ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Țuca Zbârcea & Asociații și IFC, contribuție de impact la modificarea legislației aplicabile PPP și concesiunilor din România

26 Noiembrie 2023   |   BizLawyer

Avocații firmei implicați în acest mandat sunt Iuliana Leon, Managing Associate și Tudor Bonifate, Associate.

 
 
Țuca Zbârcea & Asociații s-a alăturat International Finance Corporation, parte a World Bank Group, în cadrul eforturilor de adaptare a cadrului normativ la necesitățile proiectelor de parteneriat public-privat și de concesiuni de lucrări și concesiuni de servicii din țara noastră.

În Monitorul Oficial nr. 1058/23.11.2023, a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 1116/16.11.2023, având ca obiect modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice corespunzătoare obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice („H.G. nr. 907/2016”).

Adoptarea acestui act normativ este rezultatul unei colaborări intense și de lungă durată între Guvernul României (în special, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanțelor, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii) și International Finance Corporation. Obiectivul modificării hotărârii Guvernului a fost acela de a corela conținutul studiilor de prefezabilitate și de fezabilitate pentru contractele de parteneriat public-privat și concesiuni cu cele mai bune practici europene și internaționale, respectiv de a permite valorificarea expertizei și inovării aduse de partenerul privat/concesionar în cadrul proiectului.


În esență, s-a introdus o nouă secțiune ce reglementează conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice pentru obiectivele de investiții realizate sub formă de parteneriat public-privat sau de concesiune de lucrări ori de servicii, în cadrul capitolului III al H.G. nr. 907/2016 (referitor la documentațiile tehnico-economice aferente obiectivelor de investiții finanțate din fonduri publice), precum și două noi anexe care reglementează conținutul-cadrul al studiului de prefezabilitate și pe cel al studiului de fezabilitate aferente acestui tip de proiecte.

Principalele modificări și completări în domeniul pregătirii proiectelor de parteneriat public-privat, respectiv de concesiuni de lucrări sau de servicii, sunt următoarele:

1. Conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice pentru obiectivele de investiții ce sunt realizate sub formă de parteneriat public-privat, de concesiune de lucrări, respectiv de concesiune de servicii care include și lucrări, finanțate parțial sau integral din fonduri publice și în care riscurile de proiectare și de construcție se transferă parțial sau integral partenerului privat/concesionarului, se adaptează în funcție de indicatorii de performanță pe care trebuie să îi îndeplinească investiția în etapa de operare.

2. Studiul de prefezabilitate și studiul de fezabilitate vor propune soluții conceptuale de implementare a investițiilor, prin raportare la criteriile tehnice minime, funcționalitățile concrete și rezultatele vizate pe care trebuie să le îndeplinească obiectivele în cuprinsul etapei de operare, soluțiile tehnice constructive urmând a fi elaborate ulterior de către partenerul privat/concesionar, în etapa de implementare a contractului.

3. Elaborarea devizului general și a devizului pe obiect, ca părți componente ale studiului de fezabilitate, nu mai este necesară, urmând a fi elaborate de partenerul privat/concesionar,  în etapa de implementare a contractului, pe baza soluției tehnice declarate câștigătoare în cadrul procedurii de atribuire a contractului de parteneriat public-privat/concesiune.

4. Indicatorii maximali sunt determinați ca valoare totală a cheltuielilor finanțate din fonduri publice, care constă în valoarea totală a cheltuielilor exprimate sub forma plății în etapa de pregătire a proiectului, sub forma de plăți în etapa de construire a proiectului și sub forma de plăți în etapa de operare a proiectului.

5. Conținutul-cadru al studiului de prefezabilitate este reglementat în anexa nr. 31, în timp ce conținutul-cadru al studiului de fezabilitate este reglementat în anexa nr. 41.

Echipa Țuca Zbârcea & Asociații a lucrat îndeaproape cu International Finance Corporation în etapa de pregătire și de redactare a noului act normativ cu autoritățile publice competente în materie de contracte publice (în special, Unitatea de Management a Investițiilor Publice din cadrul Ministerului Finanțelor Publice).

Avocații firmei implicați în acest mandat sunt Iuliana Leon, Managing Associate și Tudor Bonifate, Associate.

Iuliana Leon deține o vastă experiență în servicii de reglementare în domeniul parteneriatului public-privat, concesiunilor de lucrări publice și concesiunilor de servicii, achizițiilor publice, în redactarea legislației primare și secundare din România și Moldova. În ultimul timp, Iuliana Leon a coordonat echipe de avocați interdisciplinare selectate de Corporația Financiară Internațională (IFC), parte a Grupului Băncii Mondiale, în pregătirea unor proiecte publice de anvergură din domeniul infrastructurii, inclusiv din domeniul infrastructurii portuare. Iuliana Leon este inițiatoarea primului Summit Internațional în domeniul Parteneriatului Public-Privat organizat la București, care se dorește a deveni o tradiție, și este un renumit lector în cadrul forumurilor internaționale organizate în domeniul Parteneriatului Public-Privat.

Tudor Bonifate este doctorand în drept administrativ în cadrul Facultății de Drept a Universității din București, cu o temă de cercetare finanțată din granturi de la bugetul de stat și dedicată noțiunii de interes în contenciosul administrativ. Deține o diplomă de master emisă de aceeași instituție de învățământ superior, cu specializarea Achiziții publice, concesiuni, parteneriat public-privat, după ce anterior a absolvit studiile de licență în calitate de șef de promoție și a fost admis în cadrul Baroului București cu cel mai mare punctaj la nivel național. Tudor Bonifate face parte din departamentul de Litigii & Arbitraje al Țuca Zbârcea și Asociații și lucrează îndeaproape cu echipa specializată în Drept public din cadrul firmei.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 5 / 91
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Tuță, unul dintre cei mai buni absolvenți ai promoției 2021, care a ales să se alăture echipei Reff & Asociații: ”Mi-am dorit dintotdeauna să fiu avocat litigant și, deși începutul a fost marcat de emoții, aș opta din nou pentru același parcurs profesional, întrucât este cel care mă împlinește”
Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...