ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Agenţia Fitch Ratings a îmbunătăţit perspectiva ratingului Electrica de la “BBB-”

28 Martie 2025   |   Agerpres

De la prima evaluare realizată de Fitch Ratings în 2019 şi până în anul 2022, Electrica a avut un rating superior celui suveran, respectiv "BBB" cu perspectivă iniţial "stabilă" şi ulterior "negativă", comparativ cu ratingul suveran "BBB-".

 
 
Agenţia internaţională Fitch Ratings a îmbunătăţit perspectiva ratingului Electrica de la "negativă" la "stabilă" şi a confirmat ratingul pe termen lung la nivelul "BBB-", a anunţat vineri compania Electrica.

"Această evoluţie pozitivă vine după o perioadă complexă, marcată de provocări economice şi energetice globale. Astfel, ratingul Electrica este similar celui suveran al României, însă perspectiva companiei este mai bună decât cea ataşată ratingului suveran, care rămâne "negativă". În plus, există potenţialul ca ratingul Electrica să devină superior cu până la două trepte faţă de cel suveran", se menţionează în comunicat.


Potrivit sursei citate, de la prima evaluare realizată de Fitch Ratings în 2019 şi până în anul 2022, Electrica a avut un rating superior celui suveran, respectiv "BBB" cu perspectivă iniţial "stabilă" şi ulterior "negativă", comparativ cu ratingul suveran "BBB-".

Din 2022, odată cu revizuirea ratingului Electrica la "BBB-" cu perspectivă "negativă", evaluarea companiei a devenit "similară" cu cea suverană până în 2023, când perspectiva ratingului suveran a fost îmbunătăţită la "stabilă", susţin reprezentanţii companiei.

În decembrie 2024, când perspectiva ratingului suveran a revenit la "negativă", Electrica a fost din nou aliniată ratingului suveran.

Conform reprezentanţilor Electrica, în prezent, odată cu confirmarea ratingului pe termen lung al Electrica la nivelul "BBB-" şi îmbunătăţirea perspectivei la "stabilă", compania deţine un rating similar cu cel suveran, însă beneficiază de o perspectivă mai bună, în condiţiile în care cea a ratingului suveran se menţine "negativă".

"Revenirea la o perspectivă "stabilă" vine după un parcurs complex, pe fondul incertitudinilor generate de pandemie şi criza energetică. Faptul că astăzi avem o perspectivă superioară ratingului suveran confirmă rezilienţa şi capacitatea de adaptare a companiei. Decizia Fitch Ratings validează eforturile noastre susţinute pentru consolidarea poziţiei financiare a Grupului Electrica şi ne sprijină în implementarea planurilor strategice, inclusiv în realizarea emisiunii de obligaţiuni verzi, aprobată la sfârşitul anului 2024 şi programată pentru anul acesta", a afirmat Alexandru Chiriţă, CEO Electrica, în comunicat.

Potrivit analizei Fitch, îmbunătăţirea perspectivei Electrica se bazează, în principal, pe anumiţi factori, reprezentanţii companiei menţionând structura de finanţare îmbunătăţită.

"Electrica şi-a optimizat structura de finanţare, reducând ponderea datoriei pe termen scurt de la 80% la aproximativ 60% din datoria totală până la finalul anului 2024", se mai precizează în document.

În acest context, compania a contractat recent un împrumut pe termen lung în valoare de 200 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), destinat susţinerii investiţiilor în segmentul de distribuţie. În plus, Electrica intenţionează să semneze în aprilie o facilitate de credit sindicalizată în valoare de 3,1 miliarde de lei, ce va fi utilizată atât pentru refinanţarea parţială a datoriei pe termen scurt existente, cât şi pentru finanţarea investiţiilor în segmentele de producţie şi distribuţie, menţionează sursa citată.

Printre factorii enunţaţi se numără performanţa financiară solidă, performanţă sustenabilă pe segmentul de distribuţie, în condiţiile în care circa 80% din EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare, n.r.) a fost derivat din distribuţia reglementată şi predictibilă a energiei electrice.

"Se estimează menţinerea gradului de îndatorare netă al companiei (efectul de levier net) în intervalul stabilit de agenţia de rating, între 3x şi 4x în perioada 2025-2029, ca urmare a unui EBITDA constant şi a unei generări solide a fondurilor din operaţiuni (FFO)", se arată în comunicat.

Un alt factor menţionat este creştere EBITDA proiectată începând cu 2025, în contextul în care se prognozează o uşoară îmbunătăţire a EBITDA pentru 2025 la aproximativ 1,5 miliarde de lei, cu beneficii suplimentare aşteptate din segmentul de generare începând cu 2027.

"Electrica derulează un program ambiţios de investiţii în energie regenerabilă, cu un buget estimat de aproximativ 1,6 miliarde de lei până în anul 2029. Aceste investiţii urmăresc creşterea capacităţii proprii de generare a energiei electrice, asigurând astfel o protecţie eficientă împotriva volatilităţii preţurilor la energie şi contribuind la realizarea obiectivelor naţionale privind sustenabilitatea energetică", susţin reprezentanţii companiei.

Conform sursei citate, se estimează că segmentul de generare va contribui cu circa 10% la EBITDA companiei începând cu 2027, odată cu punerea în funcţiune a proiectelor planificate.

"În anul 2014, Electrica a făcut istorie prin lansarea celei mai mari oferte publice primare iniţiale (IPO) din palmaresul Bursei de Valori Bucureşti, atrăgând aproape 2 miliarde lei (444 milioane euro). Aceasta a fost singura privatizare cu pachet majoritar realizată prin bursă şi singura listare din portofoliul statului român cu emisiune de noi acţiuni", se mai arată în comunicat.

În cei 10 ani de la listare, Electrica a înregistrat o creştere semnificativă, dublând numărul acţionarilor la peste 13.700 în 2024. Până în prezent, tranzacţiile acţiunilor Electrica au totalizat aproximativ 6,2 miliarde de lei, reprezentând 4,7% din lichiditatea înregistrată în ultimii 10 ani pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti. Tot în acest interval, este de subliniat şi faptul că Electrica a investit peste 6 miliarde de lei în modernizarea şi extinderea infrastructurii energetice.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie, furnizare şi producţie a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice. Grupul Electrica oferă servicii la aproximativ 3,9 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională - cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5 / 18781
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Pastila de insolvență – Procedurile de restructurare (powered by ZRVP)
Chambers Europe 2025 | Cele mai bune firme locale de avocați în 9 arii de practică. NNDKP, Filip & Company, Schoenherr, RTPR și Țuca Zbarcea & Asociații au cele mai multe nominalizări pe prima bandă a performanței profesionale
Bondoc și Asociații a anulat un Proces-verbal de sancționare emis în materia RO e-Transport. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii înseamnă provocare, determinare, perseverență și o mare dorință de echilibru între viața personală și cea profesională. Irina Corcoveanu, Partener WHSimion & Partners: ”Poate că femeile au nativ o înclinație mai mare către o abordare mai empatică și o diversitate de perspective, însă aceste calități le pot manifesta în egală măsură și bărbații avocați. Diferența ar putea să fie mai degrabă de la o persoană la alta, decât de la un gen la altul”
KPMG Legal – Toncescu și Asociații, alături de cumpărător în tranzacția prin care Advanzia Education a preluat SDA Academy Romania. Laura Toncescu (Head of KPMG Legal) și Dragoș Iamandoiu (Partner), în prim plan
Women Lawyers | Doamnele au roluri principale și instrumentează proiecte majore la PNSA, firmă în care membrele echipei au un profil profesional bine conturat. Camelia Pătrașcu, Partener: ”Am ocazia de a profesa într-un mediu competitiv, alături de avocați de excepție. În fiecare zi descopăr ceva nou și apreciez deschiderea mea către învățare și inspirația pe care o găsesc în cei din jur”
Kinstellar asistă grupul de investiții private EMMA Capital în achiziția strategică a companiei Diamedix în România, Moldova, Bulgaria și Ucraina. Echipa pluridisciplinară din București, coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener)
Practica de Litigii a Clifford Chance Badea obține o soluție favorabilă într-o speță transnațională vizând protecția terților de bună-credință afectați de o măsură de sechestru penal. Vicu Buzac (Senior Associate) a condus echipa din București
Women Lawyers | O femeie avocat poate aduce o perspectivă diferită, având în vedere diversitatea abilităților, precum atenția la detalii, capacitatea de a media conflicte și de a construi relații de încredere. Ana Maria Abrudan (Partener Mușat & Asociații): ”Un avocat de succes, indiferent de gen, este cel care aduce soluții inovatoare, construiește relații de încredere cu clienții și își dezvoltă constant aria de expertiză, având totodată abilitatea de a împărtăși aceste cunoștințe cu noile generații de avocați”
Women Lawyers | Ce spun și cum gândesc doamnele din structura Țuca Zbârcea & Asociații, firmă care etalează femei avocat remarcabile pe toate palierele de activitate. Azi, de vorbă cu Oana Mareș, Managing Associate: ”Femeile au adesea un grad mai mare de răbdare în gestionarea relației cu clienții, aspect esențial în momentele de stres sau incertitudine. Într-un domeniu unde detaliile contează enorm, abilitatea de a observa inclusiv nuanțele emoționale și de a reacționa corespunzător poate reprezenta un atu valoros”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...