ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”

15 Mai 2024   |   Ștefania Enache

Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”

 
 
Imediat după terminarea facultății, în anul 2002, Alexandru Berea, Director executiv în Direcția Juridică - BCR, a intrat în domeniul bancar, fiind angajat într-o sucursală.  Perioada aceea a contribuit foarte mult la formarea sa, fiind una relevantă în parcursul său în carieră.  „Am înțeles esența serviciilor pe care le oferim, am învățat cum funcționează o bancă și am experimentat interacțiunea directă cu clienții.  A fost începutul unui parcurs profesional de aproape 22 de ani în care am îndeplinit o varietate de funcții, începând cu roluri de execuție într-o unitate bancară și terminând cu diferite poziții de management. În literatura de business s-a vorbit de multe ori despre regula celor o mie de zile atunci când ocupi o anumită poziție: în prima sută înțelegi despre ce este vorba, apoi ai la dispoziție alte opt sute de zile să faci o diferență, iar în ultima sută asiguri succesiunea și pregătești  tranziția către un nou rol. Uitându-mă la cariera mea, aș putea spune că, în general, m-am încadrat în acest tipar, adunând deja șapte cicluri și îndreptându-mă spre al optulea”, declară interlocutorul BizLawyer.


Decizia de a urma o facultate în domeniul juridic nu a fost una întâmplătoare, în familia lui Alexandru Berea fiind deja o tradiție: mama sa a fost magistrat, iar ulterior avocat, bunicul patern a fost avocat, la fel un alt frate al bunicii materne. Astfel că a știut că va studia Dreptul înainte să înceapă ciclul primar de școală.

„Ca jurist, desigur că am foarte multe principii. Și la nevoie, mai pot produce încă o dată tot pe-atâtea! Într-o notă mai serioasă însă, ideea călăuzitoarre a fost să rămân mereu fidel mie însumi, adică valorilor mele. Un alt principiu de bază a fost acela că un jurist, sub orice formă profesională ar activa – magistrat, avocat, consilier juridic, notar etc – prestează un serviciu unui client, iar întreaga sa activitate ar trebui să fie construită în așa măsură încât să servească cât mai bine acestor clienți (justitiabili, societatea în ansamblul său, clienți persoane fizice și juridice)”, susține Alexandru Berea.

Din punctul său de vedere, procesul de învățare este continuu și fiecare persoană cu care interacționăm ne poate oferi lecții valoroase. Mărturisește că a învățat de la profesori, dar și de la prieteni, de la profesioniști seniori, dar și de la colegi mai tineri.

Într-un demers susținut de firma de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, BizLawyer îi prezintă pe unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați coordonatori de departamente juridice din marile companii ce activează pe plan local. Interlocutorii noștri au fost aleși din Catalogul GC Powerlist, o listă a celor mai importanți „general counsel”, adus în premieră în România de către Legal 500 și societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații.

Continuăm seria discuțiilor cu profesioniștii evidențiați de Legal 500 cu Alexandru Berea, General counsel la BCR.

* * * * * *
În formarea unui profesionist sunt esențiale curiozitatea și dorința de a afla mereu lucruri noi, de a testa constat și de a implementa soluțiile care functionează. „Dacă merge, aplică în continuare, dacă nu, treci la următorul lucru pe care să îl încerci. Așa cum spunea un gânditor pe care îl admir, nu există eșec; există doar câștig și învățare din fiecare experiență”, argumentează juristul.

„Prin colaborare putem genera schimbări semnificative”

Alexandru Berea insistă foarte mult asupra ideii de comunitate în rândul specialiștilor din domeniul juridic. „Accentul pe „comunitate” subliniază convingerea mea că, prin colaborare putem genera schimbări semnificative, nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general”, nuanțează interlocutorul BizLawyer.

Din punctul său de vedere, rolul profesioniștilor din drept, care activează în cadrul departamentelor juridice ale diferitelor organizații, publice sau private, depășește cu mult sfera profesională, având o influență semnificativă în societate. „Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung. Avem, prin urmare, nu doar posibilitatea, ci și responsabilitatea de a facilita dezvoltarea sustenabilă a societății românești, asigurându-ne că legislația nu reflectă doar realitățile actuale, ci servește și ca un ghid către o societate mai justă, echitabilă și inovatoare. Prin implicarea activă în elaborarea, interpretarea și aplicarea legilor, contribuim la construirea unui cadru normativ care nu doar că guvernează, dar inspiră și modelează conduita socială, promovând valori și principii care susțin progresul și bunăstarea comună”, explică juristul.

Totodată, este de părere că, în prezent, comunitatea juridică se confruntă cu provocarea atomizării, ceea ce împiedică mobilizarea pe deplin a potențialului său vast. „Cred că ceea ce lipsește în această etapă a dezvoltării noastre este conceperea unui proiect ambițios, comun, care să ne unească eforturile”, completează Alexandru Berea.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------El transmite faptul că intrarea pe radarul echipei de analiști de la Legal500/ GC Powerlist – 2023 îl onorează și, în același timp, îl responsabilizează să meargă în continuare pe aceeași linie. Consideră că includerea sa în acest grup select se datorează faptului că a reușit să coordoneze cu succes pentru o perioadă lungă de timp o arie de activitate complexă, care include zona juridică, de guvernanța și afaceri instituționale din cadrul uneia dintre cele mai mari companii din România.

În opinia sa, lucrul acesta a reprezentat o recomandare suficient de bună pentru a fi inclus, alături de alți colegi de-ai săi cel puțin la fel de prolifici, în această comunitate. „Includerea în acest grup select reprezintă pentru mine nu doar o recunoaștere a realizărilor personale, ci și o oportunitate de a contribui la această viziune colectivă, amplificând impactul pozitiv pe care îl putem avea împreună”, susține juristul.

Una dintre marile provocări pentru profesia juridică este viteza incredibil de mare a transformării tehnologice. „Aceasta nu doar că redefinește fundamentul meseriei noastre, dar impacteaza viitorul întregii umanități. În fața acestei realități, adaptarea continuă nu este doar o opțiune, ci o necesitate absolută. Si cu cat mai rapid ne ajustam acestor noi realitati, cu atat mai mari sanse de succes vom avea. Churchill avea o vorba extrem de sugestiva in acest sens, si il voi cita direct in engleza, doarece jocul de cuvinte este dificil de tradus: ‘If you don't take change by the hand, it will take you by the throat’ ”, apreciază juristul.
 
Alexandru Berea își iubește profesia, iar în cariera pe care și-a construit-o până acum nu și-ar dori să schimbe nimic. „Și spun acest lucru nu din perspectiva faptului că nu aș fi supus greșelii, ci a faptului că fiecare experiență a adus cu ea o învățătură. Ca planuri de viitor, investesc în singura constantă a zilei de azi, și anume nevoia de a învăța continuu. Pentru toate celelalte, va trebui să rămânem flexibili într-o lume imprevizibilă aflată în continuă schimbare”, încheie interlocutorul BizLawyer

Citește și

→   De vorbă cu Raluca Gheorghiu, Head of Legal Strategy and Acceleration în cadrul UiPath, care în copilărie își dorea să ajungă un ”Godfather”, dar a fost sfătuită de tatăl său să devină ”Consigliere”, adică avocat. Despre pasiunea care te împinge să faci lucruri extraordinare și rezultatele care devin oglinda propriei dedicări: ”În cariera mea, valorile precum transparența, etica și empatia au fost fundamentale”


→   De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”

→   De vorbă cu Gabriela Popescu, Corporate, external and legal affairs head - Central Europe | Microsoft, profesionistul care a activat în mai multe industrii și, prin proiectele sale, unele speciale prin complexitate, diversitatea cazuistică și potențialele urmări, a schimbat ceva în bine în acele domenii. ”Cariera, ca și viața, ne scoate în cale experiențe și oameni diferiți și este lecția fiecăruia dintre noi să învățăm ceva din aceste întâmplări”, spune avocatul care crede în respect și în „a-ți păsa” ca mediu de lucru

→   De vorbă cu Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred, omul care își ghidează planurile de viitor după conceptul: „Nu judeca fiecare zi după recolta pe care ai adunat-o, ci după semințele pe care le-ai plantat” | ”Sunt recunoscătoare să pot lucra într-o echipă de profesioniști împreună cu care am convingerea că pot genera stabilitate în dinamica accelerată și volatilă care ne amprentează astăzi viețile profesionale, dar și sociale”, spune azi avocatul


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 3 / 1716
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...