ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Constantele modificări legislative, instabilitatea instituțiilor competente în domeniu și incertitudinea bugetară sunt cele mai mari provocări ale sectorului de Healthcare, spun avocații Noerr. Echipa coordonată de Luiza Bedros (Counsel) acordă consultanță unor companii internaționale active pe piața locală și a fost implicată de la început în proiectul Stada, prima investiție privată într-o fabrică de medicamente din ultimii 30 de ani

17 Noiembrie 2023   |   Ștefania Enache

Investiția are ca termen de finalizare luna octombrie 2024, va genera 375 de locuri de muncă și va fi finanțată printr-un ajutor de stat în valoare de aproximativ 21,5 de milioane euro.

Luiza Bedros, Counsel Noerr, Pharma & Healthcare Practice Coordinator CEE & Romania

 
 
Practica de de Healthcare, Pharma & Life Sciences (HPh & LS) din cadrul firmei Noerr a cunoscut o dezvoltare continuă în ultimii ani, avocații din echipă fiind implicați în multe proiecte cheie pentru acest sector.Unul dintre mandatele cele mai importante pe care experții Noerr l-au avut pe masa de lucru a vizat proiectul STADA, prima investiție privată într-o fabrică de medicamente realizată în țara noastră în ultimii 30 de ani.

Încă de la debutul acestui proiect extrem de ambițios, echipa Noerr a fost implicată, oferind consultanță de specialitate. Anul acesta s-a ajuns deja într-o etapă destul de înaintată a dezvoltării investiției, astfel că avocații au oferit suport regulatory, focusat pe implementare. De altfel, STADA România, subsidiara grupului german STADA Arzneimittel AG, a fost asistată de Noerr pe tot parcursul investiţiei de tip greenfield.


Proiectul are în vedere construirea unei fabrici de medicamente în Parcul Industrial Arieș din Turda, județul Cluj, iar avocații au fost lângă investitor încă de la primele discuții cu privire la acest business care implică o investiție totală de aproape 48,3 milioane de euro. Mai mult, avocații s-au implicat în negocierile purtate cu statul român, negocieri care au dus la finanțarea proiectului printr-un ajutor de stat din partea Guvernului de la București.

În vederea obţinerii ajutorului de stat, Noerr a oferit asistenţă integrată juridică, financiară şi fiscală pentru structurarea proiectului de investiţii şi pregătirea documentaţiei solicitate de Ministerul Finanţelor Publice, incluzând etapele aferente planului de implementare a investiției, planul de afaceri, proiecțiile financiare, planul de investiţii şi alte documente suport care au asigurat succesul obţinerii finanţării nerambursabile.

„Dacă pe parcursul anilor anteriori am fost implicați în faza de proiectare și demarare a proiectului, inclusiv prin obținerea unei finanțări de tip ajutor de stat pentru investiția greenfield ce se va realiza la Turda – anul acesta se va finaliza construcția fabricii, a cărei producție și operare necesită o serie de autorizării și implicații complexe pe regulatory, de care ne ocupăm îndeaproape împreună cu echipa internă a clientului”, explică Luiza Bedros, Counsel Noerr, Pharma & Healthcare Practice Coordinator CEE & Romania.

Investiția din județul Cluj are ca obiectiv construcția unei noi fabrici de produse farmaceutice, cu o suprafață totală de aproximativ 30.000 mp, și va cuprinde inițial nouă linii tehnologice de ultimă generație pentru produse în doză solidă (capsule și tablete), cu o capacitate de 100 milioane pachete pe an, putând fi extinsă ulterior până la 12 linii de fabricație.

Produsele finite din unitatea din Turda - atât medicamentele eliberate pe bază de rețetă, cât și produse farmaceutice eliberate fără prescripție medicală - sunt destinate să deservească cu preponderență piețele din Europa, în care grupul STADA își desfășoară operațiunile.

Investiția are ca termen de finalizare luna octombrie 2024, va genera 375 de locuri de muncă și va fi finanțată printr-un ajutor de stat în valoare de aproximativ 21,5 de milioane euro.
Noi clienți pentru Noerr

STADA nu este singurul proiect aflat pe agenda de lucru deținută de avocații Noerr. Luiza Bedros menționează faptul că „anul curent a fost marcat și de intrări noi pe piață/clienți noi, din afara zonei EU, ceea ce a atras rezolvarea, sau mai bine spus, punerea în acord a procedurilor interne de grup cu reglementările pharma naționale și europene”.

Astfel, avocații au fost alături de un producător internațional de medicamente inovative, căruia i-au oferit asistență în procesul de încheiere contracte cost volum și implementarea unor proiecte de co-promovare a diverse produse din portofoliu alături de un alt producător internațional de medicamente inovative.

Totodată, au consiliat o companie farmaceutică și de biotehnologie  în standardizarea procedurilor de lucru și extinderea afacerii în România.

Portofoliul de clienți include și o firmă biofarmaceutică pe care au sprijinit-o în implementare procedurii GDPR.

De asemenea, experții Noerr au fost alături de Bristol Myers Squibb în procesul de implementare a diverselor PSP-uri (patient support programmes), dar și de Chiesi, firmă căreia i-au oferit asistență referitoare la diferite teme de compliance și implementarea unor proceduri de grup la nivel local.

Analizând evoluția acestui sector, dar conjunctura socio- economică din țara noastră, Luiza Bedros apreciază că cele mai mari provocări pentru această industrie vor veni din constantele modificări legislative, din instabilitatea instituțiilor competente în domeniu și din incertitudinea bugetară.

Noerr este una dintre cele mai cunoscute firme de avocatură la nivel european, având o rețea formată din peste 500 de consultanți. Societatea de avocatură are birouri în zece țări și o rețea mondială de ,,best friends”.

Biroul Noerr din România, fondat în anul 1998, dezvoltă și oferă clienților soluții viabile juridice, financiare, fiscale și de management. De peste 25 de ani, echipa de profesioniști Noerr consiliază în România companii listate la bursă, societăți multinaționale, precum și instituții financiare și investitori locali și internaționali cu privire la activitățile lor de afaceri, proiecte de investiții și extindere în țara noastră.

Practica de Healthcare, Pharma & Life Sciences are un rol major în economia firmei. Echipa este coordonată de Luiza Bedros și include patru avocați cu vastă experiență în această arie.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 36 / 1596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS, alături de M Core în achiziția de 219 milioane EUR a 25 de parcuri de retail în România, tranzacție ce marchează intrarea pe piața locală a grupului paneuropean | Horea Popescu (Managing Partner): ”Este una dintre cele mai mari tranzacții din ultimii ani pentru această clasă de active”. Roxana Frățilă (Partener): ”Suntem încrezători că vom mai vedea tranzacții similare și în viitorul apropiat”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
Trei firme locale de avocați, nominalizate în Chambers FinTech – 2024. Cine sunt cei doi avocați români recunoscuți de ghidul juridic internațional și cum sunt văzuți de clienți
Cătălin Frâncu preia filiala locală a grupului german KAEFER. Avocații KPMG Legal, în tranzacție
În domeniul achizițiilor publice sunt încă multe proceduri care suferă la capitolul transparență, iar legislația ar trebui să prevadă sancțiuni nu doar pentru contestatorii pierzători, ci și pentru autoritățile contractante atunci când își încalcă obligațiile legale, spun avocații NNDKP, care au o practică redutabilă în acest domeniu. Echipa a fost solicitată în multe proiecte finanțate prin PNRR și din domenii considerate cheie la nivelul Uniunii Europene și este implicată în numeroase proiecte strategice pentru România
Client Choice by Lexology – 2024 | Alina Tugearu, partener ZRVP, intră în topul preferințelor clienților pentru practica de Arbitration & ADR: ”Premiul confirmă munca depusă de echipa noastră de arbitraj în ultimii ani și, mai ales, dedicarea oferită clienților”. Anul acesta doar doi avocați români au fost aleși exclusiv de către clienții in-house lawyers, într-o procedură ce nu poate fi influențată
Sectorul Healthcare, Pharma & Life Sciences este extrem de activ, iar problematicile sunt într-o evoluție permanentă, atât intern, la nivelul companiilor și produselor pe care le dezvoltă, cât și extern, venite din partea autorităților de reglementare, spun avocații biroului local DLA Piper, firmă cu o practică puternică și un portofoliu vast de proiecte. De vorbă cu partenerele Alina Lăcătuș și Livia Zamfiropol despre provocările perioadei, modul în care lucrează echipa și proiectele sofisticate în care sunt implicați avocații
Schoenherr, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: CMS is looking for a Senior Associate for the Corporate and M&A Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Real Estate and Construction Lawyer
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru departamentul Litigii (5-7 ani experiență)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale investiționale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj UNCITRAL și CIRDI | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate, pentru 4 ani, cu cel mult 6 firme pentru fiecare lot. Termen strâns pentru depunerea ofertelor
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...