ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tactici de gherilă în arbitraj (Powered by ZRVP)

13 Februarie 2023   |   Dispute-Resolution.Center

Urmărește explicația acestor termeni, oferită de una dintre cele mai bune echipe de avocați români în practica de Dispute Resolution. Azi, Pastila de Arbitraj este susținută de Cosmin Cojocaru, Partener Zamfirescu Racoți Vasile & Partners.

 
 
  • BizLawyer TV
În arbitraj, la fel ca și în viață, poți întâlni comportamente din cele mai diverse, pornind de la cele mai oneste, până la unele care demonstrează o vădită rea credință. Despre acestea din urmă vorbește Cosmin Cojocaru, Partener ZRVP, în această pastilă a Dicționarului de Arbitraj, dar și despre câteva dintre remediile adecvate ce pot fi solicitate de către părțile confruntate cu asemenea comportamente și, respectiv, dispuse de către Tribunalele arbitrale.

”Aceste comportamente cu o rea credință manifestă chiar au fost denumite în practică drept adevărate tactici de gherilă din partea celor care le realizează și au fost definite ca fiind un ansamblu de activități cu scopul de a exploata regulile procedurale sau chiar dispozițiile de drept material în avantajul propriu, fie prin întârzierea procedurii arbitrale, fie prin, pur și simplu, deraierea acesteia de la scopul pentru care părțile au recurs la ea”, a arătat Cosmin Cojocaru, în această pastilă a Dicționarului de Arbitraj.


Cea mai întâlnită tactică la care se recurge în acest sens este cea prin care este atacată însăși competența Tribunalului arbitral.

”Desigur că pot exista nenumărate situații în care contestarea competenței, a jurisdicției Tribunalului arbitral, este perfect justificată, mai ales în cazul în care clauza compromisorie nu este foarte clar definită: de exemplu, nu cuprinde foarte clar instituția arbitrală la care părțile trebuie să se adreseze în ipoteza apariției unei dispute, fiind însă clar că acestea doresc să soluționeze disputa prin arbitraj. În această situație, o astfel de contestare este justificată. Însă, în măsura în care clauza arbitrală este una foarte clară, neprimitoare de mai multe înțelesuri, dar cu toate acestea există o contestare a jurisdicției Tribunalului arbitral, este foarte posibil să ne aflăm în fața unei astfel de tactici de gherilă, prin care partea să încerce să amâne soluționarea arbitrajului sau chiar să împiedice soluționarea de către Tribunalul arbitral a unei anumite cauze”, a arătat Cosmin Cojocaru.

Urmărește explicația acestor termeni, oferită de una dintre cele mai bune echipe de avocați români în practica de Dispute Resolution. Azi, Pastila de Arbitraj este susținută de Cosmin Cojocaru, Partener Zamfirescu Racoți Vasile & Partners.

Urmărește episoadele anterioare:
                    Ep. 7 - Dicționar de arbitraj: Document Production
                    Ep. 8 - Dicționar de arbitraj: Locul arbitrajului și organizarea audierilor
                    Ep. 9 - Dicționar de arbitraj: Conferința de administrare a cauzei
                    Ep. 10 Dicționar de arbitraj: Bifurcarea procedurii arbitrale
                    EP. 11 Constituirea Tribunalului arbitral. Reguli generale și chestiuni practice
                    EP. 14 Dicționar de arbitraj: Arbitrul de urgență
                    EP. 15 - Secretarul Arbitral
                    EP. 16 - Administrarea probelor în arbitraj
                    EP. 17 - Ordinul procedural nr. 1
                    EP. 18 - Expertizele în arbitraj. Aspecte procedurale
                    EP. 19 - Măsurile provizorii în arbitraj

Reamintim că BizLawyer a realizat cu sprijinul firmei Zamfirescu Racoți Vasile & Partners un tutorial cu mai multe episoade, referitor la arbitrajele internaționale și activitatea firmelor românești pe acest segment de practică.

În prima parte a acestui Ghid de arbitraj – Arbitration Step by StepDr. Cosmin Vasile a vorbit despre poziționarea firmelor românești pe harta arbitrajului internațional și a explicat de ce sunt necesare consorțiile de avocați în arbitrajele internaționale. El s-a referit și la aportul echipelor locale în aceste consorții, amintind și despre avocații români care practică arbitrajul internațional în străinătate.

În al doilea episod,  coordonatorul ZRVP a aprofundat modul în care se construiește echipa de avocați ce poate gestiona un arbitraj internațional și a creionat profilul unui bun avocat de arbitraje. El a explicat, de asemenea, când se apelează la experți externi și ce rol au aceștia.

Ulterior, Dr Cosmin Vasile s-a referit la relația echipei de avocați cu clientul într-un arbitraj internațional, modul în care se aleg arbitrii, sincronizarea între client și echipa de avocați precum și administrarea probelor.

In ultimul episod al acestei serii, Dr. Cosmin Vasile a analizat aspecte precum: Momentele dificile pentru echipa de avocați într-un arbitraj I Reclamat sau reclamant? Pașii de urmat I Cum se calculează onorariile avocaților într-un arbitraj I  Durata unei proceduri arbitrale.
 

Dispute-Resolution.Center este o platformă din grupul BizLawyer ce se adresează deopotrivă profesioniștilor implicați în rezolvarea disputelor și clienților care au nevoie de asistență în astfel de cazuri.
Disputele sunt adesea complexe, costisitoare și consumatoare de timp, putând afecta indivizi, comunități, organizații, guverne sau chiar economia în anasamblu.
Prevenirea și soluționarea timpurie a conflictelor este benefică, iar portalul Dispute-Resolution.Center grupează experiențele celor mai buni profesioniști ai domeniului și aduce laolaltă resurse, oameni și know-how.



 


Urmărește secțiunea Arbitration Step-by-Step, susținută de Zamfirescu Racoți Vasile & Partners:

→   Dispute Resolution Center - Powered by ZRVP | Firmele românești pe harta arbitrajului internațional ̸ De ce sunt necesare consorțiile de avocați în arbitrajele internaționale. Cum se formează și care este aportul echipelor locale ̸ Despre avocații români care practică arbitrajul internațional în străinătate (Ep. 1)

→   Dispute Resolution Center - Powered by ZRVP: Cum se construiește echipa de avocați care gestionează un arbitraj internațional | Care ar fi profilul unui bun avocat de arbitraje? Ce trebuie să știe? | Când se apelează la experți externi și ce rol au aceștia (Ep. 2)

→   Dispute Resolution Center - Powered by ZRVP: Despre relația echipei de avocați cu clientul într-un arbitraj internațional | Cum se aleg arbitrii. Sincronizare între client și echipa de avocați | Administrarea probelor. Despre ședințele de arbitraj (Ep. 3)

→   Dispute Resolution Center - Powered by ZRVP - Despre momentele dificile pentru echipa de avocați într-un arbitraj | Reclamat sau reclamant? Pașii de urmat | Durata unei proceduri și modul în care se calculează onorariile avocaților într-un arbitraj (Ep. 4) urmat | Durata unei proceduri și modul în care se calculează onorariile avocaților într-un arbitraj (Ep. 4)



 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 579 / 1812
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...