ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Firmele care au accesat anumite facilitați anul acesta ar trebui să se aștepte la controale ale autorităților fiscale. Cum acționează avocații BSMP pentru diminuarea riscurilor și ce sfaturi le dau clienților

03 Noiembrie 2020   |   Ștefania Enache

În cadrul BSMP, avocații din zona de consultanță și litigatorii au reușit întotdeauna să colaboreze armonios astfel încât să firme să ofere clientului servicii complete și complexe.

Ionut Bohâlteanu, Managing Partner Bohâlteanu & Asociatii si Anda Călin, Senior Associate

 
 
Avocații se așteaptă ca, în perioada următoare, firmele care au accesat anumite facilități din partea statului să facă obiectul unor acțiuni de control ale autorităților fiscale. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner Bohâlțeanu & Asociații (BSMP) și coordonator al Departamentului de Fiscalitate, este de părere că, în contextul în care ne aflăm și care afectează toți pionii din societate, inclusiv activitatea autorităților fiscale este și trebuie să fie ușor diferită, adaptată și adaptabilă, din punct de vedere legal, desigur.

„Măsurile luate în vederea facilitării trecerii prin perioada marcată de pandemia generată de COVID 19 vor trebui monitorizate ca efecte ale implementării lor.Cu alte cuvinte, societățile care au accesat anumite facilitați ar trebui să se aștepte să primească în control și autoritățile fiscale la un moment dat. În acest sens, îi sfătuim pe clienți să facă toate diligențele necesare respectării tuturor pașilor și condițiilor în cazul în care accesează astfel de facilități și de, asemenea, să își îndeplinească la zi obligațiile fiscale”, explică Partenerul BSMP.


Efectele schimbărilor legislative

Ultimele luni au adus foarte multe noutăți legislative generate de pandemia COVID-19. Pe acest fond, firmele din România au fost stimulate să identifice soluții inovative pentru a face față schimbărilor operate de aceste acte normative. „Cu toate acestea, în foarte multe situații, a fost dificil de găsit cea mai potrivită soluție, tocmai din cauza lipsei de claritate a noilor acte normative. Spre exemplu, prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 29/2020 venite în sprijinul IMM-urilor afectate de măsurile pentru prevenirea răspândirii COVID-19 au generat ample discuții privind obiectul măsurii – amânare la plată, suspendare a plății chiriei, soluții alternative etc. Scurt-circuitele apar, de regulă, în contextul în care spiritul și litera legii nu converg, situație în care se nasc interpretări diferite și incertitudine în ceea ce privește modalitățile de aplicare a legii în cazuri concrete”, precizează Anda Călin, Senior Associate BSMP.

Analizele experților BSMP indică faptul că, la ora actuală, industria HoReCa și industria turismului par a fi cele mai afectate. „Interdicțiile din perioada stării de urgență și nu numai și-au pus amprenta asupra multora dintre operatorii în aceste domenii, fiind limitată și chiar întreruptă activitatea acestora. Tot astfel, observăm că evoluția pandemiei are repercusiuni continue prin măsurile sporadice sau intempestive luate în cadrul stării de alertă, care presupun restricții cu impact major asupra acestor domenii”, subliniază Anda Călin.
Ce trebuie făcut în cazul unui control?

Din cauza faptului că funcționează un instinct de autoapărare, în cazul unui control, operatorul economic resimte presiunea autorităților fiscale investigatoare. Ionuț Bohâlteanu sfătuiește firmele ca, în astfel de situații, să solicite opinii juridice avizate, astfel încât să nu se lovească de neclarități și să beneficieze de suport de specialitate pe parcursul întregii proceduri. În plus, datorită suportului juridic de specialitate, firma controlată va pune la dispoziția autorităților toate informațiile și documentele necesare pentru finalizarea investigației.

„Atitudinea autorităților în contextul pandemiei COVID-19 pare a fi una pozitivă vizavi de dificultățile prin care trec operatorii economici din diversele sectoare de activitate, încercând să vină în sprijinul celor mai afectate categorii cu o serie de facilități. Din experiența noastră, până în prezent s-a menținut acest trend, însă ne putem aștepta ca, după aplanarea efectelor generate de COVID-19, exigențele și verificările autorităților (în special fiscale) să comporte modificări semnificative”, mai spune avocatul.

Suportul firmei de avocatură

Anda Călin amintește faptul că avocații intervin atât pe partea de consultanță fiscală (procedura de investigare/control în sine), cât și ulterior, pe partea de litigii, când au de contestat și susținut în instanță nelegalitatea măsurilor impuse de autoritatea fiscală. „Astfel cum menționam într-o ediție anterioară, tendința clienților este de a se confrunta direct cu autoritățile, pe baza sfaturilor și lucrărilor pregătite de noi și într-o proporție mai mică apelează la avocați pentru a gestiona relația directă cu autoritățile. În situația investigațiilor/controlului autorităților fiscale, de regulă, dacă se finalizează cu decizii prin care se iau măsuri față de operatorul economic, acesta simte nevoia să apeleze la specialiști în drept fiscal. Cu ajutorul nostru, operatorul economic poate înțelege situația de fapt și de drept și poate ști care sunt pașii și variantele/opțiunile pe care le are în combaterea măsurilor stabilite de autoritățile fiscale considerate de acesta nelegale sau în aplicarea acestora de așa manieră încât să afecteze cât mai puțin activitatea sa”, punctează avocatul.

„Sigur că ne-am dori să trăim într-o societate în care litera și spiritul legii să apere clientul care într-adevăr a fost nedreptățit în urma unei măsuri nelegale a Fiscului. Ne încurajăm clienții, însă, să înțeleagă întâi care e situația legală, care sunt normele încălcate de Fisc și care sunt căile prin care clientul poate obține anularea măsurilor abuzive. Sfătuit complet, clientul are mai multă încredere să urmeze căile legale pentru a îndepărta efectele unei masuri abuzive și nelegale”, completează Ionuț Bohâlțeanu.

În cadrul BSMP, avocații din zona de consultanță și litigatorii au reușit întotdeauna să colaboreze armonios astfel încât să firme să ofere clientului servicii complete și complexe. În funcție de structura și natura litigiului, este formată o echipă dedicată și personalizată. Argumentarea și pașii se stabilesc după o prealabilă discuție cu clientul și analiza situației de fapt și de drept (stabilită în detaliu în prealabil), ținând cont de specificul fiecărei spețe.

„Pentru clienții noștri și cazurile cu care putem fi învestiți nu stabilim limite însemnând asistarea și reprezentarea doar în fața instanțelor românești. În scopul și dorința unui act juridic complex în sprijinul clienților, alegem când este cazul să colaborăm cu colegi specialiști din alte țări”, mai spune Partenerul BSMP.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Echipa oferă consultanță duală


Echipa de fiscalitate a BSMP este formată dintr-un nucleu de trei persoane, fiind coordonată de Ionuț Bohâlțeanu, partener. Casa de avocatură este una dintre puținele societăți de profil care oferă clienților beneficiul de a se bucura de consultanță duală – juridică și fiscală, Ionuț Bohâlțeanu fiind deopotrivă consultant fiscal și avocat cu o experiență covârșitoare în ambele sale calități. Pe viitor, firma speră să lărgească echipa de fiscalitate, întrucât numărul mandatelor de fiscalitate și de tip „hibrid” este în continuă ascensiune.

„Când vorbim de rata de succes, sunt multe mai multe aspecte și criterii de luat în calcul. Spre exemplu, o anulare parțială a unui act poate fi la fel de importantă ca anularea integrală a unei alte măsuri fiscale. Noi spunem că suntem încrezători în echipa noastră și susținem rezultatele în favoarea clienților”, a conchis Ionuț Bohâlțeanu.
   
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 773 / 1368
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Gaming – Powered by CMS | Despre contribuția industriei jocurilor de noroc la finanțare proiectelor culturale
Doamnele au roluri principale și instrumentează proiecte majore în biroul Wolf Theiss din București, unde #theFemalePower este o realitate confirmată an de an de ghidurile juridice internaționale | Lady Lawyers: Leadership înseamnă în primul rând responsabilitate. Ai, mai mult ca oricând, datoria de a-i sprijini şi inspira pe ceilalţi. Înseamnă şi energie, dorinţa de a mişca lucrurile, de a depăşi bariere, de a nu te lăsa doborât de eşecuri şi de a-i mobiliza pe ceilalţi. Înseamnă atitudinea “let’s get things done”
Hotărâre de referință a ÎCCJ pentru industria de optică medicală | Avocații Țuca Zbârcea & Asociații obțin restituirea excedentului TVA achitat în baza unei cote impuse nelegal
NNDKP a oferit asistență investitorului mexican Grupo Bimbo în achiziția Vel Pitar. Echipă multidisciplinară, din care au făcut parte mai mulți parteneri, coordonată de Adriana I. Gaspar (Partener Senior)
Dublu rol pentru Filip & Company în proiectul unei asocieri pe piața serviciilor poștale și de curierat | Firma de avocați i-a asistat pe Octavian Radu și Inform Lykos, prin așa-numitul ’Chinese wall’. Două echipe de avocați, coordonați de partenerele Monica Stătescu și Olga Niță, în tranzacție
SIMION & BACIU continuă extinderea practicii specializate în domeniul Gaming & Gambling prin cooptarea Alinei Tace în echipa sa
LadyLawyer | Roxana Bumbac-Buture, Legal Manager Nestlé România și primul reprezentant al departamentului juridic desemnat să facă parte din ‘Country Leadership Team’, echipa de conducere a companiei: Oricât de bună ar fi o opinie juridică, ea este valoroasă doar în măsura în care aduce și valoare adăugată organizației din care faci parte
Studiul CMS European M&A 2023 - Număr record de tranzacții înregistrate anul trecut, în ciuda contextului economic dificil | Horea Popescu (Managing Partner, CMS România): Activitatea din regiune arată că jucătorii de pe piață se pot adapta cu ușurință la noile circumstanțe și că CMS este foarte bine plasată pentru a face față provocărilor și complexității care ne așteaptă
Avocații Mitel & Asociații vor asista o tranzacție imobiliară pentru un proiect major în zona de nord a Capitalei, cu o valoare de peste 500 mil. € | Ioana Negrea, Partener: 2023 va fi un an de așezare a segmentului de office, cu un grad mare de ocupare a clădirilor existente, cu noi dezvoltări și cu un apetit crescut al investitorilor pentru achiziția de clădiri finalizate. Va fi un an bun și pentru piața de retail, aflată încă în proces de expansiune
Legea privind protecția avertizorilor de interes public, decriptată de specialiștii firmei Mușat & Asociații. Legislația actuală consolidează și îmbunătățește protecția conferită persoanelor care efectuează raportări, spun avocații. Există însă riscul unor abuzuri în măsura în care prevederile legale nu sunt aplicate cu responsabilitate
Băncilă, Diaconu și Asociații s-a clasat pe cea mai înaltă poziție în topul societăților de avocatură din România specializate în taxe și dispute fiscale. Emanuel Băncilă (Partener): Recunoașterea ne obligă să venim în continuare cu soluții inovative care să cenzureze excesul de putere al autorităților fiscale
Deloitte România a asistat cea mai mare companie de panificație din lume, Grupo Bimbo, în intrarea pe piața din România prin achiziția Vel Pitar. Mai mulți avocați de la Reff & Asociații | Deloitte Legal, în echipa de proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...