ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu conf. dr. Ioana Maria Costea, decanul Facultății de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (Iași), despre noutățile anului universitar | ”Suntem parte dintr-o Universitate cu un profil internațional foarte clar conturat și foarte bogat, avem un corp profesoral extrem de bine pregătit, creativ și dedicat. Le sunt recunoscătoare colegilor pentru ținuta academică ireproșabilă a facultății noastre și studenților care ne aleg să le fim alături în marea lor devenire”

03 Decembrie 2023   |   Ștefania Enache

Decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași apreciază că învățământul juridic din România s-a mulat rapid pe nevoile și pretențiile noilor generații.

 
 
Sistemul educațional din România trece prin schimbări profunde ca urmare a adoptării noii legislații din domeniul învățământului.La nivel universitar, noul act normativ care vizează acest sector aduce modificări semnificative menite să îmbunătățească atât accesul la educație, cât și pregătirea viitoarelor generații de profesioniști.„Anul universitar 2023-2024 a venit cu o nouă lege a învățământului superior, cu noutăți privind sistemul ESCO și calificările profesionale și cu mult entuziasm”, punctează conf. dr. Ioana Maria Costea, decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Cea mai veche instituție de învățământ juridic din România este mereu în actualitate, reușind să se adapteze „din mers” oricăror schimbări care intervin.Lecțiile asimilate în pandemie, atunci când învățământul a fost obligat să treacă în sistem online, au ajutat facultatea să-și rafineze și mai mult modul de lucru cu studenții.


Pentru a ține pasul cu noile generații, universitățile sunt obligate să fie atente la orice trend care apare pentru a putea veni în întâmpinarea tinerilor pe care îi pregătește. „Generațiile de acum folosesc mult surse sintetice de lucru și memoria pe termen scurt, au mai multe competențe digitale, dar și mai puțină răbdare la a lectura bibliografie”, menționează  conf. dr. Ioana Maria Costea.

Decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași apreciază că învățământul juridic din România s-a mulat rapid pe nevoile și pretențiile noilor generații. „S-a adaptat repede, cu multe fișe, sinteze, instrumente vizuale la cursuri, softuri legislative ce încorporează AI. Au prins contur discipline noi, pentru a răspunde unor calificări profesionale noi”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.
Totodată, Facultatea de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a dezvoltat, de-a lungul timpului, o serie de colaborări internaționale, care contribuie semnificativ la potențarea prestigiului de care instituția se bucură în rândul tinerilor. „Facultatea noastră se bucură de faptul de a fi parte dintr-o Universitate cu un profil internațional foarte clar conturat și foarte bogat. Colaborările sunt variate, de la mobilități Eramus+ cu parteneri din 12 țări și peste 30 de universități, la proiecte în alianțe internaționale cum este EC2U și la parteneriate cu spații extra-europene: SUA și China”, precizează conf. dr. Ioana Maria Costea.

Absolvenții învățământului juridic au șanse reale pe piața muncii

Învățământul juridic este unul dintre cele mai grele, dar și cu mari șanse pe piața muncii pentru cei care îl parcurg. Se poate spune chiar că admiterea la Drept este egală cu succesul. Totuși, tinerii trebuie să țină cont că pentru a ajunge la cariera profesională pe care și-o doresc trebuie să muncească mult, iar în timpul facultății trebuie „să vâneze” orice oportunitate de pregătire suplimentară.

Conf. dr. Ioana Maria Costea este de părere că studentul ideal este cel pasionat de tot ceea ce face. „Obiectul pasiunii nu e atât de determinant, cât forța pe care o mobilizează. Încet, încet pasiunea va cuprinde dreptul civil, nu e niciun student în prima zi de facultate pasionat de raporturile dintre profesioniști. Busola interioară a unui candidat ar fi de dorit să evalueze puterea de muncă, rezistența la efort, organizarea timpului, aplecarea spre a scrie și a citi. Un student cu potențial este atent la detalii, preia fiecare cuvânt cu nuanța sa și cel mai important cred eu, poate propune argumente pro și contra oricărei ipoteze juridice”, detaliază interlocutoarea BizLawyer.

În plus, decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași mai crede că notele foarte bune obținute pe parcursul anilor de studii sunt un mare avantaj. „Pregătirea din cadrul studiilor de licență este la nivel de cuvinte-cheie, față de complexitatea raporturilor juridice cu care lucrează un practician. Dacă lipsesc cuvinte-cheie, nu se poate exercita onorabil o activitate”, explică profesorul.
Chiar dacă numărul absolvenților de Drept este din ce în ce mai mare - facultățile, în special cele particulare, punând la dispoziția candidaților tot mai multe locuri - piața muncii îi poate îngloba pe toți, existând o nevoie constantă de juriști, avocați etc.Conf. dr. Ioana Maria Costea apreciază că piața muncii pentru absolventul de drept este mobilă, foarte variată, cu profesii noi, emergente, iar din acest motiv, prin cerere se dimensionează oferta.

Referitor la o posibilă schimbare în modul de structurare a învățământului, profesorul ieșean subliniază că cel mai probabil ar rafina soluțiile pentru învățare continuă și formare profesională pe durata carierei.
Profesorii din cadrul instituției ieșene de învățământ superior cred cu tărie în faptul că trebuie să se implice în mod activ în formarea tinerilor. De altfel, pentru a se înscrie în rândul elitelor o instituție de învățământ are nevoie de mai multe atribute, dar, în opinia decanului Facultății de drept ieșene, cele mai importante sunt grija pentru studenți și cadre didactice, o comunicare internă foarte bună și un parteneriat constant cu mediile profesionale.

În acest moment, cadrele didactice care activează în cadrul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași reprezintă una dintre cele mai valoroase resurse deținute de această instituție. „Le sunt foarte recunoscătoare colegilor mei pentru ținuta academică ireproșabilă a facultății noastre; avem un corp profesoral extrem de bine pregătit, creativ și dedicat. Și la fel de recunoscătoare le sunt studenților noștri, fiindcă ne aleg să le fim alături în marea lor devenire”, transmite conf. dr. Ioana Maria Costea.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 2 / 126
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  CMS, alături de M Core în achiziția de 219 milioane EUR a 25 de parcuri de retail în România, tranzacție ce marchează intrarea pe piața locală a grupului paneuropean | Horea Popescu (Managing Partner): ”Este una dintre cele mai mari tranzacții din ultimii ani pentru această clasă de active”. Roxana Frățilă (Partener): ”Suntem încrezători că vom mai vedea tranzacții similare și în viitorul apropiat”
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
  Trei firme locale de avocați, nominalizate în Chambers FinTech – 2024. Cine sunt cei doi avocați români recunoscuți de ghidul juridic internațional și cum sunt văzuți de clienți
  Cătălin Frâncu preia filiala locală a grupului german KAEFER. Avocații KPMG Legal, în tranzacție
  În domeniul achizițiilor publice sunt încă multe proceduri care suferă la capitolul transparență, iar legislația ar trebui să prevadă sancțiuni nu doar pentru contestatorii pierzători, ci și pentru autoritățile contractante atunci când își încalcă obligațiile legale, spun avocații NNDKP, care au o practică redutabilă în acest domeniu. Echipa a fost solicitată în multe proiecte finanțate prin PNRR și din domenii considerate cheie la nivelul Uniunii Europene și este implicată în numeroase proiecte strategice pentru România
  Client Choice by Lexology – 2024 | Alina Tugearu, partener ZRVP, intră în topul preferințelor clienților pentru practica de Arbitration & ADR: ”Premiul confirmă munca depusă de echipa noastră de arbitraj în ultimii ani și, mai ales, dedicarea oferită clienților”. Anul acesta doar doi avocați români au fost aleși exclusiv de către clienții in-house lawyers, într-o procedură ce nu poate fi influențată
  Sectorul Healthcare, Pharma & Life Sciences este extrem de activ, iar problematicile sunt într-o evoluție permanentă, atât intern, la nivelul companiilor și produselor pe care le dezvoltă, cât și extern, venite din partea autorităților de reglementare, spun avocații biroului local DLA Piper, firmă cu o practică puternică și un portofoliu vast de proiecte. De vorbă cu partenerele Alina Lăcătuș și Livia Zamfiropol despre provocările perioadei, modul în care lucrează echipa și proiectele sofisticate în care sunt implicați avocații
  Schoenherr, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
  LegiTeam: CMS is looking for a Senior Associate for the Corporate and M&A Practice Group
  LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Real Estate and Construction Lawyer
  LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru departamentul Litigii (5-7 ani experiență)
  Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale investiționale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj UNCITRAL și CIRDI | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate, pentru 4 ani, cu cel mult 6 firme pentru fiecare lot. Termen strâns pentru depunerea ofertelor
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...