
Lady Lawyer | De vorbă cu Mihaela Ion, Partener PNSA: ”În fiecare moment important al vieții mele profesionale am simțit cum fiecare om din jurul meu a contribuit la pașii ce au urmat. Povestea continuă de aproape 20 de ani alături de echipa PNSA, pe care o simt deja ca parte din familie; spun asta pentru că au fost prezenți în orice etapă a vieții și devenirii mele ca om”
28 Martie 2025
Ștefania EnacheLa început de primăvară, BizLawyer le aduce în prim plan pe doamnele din avocatura de business care se remarcă prin proiectele pe care le dezvoltă și prin soluțiile juridice oferite.
![]() |
Profesionalismul este cel care definește un avocat, iar diferențele sunt generate prin muncă, implicare, pregătire continuă. „Atunci când vorbesc despre lumea avocaturii mă raportez generic la avocați și nu specific la femeile sau bărbații din avocatură. Aceasta nu pentru rațiuni de incluziune, evitarea raportării la vreun gen anume, ci pentru că vorbim despre o profesie (de avocat) unde toți – femei sau bărbați deopotrivă – suntem supuși unei sume constante de provocări. Desigur, provocările sau modul de a răspunde acestor provocări diferă, însă nu cred că de la un gen la altul, ci de la un om la altul”, punctează Mihaela Ion, Partener Popovici Nițu Stoica& Asociații ( PNSA).
La început de primăvară, BizLawyer le aduce în prim plan pe doamnele din avocatura de business care se remarcă prin proiectele pe care le dezvoltă și prin soluțiile juridice oferite.
Mihaela Ion subliniază faptul că nu crede într-o clasificare a profesiei de avocat după gen sau alte criterii. Din punctul său de vedere, valoarea sau succesul unui avocat se măsoară, la fel ca și în orice profesie, în funcție de cel care face evaluarea și de obiectivul evaluării. „Pentru mine, personal, valoarea este dată de mulțumirea din privirea clientului la finalul audierilor în fața unei instanțe sau a unei alte autorități, de reacția primită de la participanți în cadrul sesiunilor de training privind conformarea cu legislația concurenței pe care le implementez, de reacția colegilor aflați de cealaltă parte a baricadei etc. După cum vedeți, aprecieri subiective care țin de relația dezvoltată între oameni în exercitarea propriilor profesii”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.
Partenerul PNSA menționează faptul că nu știe dacă există diferențe de percepție între un domn și o doamnă în această lume, iar dacă există, atunci ea se declară mulțumită pentru că nu le-a întâlnit.
„În ce priveste împrietenirea cu tehnologia, nu am dat un test de aptitudini/abilități tehnice și nici nu știu să existe un astfel de test implementat la nivel de profesie care să compare rezultatele în funcție de performanțele unei categorii anume. Ce pot să spun este că, în general, profesia de avocat presupune să fii curios, să descoperi, așa că oricine deține încă această sete de cunoaștere se va împrieteni rapid cu tehnologia”, mai spune avocatul.
Oamenii sunt cei care fac diferența
Parcursul profesional pe care Mihaela Ion l-a avut până acum a fost marcat de multe momente importante care au fost determinante în evoluția sa. Lecțiile majore învățate de la oamenii care i-au fost alături au ajutat-o să evolueze și să ajungă la nivelul de astăzi. „În curând cred că se fac aproape 20 de ani de când sunt în echipa PNSA și îmi amintesc atât de clar momentele-cheie ale parcursului profesional, dar mai ales oamenii care au fost alături de mine. Subliniez oamenii, pentru că în fiecare moment important al vieții mele profesionale am simțit cum fiecare om din jurul meu a contribuit la pașii ce au urmat”, precizează interlocutoarea BizLawyer.
Primul moment major din parcursul său în lumea juridică a fost atunci când a ajuns la concluzia că nu vrea să rămână la Ploiești, acolo unde începuse cariera de avocat, cu tot specificul și dinamica aferentă. Și-a dorit să „vadă” cum este avocatura la București, iar această dorință a condus-o către realizările din ultimele două decenii.
„Al doilea moment – când mi-am dat seama că aș vrea să mă specializez în dreptul concurenței – nu am ratat nicio conferință pe acest subiect organizată de Consiliul Concurenței, în orice dosar/proiect pe care îl primeam încercam să văd dacă am, înainte de orice, un temei pe dreptul concurenței. Al treilea moment este acela când am decis că vreau să lucrez în departamentul de concurență din cadrul unei firme mari de avocatură… De atunci, povestea continuă de aproape 20 de ani alături de echipa PNSA, pe care o simt deja ca parte din familie – spun asta pentru că au fost prezenți în orice etapă a vieții și devenirii mele ca om”, povestește Partenerul PNSA.
Oamenii, prin comportamentul lor, prin implicarea lor sunt cei care fac diferența în modul în care se evidențiază într-o profesie. Succesul în avocatură, la fel ca în multe alte meserii, nu are nicio legătură cu genul. Femei sau bărbați, experții din acest domeniu, se evidențiază prin munca lor continuă.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 57 / 1980 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...