ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alice Radu, General legal counsel Romania – Bulgaria | Robert Bosch: ”Rolul de avocat in-house se redefinește constant. Trebuie să ai deschiderea să înveți domenii noi, să poți și să vrei să îți asumi riscuri, să inovezi constant ceea ce livrezi către clienții interni”

17 Octombrie 2024   |   Ștefania Enache

Ea spune că a învățat de la oameni mai înțelepți, că este nevoie de echilibru, răbdare și empatie ca să obții și să menții un nivel de performanță. ”Profesia de avocat nu oferă confort, nici echilibru. Ca să o practici cu drag trebuie să îți placă provocările și să ai capacitatea de a te pondera”, a declarat Alice Radu în interviul acordat BizLawyer.

 
 
Alice Radu, General legal counsel Romania – Bulgaria | Robert Bosch, spune despre avocați că evoluează odată cu societatea.  Se declară fericită că are norocul de a profesa într-un moment unic, în care accesul la informații este extins, globalizat, în care tehnologia este parte importantă din exercitarea profesiei și în care inteligența artificială generează noi cerințe de calitate și complexitate.  „Comunitatea avocaților este, de obicei, informată, activă, competitivă. Avem ‘genetic’ flexibilitate, rezistență, adaptabilitate și avantajele oferite de cunoașterea legii și independența profesională. Cu toate acestea, corporațiile percep departamentele juridice ca adevărați parteneri de afaceri, motiv pentru care trebuie sa fim capabili să inovam și să evoluăm în același ritm cu ele.  Ca avocat in-house nu poți apela așa ușor la limitarea răspunderii, pentru că ești parte din organizație. Trebuie să vii cu soluții și să ți le asumi”, punctează avocatul.


Alice Radu și-a dorit de mică să activeze ca avocat, iar acest lucru a determinat-o să acționeze astfel încât să-și atingă scopul. Primul pas în domeniul juridic l-a făcut alegând să studieze la Facultatea de Drept din cadrul Universității Nicolae Titulescu din București. Ulterior, a optat pentru un Master în Dreptul Afacerilor în cadrul aceleiași instituții de învățământ. În  anul 2009, a intrat ca avocat stagiar în Baroul București și din 2011 este avocat definitiv.

Și-a completat în paralel pregătirea academică, absolvind și Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA București. De asemenea, a participat la un internship în Parlamentul European prin intermediul Modului Jean Monnet.

„Fiind pasionată de călătorii și sport, am obținut, în perioada de final a liceului, o diplomă de manager în turism și una de instructor de gimnastică aerobică. În ciuda diversității activităților și cursurilor realizate, încă de mică mi-am dorit să devin avocat. Astfel că, în anul III de facultate, m-am angajat la Țuca Zbârcea și Asociații (TZA), ca asistentă a uneia dintre echipele de avocați interni. Deși nu am profesat ca avocat la TZA (fiind încă studentă la Drept), cei doi ani cât am lucrat acolo au contat foarte mult pentru cariera pe care mi-am construit-o ulterior. Acolo m-am îndrăgostit de meseria de avocat. Acolo am întâlnit avocați performanți, pasionați și competitivi, care mi-au fost modele”, povestește interlocutoarea BizLawyer.

Într-un demers susținut de firma de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, BizLawyer îi prezintă pe unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați coordonatori de departamente juridice din marile companii ce activează pe plan local. Interlocutorii noștri au fost aleși din Catalogul GC Powerlist, o listă a celor mai importanți „general counsel”, adus în premieră în România de către Legal 500 și societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații.

Continuăm seria discuțiilor cu profesioniștii evidențiați de Legal 500 cu Alice Radu, General legal counsel Romania – Bulgaria | Robert Bosch.

* * * * * *




A experimentat atât munca în mari firme de avocatură, cât și cea în propriul cabinet

După etapa aceasta, a continuat să se dezvolte profesional în cadrul KPMG, acolo unde a lucrat ca avocat în cadrul mai multor echipe juridice (comercial, corporate, M&A, restructuring, public procurement).

Mărturisește faptul că experiența de aici a fost extrem de utilă pentru ea, deoarece a învătat avocatură de business, a învățat să cunoască și să evalueze afacerile, a adăugat opiniilor juridice latura antreprenorială și lucrul acesta i-a plăcut în mod deosebit. „M-am apropiat de clienți pentru că i-am înțeles mai bine, și astfel meseria de avocat mi-a oferit multe satisfacții. Am învățat cum se construiesc și se scalează businessuri, cum se salvează în prag de faliment, cum se fac investiții în România, dar și în afara țării. La KPMG mi s-a înfățișat latura internațională a meseriei de avocat, pe care am continuat-o ulterior pe cont propriu, în cadrul propriului Cabinet de avocat, unde am profesat mai bine de șapte ani. Am avut clienți mai mult din zona de software development, clienți internaționali care investeau în România, dar și clienți români care își extindeau afacerile în afara țării. Perioada aceasta m-a maturizat profesional și mi-a permis să mă dezvolt și personal”, detaliază avocatul.

În anul 2018, i s-a oferit o șansă diferită de cele anterior experimentate ca avocat, și anume să coordoneze departamentul juridic regional al Bosch România, ca avocat in-house. „Am primit cu bucurie acest rol și, după mai bine de cinci ani de când sunt aici, continuă să mă provoace și să mă dezvolte. Bosch este un furnizor global de top de tehnologie și servicii, prezent în peste 60 țări. În România și Bulgaria, cu peste 11.000 angajați, Bosch conduce o activitate complexă, având două unități de producție la Jucu și Blaj, si activând în domenii precum tehnologie auto, tehnologie industrială, bunuri de larg consum, energie și tehnologie a clădirilor, soluții de servicii, IoT, mașini conectate, operațiuni de proces de afaceri și industria 4.0.  Date fiind diversitatea și amplitudinea businessului, precum și rapiditatea cu care se dezvoltă industriile în care Bosch activează, mai cu seamă de la apariția inteligenței artificiale, rolul de avocat in-house se redefinește constant. Trebuie să ai deschiderea să înveți domenii noi, să poți și să vrei să îți asumi riscuri, să inovezi constant ceea ce livrezi către clienții interni. Să integrezi soluțiile juridice în sistemul amplu al tuturor departamentelor centrale și să le faci să funcționeze. Însă ceea ce îmi oferă sprijin și siguranță este principiul legalității pe care Bosch îl respectă cu sfințenie. „Legalitatea este primul principiu”, a spus Robert Bosch, fondatorul companiei, acum mai bine de 120 ani, aspect valabil și astăzi. Cu astfel de valori lucrez în Bosch, ceea ce îmi permite să îmi asum responsabilități suplimentare, cum ar fi funcția de administrator pe care o dețin în Robert Bosch SRL din 2022. Sumarizând cele anterior prezentate, am avut curiozitatea și oportunitatea de a cunoaște și exercita profesia de avocat în cadrul unei case de avocatură, pe cont propriu, dar și ca avocat in-house într-o corporație. Am avut multe modele de avocați parteneri, șefi, lideri, de la care am învățat și care mi-au definit stilul profesional. Am resimțit fiecare etapă profesională ca o evoluție și încă mai am multe de învățat și făcut”, subliniază Alice Radu.

A considerat întotdeauna că toate proiectele care i s-au încredințat sunt importante și a acționat în consecință. Mai mult, de când lucrează în Bosch, a avut șansa să contribuie ca un partener de afaceri, de încredere, la evoluția activității companiei în România și Bulgaria. „Investițiile companiei în unitățile de producție din Blaj și Cluj, în cercetare-dezvoltare atât în România, cât și în Bulgaria, în oferirea de servicii globale, extinderea departamentelor de vânzări, precum și focusarea pe activități de responsabilitate socială în cadrul Fundației Bosch, toate acestea sunt proiecte implementate cu sprijinul departamentului juridic. Am asistat cu bucurie si dedicare și suntem pregătiți să continuăm în același ritm”, amintește interlocutoarea BizLawyer.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Părinții i-au fost suport și cel mai bun exemplu

Personalitatea sa, dominată de energie, curiozitate, dorința de libertate și de dezvoltare, a fost cea care a împins-o către profesia de avocat. Totodată, valorile cu care a fost crescută au făcut-o să admire această meserie și, ulterior, să o practice cu bucurie. „De-a lungul timpului, principiile mi s-au schimbat, in funcție de context. La începutul carierei am pus accept pe învățare, performanță, competiție. Ulterior, am învățat de la oameni mai înțelepți, că este nevoie de echilibru, răbdare și empatie ca să obții și să menții un nivel de performanță. Profesia de avocat nu oferă confort, nici echilibru. Ca să o practici cu drag trebuie să îți placă provocările și să ai capacitatea de a te pondera. În caz contrar, poți ajunge să petreci nopți și weekenduri în birou, ceea ce pe termen lung nu este o soluție”, explică interlocutoarea BizLawyer.

Părinții i-au fost cel mai bun exemplu și cel mai important suport în dezvoltarea sa profesională. De asemenea, a învățat de la fiecare dintre liderii companiilor pentru care a lucrat. „ Atât de la cei care mi-au oferit un exemplu pozitiv, cât și de la cei care nu sunt cel mai bun exemplu. Am încercat permanent să înțeleg și să învăț cum acționează liderii companiilor de succes, ce trăsături au, cum comunică cu ceilalți angajați, dar și cum își petrec timpul liber. Am învățat cum nu vreau să devin când o să coordonez o echipă, cum să motivez oamenii și cât de multă responsabilitate am pentru evoluția lor profesională. Acesta este un proces continuu, pentru că organizațiile sunt în schimbare și stilurile de leadership se actualizează constant, generațiile diferă și trebuie să te menții pregătit, să îți placă și să accepți schimbarea”, argumentează avocatul.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică


Șansa de a activa într-o organizație care promovează talentele


Este de părere că liderii unei organizații sunt formați și aleși în spiritul și valorile acelei organizații. Se regăsește în valorile descoperite la Bosch și învață să le aplic mai ales de la cei care sunt alături de această companie de peste 25 ani, oameni pragmatici, echilibrați, serioși, inteligenți, și mai ales responsabili. „Așa percep eu liderii și firma Bosch”, nuanțează Alice Radu.

Din punctul său de vedere sunt mulți avocați buni în România, mulți fac performanță. Pentru ea este o plăcere să îi asculte și să le audă argumentele. „În cazul meu, am avut norocul de a nimeri într-o organizație care recunoaște și promovează talentele. Bosch are un astfel de program, în care am participat și care mi-a permis să am o evoluție frumoasă în cadrul firmei. Această evoluție a fost observată de analiștii Legal 500. Includerea în GC Powerlist reprezintă o recunoaștere a activității mele profesionale și o oportunitate de a mă conecta cu avocați remarcabili. In plus, evenimentul GC Powerlist – 2023 la care am participat, organizat de Legal 500 și TZA, mi-a oferit prilejul de a mă reîntâlni cu foști colegi avocați și a sărbători alături de ei”, precizează interlocutoarea BizLawyer.

Alice Radu susține faptul că avocații au un rol esențial, date fiind evoluția societății și complexitatea provocărilor economice, politice, sociale cărora companiile trebuie să le facă față. Totodată, au un rol rol activ în oferirea de consiliere juridică, reprezentarea clienților în fața terților, redactarea documentelor juridice și apărarea intereselor clienților. „Ca avocați in-house, susținem statul de drept și apărăm justiția pentru toate companiile pe care le reprezentăm. Angajamentul și diligența departamentului juridic din Bosch contribuie la protejarea drepturilor companiei, la dezvoltarea unui business corect, în linie cu legea, care, în final, facilitează bunăstarea și evoluția societății democratice. Sunt mândră de rezultatele pe care Bosch le-a obținut în 30 ani de activitate în regiunea România-Bulgaria și mă bucur de sprijinul pe care avocații interni l-au putut oferi în multe proiecte locale și regionale”, mai spune avocatul.

Meseria pe care o practică se confruntă permanent cu provocări, iar o provocare frumoasă este schimbarea modului în care avocații își exercită profesia. „Înainte căutam soluții juridice în cărțile din bibliotecă, sau întrebându-ne mentorii. Acum accesăm o bibliotecă online, lucrăm remote și întrebăm platforme de inteligență artificială. Totodată, suntem provocați să reglementăm și să aplicăm noi domenii de activitate, care reflecta evoluția societății (cum ar fi, de exemplu, mobilitatea automatizată, sustenabilitatea, securitatea cibernetică, etc). Iar partea cea mai frumoasă a avocaturii in-house, când clientul pentru care lucrezi activează global, iar proiectele sunt cel puțin regionale dacă nu globale, este să identifici, alături de alți specialiști în drept, soluții juridice ce pot fi implementate și personalizate în linie cu specificul legislativ al mai multor țări. Personal, resimt, de asemenea, o cerință crescută cu privire la limitarea resurselor. Și cred că excede domeniului juridic și o văd o consecință firească a folosirii inteligenței artificiale. Ca avocați, suntem provocați să lucrăm mai inteligent și mai eficient”, detaliază interlocutoarea BizLawyer.

Alice Radu a avut libertatea și oportunitatea de a-și alege drumul profesional. Îi place ceea ce face și nu ar schimba ceva din trecut. „Mereu am simțit că evoluez profesional și ca om. Meseria de avocat îți poate aduce multe satisfacții profesionale dacă este practicată cu plăcere și implicare. Sunt curioasă cum va evolua și se va schimba în următorii 10-20 ani. Planul meu este să rămân pregătită pentru aceste schimbări și pentru oportunitățile ce vor apărea”, transmite expertul Robert Bosch.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6 / 1834
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP câștigă în primă instanță un dosar cu miza de peste 27,5 mil. RON pentru Premier Energy, pe piața gazelor naturale. Andrei Dumitrescu (partener) și Eugen Tudose (managing associate), în prim plan
Filip & Company a asistat AGISTA în vânzarea întregii sale participații deținute în cadrul Dendrio Solutions și creșterea participației în Fort. Echipa, coordonată de Alexandru Bîrsan (partener, M&A)
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat fondul de investiții SARMIS Capital în preluarea pachetului majoritar al producătorului de hârtie MG-Tec Industry
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alice Radu, General legal counsel Romania – Bulgaria | Robert Bosch: ”Rolul de avocat in-house se redefinește constant. Trebuie să ai deschiderea să înveți domenii noi, să poți și să vrei să îți asumi riscuri, să inovezi constant ceea ce livrezi către clienții interni”
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
Mușat & Asociații și Hogan Lovells au asistat Romgaz în prima emisiune de obligațiuni din sectorul gazelor naturale, un proiect istoric pe piața de capital, care a generat un interes uriaș din partea investitorilor internaționali. Mandatul a implicat o echipă multidisciplinară, condusă de Gheorghe Mușat (Senior Partner), Paul Buta (Managing Partner) și Răzvan Stoicescu (Deputy Managing Partner)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare pe piața locală. Colaborare strânsă între echipele de avocați și consultanți din România și Polonia
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...