
Alro a înregistrat afaceri de 2,1 miliarde lei în primele şase luni, în creştere cu 39%
10 August 2022
AgerpresÎn primele şase luni din 2021, Grupul Alro a raportat o cifră de afaceri de 1,5 miliarde lei.
Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri de 2,1 miliarde lei, în creştere cu 39% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, mai ales pe fondul cererii mai mari de aluminiu de pe pieţele internaţionale, conform unui comunicat remis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti.
În primele şase luni din 2021, Grupul Alro a raportat o cifră de afaceri de 1,5 miliarde lei.
Totodată, Grupul Alro a înregistrat un profit net de 15,3 milioane lei în primul semestru, comparativ cu o pierdere netă de 47,6 milioane lei în acelaşi interval al anului trecut, "ca urmare a măsurilor rapide şi decisive implementate la nivelul Grupului pentru a diminua efectele preţurilor energiei care au atins niveluri nesustenabile".
Potrivit raportului, EBITDA Grupului a crescut, de asemenea, la 219,6 milioane lei, comparativ cu 144 milioane lei în aceeaşi perioadă din 2021.
"În primul semestru al anului 2022, cererea a încetinit, s-au materializat niveluri foarte ridicate ale inflaţiei şi niveluri record ale ratelor dobânzilor, toate acestea adăugând presiuni suplimentare asupra companiilor şi forţându-ne să dăm dovadă de adaptabilitate şi să ne schimbăm modelul de afaceri începând cu anul 2022. În consecinţă, am decis să suspendăm temporar activitatea de producţie a trei hale de electroliză la Alro începând cu ianuarie 2022 şi întreaga producţie de alumină la ALUM, începând cu luna august 2022. Am făcut aceşti paşi decisivi ţinând cont de o serie de măsuri tehnologice care permit o repornire rapidă şi eficientă atunci când condiţiile pieţei de energie revin la normal", a declarat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie de la Alro.
El a precizat că noul model de afaceri aplicat în primul semestru 2022 s-a dovedit de succes, acesta constând în cumpărarea de metal primar rece de pe piaţă pentru a menţine sau chiar a creşte producţia de produse prelucrate, ajustând, în acelaşi timp, producţia de bunuri din aluminiu mai puţin profitabile.
"Prin urmare, am realizat vânzări crescute de produse din aluminiu prelucrat, profitând de cererea puternică de plăci pentru sectorul aeronautic şi de produse extrudate", a menţionat Marian Năstase.
Conform raportului, Grupul a beneficiat, în semestrul I 2022, de creşterea cererii de plăci şi produse extrudate, cele mai profitabile produse ale Grupului, "de tendinţa ascendentă a cotaţiilor LME şi de cursul de schimb favorabil".
Grupul şi-a continuat programul de investiţii care vizează reducerea dependenţei de energie electrică prin creşterea cantităţii de metal topit din deşeuri reciclate, creşterea fiabilităţii operaţionale a echipamentelor critice şi îmbunătăţirea eficientei energetice a echipamentelor şi proceselor tehnologice.
Programul de investiţii al Alro pentru 2022, de aproape 23 milioane de dolari (circa 115 milioane lei), cuprinde proiectele necesare pentru atingerea cantităţii de metal, după noul model de afaceri adoptat de Grup pentru 2022.
"Mai mult, în iunie 2022, filiala din aval a Alro, Vimetco Extrusion, a extrudat prima bară folosind noua presă de extrudare a profilelor de aluminiu de ultima generaţie, în urma unei investiţii de aproximativ 10 milioane euro (suma cheltuită în S1 2022 a fost de 41 de milioane lei şi de 4 milioane lei în S1 2021)", se precizează în comunicat.
Potrivit sursei citate, această nouă presă susţine strategia Grupului de a creşte capacitatea de producţie pentru produsele din aluminiu cu valoare adăugată mare, oferind astfel clienţilor săi un portofoliu diversificat de soluţii personalizate.
Astfel, Alro şi-a redus producţia de aluminiu primar cu 60% prin suspendarea temporară a activităţii a trei hale de electroliză, în timp ce Alum şi-a suspendat activitatea de producţie începând cu luna august 2022.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 9039 / 19553 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...