ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Echipa de litigii de la Bondoc & Asociații a intrat consolidată în 2021, cu avocați și proiecte noi, după o creștere a activității anul trecut. Portofoliul de clienți s-a diversificat, mandatele acoperind mai multe zone de activitate

08 Februarie 2021   |   Ștefania Enache

Firma de avocatură a fost solicitată să se implice în numeroase dosare noi, inclusiv în domenii puternic reglementate, cu problematici legate, de exemplu, de achiziții publice, fiscalitate, energie, legislația medicamentelor (inclusiv noi contestații clawback sau dosare legate de evaluarea unor tehnologii medicale) regimul serviciilor medicale, inclusiv malpraxis-ului medical, o serie de riscuri din perspectiva dreptului penal, proiecte legate de aplicarea GDPR, etc.

Viorel Dinu, avocat asociat, coordonator al practicii de litigii din cadrul Bondoc & Asociatii si Ioana Katona, Managing Counsel

 
 
Practica de litigii din cadrul firmei Bondoc & Asociații nu s-a oprit niciun moment anul trecut, după declanșarea pandemiei.Stoparea, pentru două-trei luni, a activității intanțelor, pe fondul stării de urgență, dar și din cauza protestului magistraților, nu i-a afectat prea mult pe avocați. Documentele care au trebuit pregătite în acea perioadă și colaborările cu alte departamente au permis limitarea impactului perioade inițiale respective. „Echipa noastră de litigii a intrat consolidată în 2021 cu noi avocați, definitivi și stagiari, cu o serie de litigii complexe aflate la început și cu intenția fermă de continuare a dezvoltării și extinderii, în pofida crizei sanitare în care încă ne aflăm”, declară Viorel Dinu, avocat asociat, coordonator al practicii de litigii din cadrul Bondoc & Asociații.


Munca unui litigator este una complexă, într-o continuă interacțiune cu sistemul judecătoresc. Pe lângă o riguroasă documentare a speței, litigatorul trebuie să-și susțină cauza în fața instanței, pentru el fiind important să-i fie recepționat mesajul. Cea mai adaptată modalitate în acest sens este aceea de a sta față în față cu completul de judecată. Declanșarea crizei sanitare a întrerupt brusc lanțul firesc al derulării activității din litigii și a impus noi modalități de acțiune pentru avocații litigatori.

„Strict pe perioada stării de urgență a existat o limitare cu privire la lucrările și activitățile avocațiale specifice litigiilor, dar, în largă măsură, s-a recuperat totul prin lucrul în luna iulie 2020, atunci când nu a mai fost vacanță judecătorească. De asemenea, am recuperat mult și prin restul activității derulate până la finalul anului, care a fost intensă”, explică Viorel Dinu.

Avocatul amintește faptul că, pentru echipa pe care o coordonează, activitatea de judecată s-a desfășurat relativ normal. „Bineînțeles, totul s-a derulat cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Datorită faptului că munca noastră nu s-a oprit niciun moment, au fost pregătite cauzele în curs. În plus, au continuat și proiectele de consultanță în care am acordat sprijin altor departamente. Aș nominaliza aici rapoarte de due diligence, sprijin specific pentru proiecte de finanțare, evaluări ale unor potențiale situații litigioase complexe, analiza impactului oandemiei din punctul de vedere al unor potențiale litigii pentru o serie de clienți, răspunsuri la solicitări punctuale. Din aceste motive, chiar nu putem vorbi despre proiecte puse „în așteptare” din cauza crizei medicale”, punctează expertul Bondoc & Asociații.

Viorel Dinu consideră că procedura de judecată și lucrul de zi cu zi al litigatorilor nu s-a schimbat fundamental. „Cu toate acestea, există mai multe privințe în care au avut loc modificări, cum ar fi limitarea lucrului la compartimentele auxiliare ale instanțelor (arhive, registraturi), unde se lucrează mult mai mult prin corespondență, dezvoltarea utilizării dosarului electronic, stabilirea intervalelor orare ale judecării dosarelor, aceasta din urma fiind o schimbare binevenită, pe care credem că mulți colegi o doresc permanentizată. În fine, o experiență deosebită a constituit-o o ședință de judecată desfășurată online în perioada stării de urgență, dar se pare că asemenea demersuri au rămas mai mult la nivel experimental, cu posibilități de extindere pe viitor. Au fost, deci, multe schimbări într-un interval scurt de timp, așa încât butada că „nimic nu va mai fi ca înainte" se aplică, într-o oarecare măsură, și avocaților litiganți, deși poate mai puțin ca în alte domenii, juridice sau extra-juridice”, detaliază Partenerul Bondoc & Asociații.




Prioritățile anului 2020

Într-o perioadă atât de delicată, în care toată lumea a fost afectată de pandemie, prioritatea specială a Bondoc & Asociații a fost protejarea echipei. În relația cu clienții, prioritatea a fost aceea de conservare și dezvoltare a poziției de piață și a bazei de clienți. Au fost, astfel,continuate, fără excepție, strategiile de dezvoltare și extindere anterioare.

„Aici lipsa de interacțiune directă a limitat oarecum noile abordări, întrucât mediul online nu poate suplini contactul uman direct, deosebit de importat atunci când se are în vedere o relație avocat-client, care se întemeiază pe încredere”, menționează Viorel Dinu.

Mandate complexe din numeroase zone de activitate

Criza medicală nu a împiedicat apariția unor mandate noi. Firma de avocatură a fost solicitată să se implice în numeroase dosare noi, inclusiv în domenii puternic reglementate, cu problematici legate, de exemplu, de achiziții publice, fiscalitate, energie, legislația medicamentelor (inclusiv noi contestații clawback sau dosare legate de evaluarea unor tehnologii medicale) regimul serviciilor medicale, inclusiv malpraxis-ului medical, o serie de riscuri din perspectiva dreptului penal, proiecte legate de aplicarea GDPR, etc. În plus, în contextul campaniilor electorale și al alegerilor derulate anul trecut, au apărut litigii complexe legate de dreptul la exprimare pe rețelele de socializare.

Acestea s-au adăugat dosarelor din zonele „mai” tradiționale, precum cele din domeniul societar, litigii complexe și cu particularități deosebite în materia dreptului muncii, dosare în domeniul insolvenței, etc.

„Unele dintre cele mai deosebite mandate privesc asistența și reprezentarea unei importante platforme de socializare online, în litigii cu utilizatorii acesteia în România, în legătură cu admisibilitatea postarilor făcute de utilizatori sau de terți și respectarea unor drepturi nepatrimoniale specifice, cu privire specială asupra dreptului la libera exprimare și a dreptului la imagine. Complexitatea acestor litigii derivă din necesitatea cunoașterii și coordonarii unei serii întregi de norme juridice, din domeniul comerțului electronic, al libertății de exprimare în contextul special al platformelor de socializare deținute de operatori privați, dominat de necesitatea combaterii așa-numitului „hate speech", al coordonării apărărilor formulate în aceste cauze cu poziția exprimată de client în alte jurisdicții, invocarea unor chestiuni procedurale specifice procesului civil internațional”, subliniază Viorel Dinu și Ioana Katona, Managing Counsel în cadrul Bondoc & Asociații.

„Am menținut profilul clienților noștri, companii importante românești sau societăți parte a unor grupuri  internaționale cu diverse activități în România. Portofoliul de clienți s-a mărit cu noi companii internaționale. De asemenea, s-a diversificat prin susținerea unor antreprenori români cu rezultate foarte bune și care s-au confruntat cu diverse dispute cu clienți, parteneri de afaceri sau autorități”, arată Ioana Katona.

Criza sanitară a influențat fiecare domeniu economic. Ioana Katona atrage atenția că au fost afectate și firme despre care exista credința comună că ar fi beneficiare ale crizei, situația acestora fiind, în realitate, mult mai complicată. „De aici și cerințele de urmărire mai atentă și insistentă a realizării unor drepturi, limitarea tranzacționărilor și competiția mai acerbă, de exemplu, în domeniul achizițiilor publice, dar și contestarea unor acte administrative emise în contextul combaterii crizei sanitare”, nuanțează avocatul.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică
 

Colaborare strânsă cu celelalte departamente


Echipa de litigii a firmei Bondoc & Asociații lucrează constant cu celelalte departamente din cadrul firmei.
Experții din această arie de practică sunt coordonați de Viorel Nicolae Dinu, avocat asociat, direcțiile generale de acțiune și dezvoltare, precum și mandatele cele mai importante fiind supervizate împreună cu Lucian Bondoc, avocatul asociat coordonator al Bondoc & Asociații. Acestora li se alătură încă alți șapte avocați, cu diferite grade de senioritate, avocații managing counsel având propria coordonare a unor sub-echipe sau avocați pe dosare specifice.

Numeroase dosare implică colegi și din alte departamente, în funcțiile de domeniile de drept incidente.

„Un aspect esențial al activității noastre privește tocmai inter-disciplinaritatea frecventă și interacțiunea cu colegii din celelalte departamente ale societății, cum ar fi departamentele de drept bancar și finanțări, dreptul muncii, energie, sănătate, protecția datelor personale, achiziții publice, imobiliar, insolvențe,IT&C,  drept societar, etc , sprijinul reciproc fiind consistent și efectiv, prin sesiunile de discuții pe care le avem, prezentarea unor aspecte de strictă specialitate, activitatea de cercetare juridică și chiar participarea la redactarea comună a unor elemente de strictă specialitate din cuprinsul lucrărilor avocațiale”, precizează Viorel Dinu.

Practica de Dispute Resolution de la Bondoc & Asociații este evidențiată de mulți ani de ghidul juridic internațional Legal 500. ”Firma oferă analize profunde, combinate cu îndrumări practice clare. O echipă foarte bună. Întotdeauna implicată, cu opinii pertinente”, au declarat clienții intervievați de Legal 500.  
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1211 / 1881
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...