ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Silviu Vasile, proaspăt promovat Partner în cadrul firmei Filip & Company, despre munca în echipă, talent, idealuri și confirmări: “Momentul intrării în profesie, primul ‘mulțumesc’ din partea unui client, închiderea cu succes a unor proiecte dificile sau chiar promovarea ca partener sunt repere despre care îmi voi aminti cu drag. Sunt încrezător că momentele de împlinire profesională nu au fost încă epuizate”

28 Aprilie 2023   |   Ștefania Enache

Avocatul spune că paradigma trecutului, în sensul că meseria de avocat „se fură”, nu mai este valabilă. ”Astăzi există un echilibru între, pe de o parte, generația tânără care dorește să acumuleze cunoștințe și experiență și, pe de altă parte, avocații experimentați care sunt direct interesați de a transmite cât mai mult know-how mai departe”, a nuanțat Silviu Vasile, în interviul acordat BizLawyer.

 
 
Primăvara anului 2023 a adus o schimbare majoră în cariera avocatului Silviu Vasile, care a fost cooptat în parteneriatul firmei Filip & Company.Noul statut îl responsabilizează și mai mult pe tânărul profesionist.El ne-a mărturisit că promovarea reprezintă un pas major în evoluția sa, unul la care doar visa atunci când era pe băncile Facultății de Drept.

Drumul profesional urmat până acum de Siviu Vasile a fost unul firesc, influențat în mod pozitiv și de faptul că avocatul a activat, în ultimii nouă-zece ani, într-un segment al dreptului care l-a fascinat, astfel că munca depusă nu a fost resimțită ca un efort excesiv sau ca un sacrificiu.„Totodată, am avut norocul să lucrez alături de oameni extraordinari, atât din perspectiva profesională, cât și din perspectiva calității umane. Astfel, am reușit să-mi creionez profilul de avocat într-un mediu caracterizat de încredere și competență. Acestea sunt principalele ingrediente pe care le căutăm și le cultivăm printre colegii noștri: pasiune pentru activitatea desfășurată, dorința de dezvoltare și disponibilitatea pentru munca în echipă”, a subliniat Partenerul Filip & Company, într-un interviu acordat publicației noastre.


Din punctul său de vedere, oamenii funcționează cel mai bine atunci când comunică și colaborează. „De aceea, este important să ne înconjurăm de persoane în care să avem încredere și care să aibă încredere în noi. Totodată, cred că este important ca, înainte să ne întrebăm ce pot face alții pentru noi, să facem o scurtă introspecție și să ne gândim ce putem face noi pentru alții. Nu în ultimul rând, cred că lucrurile bune în viață necesită timp pentru a fi realizate, fiind imposibilă și, în anumite condiții, chiar indezirabilă, obținerea succesului peste noapte. Astfel, răbdarea și perseverența sunt virtuți pe care fiecare dintre noi ar trebuie să le aibă sau, cel puțin, pe care să ni le dorim sau către care să lucrăm”, este de părere avocatul.




Profesia de avocat este una care necesită anumite atribute fără de care atingerea unui anumit nivel este dificilă. Silviu Vasile nominalizează în această categorie abilitatea de a înțelege facil concepte complexe, creativitatea sau abilitățile de comunicare, care sunt condiții necesare pentru dezvoltarea unui profesionist al dreptului.

Pe de altă parte, succesul în cadrul profesiei de avocat presupune o acumulare semnificativă de experiență, succesele obținute la anumite momente în timp având în spate multe luni sau chiar ani de efort. „Așadar, aș spune că niciunul dintre cele două elemente, „munca” și „talent”, nu este suficient singur pentru succes ci, mai degrabă, cele două sunt complementare”, punctează interlocutorul BizLawyer.

Pasiunea pentru Drept și perseverența l-au ajutat să evolueze

Silviu Vasile face parte din galeria tinerilor care au reușit, într-un timp relativ scurt, să atingă un nivel ridicat în carieră. Drumul său până aici nu a fost unul lin, ci a implicat un efort susținut, o pregătire continuă și multă, foarte multă muncă.

„Sunt absolvent al Facultății de Drept, Universitatea București – promoția 2013 și membru al Baroului București din același an. Încă de la început (și chiar din perioada facultății), mi-am concentrat activitatea asupra domeniului concurenței. Cred că, deși un avocat trebuie să aibă un pachet de cunoștințe minime din mai multe arii de drept, succesul profesional este în legătură directă cu specializarea într-un număr limitat de domenii”, susține avocatul.

În același timp, precizează faptul că, de-a lungul acestor ani, inclusiv datorită efervescenței domeniului în care activeză - Dreptul concurenței, a avut oportunitatea de a contribui în cadrul unei multitudini de proiecte complexe, precum investigații ale Consiliului Concurenței în diferite sectoare ale economiei (asigurări, retail alimentar, ecommerce) sau tranzacții având un spectru local / regional în domenii precum sectorul farmaceutic, servicii financiare etc. „Totodată, în ultimii ani, în urma interesului tot mai mare din partea clienților noștri, am dezvoltat practica Pharma & Life Sciences, concentrându-ne pe aspectele de reglementare specifice atât medicamentelor, cât și ale altor produse (precum dispozitivele medicale) sau serviciilor medicale”, completează interlocutorul BizLawyer.

Pentru Silviu, ultimii nouă ani, care au constituit calea de la junior associate la partener, au trecut foarte repede. „Deși drumul parcurs a implicat un volum semnificativ de muncă – sunt de părere că, indiferent de domeniul de activitate, performanța se poate atinge doar prin depunerea unui efort important – nu  l-am perceput ca fiind dificil sau greu, ci mai degrabă unul plin de provocări din care am avut de învățat și care m-au ajutat să cresc. Cred că pasiunea pentru drept și perseverența au contribuit la propria-mi dezvoltare, acestea fiind potențate de oportunitatea de a lucra în cadrul unei echipe unde libertatea de exprimare, inclusiv profesională, reprezintă un principiu”, argumentează tânărul.

Privind spre viitor, Partenerul Filip & Company așteaptă cu interes provocările ce vor fi aduse de noul rol. Astfel, pe lângă continuarea furnizării de servicii juridice la un nivel ridicat de calitate pentru clienții firmei de avocatură și contribuția la dezvoltarea activității pe care Filip & Company o derulează, unul dintre obiectivele sale este reprezentat de susținerea următoarei generații de avocați. „Vedem la colegii noștri mai tineri un entuziasm fantastic, care este dublat de pregătirea teoretică temeinică, astfel că rețeta succesului este deja scrisă și mai necesită doar punerea în aplicare”, nuanțează Silviu Vasile.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Cercetare aprofundată și o atenție sporită la detalii în munca de zi cu zi

Focusat pe două arii de practică extrem de interesante, Competition și Pharma & Life Sciences, Silviu Vasile atrage atenția că este vorba despre domenii caracterizate de o reglementare deosebită. Astfel, furnizarea unei consultanțe la standarde înalte de calitate care, în final, să corespundă necesităților practice ale clientului, în oricare dintre aceste două domenii, presupune o cercetare aprofundată și, de asemenea, o atenție sporită la detalii.

„Cu toate acestea, cum Dreptul concurenței are un impact imediat, chiar măsurabil în activitatea clienților și, mai departe, în societate, putem spune că această arie de drept implică proiecte ce ar putea fi considerate mai spectaculoase. Totodată, atracția față de acest domeniu provine și din faptul că regulile specifice dreptului concurenței sunt aplicabile în aproape orice domeniu, de la retailul alimentar și comerțul electronic, până la industria auto sau serviciile financiare. Pe de altă parte, reglementarea în sectorul pharma și al serviciilor medicale ridică probleme deosebit de interesante și cred că acesta va fi un trend în anii ce vor urma. Astfel, pe lângă consultanța clasică în domeniu (spre exemplu, în zona medicamentelor), vedem din ce în ce mai mult un interes pentru dispozitivele medicale (din ce în ce mai complexe), îmbinarea cu noile tehnologii, telemedicină, utilizarea diferitelor aplicații mobile în zona serviciilor medicale etc.”, explică avocatul.

De-a lungul carierei sale, Silviu Vasile a asistat clienți într-o multitudine de cazuri, iar din acest motiv îi este dificil să evidențieze doar câteva dintre mandatele în care s-a implicat. „Totuși, aș putea să menționez asistența acordată în cazul investigației Consiliului Concurenței în domeniul asigurărilor auto, în care încă asistăm clientul în fața instanței de judecată. De asemenea, un alt dosar care merită menționat privește asistența acordată pentru trei bănci dintre cele mai mari din România în vederea creării unei societăți în comun în domeniul serviciilor de gestionare de numerar. Acest dosar a reprezentat un caz de referință, caracterizat de complexitate și noutate în aplicarea unor termeni specifici Dreptului concurenței. Totodată, acesta a presupus obținerea acordurilor atât din partea Comisiei Europene, cât și din partea Consiliului Concurenței”, detaliază Partenerul Filip & Company.


      Citește și
→   Chambers Europe 2023 | Cele mai bune firme locale de avocați în 9 arii de practică. NNDKP, Filip & Company și Țuca Zbarcea & Asociații au cele mai multe nominalizări pe prima bandă a performanței profesionale


→   Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2023. Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution
 

Fiecare etapă profesională trebuie parcursă în mod corespunzător


Având în vedere că spețele cu care se întâlnește sunt dintre cele mai complexe, situație ce presupune, de cele mai multe ori, un format de lucru pluridisciplinar, Silviu Vasile amintește faptul că abilitatea de a lucra în echipă este o condiție esențială, indiferent de tipul proiectului în cauză. „Mai departe, fiecare echipă de proiect este creionată în funcție de specificul acestuia, însă întotdeauna avem în vedere atribute precum creativitatea, eficiența sau gândirea analitică”, mai spune avocatul.

Interlocutorul BizLawyer insistă asupra faptului că este deosebit de importantă existența înțelegerii cu persoanele alături de care activezi, în contextul în care, în viața unui avocat de business, activitatea pe care o derulează ocupă o bună parte a timpului său.

„Într-un asemenea mediu sunt create anumite sinergii care, pe lângă beneficiile profesionale, generează un mediu de lucru echilibrat și plăcut. Cred că paradigma trecutului în sensul că meseria de avocat „se fură” nu mai este valabilă. Astăzi, există un echilibru între, pe de o parte, generația tânără care dorește să acumuleze cunoștințe și experiență și, pe de altă parte, avocații experimentați care sunt direct interesați de a transmite cât mai mult know-how mai departe. În cadrul acestei colaborări reușim să generăm valoarea adăugată la nivelul tuturor generațiilor. Mai departe, fiecare firmă de avocatură are anumite valori sau principii generale după care se ghidează fie că acestea sunt declarate, fie că rezultă din ansamblul activității societății în cauză fiind, astfel, asimilate de membrii grupului respectiv”, mai spune Partenerul Filip & Company.

Silviu Vasile crede că fiecare etapă profesională trebuie parcursă în mod corespunzător, astfel încât avocatul în cauză să asimileze toate particularitățile acesteia.

„În acest mod, el/ea reușește să fie pregătit(ă) pentru următoarea etapă, iar rezultatul urmărit să fie cel optim. Mai departe, excluzând extremele (în sensul că nu este de așteptat ca un proaspăt absolvent să își înceapă cariera prin preluarea unui rol de coordonare), consider că nu există o vârstă exactă căreia să-i fie asociată promovarea într-un anumit rol sau funcție. Bineînțeles, în funcție de particularitățile fiecărui caz, efortul depus și, nu în ultimul rând, deschiderea firmei de avocatură de a investi în următoarea generație, poate exista, să spunem o avansare mai rapidă în cadrul profesiei, fără ca prin aceasta să se considere că anumite etape au fost ‘arse’ ”, explică avocatul.

Din punctul său de vedere, principalul obiectiv al unui avocat în primii doi-trei ani de activitate ar trebui să fie obținerea independenței profesionale în sensul ajungerii la un anumit nivel de maturitate și acumulare de cunoștințe teoretice și practice care să îi permită să gestioneze, de unul singur, un anumit client sau dosar. „Acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să se consulte cu alți colegi – dimpotrivă! – ci înseamnă că a atins un anumit nivel de încredere în sine care îi oferă confortul că poate face față provocărilor profesiei. Odată ajuns în acest punct, drumul avocatului poate fi doar în sus (dacă depune efortul necesar în acest sens), iar toate celelalte metrice specifice (atingerea unui anumit rol, a unui anumit venit, implicarea în anumite dosare de profil etc.) vor fi atinse”, subliniază Silviu Vasile.


Făcând o analiză a drumului profesional pe care l-a parcurs până acum, interlocutorul BizLawyer mărturisește faptul că fiecare etapă a carierei a adus un grad de satisfacție profesională care a fost perceput, la acel moment, de o manieră corespunzătoare. „Astfel, momentul intrării in profesie, primul „mulțumesc” din partea unui client, închiderea cu succes a unor proiecte dificile sau chiar promovarea în cadrul rolului de partener sunt repere despre care îmi voi aminti cu drag, fiind dificil a alege doar un singur astfel de moment. Totodată, sunt încrezător că momentele de împlinire profesională nu au fost încă epuizate”, nuanțează avocatul.

De altfel, Silviu Vasile consideră că cel puțin următorii cinci ani îl vor găsi tot în cadrul profesiei de avocat. El crede că parcursul profesional este unul de învățare continuă, în mod particular în domeniile de nișă, unde evoluția legislativă și jurisprudențială obligă la o conectare permanentă. „Astfel, deși avem, de mai mulți ani, una dintre cele mai bune echipe de concurență din piață, menținerea la acest nivel înalt va implica o contribuție semnificativă din partea fiecărui membru. În același timp, cred că succesul unei echipe este generat, în primul rând, de membrii acesteia. În următorii ani, plănuiesc să contribui în mod activ la dezvoltarea următoarei generații de avocați. Ne întâlnim, din ce în ce mai des, cu tineri avocați foarte bine pregătiți și, de asemenea, ambițioși. Acest lucru nu face decât să ne încânte și să facă să ne dorim să fim alături de ei”, completează interlocutorul BizLawyer.  

Apartenența la Filip & Company a reprezentat pentru tânărul profesionist un avantaj important în carieră. „Distinct de gradul înalt de pregătire și profesionalism al colegilor avocați și de dosarele și tranzacțiile majore de care ne ocupăm, cred că Filip & Company este caracterizată în primul rând de conceptul de comunitate. Astfel, aici aducem laolaltă persoane cu profiluri diferite, aflate în etape distincte ale carierei, însă care au libertatea de a-și exprima individualitatea și de a-și aduce aportul în manieră proprie. Într-o piață din ce în ce mai competitivă, cred că această particularitate reprezintă un element diferențiator al echipei noastre”, punctează Silviu Vasile.

Casa de avocatură Filip & Company face parte din galeria firmelor care mizează în mod constat pe promovarea tinerelor talente, iar cooptarea lui Silviu Vasile în rândul partenerilor face parte din această strategie de a investi continuu în viitor.




 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 328 / 1697
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...