ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu conf. dr. Ioana Maria Costea, decanul Facultății de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (Iași), despre noutățile anului universitar | ”Suntem parte dintr-o Universitate cu un profil internațional foarte clar conturat și foarte bogat, avem un corp profesoral extrem de bine pregătit, creativ și dedicat. Le sunt recunoscătoare colegilor pentru ținuta academică ireproșabilă a facultății noastre și studenților care ne aleg să le fim alături în marea lor devenire”

03 Decembrie 2023   |   Ștefania Enache

Decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași apreciază că învățământul juridic din România s-a mulat rapid pe nevoile și pretențiile noilor generații.

 
 
Sistemul educațional din România trece prin schimbări profunde ca urmare a adoptării noii legislații din domeniul învățământului.La nivel universitar, noul act normativ care vizează acest sector aduce modificări semnificative menite să îmbunătățească atât accesul la educație, cât și pregătirea viitoarelor generații de profesioniști.„Anul universitar 2023-2024 a venit cu o nouă lege a învățământului superior, cu noutăți privind sistemul ESCO și calificările profesionale și cu mult entuziasm”, punctează conf. dr. Ioana Maria Costea, decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Cea mai veche instituție de învățământ juridic din România este mereu în actualitate, reușind să se adapteze „din mers” oricăror schimbări care intervin.Lecțiile asimilate în pandemie, atunci când învățământul a fost obligat să treacă în sistem online, au ajutat facultatea să-și rafineze și mai mult modul de lucru cu studenții.


Pentru a ține pasul cu noile generații, universitățile sunt obligate să fie atente la orice trend care apare pentru a putea veni în întâmpinarea tinerilor pe care îi pregătește. „Generațiile de acum folosesc mult surse sintetice de lucru și memoria pe termen scurt, au mai multe competențe digitale, dar și mai puțină răbdare la a lectura bibliografie”, menționează  conf. dr. Ioana Maria Costea.

Decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași apreciază că învățământul juridic din România s-a mulat rapid pe nevoile și pretențiile noilor generații. „S-a adaptat repede, cu multe fișe, sinteze, instrumente vizuale la cursuri, softuri legislative ce încorporează AI. Au prins contur discipline noi, pentru a răspunde unor calificări profesionale noi”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.
Totodată, Facultatea de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a dezvoltat, de-a lungul timpului, o serie de colaborări internaționale, care contribuie semnificativ la potențarea prestigiului de care instituția se bucură în rândul tinerilor. „Facultatea noastră se bucură de faptul de a fi parte dintr-o Universitate cu un profil internațional foarte clar conturat și foarte bogat. Colaborările sunt variate, de la mobilități Eramus+ cu parteneri din 12 țări și peste 30 de universități, la proiecte în alianțe internaționale cum este EC2U și la parteneriate cu spații extra-europene: SUA și China”, precizează conf. dr. Ioana Maria Costea.

Absolvenții învățământului juridic au șanse reale pe piața muncii

Învățământul juridic este unul dintre cele mai grele, dar și cu mari șanse pe piața muncii pentru cei care îl parcurg. Se poate spune chiar că admiterea la Drept este egală cu succesul. Totuși, tinerii trebuie să țină cont că pentru a ajunge la cariera profesională pe care și-o doresc trebuie să muncească mult, iar în timpul facultății trebuie „să vâneze” orice oportunitate de pregătire suplimentară.

Conf. dr. Ioana Maria Costea este de părere că studentul ideal este cel pasionat de tot ceea ce face. „Obiectul pasiunii nu e atât de determinant, cât forța pe care o mobilizează. Încet, încet pasiunea va cuprinde dreptul civil, nu e niciun student în prima zi de facultate pasionat de raporturile dintre profesioniști. Busola interioară a unui candidat ar fi de dorit să evalueze puterea de muncă, rezistența la efort, organizarea timpului, aplecarea spre a scrie și a citi. Un student cu potențial este atent la detalii, preia fiecare cuvânt cu nuanța sa și cel mai important cred eu, poate propune argumente pro și contra oricărei ipoteze juridice”, detaliază interlocutoarea BizLawyer.

În plus, decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași mai crede că notele foarte bune obținute pe parcursul anilor de studii sunt un mare avantaj. „Pregătirea din cadrul studiilor de licență este la nivel de cuvinte-cheie, față de complexitatea raporturilor juridice cu care lucrează un practician. Dacă lipsesc cuvinte-cheie, nu se poate exercita onorabil o activitate”, explică profesorul.
Chiar dacă numărul absolvenților de Drept este din ce în ce mai mare - facultățile, în special cele particulare, punând la dispoziția candidaților tot mai multe locuri - piața muncii îi poate îngloba pe toți, existând o nevoie constantă de juriști, avocați etc.Conf. dr. Ioana Maria Costea apreciază că piața muncii pentru absolventul de drept este mobilă, foarte variată, cu profesii noi, emergente, iar din acest motiv, prin cerere se dimensionează oferta.

Referitor la o posibilă schimbare în modul de structurare a învățământului, profesorul ieșean subliniază că cel mai probabil ar rafina soluțiile pentru învățare continuă și formare profesională pe durata carierei.
Profesorii din cadrul instituției ieșene de învățământ superior cred cu tărie în faptul că trebuie să se implice în mod activ în formarea tinerilor. De altfel, pentru a se înscrie în rândul elitelor o instituție de învățământ are nevoie de mai multe atribute, dar, în opinia decanului Facultății de drept ieșene, cele mai importante sunt grija pentru studenți și cadre didactice, o comunicare internă foarte bună și un parteneriat constant cu mediile profesionale.

În acest moment, cadrele didactice care activează în cadrul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași reprezintă una dintre cele mai valoroase resurse deținute de această instituție. „Le sunt foarte recunoscătoare colegilor mei pentru ținuta academică ireproșabilă a facultății noastre; avem un corp profesoral extrem de bine pregătit, creativ și dedicat. Și la fel de recunoscătoare le sunt studenților noștri, fiindcă ne aleg să le fim alături în marea lor devenire”, transmite conf. dr. Ioana Maria Costea.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 15 / 139
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
  NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
  ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
  CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
  Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
  Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
  bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ recrutează un partener de la Dentons. Cristina Dăianu intră în echipa de Drept Societar și Fuziuni și Achiziții tot pe poziția de partener. ”Firma oferă o platformă excelentă pentru practica mea”, spune avocata
  Kinstellar a acordat consultanță companiei Canadian Nuclear Partners cu privire la acordul cadru cu Nuclearelectrica pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa de avocați din mai multe arii de practică
  Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare
  Clifford Chance Badea a asistat MORE în achiziția unui proiect cu o capacitate de 86 MW, prin care intră pe piața de energie regenerabilă din România. Nadia Badea, Partener Clifford Chance, coordonatoarea echipei de proiect: ”România se află pe radarul investitorilor de calibru în energie regenerabilă”
  Grupul Acibadem (Turcia) poartă discuții one-to-one cu fondul de investiții MidEuropa pentru preluarea rețelei de sănătate Regina Maria | Mergermarket: Vânzătorul caută să obțină un multiplu de 13x EBITDA pentru platforma de asistență medicală, ceea ce implică o evaluare de aproximativ 1,3 miliarde de euro
  România primește câștig de cauzã în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, legat de dosarul falimentului Astra Asigurãri. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...