Digitalizarea instanțelor, urmată de implementarea ședințelor de judecată online, reprezintă un veritabil progres, așteptat de multă vreme, spun litigatorii SAA. Roxana Catea, Managing Associate: Normalitatea în litigii, astfel cum o percepeam anterior pandemiei, nu credem că va reveni, ceea ce nu este în detrimentul justițiabililor
25 Iunie 2020
Ștefania EnacheÎn timpul crizei medicale, avocații au primit mandate noi, în special din partea societăților cele mai afectate de măsurile adoptate pentru prevenirea COVID-19, și anume a retailerilor. În plus, mandatele SAA recente vizează asistența și reprezentarea juridică acordată unor francizori din domeniul serviciilor.
Roxana Catea, Managing Associate în cadrul Stratulat Albulescu & Asociatii |
Litigatorii și-au reluat în forță activivitatea în instanțe, după cele trei luni în care cele mai multe dintre procese au fost suspendate. De altfel, toate casele de avocatură se așteaptă ca, după ridicarea stării de urgență, să crească semnificativ numărul litigiilor generate de contextul actual al pandemiei COVID-19.„Astfel putem vorbi despre potențiale litigii de muncă (determinate de unele desființări de posturi, reorganizări în cadrul companiilor etc), litigii în sectorul de retail (având în vedere actualele neînțelegeri dintre proprietarii de mall-uri și chiriași), litigii contravenționale (generate de contestarea sancțiunilor impuse pe perioada stării de urgență), precum și orice alte litigii cauzate pe fondul unor dezechilibre economice înregistrate în perioada stării de urgență”, declară Roxana Catea, Managing Associate în cadrul Stratulat Albulescu & Asociații (SAA).
În perioada în care instanțele au oprit motoarele, departamentul specializat din cadrul firmei de avocatură a înregistrat o creștere semnificativă a activității, din cauza efervescenței cu care firmele au acționat în a solicita asistență pre-litigioasă rapidă. „În calitate de avocați orientați în general spre business-ul unui client, am venit în întâmpinarea acestora cu sfaturi juridice menite să prevină anumite situații problematice, cauzate de restricțiile impuse de starea de urgență. Echipa noastră de litigii a avut de gestionat mandate din arii de practică distincte, care cuprind dreptul muncii, concurența, dreptul familiei, contencios administrativ etc. În această perioadă, departamentul de litigii s-a concentrat pe asistența prelitigioasă a clienților de corporate și retail, în special, sens în care menționăm numeroasele mandate primite ca urmare a restricțiilor impuse de Ordonanțele militare. Un câștig deosebit îl reprezintă soluția obținută într-un dosar de ordonanță președințială, în care instanța a admis solicitarea noastră de amânare a ratelor aferente chiriei pentru perioada stării de urgență”, precizează Roxana Catea.
În timpul crizei medicale, avocații au primit mandate noi, în special din partea societăților cele mai afectate de măsurile adoptate pentru prevenirea COVID-19, și anume a retailerilor. În plus, mandatele SAA recente vizează asistența și reprezentarea juridică acordată unor francizori din domeniul serviciilor.
Cu siguranță, unul dintre cele mai complexe și spectaculoase mandate din ultima perioada este Hervis - amânarea la plată a chiriei pentru spațiile comerciale din cadrul spațiului comercial Vivo din Cluj. Mai precis, firma de avocatură Stratulat Albulescu a asistat cu succes retailerul de echipamente sportive Hervis Sports & Fashion S.R.L. obținând o decizie fără precedent, emisă de către Tribunalul Specializat Cluj, respectiv amânarea obligației de plată pentru o parte din chiria aferentă spațiilor comerciale din cadrul centrului comercial Vivo din Cluj, deținut de grupul imobiliar Immofinanz. Tribunalul a admis cererea de ordonanță președințială formulată de Hervis și, în consecință, a dispus amânarea obligației de plată pentru 70% din chiria, taxa pentru servicii și taxa de marketing pentru luna mai, până la soluționarea în prima instanță a fondului cauzei. Decizia este una extrem de importantă, întrucât instanța nu ar fi admis această cerere dacă nu ar fi considerat că solicitarea de diminuare parțială atât a chiriei, cât și a altor taxe este întemeiată.
„Această decizie ar putea reprezenta un precedent, retailerii având astfel dreptul de a solicita în instanță renunțarea la/sau reducerea chiriei de către proprietari, cel puțin pentru perioada de suspendare a afacerilor lor, ca urmare a pandemiei COVID-19. Decizia este prima de acest fel și poate schimba echilibrul de putere între chiriași și proprietari pe piața de retail din România, într-un moment în care pandemia COVID-19 afectează o gamă variată de piețe și industrii”, amintește Roxana Catea. Proiectul a fost coordonat de Silviu Stratulat, Managing Partner.
Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică |
Munca în timpul stării de urgență
Chiar dacă au fost situații, în timpul stării de urgență, în care anumite procese s-au judecat online, echipa Stratulat Albulescu nu a fost implicată în nicio speță de acest tip.
De altfel, pe portalul instanțelor de judecată (portal.just.ro) la mijlocul lunii martie a fost publicat un comunicat privind măsurile dispuse de către Tribunalul București (măsuri adoptate, de asemenea, în cadrul mai multor instanțe de judecată din București și din țară) pentru prevenirea răspandirii infecțiilor cu virusul COVID-19, în contextul măririi riscului de răspandire a epidemiei.
În aceste condiții, în luna martie au fost dispuse o serie de măsuri, unele dintre acestea vizând și publicul și avocații, printre care: programul cu publicul a fost suspendat pe perioada stării de urgență; exceptând cauzele urgente, cu respectarea termenului rezonabil de soluționare a cauzelor, se va fixa primul termen de judecată începând cu luna mai 2020 sau, după caz, se va proceda la preschimbarea termenelor de judecată acordate începând cu 12.03.2020 până la 30.04.2020 inclusiv; accesul justițiabililor în incinta instanței va fi permis doar la ora fixată pentru judecarea cauzei în care participă etc.
„Având în vedere faptul că, în contextul pandemiei COVID-19, a fost dispusă limitarea activității instanțelor de judecată și a judecării cauzelor, cu excepția dosarelor/cauzele urgente, în această perioada, avocații firmei de avocatură Stratulat Albulescu nu au participat la ședința de judecată desfășurate online. Digitalizarea instanțelor, urmată de implementarea ședințelor de judecată online reprezintă un veritabil progres, așteptat de mai multă vreme”, subliniază avocatul.
În toata această perioadă, avocații Stratulat Albulescu au urmărit și au respectat atât programul instanțelor, cât și măsurile dispuse. Una dintre măsurile dispuse în perioada stării de urgență a fost ca activitatea de judecată din perioada 13 martie 2020 – 04 mai 2020 să fie limitată strict la soluționarea unor cauze cu titlu excepțional (urgente). Urmare a intrării în vigoare a Decretului emis de către Președintele României (nr. 195/16.03.2020), activitatea instanțelor de judecată a fost suspendată de drept, pe durata stării de urgență, excepție făcând cauzele urgente.
În cele mai multe situații, avocații Stratulat Albulescu au putut comunica (pentru orice tip de solicitare) prin intermediul telefonului, fax-ului sau adresei de e-mail. În ceea ce privește interacțiunea avocaților din cadrul departamentului de Litigii al Stratulat Albulescu cu clienții, aceasta a avut loc, în cele mai multe cazuri, prin intermediul mijloacelor electronice (e-mail, telefon, videoconferinta, etc).
Citește și |
Reîntoarcerea în instanță
După ridicarea stării de urgență, lucrurile au început să se miște și în instanță, începutul lunii iunie fiind unul dinamic pentru avocații axați pe practica de litigii. „Cu extrem de mici excepții, în toate litigiile în curs s-au primit dispoziții de partea instanțelor, iar avocații noștri au realizat activități extensive de consiliere prelitigioasă a clienților, pe lângă cele specifice ariei de practică. Printre domeniile/ariile de practică în care anticipăm că vom avea mai multe proiecte odată cu încetarea stării de urgență, cu siguranță se numară și departamentul de Litigii (împreună cu cele de Fuziuni și Achiziții și Drept Financiar – Bancar)”, explică expertul SAA.
Echipa de litigii Stratulat Albulescu, coordonată de Roxana Catea, include cinci membri, și se pregătește intens pentru un volum de muncă din ce în ce mai mare.
Avocatul este de părere că, în ultima perioadă, munca litiganților, dar și activitatea instanțelor de judecată au cunoscut un binevenit proces de eficientizare, în care accentul s-a pus pe digitalizarea instanțelor, pe o mai bună organizare a proceselor prin stabilirea orelor alocate unor calupuri de litigii și prin dinamica proceselor online.
„În general, cea mai de preț lecție pentru avocații Stratulat Albulescu o reprezintă solidaritatea față de client și de problemele sale, precum și comunicarea generală a avocaților cu instanțele, care s-a îmbunătățit considerabil în această perioadă. Normalitatea în litigii, astfel cum o percepeam anterior pandemiei, nu considerăm că va reveni, ceea ce nu este în detrimentul justițiabililor. Din contră, această perioadă a condus la o eficientizare a instanțelor și a modului de alocare a timpului în cadrul dosarelor, aspect ce se reflectă pozitiv îndeosebi în activitatea avocaților. Primul vârf al litigiilor are loc în luna iunie. Din punct de vedere al volumului, o degrevare considerabilă a instanțelor apreciem că se va înregistra spre finalul lunii iulie. Estimăm în septembrie un alt vârf al litigiilor, urmând ca apoi volumul instanțelor să fie unul mediu, constant”, punctează Roxana Catea.
Citește și
→ Casa de avocatură Stratulat Albulescu, reprezentant exclusiv al rețelei TerraLex în România
→ Avocații Stratulat Albulescu au dus la final mai multe proiecte, în perioada crizei, printre care o finanțare de 21 mil. €. Silviu Stratulat, Managing Partner: În limba chineză, ideograma care desemnează criza e compusă din alte două ideograme: primejdie și oportunitate. Am învățat că sunt oportunități infinite și că trebuie să ne adaptăm noilor cereri ale clienților
→ Cu ce firme internaționale s-au aliat casele locale de avocați și ce onorarii au cerut pentru IPO-ul Hidroelectrica. Stratulat Albulescu a câștigat selecția și gestionează juridic proiectul achiziției activelor CEZ
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1405 / 1879 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...