ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Afacerile companiilor de reciclare din România ar putea ajunge la 13 miliarde de lei, în 2022 (analiză)

05 Mai 2022   |   Agerpres

"Pentru 2021 estimăm continuarea tendinţei de creştere începută în 2016 şi depăşirea nivelului de 13 miliarde de lei. Pe termen mediu ne aşteptăm la o accentuare a tendinţei de creştere în cazul accesării şi implementării cu succes a Planului Naţional de Rezilienţă, în baza concentrării substanţiale a jaloanelor în jurul indicatorilor de mediu", susţine Tudor Malearov, Business Development Manager KeysFin.

 
 
Cifra de afaceri a companiilor de reciclare din România ar putea ajunge în 2022, la valoarea de 13 miliarde de lei, în creştere cu 2,36% faţă de anul anterior, când s-a înregistrat un cuantum de 12,7 miliarde de lei, arată o analiză publicată, joi, de KeysFin.
 
"Pentru 2021 estimăm continuarea tendinţei de creştere începută în 2016 şi depăşirea nivelului de 13 miliarde de lei. Pe termen mediu ne aşteptăm la o accentuare a tendinţei de creştere în cazul accesării şi implementării cu succes a Planului Naţional de Rezilienţă, în baza concentrării substanţiale a jaloanelor în jurul indicatorilor de mediu", susţine Tudor Malearov, Business Development Manager KeysFin.
 
Din perspectivă judeţeană, Capitala conduce pe acest segment cu o cifră de afaceri de 2,7 miliarde de lei, ce reprezintă 21,6% din total, urmată de companiile înregistrate în judeţele Ilfov (7,4% din total), Braşov (6,8%), Arad (6%) şi Galaţi (5,1%). La nivel general, primele cinci judeţe au generat 47% din cifra de afaceri a companiilor de reciclare locale, în 2020.
 
Potrivit sursei citate, numărul companiilor de reciclare care şi-au raportat rezultatele anuale a crescut cu 1,7% faţă de 2019 şi a fost cu 2,6% mai mare decât în 2016, până la 3.500 de companii, în 2020, conform datelor disponibile în aprilie 2022. Totodată, numărul insolvenţelor a scăzut cu 7,8% faţă de 2019, respectiv cu 34% faţă de 2016, la 59 în 2020.
 
Rezultatul net al industriei de reciclare (profitul net minus pierderea netă) a crescut cu 38% faţă de 2019 şi a fost cu 95% peste nivelul din 2016, atingând nivelul-record de 748 milioane de lei în 2020. Dintre cele 3.500 de companii analizate, 1.970 au înregistrat profit (56%), 1.100 pierderi (31%), în timp ce restul au raportat un rezultat nul în 2020.
 
În topul companiilor de reciclare din România, în 2020, pe primul loc se afla Hammerer Aluminium Industries Santana SRL, deşi a înregistrat o scădere anuală de 0,4% a cifrei de afaceri, la aproape 573 milioane de lei.
 
Pe locurile următoare s-au clasat, în ordine, Rematholding CO SRL (315 milioane lei) şi Supercom S.A. (282 milioane lei), companie care a avut cea mai mare creştere procentuală şi nominală a cifrei de afaceri din Top 10, de 28%, respectiv cu 62 de milioane de lei, urcând astfel de pe locul 10 în 2019, pe 3 în 2020.
 
"În medie un cetăţean european a generat echivalentul a aproximativ 7 tone de deşeuri în 2018, potrivit ultimelor date de la Eurostat. România s-a situat pe locul 6, cu echivalentul a 11,5 tone per locuitor însă dintre acestea, România a înregistrat cea mai mare pondere de deşeuri minerale la nivelul Uniunii Europene: de 90,3% din total deşeuri generate. Planul Naţional de Rezilienţă reprezintă o oportunitate în re-tehnologizarea activităţilor de minerit şi extracţie pentru eficientizarea producţiei: performanţe sporite cu amprentă redusă asupra mediului", susţin analiştii KeysFin.
 
În Europa, mai mult de jumătate dintre deşeuri (54,6%) au fost valorificate prin reciclare (37,9%), operaţiuni de umplere (10,7%) sau energetic (6%). Din restul de 45,4%, majoritatea deşeurilor, respectiv 38,4% din total, au fost depozitate.
 
În timp ce Italia şi Belgia au rate de reciclare de peste 75%, România se situează pe penultimul loc din Uniunea Europeană (UE), cu o rată de reciclare de 3,2% din total deşeuri generate. Cea mai mare pondere din deşeurile generate, de 95,5% sunt depozitate, România fiind pe locul al doilea în UE, după Bulgaria, unde indicatorul este la 96,6%. La polul opus se regăsesc Slovenia şi Danemarca - cu 3,7% respectiv 5,9% dintre deşeuri eliminate prin depozitare în 2018.
 
Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanţelor (la sfârşitul perioadei) care au avut ca domeniu principal de activitate unul dintre următoarele coduri CAEN: 3700 (Colectarea şi epurarea apelor uzate), 3811 (Colectarea deşeurilor nepericuloase), 3812 (Colectarea deşeurilor periculoase), 3821 (Tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase), 3822 (Tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase), 3831 (Demontarea/dezasamblarea maşinilor şi a echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor), 3832 (Recuperarea materialelor reciclabile sortate) sau 3900 (Activităţi şi servicii de decontaminare).
 
KeysFin oferă soluţii 100% digitalizate pentru verificarea mediului de business, cu date financiare şi juridice, rapoarte, grafice şi analize actualizate la zi despre companiile din România şi din străinătate, în vederea reducerii riscului comercial.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8807 / 18076
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații și britanicii de la Legal500 au lansat ediția 2024 a GC Powerlist Romania
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Reff & Asociații | Deloitte Legal lansează o nouă ediție a proiectului educațional „Law Is Awesome!”, dedicat studenților care vor să devină avocați de business
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...