produse ce intră în activitatea companiei, promovarea zonei de ESG, întărirea relației cu autoritățile și a dialogului inter-instituțional”, detaliază interlocutoarea BizLawyer.
Într-un demers susținut de firma de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, BizLawyer îi prezintă pe unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați coordonatori de departamente juridice din marile companii ce activează pe plan local. Interlocutorii noștri au fost aleși din Catalogul GC Powerlist, o listă a celor mai importanți „general counsel”, adus în premieră în România de către Legal 500 și societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații.
Din punctul său de vedere, fiecare etapă profesională este strâns legată de stadiul de dezvoltare personală la care un individ se găsește la un moment dat, o delimitare absolută între cele două nefiind posibilă. „O viață personală bine organizată permite preluarea de noi responsabilități și roluri pe plan profesional, în timp ce etapele de transformare personală solicită semnificativ mai multe resurse către acel scop și atunci lasă loc temporar mai mult pentru consolidare decât pentru extindere în zona profesională”, argumentează Alexandra Pădurariu.
Mulți dintre cei cu care a intrat în contact de-a lungul vieții au influențat-o într-un mod sau altul. Interlocutoarea BizLawyer este de părere că fiecare cadru didactic și educator își lasă amprenta indelebilă asupra elevilor săi, acesta fiind și motivul pentru care le poartă o adâncă recunoștință tuturor formatorilor săi.
De asemenea, a constatat că de-a lungul timpului ajungi să înveți multe de la parteneri, colegi, dar și de la oponenți, de la cei care stau de cealaltă parte a unei mese de negociere. „Aceștia au uneori păreri diametral opuse față de ceea ce pare un punct de vedere rezonabil la un anumit moment și găsesc fascinant rezultatul extraordinar la care se poate ajunge atunci când construiești, uneori sub presiunea unui termen extrem de scurt, o comunicare fructuoasă bazată pe respect reciproc, curiozitate sinceră și ascultarea celuilalt”, explică avocatul.
Se declară norocoasă pentru că a avut șansa de a lucra alături de mentori din culturi diferite, cum este cea asiatică, aflând perspective noi și extrem de diferite de paradigmele prezente în societatea românească. „Am învățat de la Anthony Robbins, cel mai mare lider în dezvoltarea personală la nivel mondial, că stă în puterea fiecăruia să facă ceea ce își propune și că unul din secretele succesului este să te organizezi de așa manieră încât să faci ca reușita sa fie singura opțiune viabilă”, amintește Alexandra Pădurariu.
Analizându-și parcursul de până acum, avocatul subliniază faptul că nu ar schimba nimic. De altfel, consideră că lucrurile care se întâmplă în viața unei persoane pot toate să îl învețe câte ceva util. „Aș suplimenta însă pregătirea juriștilor cu o mult mai pronunțată componentă practică, cu elemente de soft skills integrate cât mai devreme cu putință la nivelul parcursului profesional al fiecărui individ în parte. Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei, în cadrul unei inițiative a Samsung pentru stimularea creativității și inovației”, punctează interlocutoarea BizLawyer.
Departamentele juridice sunt în prima linie a economiei reale
Departamentele juridice au avantajul de a se afla în prima linie a celor care aplică și testează, în economia reală, principiile și regulile impuse de legislația în vigoare. Profesioniștii din aceste domenii sunt poziționați cel mai aproape de schimbările pe care o lege nouă le poate produce în societate, astfel că ei pot oferi o perspectivă extrem de avizată și practică celor care sunt interesați de sustenabilitate și înțelegerea macro-trendurilor care modelează la un moment dat o arie de activitate sau societatea pe ansamblul său.
Ținând cont de toate aceste aspecte, Alexandra Pădurariu este de părere că rolul profesioniștilor dreptului din departamentele juridice este unul foarte important și, în prezent, în plină ascensiune în fața stakeholderilor care urmăresc sustenabilitatea deciziilor luate, detectarea primelor semne de alertă venite din domeniul economic, direcțiile esențiale de acțiune pentru a promova stabilitatea și echitatea sistemului juridic al unei societăți.
„Comunitatea juriștilor începe într-adevăr abia să se formeze, astfel că eu salut în primul rând această inițiativă și primii pași închegați în direcția unei necesare organizări. Comunității juriștilor îi lipsește în acest moment uniformitatea, și aceasta pentru că rolul diferă foarte mult de la o companie la alta și de la un profil de business la altul. În acest context, juriștii se pot confrunta cu probleme în mod semnificativ diferite în funcție de aria în care activează, de dimensiunea organizației din care fac parte și de modul intern de repartizare a sarcinilor în cadrul companiei. Prioritizarea unor direcții generale comune de acțiune, benefice pentru un segment cât mai reprezentativ de profesioniști, este cheia în realizarea pașilor următori pentru evoluția unei puternice comunități locale a juriștilor”, apreciază interlocutoarea BizLawyer.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
În momentul de față, această profesie se confruntă cu o serie de provocări, de la creșterea incertitudinii globale și a complexității legislative, manifestate în cadrul tranzacțiilor cu multipli jucători și tot mai pronunțat caracter multijurisdicțional, trecând prin revoluția generată de dezvoltarea inteligenței artificiale, până la chestiuni de bază cum ar fi promovarea diversității și a incluziunii la toate nivelurile societății, evitarea discriminărilor intersecționale, precum și adaptarea la noile modele și moduri de lucru post-pandemie. Toate aceste provocări majore reflectă dinamica și schimbările semnificative cu care se confruntă profesia juridică în contextul actual. „Pregătirea cea mai bună constă într-un amestec de educație continuă și reacție agilă, adaptabilă rapid la schimbare și la noile tehnologii, dezvoltarea competențelor tehnice si colaborarea deschisă în cadrul comunității de juriști, precum si evitarea burnout-ului, menținerea unui echilibru benefic între viața profesională și cea personală”, atrage atenția avocatul.
În ceea ce privește includerea sa în GC Powerlist – 2023, Alexandra Pădurariu menționează faptul că, încă de pe băncile facultății, a aflat despre Legal500 și a admirat mereu consecvența cu care publicația analizează performanța de pe această o piață suficient de nișată, cum este cea a avocaturii. „Prin urmare mă bucură că o astfel de publicație se interesează de poziția de director juridic sau General Counsel, care capătă tot mai multă greutate în desfășurarea activității unei companii, nu numai ca și sfătuitor strategic pe arii bine delimitate, cum era în trecut, ci ca având o amploare a acoperirii diferitelor domenii și vizibilitate uneori foarte similară cu cea de care beneficiază poziția de director general. Mă onorează includerea în acest proiect, mai ales că, de-a lungul activității mele, nu am avut în vedere alegerea în mod expres de proiecte cu vizibilitate mare, căci de multe ori cea mai bună muncă este cea care aplanează conflicte și detensionează situații cu potențial beligerant, rămânând undeva în fundal, în spatele ușilor închise”, mai spune interlocutoarea BizLawyer.
În cadrul companiei în care activează, în care gestionează Departamentul juridic de mai bine de 12 ani, a construit de la bază o echipă de profesioniști și un sistem de conformare bazat pe direcții clare de acțiune, dezvoltând rolul de in-house counsel de la simplu validator de contracte la partener al echipei de conducere și îndrumător cu un cuvânt de spus încă din faza de dezvoltare a fiecărui proiect important. „Am avut mereu în vedere obținerea de rezultate peste așteptări, pornind chiar din cele mai dificile situații și am urmărit implementarea organizării, clarității și structurii acolo unde aceasta era deficitară, abordare ce este, socotesc, oricând binevenită”, încheie Alexandra Pădurariu.
→ De vorbă cu Raluca Gheorghiu, Head of Legal Strategy and Acceleration în cadrul UiPath, care în copilărie își dorea să ajungă un ”Godfather”, dar a fost sfătuită de tatăl său să devină ”Consigliere”, adică avocat. Despre pasiunea care te împinge să faci lucruri extraordinare și rezultatele care devin oglinda propriei dedicări: ”În cariera mea, valorile precum transparența, etica și empatia au fost fundamentale”
→ De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
→ De vorbă cu Gabriela Popescu, Corporate, external and legal affairs head - Central Europe | Microsoft, profesionistul care a activat în mai multe industrii și, prin proiectele sale, unele speciale prin complexitate, diversitatea cazuistică și potențialele urmări, a schimbat ceva în bine în acele domenii. ”Cariera, ca și viața, ne scoate în cale experiențe și oameni diferiți și este lecția fiecăruia dintre noi să învățăm ceva din aceste întâmplări”, spune avocatul care crede în respect și în „a-ți păsa” ca mediu de lucru
→ De vorbă cu Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred, omul care își ghidează planurile de viitor după conceptul: „Nu judeca fiecare zi după recolta pe care ai adunat-o, ci după semințele pe care le-ai plantat” | ”Sunt recunoscătoare să pot lucra într-o echipă de profesioniști împreună cu care am convingerea că pot genera stabilitate în dinamica accelerată și volatilă care ne amprentează astăzi viețile profesionale, dar și sociale”, spune azi avocatul
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 126 / 1871 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
O soluție definitivă pronunțată de către ICCJ aduce clarificări semnificative în practica litigiilor vamale. Ana Maria Iordache (Partener) și Iulia Goșnea (Avocat) - David și Baias, în prim plan
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Irina Stănică, absolventă „Magna cum Laude” a Facultății de Drept și coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii de la Toncescu și Asociații - KPMG Legal, promovată recent pe poziția de Partener: ”Evoluția unui avocat depinde de un echilibru între talent, muncă și capacitatea de adaptare la schimbare. Consider că un comportament etic, împreună cu competența tehnică și relațiile interpersonale, fac ca un avocat să facă un pas în față într-un mediu competitiv”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Avocații KPMG Legal – Toncescu și Asociații, în tranzacția prin care Grupul Lambert Dodard Chancereul intră în România prin preluarea pachetului majoritar de acțiuni la Calibra M&D Impex din Hunedoara | Dragoș Iamandoiu, Partener coordonator al practicii de M&A, René Schöb și Elena Surdeanu (KPMG) au coordonat echipele implicate în proiect
Schoenherr a asistat Otokar la semnarea contractului de 1 miliard USD pentru livrarea de vehicule tactice blindate către armata română. Iustin Armașu (partener) a coordonat echipa implicată în proiect
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
Băiculescu și Asociații obține o soluție de clasare într-un dosar complex de evaziune fiscală, spălare de bani și grup infracțional organizat. Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Rezultatul reflectă nu doar respectarea principiilor fundamentale ale dreptului, ci și angajamentul nostru de a proteja interesele clienților într-un mod ferm și etic”
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...