ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Firmele care au accesat anumite facilitați anul acesta ar trebui să se aștepte la controale ale autorităților fiscale. Cum acționează avocații BSMP pentru diminuarea riscurilor și ce sfaturi le dau clienților

03 Noiembrie 2020   |   Ștefania Enache

În cadrul BSMP, avocații din zona de consultanță și litigatorii au reușit întotdeauna să colaboreze armonios astfel încât să firme să ofere clientului servicii complete și complexe.

Ionut Bohâlteanu, Managing Partner Bohâlteanu & Asociatii si Anda Călin, Senior Associate

 
 
Avocații se așteaptă ca, în perioada următoare, firmele care au accesat anumite facilități din partea statului să facă obiectul unor acțiuni de control ale autorităților fiscale. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner Bohâlțeanu & Asociații (BSMP) și coordonator al Departamentului de Fiscalitate, este de părere că, în contextul în care ne aflăm și care afectează toți pionii din societate, inclusiv activitatea autorităților fiscale este și trebuie să fie ușor diferită, adaptată și adaptabilă, din punct de vedere legal, desigur.

„Măsurile luate în vederea facilitării trecerii prin perioada marcată de pandemia generată de COVID 19 vor trebui monitorizate ca efecte ale implementării lor.Cu alte cuvinte, societățile care au accesat anumite facilitați ar trebui să se aștepte să primească în control și autoritățile fiscale la un moment dat. În acest sens, îi sfătuim pe clienți să facă toate diligențele necesare respectării tuturor pașilor și condițiilor în cazul în care accesează astfel de facilități și de, asemenea, să își îndeplinească la zi obligațiile fiscale”, explică Partenerul BSMP.


Efectele schimbărilor legislative

Ultimele luni au adus foarte multe noutăți legislative generate de pandemia COVID-19. Pe acest fond, firmele din România au fost stimulate să identifice soluții inovative pentru a face față schimbărilor operate de aceste acte normative. „Cu toate acestea, în foarte multe situații, a fost dificil de găsit cea mai potrivită soluție, tocmai din cauza lipsei de claritate a noilor acte normative. Spre exemplu, prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 29/2020 venite în sprijinul IMM-urilor afectate de măsurile pentru prevenirea răspândirii COVID-19 au generat ample discuții privind obiectul măsurii – amânare la plată, suspendare a plății chiriei, soluții alternative etc. Scurt-circuitele apar, de regulă, în contextul în care spiritul și litera legii nu converg, situație în care se nasc interpretări diferite și incertitudine în ceea ce privește modalitățile de aplicare a legii în cazuri concrete”, precizează Anda Călin, Senior Associate BSMP.

Analizele experților BSMP indică faptul că, la ora actuală, industria HoReCa și industria turismului par a fi cele mai afectate. „Interdicțiile din perioada stării de urgență și nu numai și-au pus amprenta asupra multora dintre operatorii în aceste domenii, fiind limitată și chiar întreruptă activitatea acestora. Tot astfel, observăm că evoluția pandemiei are repercusiuni continue prin măsurile sporadice sau intempestive luate în cadrul stării de alertă, care presupun restricții cu impact major asupra acestor domenii”, subliniază Anda Călin.




Ce trebuie făcut în cazul unui control?

Din cauza faptului că funcționează un instinct de autoapărare, în cazul unui control, operatorul economic resimte presiunea autorităților fiscale investigatoare. Ionuț Bohâlteanu sfătuiește firmele ca, în astfel de situații, să solicite opinii juridice avizate, astfel încât să nu se lovească de neclarități și să beneficieze de suport de specialitate pe parcursul întregii proceduri. În plus, datorită suportului juridic de specialitate, firma controlată va pune la dispoziția autorităților toate informațiile și documentele necesare pentru finalizarea investigației.

„Atitudinea autorităților în contextul pandemiei COVID-19 pare a fi una pozitivă vizavi de dificultățile prin care trec operatorii economici din diversele sectoare de activitate, încercând să vină în sprijinul celor mai afectate categorii cu o serie de facilități. Din experiența noastră, până în prezent s-a menținut acest trend, însă ne putem aștepta ca, după aplanarea efectelor generate de COVID-19, exigențele și verificările autorităților (în special fiscale) să comporte modificări semnificative”, mai spune avocatul.

Suportul firmei de avocatură

Anda Călin amintește faptul că avocații intervin atât pe partea de consultanță fiscală (procedura de investigare/control în sine), cât și ulterior, pe partea de litigii, când au de contestat și susținut în instanță nelegalitatea măsurilor impuse de autoritatea fiscală. „Astfel cum menționam într-o ediție anterioară, tendința clienților este de a se confrunta direct cu autoritățile, pe baza sfaturilor și lucrărilor pregătite de noi și într-o proporție mai mică apelează la avocați pentru a gestiona relația directă cu autoritățile. În situația investigațiilor/controlului autorităților fiscale, de regulă, dacă se finalizează cu decizii prin care se iau măsuri față de operatorul economic, acesta simte nevoia să apeleze la specialiști în drept fiscal. Cu ajutorul nostru, operatorul economic poate înțelege situația de fapt și de drept și poate ști care sunt pașii și variantele/opțiunile pe care le are în combaterea măsurilor stabilite de autoritățile fiscale considerate de acesta nelegale sau în aplicarea acestora de așa manieră încât să afecteze cât mai puțin activitatea sa”, punctează avocatul.

„Sigur că ne-am dori să trăim într-o societate în care litera și spiritul legii să apere clientul care într-adevăr a fost nedreptățit în urma unei măsuri nelegale a Fiscului. Ne încurajăm clienții, însă, să înțeleagă întâi care e situația legală, care sunt normele încălcate de Fisc și care sunt căile prin care clientul poate obține anularea măsurilor abuzive. Sfătuit complet, clientul are mai multă încredere să urmeze căile legale pentru a îndepărta efectele unei masuri abuzive și nelegale”, completează Ionuț Bohâlțeanu.

În cadrul BSMP, avocații din zona de consultanță și litigatorii au reușit întotdeauna să colaboreze armonios astfel încât să firme să ofere clientului servicii complete și complexe. În funcție de structura și natura litigiului, este formată o echipă dedicată și personalizată. Argumentarea și pașii se stabilesc după o prealabilă discuție cu clientul și analiza situației de fapt și de drept (stabilită în detaliu în prealabil), ținând cont de specificul fiecărei spețe.

„Pentru clienții noștri și cazurile cu care putem fi învestiți nu stabilim limite însemnând asistarea și reprezentarea doar în fața instanțelor românești. În scopul și dorința unui act juridic complex în sprijinul clienților, alegem când este cazul să colaborăm cu colegi specialiști din alte țări”, mai spune Partenerul BSMP.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Echipa oferă consultanță duală


Echipa de fiscalitate a BSMP este formată dintr-un nucleu de trei persoane, fiind coordonată de Ionuț Bohâlțeanu, partener. Casa de avocatură este una dintre puținele societăți de profil care oferă clienților beneficiul de a se bucura de consultanță duală – juridică și fiscală, Ionuț Bohâlțeanu fiind deopotrivă consultant fiscal și avocat cu o experiență covârșitoare în ambele sale calități. Pe viitor, firma speră să lărgească echipa de fiscalitate, întrucât numărul mandatelor de fiscalitate și de tip „hibrid” este în continuă ascensiune.

„Când vorbim de rata de succes, sunt multe mai multe aspecte și criterii de luat în calcul. Spre exemplu, o anulare parțială a unui act poate fi la fel de importantă ca anularea integrală a unei alte măsuri fiscale. Noi spunem că suntem încrezători în echipa noastră și susținem rezultatele în favoarea clienților”, a conchis Ionuț Bohâlțeanu.
   
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1084 / 1678
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...