
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
04 Iulie 2024
Ștefania EnacheCine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
![]() |
Decizia de a urma o facultate în domeniul juridic nu a fost una întâmplătoare, în familia lui Alexandru Berea fiind deja o tradiție: mama sa a fost magistrat, iar ulterior avocat, bunicul patern a fost avocat, la fel un alt frate al bunicii materne. Astfel că a știut că va studia Dreptul înainte să înceapă ciclul primar de școală.
„Ca jurist, desigur că am foarte multe principii. Și la nevoie, mai pot produce încă o dată tot pe-atâtea! Într-o notă mai serioasă însă, ideea călăuzitoarre a fost să rămân mereu fidel mie însumi, adică valorilor mele. Un alt principiu de bază a fost acela că un jurist, sub orice formă profesională ar activa – magistrat, avocat, consilier juridic, notar etc – prestează un serviciu unui client, iar întreaga sa activitate ar trebui să fie construită în așa măsură încât să servească cât mai bine acestor clienți (justitiabili, societatea în ansamblul său, clienți persoane fizice și juridice)”, susține Alexandru Berea.
Din punctul său de vedere, procesul de învățare este continuu și fiecare persoană cu care interacționăm ne poate oferi lecții valoroase. Mărturisește că a învățat de la profesori, dar și de la prieteni, de la profesioniști seniori, dar și de la colegi mai tineri.
Într-un demers susținut de firma de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, BizLawyer îi prezintă pe unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați coordonatori de departamente juridice din marile companii ce activează pe plan local. Interlocutorii noștri au fost aleși din Catalogul GC Powerlist, o listă a celor mai importanți „general counsel”, adus în premieră în România de către Legal 500 și societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații.
În formarea unui profesionist sunt esențiale curiozitatea și dorința de a afla mereu lucruri noi, de a testa constat și de a implementa soluțiile care functionează. „Dacă merge, aplică în continuare, dacă nu, treci la următorul lucru pe care să îl încerci. Așa cum spunea un gânditor pe care îl admir, nu există eșec; există doar câștig și învățare din fiecare experiență”, argumentează juristul.
„Prin colaborare putem genera schimbări semnificative”
Alexandru Berea insistă foarte mult asupra ideii de comunitate în rândul specialiștilor din domeniul juridic. „Accentul pe „comunitate” subliniază convingerea mea că, prin colaborare putem genera schimbări semnificative, nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general”, nuanțează interlocutorul BizLawyer.
Din punctul său de vedere, rolul profesioniștilor din drept, care activează în cadrul departamentelor juridice ale diferitelor organizații, publice sau private, depășește cu mult sfera profesională, având o influență semnificativă în societate. „Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung. Avem, prin urmare, nu doar posibilitatea, ci și responsabilitatea de a facilita dezvoltarea sustenabilă a societății românești, asigurându-ne că legislația nu reflectă doar realitățile actuale, ci servește și ca un ghid către o societate mai justă, echitabilă și inovatoare. Prin implicarea activă în elaborarea, interpretarea și aplicarea legilor, contribuim la construirea unui cadru normativ care nu doar că guvernează, dar inspiră și modelează conduita socială, promovând valori și principii care susțin progresul și bunăstarea comună”, explică juristul.
Totodată, este de părere că, în prezent, comunitatea juridică se confruntă cu provocarea atomizării, ceea ce împiedică mobilizarea pe deplin a potențialului său vast. „Cred că ceea ce lipsește în această etapă a dezvoltării noastre este conceperea unui proiect ambițios, comun, care să ne unească eforturile”, completează Alexandru Berea.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
El transmite faptul că intrarea pe radarul echipei de analiști de la Legal500/ GC Powerlist – 2023 îl onorează și, în același timp, îl responsabilizează să meargă în continuare pe aceeași linie. Consideră că includerea sa în acest grup select se datorează faptului că a reușit să coordoneze cu succes pentru o perioadă lungă de timp o arie de activitate complexă, care include zona juridică, de guvernanța și afaceri instituționale din cadrul uneia dintre cele mai mari companii din România.
În opinia sa, lucrul acesta a reprezentat o recomandare suficient de bună pentru a fi inclus, alături de alți colegi de-ai săi cel puțin la fel de prolifici, în această comunitate. „Includerea în acest grup select reprezintă pentru mine nu doar o recunoaștere a realizărilor personale, ci și o oportunitate de a contribui la această viziune colectivă, amplificând impactul pozitiv pe care îl putem avea împreună”, susține juristul.
Una dintre marile provocări pentru profesia juridică este viteza incredibil de mare a transformării tehnologice. „Aceasta nu doar că redefinește fundamentul meseriei noastre, dar impacteaza viitorul întregii umanități. În fața acestei realități, adaptarea continuă nu este doar o opțiune, ci o necesitate absolută. Si cu cat mai rapid ne ajustam acestor noi realitati, cu atat mai mari sanse de succes vom avea. Churchill avea o vorba extrem de sugestiva in acest sens, si il voi cita direct in engleza, doarece jocul de cuvinte este dificil de tradus: ‘If you don't take change by the hand, it will take you by the throat’ ”, apreciază juristul.
Alexandru Berea își iubește profesia, iar în cariera pe care și-a construit-o până acum nu și-ar dori să schimbe nimic. „Și spun acest lucru nu din perspectiva faptului că nu aș fi supus greșelii, ci a faptului că fiecare experiență a adus cu ea o învățătură. Ca planuri de viitor, investesc în singura constantă a zilei de azi, și anume nevoia de a învăța continuu. Pentru toate celelalte, va trebui să rămânem flexibili într-o lume imprevizibilă aflată în continuă schimbare”, încheie interlocutorul BizLawyer.


.jpg)

Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 267 / 1978 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

Țuca Zbârcea & Asociații, alături de veteranii din Al Doilea Război Mondial
Proprietatea intelectuală sărbătorită de echipa BACIU PARTNERS prin Concursul de Procese Simulate de Dreptul Proprietății Intelectuale, ajuns la cea de-a III-a ediție
KPMG Legal – Toncescu și Asociații și KPMG Tax au asistat Pavăl Holding în achiziția proiectului Ethos House, o clădire de birouri premium situată în nordul Capitalei
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...