ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Amnistia fiscală: 8 din 10 companii vor să achite datoriile la stat; bunii platnici o consideră discriminatorie şi vor să o conteste(analiză)

12 Septembrie 2024   |   Agerpres

În paralel, unele dintre firmele fără datorii la stat doresc să ştie dacă din punct de vedere juridic noile măsuri sunt discriminatorii şi dacă există o cale legală de a contesta amnistia fiscală",

 
 
Amnistia fiscală îi determină pe contribuabili, firme şi persoane fizice, să reacţioneze faţă de măsurile anunţate, iar opt din zece firme care solicită consultanţă juridică privind amnistia au intenţia de a achita datoriile, potrivit unei analize de specialitate, dată joi publicităţii.

După anunţul autorităţilor privind amnistia fiscală, numărul solicitărilor pentru consultanţă juridică pe fiscalitate s-a triplat faţă de o perioadă obişnuită.

În paralel, unele dintre firmele fără datorii la stat doresc să ştie dacă din punct de vedere juridic noile măsuri sunt discriminatorii şi dacă există o cale legală de a contesta amnistia fiscală",

"În ultimele zile, odată ce a fost anunţată amnistia fiscală, a apărut un val de solicitări privind înţelegerea din punct de vedere juridic a noilor măsuri propuse. De altfel, există o creştere semnificativă a interesului pentru conformarea fiscală voluntară. Numeroşi contribuabili, atât persoane juridice, cât şi fizice, manifestă o disponibilitate crescută de a-şi achita debitele restante pentru a beneficia de facilităţile oferite de OUG nr. 107/2024. Cele mai multe solicitări (80%) au venit din partea firmelor, în cele mai multe cazuri firme cu restanţe la plata obligaţiilor către stat, care sunt interesate să beneficieze la maxim de reducerile oferite prin amnistia fiscală. Acestea sunt din domenii ca IT, transporturi sau HoReCa. Concomitent, unele dintre firmele fără datorii la stat doresc să ştie dacă din punct de vedere juridic noile măsuri sunt discriminatorii şi dacă există o cale legală de a contesta amnistia fiscală", a declarat Laurenţiu Mihai, avocat specializat în drept fiscal şi partener fondator al casei de avocatură LMVD.


Conform avocaţilor, amnistia fiscală poate reprezenta o eventuală încălcare a principiului contribuţiei echitabile la cheltuielile publice prevăzut la art. 56 din Constituţie, sub aspectul justei aşezări a sarcinilor fiscale. Deşi contribuabilii care şi-au achitat la timp obligaţiile fiscale pot percepe această măsură ca fiind discriminatorie, posibilităţile lor de a contesta juridic amnistia fiscală sunt limitate.

"Contestarea directă a ordonanţei de urgenţă în instanţă de către un contribuabil care nu are datorii este improbabilă, întrucât acesta nu poate iniţia în mod direct un litigiu strict pentru a invoca o excepţie de neconstituţionalitate", explică reprezentanţii societăţii de avocatură.

În ceea ce priveşte apelarea de către firmele şi persoanele fizice la avocaţi specializaţi în drept fiscal pentru a afla dacă sunt eligibili pentru a beneficia de reducerile oferite prin amnistie şi cum pot fi aceste măsuri cât mai avantajoase pentru ei, această consultanţă juridică implică o analiză complexă şi personalizată a situaţiei fiecărui contribuabil.

Procesul începe cu o evaluare detaliată a istoricului fiscal al contribuabilului, incluzând toate obligaţiile fiscale, cele potenţial prescrise sau contestate, pentru a determina eligibilitatea şi beneficiile amnistiei.

"În practică, întâlnim frecvent cazuri cu nuanţe juridice şi fiscale complexe. (...) Scopul consultanţei juridice este de a explica clientului implicaţiile legale ale diferitelor opţiuni disponibile, de a-l ajuta să-şi înţeleagă mai bine situaţia juridică, precum şi drepturile şi obligaţiile care îi revin în contextul specific al amnistiei fiscale. (...) Decizia finală privind plata datoriilor aparţine întotdeauna clientului. Există şi contribuabili care doresc să beneficieze de amnistie, dar care nu vor avea disponibilităţile băneşti pentru a achita debitul principal restant. Însă cei mai mulţi contribuabili şi-au exprimat intenţia de a achita datoriile la stat", a adăugat Laurenţiu Mihai.

Casa de avocatură LMVD anticipează o îmbunătăţire a conformării fiscale voluntare, cel puţin pe termen scurt, pe măsură ce contribuabilii profită de această oportunitate pentru a-şi regulariza situaţia fiscală.

Pe termen scurt, noua amnistie fiscală va avea efectul scontat, al conformării fiscale şi maximizării colectării debitelor fiscale restante, însă este văzută şi ca un semn de "slăbiciune" a statului în faţa fenomenului evaziunii fiscale şi a incapacităţii sale de a asigura pârghii eficiente pentru colectarea creanţelor fiscale.

"Dacă statul român va adopta în mod regulat asemenea măsuri de amnistie, există riscul de a crea un precedent periculos. Acest lucru ar putea încuraja anumite categorii de contribuabili să amâne în mod deliberat conformarea fiscală voluntară, în speranţa că vor beneficia de viitoare amnistii", se arată în analiză.

În paralel cu amnistia fiscală anunţată recent, controalele fiscale s-au amplificat notabil pe fondul unui deficit bugetar din ce în ce mai apăsător. Potrivit avocatului Laurenţiu Mihai, în ultimele luni a crescut numărul clienţilor persoanelor fizice care au primit controale ANAF şi este aşteptată o amplificare a acţiunilor de control din partea ANAF, prin prisma faptului că impozitul pentru venitul din surse neidentificabile a crescut de la 16% la 70% de la 1 iulie 2024. Totodată, firmele plătitoare de TVA vor resimţi un număr mai mare inspecţii fiscale având ca obiect taxa pe valoare adăugată, cu scopul de a se reduce diferenţa dintre ce se colectează şi ce ar trebui să fie colectat.

Casa de avocatură LMVD (Laurenţiu Mihai, Vicenţiu Dine - Societate Civilă de Avocaţi) este o firmă de avocatură specializată în drept fiscal, drept civil, dreptul proprietăţii intelectuale, dreptul achiziţiilor publice, dreptul concurenţei, dreptul protecţiei consumatorilor şi arbitraj internaţional şi alte arii diverse şi complexe ale dreptului. Societatea oferă consultanţă juridică şi asistenţă specializată companiilor din domenii precum IT, transporturi, HoReCa, divertisment, producţie cinematografică şi altele, dar şi persoanelor fizice.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 670 / 18203
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...