ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Meet the Professionals | De vorbă cu Nicolae Olariu-Barbu, General Counsel la Ritzio Entertainment Group despre marile provocări ale acestei perioade pentru industria de gambling, colaborarea cu firmele de avocați și proiectele prioritare ale Departamentului juridic în perioada următoare

23 August 2021   |   Ștefania Enache

Nicolae Olariu, General Counsel la Ritzio Entertainment Group, spune ca performanța există atunci când CEO-ul are suficientă încredere că departamentul juridic își îndeplinește sarcinile la un standard ridicat și poate să se concentreze pe dezvoltarea business-ului.

 
 
Una dintre cele mai importante lecții pe care pandemia le-a oferit-o avocaților in-house a fost aceea că, în situațiile de criză, ei devin actorii principali în acțiunea de salvare a business-ului. Nicolae Olariu-Barbu, General Counsel la Ritzio Entertainment Group, unul dintre cei mai puternici jucători europeni din această industrie, este de părere că pot face față situațiilor de acest tip doar acei juriști care au o bună pregătire și care știu cum să reacționeze în astfel de cazuri. „Avocații in-house trebuie să fie pregătiți cel puțin cu privire la riscurile juridice iminente și soluțiile de aplanare a respectivelor riscuri; opțiunile juridice pe care le-ar putea aborda partenerii/ părțile adverse; exercitarea unui rol proactiv cu privire la proiectele legislative specifice industriei prin formularea de propuneri/ puncte de vedere”, punctează specialistul.


Nicolae Olariu-Barbu activează într-o industrie care s-a confruntat cu provocări majore ca urmare a pandemiei. Sectorul de gambling de tip slot-machine a avut foarte mult de suferit din cauza măsurilor de suspendare a activității ca urmare a regulilor care au vizat reducerea infectărilor cu SARS CoV-2. Toți jucătorii au fost afectați, dar imediat ce li s-a permis să funcționeze din nou, ei s-au regrupat și au încercat să recupereze pierderile cauzate de lockdown-ul național. „Sunt așteptări în sensul că activitatea va reveni aproape de nivelul anterior pandemiei până la finalul anului 2022. Desigur, situația depinde foarte mult de ce se va întâmplă în toamnă, mai precis cât de puternic va fi valul patru al pandemiei”, menționează avocatul.

Preferând să privească partea plină a paharului, Nicolae Olariu-Barbu amintește faptul că un prim aspect pozitiv al pandemiei este acela că instituțiile statului au fost nevoite să implementeze soluții electronice de comunicare ceea ce facilitează lucrul de la distanță și scurtează puțin timpii de lucru. Un alt plus este acela că s-au consolidat multe relații cu partenerii, circumstanțele impunând găsirea unor soluții rapide și echitabile. „Pe de altă parte, proiectele legislative nu au stat pe loc, iar unele dintre ele pot avea efecte negative asupra business-urilor deja afectate. Mă gândesc la proiectele ce au în vedere limitări legate de amplasarea sălilor de jocuri, renunțarea la semnalele luminoase exterioare, precum și la proiectul de instrucțiuni privind prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului ”, completează avocatul.




Proiectele echipei de Legal

În acest context, Departamentul Juridic al Ritzio Entertainment Group și-a conturat o agendă care include o serie de proiecte prioritare. În primul rând, se are în vedere implementarea modificărilor legislative care vor fi adoptate în cursul acestui an. De asemenea, se urmărește gestionarea unui număr semnificativ de litigii rezultate în urma unor diferențe de interpretare a restricțiilor aplicabile jocurilor de noroc tradiționale. „Majoritatea dosarelor se află în faza de regularizare, astfel că mai durează până la finalizarea acestora.Considerăm că acțiunile sunt bine fundamentate, motiv pentru care ne așteptăm să obținem soluții favorabile în peste 90% dintre cazuri”, subliniază Nicolae Olariu-Barbu.

Un alt proiect important al Departamentului Juridic vizează organizarea unor sesiuni de training cu angajații din teritoriu având ca subiect controalele efectuate de diferite autorități. Scopul este acela de a crește gradul de conștientizare cu privire la drepturile și obligațiile părților și pentru a facilita dialogul cu agenții care desfășoară respectivele controale.

Există, de asemenea, mai multe obiective pe care echipa de Legal din cadrul Ritzio Entertainment Group și-a propus să le atingă până la finalul anului în curs. Trei dintre acestea vizează soluționarea amiabilă a neînțelegerilor în relația cu partenerii/ clienții, dacă va fi cazul; anularea sancțiunilor contravenționale aplicate pe perioada stării de alertă cu nerespectarea cerințelor legale și digitalizarea și automatizarea proceselor redundante.

„Performanța departamentului este un indicator ce trebuie analizat atât pe termen scurt (de la an la an), cât și pe termen lung (3-4 ani). Performanța departamentului se poate măsura din mai multe puncte de vedere: capacitatea de soluționare amiabilă a diferendelor care se nasc pe parcursul unui an; rata de succes în litigii, fiind necesar să se țină cont și de abordarea din faza anterioară litigiilor în cauză;  timpul de soluționare a solicitărilor venite din alte departamente; nivelul de pregătire tehnică – din acest punct de vedere, performanța presupune înțelegerea aspectelor de drept și explicarea riscurilor și a eventualelor măsuri de atenuare către management; capacitatea de a prioritiza – departamentul trebuie să știe să identifice care sunt aspectele mai importante pe care să le supună unei aprobări exprese a conducerii și să păstreze un grad ridicat de autonomie pe problemele granulare; nivelul de comunicare – aici este important de subliniat faptul că persoanele din departament trebuie să aibă un nivel ridicat de înțelegere a limbii române, trebuie să cunoască foarte bine cel puțin o limbă vorbită de expați și să aibă capacitatea de a traduce aspectele tehnice astfel încât informația să fie ușor de înțeles de către factorii decizionali. Această ultimă abilitate este echivalentul informării efectuate în domeniul medical înainte de obținerea consimțământului pacientului; gradul de proactivitate, un departament performant fiind mai degrabă activ si anticipativ decât pasiv; costurile cu consultanți externi, în special dacă sunt sau nu externalizate anumite proiecte mai mari; abilitatea de relaționare cu partenerii și juriștii acestora – un departament bun este un liant al business-urilor. Dacă încercăm să simplificăm, performanța există atunci când CEO-ul are suficientă încredere că departamentul juridic își îndeplinește sarcinile la un standard ridicat și poate să se concentreze pe dezvoltarea business-ului”, explică juristul intervievat de BizLawyer.

De asemenea, se are în vedere realizarea unor investiții în dezvoltarea soluțiilor digitale de micro-management, scopul fiind acela ca Departamentul Juridic să soluționeze cât mai rapid solicitările venite din alte departamente/ din teritoriu. „Pe partea de instrumente folosite până acum, avem acces la una dintre cele mai mari platforme juridice, precum și la una din marile platforme de business intelligence”, amintește avocatul.

 

Marile provocări pentru avocații in-house

Nicolae Olariu este de părere că una dintre marile provocări ale perioadei următoare este gestionarea solicitărilor de zi cu zi care sunt mai numeroase ca în trecut. Avocatul amintește că echipa sa are în plan soluții de simplificare a unor procese.

O altă provocare o va reprezenta gestionarea valului patru al pandemiei în toamnă, fiind posibilă aplicarea unor noi măsuri de suspendare a activității.

Pentru o bună implementare a tuturor soluțiilor menite să ajute business-ul, juriștii vor pune accent pe dezvoltarea abilităților de organizare a activității, precum și pe comunicarea externă.

„Atingerea unui echilibru în 2021 implică, pe de o parte, respectarea tuturor măsurilor și limitărilor impuse de situația actuală, iar pe de altă parte, asigurarea unei experiențe autentice clienților și onorarea obligațiilor față de parteneri. Având deja experiența anului 2020, putem anticipa dezechilibrele anului 2021, precum și consecințele acestora pe plan juridic. Modul de lucru nu a fost afectat semnificativ și nici nu a fost necesară inițierea unor colaborări cu firmele de avocatură. După cum am prezentat puțin mai sus, există proiecte legislative care pot avea impact asupra activității întregii industrii. Dacă se adoptă, o parte din modificări vor putea fi implementate astfel încât să fie acceptate de clienți. Modificările care vizează interdicții vor afecta în mod direct industria, fiind totuși neclar la acest moment cât de mare va fi impactul”, arată avocatul.

În această perioadă, în cadrul Departamentului Juridic focusul este pe partea de regulatory având în vedere impactul major asupra activității. În rest, activitatea departamentului, precum și actualele colaborări se desfășoară în regim de „business as usual”.  

Eventualele extinderi (de expertiză și/sau de echipă) depind foarte mult de proiectele legislative, precum și de dezvoltarea business-ului. „Chiar dacă la acest moment ne descurcăm în formula actuală, este posibil ca în viitor să fie nevoie de mărirea echipei sau de externalizare suplimentară. În formula actuală suntem trei persoane. În funcție de dezvoltarea business-ului, este posibil să mai fie nevoie de o persoană. În primul rând, aș fi interesat de o persoană competentă din punct de vedere tehnic (adică o persoană care își cultivă curiozitatea și care are la bază noțiuni temeinice de drept). În al doilea rând, persoana în cauză trebuie să fie proactivă, comunicativă, adaptabilă, cu abilități de redactare și cercetare”, precizează Nicolae Olariu-Barbu.

Ritzio Entertainment Group
are colaborări mai vechi cu avocați externi specializați pe partea de corporate, IP și gambling.

Cu toate acestea, nevoia de business nu a generat și nevoia de externalizare suplimentară. „Externalizarea unui proiect către o societate de avocați se face atunci când fie apare un grad mare de încărcare, fie când aria noastră de expertiză nu este suficient de extinsă pentru a acomoda proiectul. În principiu, alegerea societății se face în funcție de următoarele criterii: reputația societății în ansamblu / reputația echipei ce va lucra pe proiect; cuantumul onorariului perceput; recomandările primite din piață”, susține Nicolae Olariu-Barbu.

Astfel că Departamentul Juridic rămâne principalul pion în soluționarea proiectelor pe care compania le are în derulare.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică


Drumul către avocatura in-house


Nicolae Olariu-Barbu este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității București, acolo unde a terminat și masterul în Dreptul Afacerilor. „Din primii ani ai facultății aveam multe întrebări despre funcționarea marilor societăți și relația acestora cu clienții și partenerii lor. În mod natural, m-am îndreptat spre domeniul dreptului afacerilor (cunoscut în piață ca “business law”). În anul II am lucrat timp de 10 luni în cadrul unui grup specializat pe consultanță juridică și fiscală. Activitatea a implicat verificarea documentelor din perspectivă nejuridică (formă, corectitudine date, ortografie, traducere etc), întocmirea dosarelor pentru registrul comerțului și depunerea lor, pregătirea la primă mână a unor draft-uri, participarea la anumite negocieri și consemnarea discuțiilor. Pe scurt, aceștia erau primii pași care m-au transpus în zona practică a dreptului unde noțiunile abstracte deveneau din ce în ce mai palpabile ”, povestește avocatul.

După terminarea facultății, el a intrat în avocatură și a început colaborarea cu PeliFilip SCA pe proiecte de corporate, employment, commercial și data protection. „Timp de trei ani și jumătate am tras cot la cot cu unii dintre cei mai faini avocați de pe piață, de la care am avut de învățat foarte mult. În această perioadă am devenit avocat definitiv. Pe durata colaborării la PeliFilip SCA am remarcat și apreciat modul de organizare a documentelor, faptul că se insista pe o formă unitară de redactare, deschiderea și răbdarea colegilor mai mari, faptul că partenerii aveau încredere să ne împingă în față în relația cu clienții. Am avut ocazia să lucrez pe unele dintre marile proiecte abordate de avocatura din România, precum și pe multe proiecte mai restrânse și diverse din perspectiva problemelor de drept. Aceasta a fost perioada în care m-am format ca avocat de consultanță (cu anumite valențe și în domeniul litigiilor) și în care am dobândit majoritatea abilităților necesare unui tânăr avocat.Ca pas următor, am ales să devin avocat in-house la al doilea jucător de pe piața de gambling de tip slot-machines. Ocuparea acestei poziții a însemnat trecerea la nivelul următor al carierei ”, mai spune juristul.

Nicolae Olariu-Barbu își amintește că grupul pentru care lucrează acum a apelat cu o întrebare în direcția partenerilor de la PeliFilip, fiind în căutarea unui avocat in-house. Astfel, tânărul profesionist a avut ocazia să intre pe lista scurtă a candidaților propuși. De acolo au urmat câțiva pași pentru a începe actuala colaborare. „Privind în urmă, recunosc că am fost atras de caracterul exotic al domeniului și de dinamica sa, piața jocurilor de noroc fiind extrem de efervescentă din perspective business și juridică. Din punct de vedere profesional a fost nevoie de asimilarea rapidă a legislației specifice jocurilor de noroc, stabilirea zonelor interpretabile din legislație, identificarea practicii Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc și a instanțelor cu privire la prevederile neclare, analizarea relațiilor intra-grup și cu terțele părți și multe alte activități pentru a identifica și gestiona eventuale vulnerabilități”, detaliază avocatul.

Activitatea expertului se derulează în colaborare strânsă cu echipa de conducere, astfel încât deciziile de business să fie fundamentate din punct de vedere legal. „Responsabilitățile presupun managementul proiectelor departamentului, precum și implicarea directă în cadrul acestora. Aspectele de care mă ocup direct pot consta în stabilirea strategiilor în negocieri împreună cu conducerea, redactarea sau revizuirea unor contracte de valoare mai mare, formularea plângerilor în fața instanțelor, a întâmpinărilor, revizuirea periodică a modelelor de acte etc.Indiferent de proiect, aplicăm principiul celor patru ochi cu privire la documentele pe care le pregătim / revizuim pentru a fi siguri că am atins toate aspectele juridice relevante și că ne-am expus ideile într-o formă ușor de digerat de către destinatar”, nuanțează specialistul.

Obiectivul principal al echipei de Legal este acela de a asigura servicii juridice la cel mai înalt standard, iar aceasta presupune: simplificarea birocrației, mai exact juriștii încearcă să optimizeze numărul de documente și conținutul acestora fără a afecta interesele societății în cauză; actualizarea periodică a procedurilor și documentelor ori de câte ori apar modificări legislative, precum și interpretări contrare din partea instanțelor și a autorităților; urmărirea modificărilor legislative prin intermediul mai multor surse, unele fiind automatizate; monitorizarea permanentă a practicii instanțelor cu privire la anumite aspecte controversate (în special acolo unde se știe că autoritățile insistă asupra unei anumite interpretări); furnizarea rapidă a informațiilor solicitate de angajații din teritoriu sau de la sediul central.

 

Previziuni legate de economie și de industria de gambling

Nicolae Olariu-Barbu consideră că deja economia își revine. „Însă dacă privim spre segmentul rezidențial al pieței imobiliare, pare că suntem într-o nouă bulă speculativă cu privire la prețurile practicate. Totuși, băncile nu au mai fost la fel de permisive în ceea ce privește gradul de îndatorare și moneda în care se acorda creditul, iar persoanele împrumutate în ultimii ani ar fi mai protejate în cazul unei noi crize. Astfel că, este mai puțin probabil să se repete scenariul ce a urmat după spargerea bulei imobiliare din 2008.”, atrage atenția avocatul.

În ceea ce privește previziunile legate de business, juristul se așteaptă ca gambling-ul online să mai scadă în favoarea gambling-ului tradițional. Explicația este aceea că jucătorii din gambling-ul tradițional au avut o tendință clară de migrare spre online în perioadele de suspendare a activității sălilor de jocuri. După relaxarea măsurilor, o bună parte dintre respectivii jucători preferă să revină în locațiile fizice, unde experiența este diferită față de cea a online-ului fiind mai personală și mai angajantă pentru aceștia.

De asemenea, se așteaptă să crească business-urile furnizorilor de mijloace de joc, având în vedere un ordin recent prin care s-au instituit foarte multe condiții tehnice pe care mijloacele de joc trebuie să le îndeplinească. În același timp, este posibil ca, pentru anumiți organizatori, să nu renteze din punct de vedere financiar să își înnoiască mijloacele de joc.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 46 / 80
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...