
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă un litigiu arbitral internațional în valoare de 5,5 milioane de euro
29 Ianuarie 2021
BizLawyerÎn această dispută, reclamantul a fost reprezentat de o echipă de avocați coordonată de Cornel Popa și Ioana Gelepu, Parteneri în cadrul departamentului de Litigii și Arbitraje al Țuca Zbârcea & Asociații, precum și Cornelia Tăbîrță, Managing Associate în cadrul aceluiași departament.
![]() |
Înalta Curte de Casație și Justiție a admis pretențiile în sumă de 5,5 milioane de euro ale reclamantului reprezentat de avocații Țuca Zbârcea & Asociații, punând astfel capăt unei dispute arbitrale ce a durat aproape 9 ani de zile.
Litigiul își are originea într-un contract încheiat în anul 2007, în baza căruia o societate privată își asumase obligații de proiectare, livrare, instalare și instruire a personalului beneficiarului în legătură cu executarea unui sistem de arhivare electronică.
În condițiile în care partenerul său contractual (o autoritate publică) a refuzat să achite cea de-a doua tranșă a prețului convenit, societatea a inițiat, în anul 2012, un litigiu arbitral în fața Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.
Litigiul își are originea într-un contract încheiat în anul 2007, în baza căruia o societate privată își asumase obligații de proiectare, livrare, instalare și instruire a personalului beneficiarului în legătură cu executarea unui sistem de arhivare electronică.
În condițiile în care partenerul său contractual (o autoritate publică) a refuzat să achite cea de-a doua tranșă a prețului convenit, societatea a inițiat, în anul 2012, un litigiu arbitral în fața Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.
Inițial, printr-o sentință arbitrală pronunțată în anul 2015, tribunalul arbitral a admis pretențiile constând în diferența de preț, obligând autoritatea publică la plata a aproximativ 5,5 milioane de euro. Ulterior, în anul 2016, Curtea de Apel București a admis acțiunea în anulare formulată de autoritatea publică, desființând sentința arbitrală și reținând, în esență, că litigiul ar fi avut un caracter nearbitrabil. Hotărârea a fost atacată, iar prin hotărârea sa irevocabilă pronunțată în cursul lunii ianuarie 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul societății, fiind astfel menținută hotărârea arbitrală inițială.
Se încheie astfel o adevărată saga născută din acest contract. La finalul anului 2019, instanța supremă tranșase în mod definitiv un alt litigiu între aceleași părți, în cadrul căruia societatea solicitase restituirea contravalorii scrisorii de garanție bancară executată în mod abuziv de către beneficiar. La acel moment, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul autorității publice, menținând sentința arbitrală prin care aceasta fusese obligată la restituirea sumei de aproximativ 1,4 milioane euro.
Disputa a implicat o varietate de analize juridice, fiind dezbătute aspecte precum regimul de drept internațional al contractului și efectele angajamentelor asumate de Statul Român față de Comisia Europeană, bornele arbitrabilității din perspectiva normelor procedurale generale și speciale, delimitările între diverse specii de contracte încheiate cu autorități publice în baza normelor generale sau a celor speciale, aplicarea principiilor răspunderii contractuale într-un raport complex, atât din perspectiva obligațiilor asumate de părți, dar și a evoluției acestuia.
Soluția instanței supreme contribuie la consolidarea instituției arbitrajului ca alternativă viabilă pentru degrevarea instanțelor judecătorești și la respectarea principiului forței obligatorii a contractelor încheiate între societăți private și autorități publice.
În această dispută, reclamantul a fost reprezentat de o echipă de avocați coordonată de Cornel Popa și Ioana Gelepu, Parteneri în cadrul departamentului de Litigii și Arbitraje al Țuca Zbârcea & Asociații, precum și Cornelia Tăbîrță, Managing Associate în cadrul aceluiași departament.
Echipa de litigii și arbitraje a Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre cele mai titrate din România, potrivit ghidurilor juridice internaționale – Chambers & Partners, Legal 500 și Global Arbitration Review (GAR), care o plasează în fruntea plutonului firmelor de avocatură specializate în soluționarea diferendelor.
De asemenea, echipei de litigii și arbitraje i-a fost acordat în 2020 premiul „Firma de Avocatură a Anului din România în domeniul: Litigii și Arbitraje”, una dintre cele mai prestigioase distincții conferite de Benchmark Litigation Europe (publicație a Euromoney Legal Media Group).
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1311 / 1978 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...