ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Alinierea la Pilonul 2 al OCDE: România și Turcia implementează impozitul minim global pentru a promova practici de afaceri echitabile

07 Noiembrie 2024   |   BizLawyer

Ca un pas semnificativ către echitatea fiscală globală, atât România, cât și Turcia au adoptat aceste reguli pentru a crea condiții echitabile de concurență pentru companii pe piață.

 
 
Regulile Pilonului 2 - sistemul mondial de combatere a erodării bazei impozabile (GloBE), au fost elaborate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pentru a oferi un sistem comun de impozitare care să garanteze că întreprinderile multinaționale (MNE) plătesc un impozit minim global (GMT) de 15% în fiecare jurisdicție în care își desfășoară activitatea și generează venituri.

Ca un pas semnificativ către echitatea fiscală globală, atât România, cât și Turcia au adoptat aceste reguli pentru a crea condiții echitabile de concurență pentru companii pe piață.

În România, Pilonul 2 a fost transpus în legislația fiscală internă prin Legea nr. 431/2023, astfel multinaționalele cu o cifră de afaceri de cel puțin 750 milioane de euro care operează în România, vor plăti o cotă minimă efectivă de impozitare de 15%. Principalele reguli includ:

•    Regula includerii veniturilor (IIR): se aplică atunci când impozitul suplimentar este datorat în jurisdicția entității-mamă a grupului multinațional.
•    Regula profitului subimpozitat (UTPR): atunci când IIR nu este aplicabilă în jurisdicția entității-mamă a grupului multinațional, această regulă impune taxe suplimentare într-o altă jurisdicție cu impozitare redusă.

„Multinaționalele ar trebui să înceapă colectarea datelor pentru primul calcul ce va acoperi exercițiul financiar 2024, și care va trebui depus în iunie 2026.

Introducerea impozitului minim global aliniază legislația din România la standardele internaționale și asigură un mediu competitiv și echitabil pentru companiile care operează aici.”, a menționat Liviu Gheorghiu, Tax Partner, Forvis Mazars în România.

Turcia a adoptat, de asemenea, Pilonul 2, în conformitate cu cadrul OECD/G20 BEPS. Autoritățile turce au adoptat o abordare în două etape, introducând atât regulile globale ale Pilonului 2, cât și un Impozit Minim Intern (DMT), care asigură că impozitul pe venit nu poate fi mai mic de 10% din câștiguri. Pilonul 2 va intra în vigoare pentru exercițiile financiare începând din ianuarie 2024, în timp ce DMT va intra în vigoare pentru exercițiile financiare începând din ianuarie 2025.

Aspectele cheie ale abordării Turciei includ:
•    Impozitul suplimentar național calificat (QDMTT): asigură că multinaționalele plătesc un impozit de cel puțin 15%.
•    Norme tranzitorii de siguranță pentru raportarea publică CbCR: oferă facilități pentru entitățile cu venituri reduse sau cu rate de impozitare efective simplificate, permițând anumitor jurisdicții să evite impozitarea suplimentară.

Regulile fiscale îmbunătățite și eforturile de transparență ale României

În plus față de impozitul minim global, România a avansat către digitalizarea TVA-ului prin introducerea sistemului RO e-TVA, un sistem de declarație precompletată destinat să îmbunătățească colectarea impozitelor și să reducă erorile.

Sistemul RO e-TVA a devenit operațional la 1 august 2024 și acoperă activitățile economice desfășurate începând cu 1 iulie 2024. Sistemul integrează date din diverse surse, inclusiv RO e-Factura, RO e-Transport și SAF-T, și este conceput pentru a simplifica declarațiile de TVA pentru entitățile impozabile. Odată ce declarațiile de TVA precompletate sunt trimise entităților înregistrate prin Spațiul Privat Virtual, acestea trebuie să verifice datele și să rezolve discrepanțele identificate de ANAF.

„Este important de menționat că, dacă o companie nu răspunde la discrepanțele definite ca diferențe de cel puțin 20% sau un minim de 5.000 de lei în termen de 20 de zile, se va confrunta cu amenzi cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei, în funcție de dimensiunea companiei. De asemenea, neîndeplinirea obligației de a furniza sau corecta informațiile începând cu data de 1 ianuarie 2025, expune entitățile la riscuri de inspecții fiscale sau de rambursări necuvenite de TVA.”, a menționat Mihaela Hampu, Senior Tax Manager, Forvis Mazars în România.

Aspectele cheie includ:
•    Declarații precompletate: generate automat din activitățile economice raportate în sistemele fiscale naționale, accesibile entităților înregistrate în scopuri de TVA până pe data de 5 a fiecărei luni.
•    Monitorizarea conformității: dacă există diferențe de cel puțin 20% sau un minim de 5.000 de lei între declarațiile depuse și cele precompletate, autoritatea fiscală (ANAF) va notifica contribuabilii, oferindu-le 20 de zile pentru a răspunde înainte de aplicarea eventualelor amenzi.

În plus, ANAF și-a intensificat activitățile de audit fiscal. În luna iunie 2024, au fost efectuate peste 4.200 de inspecții și 1.700 de controale antifraudă, vizând sectoare precum transportul, retailul și producția. TVA-ul rămâne un punct central al acestor inspecții, subliniind angajamentul autorității de a reduce deficitul de TVA al României.

Aspecte notabile ale auditurilor fiscale includ:
•    Amenzi pentru neconformitate: începând cu ianuarie 2025, contribuabilii mari se confruntă cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei dacă diferențele din declarațiile de TVA nu sunt explicate în termenul legal.
•    Concentrarea pe rambursările de TVA: entitățile expuse riscului de rambursări necuvenite de TVA se pot confrunta cu inspecții fiscale și investigații antifraudă.

Pe măsură ce România și Turcia își întăresc controalele fiscale și introduc cadre fiscale mai riguroase, companiile vor trebui să gestioneze proactiv strategiile de conformitate pentru a se asigura că respectă atât standardele fiscale interne, cât și cele internaționale. Pregătirea anticipată pentru aceste schimbări ample nu numai că va ajuta la evitarea sancțiunilor, dar va susține și planificarea financiară pe termen lung și stabilitatea într-o piață globală din ce în ce mai reglementată.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 95 / 18033
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...