ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

AEI: Preţul energiei electrice la consumatorul final după expirarea plafonării ar putea fi între 1,03 - 1,15 lei ̸ kWh

07 Noiembrie 2024   |   Agerpres

Acesta a făcut o prognoză a preţului energiei electrice după expirarea plafonării.

 
 
Preţul energiei electrice la consumatorul final după expirarea plafonării, la 1 aprilie 2025, se va găsi în intervalul 1,03 - 1,15 lei/kWh cu TVA inclus, ceea ce ar însemna o majorare a preţului cu 21% pentru cei cu un consum de peste 255 kWh/lună şi cu 51% pentru cei cu mai puţin de 100 kWh/lună, consideră preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă.

Acesta a făcut o prognoză a preţului energiei electrice după expirarea plafonării.

"Încet ofertele de preţ ale energiei electrice pentru perioada de după plafonare încep să apară în cutiile poştale şi pe comparatorul de preţuri al ANRE. Ofertele de preţ apărute în piaţă sunt cuprinse în prezent între 1,03 - 1,43 lei/kWh cu TVA inclus pentru perioada post plafonare. Cel mai probabil acesta va fi intervalul în care vor apărea şi următoarele oferte de la ceilalţi furnizori de energie electrice către clienţii casnici", precizează preşedintele AEI într-un comunicat transmis joi AGERPRES.


Potrivit sursei citate, costurile cu energia electrică ale unui furnizor de energie electrică în Bucureşti, luând în considerare preţurile medii tranzacţionate pe OPCOM, cu livrare în lunile anului următor, sunt cuprinse între 0,4818 - 0,51864 lei/KWh, iar după ce se adaugă tarifele, taxele, accizele şi marja comercială, costul mediu pentru anul următor ar atinge un nivel de 1,0365 lei/KWh cu TVA inclus, în condiţiile în care taxele, accizele şi tarifele nu se modifică.

Preşedintele AEI susţine că la acest calcul nu au fost luate în considerare costurile cu dezechilibrele care în anul 2024, "în unele momente s-au bazat pe cele mai mari preţuri din Europa".

Astfel, la 1 aprilie 2025 preţul energiei electrice la consumatorul final nu poate să aibă un nivel inferior costurilor de 1,03 şi probabil preţurile se vor găsi în intervalul 1,03 - 1,15 lei/kWh cu TVA inclus.

"Aceasta înseamnă o scădere a preţului energiei electrice cu circa 21% pentru consumatorii care consumau peste 255 kWh/lună şi o creştere a preţului energiei electrice cu 51% pentru cei care consumau sub 100 kWh/lună (o creştere în medie cu circa 17,6 lei/lună la factura de energie electrică). Menţinerea unui plafon al preţului la energie electrică de 0,68 lei/kWh, înseamnă vânzarea sub costuri pentru furnizori, respectiv riscul disfuncţionalităţilor în aprovizionarea cu energie sau necesitatea de bani de la bugetul de stat pentru subvenţionarea acestor preţuri, respectiv creşteri de taxe şi impozite - care în fapt este în dezavantajul populaţiei sărace", a transmis preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, semnala miercuri seara, într-o postare pe Facebook, că, aşa cum arată piaţa până acum, toţi consumatorii din România vor plăti preţuri la electricitate mai mici decât plafonul maxim actual, cel de 1,3 lei/kWh. Din situaţia tranzacţiilor realizate până la data de 24.10.2024 pe pieţele de energie electrică administrate de OPCOM, energia cu livrare în perioada 2025, profil bandă, a fost vândută la un preţ mediu ponderat de 485,28 lei/MWh, iar profilul vârf la 539,31 lei/MWh. Adăugăm costurile cu echilibrarea ale furnizorilor, marja de profit şi toate celelalte taxe şi tarife reglementate şi vedem că în toate zonele de distribuţie preţul final de vânzare este cuprins între 1,1 şi 1,22 lei/kWh, deci sub plafonul actual de 1,3 lei kWh, a explicat Burduja.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1584 / 19521
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...