ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Țuca Zbârcea & Asociații obține resesizarea CJUE pentru a lămuri legalitatea monopolului național pe piața de energie electrică

05 Noiembrie 2023   |   BizLawyer

Strategia legală și reprezentarea entității reclamante a fost coordonată de o echipă de avocați ai Țuca Zbârcea & Asociații specializată în contencios administrativ, condusă de Dan Cristea, avocat partener, și avându-l în componență pe Șerban Sârbu, avocat colaborator. Echipa a fost sprijinită și de colaborarea cu avocatul Andrei Georgescu, partener în cadrul 360Competition.

 
 
Curtea de Apel București a admis o sesizare a echipei de avocați a Țuca Zbârcea & Asociații privind o retrimitere preliminară în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene în cadrul aceluiași litigiu național, bazată pe nevoia de a lămuri legalitatea unui monopol național în funcție de prevederile dreptului primar al Uniunii Europene.

Într-o speță care privește funcționarea piețelor de energie electrică europene, respectiv legalitatea existenței unui drept special și exclusiv asupra administrării acestor piețe într-un Stat Membru, Curtea de Apel București a realizat o primă sesizare preliminară în cursul anului 2021. Curtea de Justiție a Uniunii Europene și-a pronunțat hotărârea în primăvara anului 2023, litigiul fiind apoi redeschis pe rolul instanței bucureștene.


Subsecvent, avocații Țuca Zbârcea & Asociații au solicitat resesizarea Curții de Justiție a UE argumentând nevoia unor lămuriri asupra conformității legislației naționale cu prevederile Tratatului de Funcționare al Uniunii Europene, raportat la elemente de fapt suplimentar relevante pentru Curte. Această solicitare de retrimitere preliminară a fost încuviințată de Curtea de Apel București, care a admis cele 3 noi întrebări preliminare propuse și a dispus resesizarea Curții de Justiție a UE.

Strategia legală și reprezentarea entității reclamante a fost coordonată de o echipă de avocați ai Țuca Zbârcea & Asociații specializată în contencios administrativ, condusă de Dan Cristea, avocat partener, și avându-l în componență pe Șerban Sârbu, avocat colaborator. Echipa a fost sprijinită și de colaborarea cu avocatul Andrei Georgescu, partener în cadrul 360Competition.

„Retrimiterile preliminare – formularea unei trimiteri preliminare subsecvente în aceeași speță - reprezintă un procedeu mai rar în cadrul procedurilor de dialog dintre instanța națională și cea unională, ba chiar cu extrem de puțin precedent pentru România. Cu atât mai mult ne bucură hotărârea Curții de Apel București de a opta pentru acest instrument legal, mai ales că decizia este puternic justificată de circumstanțele factuale din speță, dar și de faptul că interpretul suprem al Tratatelor este întotdeauna instanța Uniunii Europene, iar nu cea națională. Echipa noastră de contencios administrativ are acum în derulare 2 proceduri diferite de sesizare preliminară în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, una în domeniul achizițiilor publice, alta în domeniul energiei, și privește cu încredere folosirea acestei pârghii legale atunci când complexitatea speței și drepturile legitime ale clienților noștri o impun”, a declarat Dan Cristea, avocat partener al Țuca Zbârcea & Asociații.

Echipa de litigii și arbitraje a Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre cele mai titrate din România, potrivit ghidurilor juridice internaționale – Chambers & Partners, Legal 500 și Global Arbitration Review (GAR), care plasează Țuca Zbârcea & Asociații în fruntea plutonului firmelor de avocatură specializate în soluționarea diferendelor.

De asemenea, echipei de litigii și arbitraje i-a fost acordat premiul „Firma de Avocatură a Anului din România în domeniul: Litigii și Arbitraje”, una dintre cele mai prestigioase distincții conferite de Benchmark Litigation Europe (publicație a Euromoney Legal Media Group).

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 190 / 1747
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
Kinstellar a acordat consultanță companiei Canadian Nuclear Partners cu privire la acordul cadru cu Nuclearelectrica pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa de avocați din mai multe arii de practică
Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare
Clifford Chance Badea a asistat MORE în achiziția unui proiect cu o capacitate de 86 MW, prin care intră pe piața de energie regenerabilă din România. Nadia Badea, Partener Clifford Chance, coordonatoarea echipei de proiect: ”România se află pe radarul investitorilor de calibru în energie regenerabilă”
România primește câștig de cauzã în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, legat de dosarul falimentului Astra Asigurãri. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...