Amundi: Perspectivele investițiilor globale pentru anul 2024: creșterea mai lentă și fragmentată a economiilor va oferi oportunități succesive
28 Noiembrie 2023
BizLawyer• Investitorii trebuie să navigheze într-o situaţie economică fragmentată și cu un risc de volatilitate mai ridicat în 2024. • Creșterea globală va decelera, fiind determinată de încetinirea economiilor dezvoltate și de o recesiune ușoară în SUA, în primul semestru. Diferența de creștere între piețele emergente și cele dezvoltate va atinge maximul ultimilor cinci ani. În acest context, India va crește mai rapid decât China. • Se așteaptă o inversare a politicii monetare, cu reduceri ale dobânzilor Băncii Centrale a Statelor Unite ale Americii (FED) către sfârșitul primului semestru. Politica fiscală va fi mai puțin acomodativă în piețele dezvoltate, pe fondul creşterii accentuate a gradului de îndatorare și va fi orientată către tranziția energetică. • La începutul anului, investitorii ar trebui să se concentreze pe datoria suverană (titluri de stat), obligaţiuni corporative cu rating ridicat și titluri de stat din piețele emergente în valută forte. Schimbarea strategiei FED va sprijini activele de risc, acțiunile asiatice beneficiind de pe urma acestei schimbări.
Amundi se așteaptă la o situatie economică fragmentată în 2024, creșterea globală încetinind treptat, în timp ce inflația ar trebui să se tempereze, dar să rămână până la sfârșitul anului deasupra țintelor băncilor centrale. Presupunând că situaţia din Orientul Mijlociu nu se va extinde, această situaţie economică globală mai slabă va fi determinată în principal de o încetinire a piețelor dezvoltate. Estimăm creșterea PIB-ului global pentru 2024 la 2,5% și ne așteptăm la o creștere medie a PIB-ului pieţelor dezvoltate de 0,7% față de 3,6% în piețele emergente.
Pentru 2025, prognozăm creșterea PIB-ului real global, al pieţelor dezvoltate și al celor emergente la 2,7%, 1,5% și, respectiv, 3,6%.
Eric MIJOT, Head of Global Equity Strategy, a declarat: „Ne așteptăm ca la nivel global creșterea să încetinească la +2,5% în 2024 (de la +3% în 2023). Acest lucru se datorează, în special, așteptărilor noastre de creștere mai scăzută în SUA (+0,6% față de +2,4% în 2023), unde ne așteptăm să se materializeze o recesiune ușoară în prima jumătate a anului și o creștere slabă în zona euro (+0,5 %). În Asia, inflația pune presiuni mai mici la nivelul economiei, dar în SUA și Europa, FED și Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea aștepta până la jumătatea anului înainte de a reduce ratele de dobândă, pentru a fi sigure că vor evita reapariția inflației. În ceea ce privește investițiile, preferăm obligațiunile în locul acțiunilor.”
Marcin FIEJKA, Head of CEEMEA Equities, a declarat: „Considerăm că regiunea Europa Emergentă, Orientul Mijlociu și Africa (CEEMEA) poate experimenta un nou proces de transformare similar cu cel prin care a trecut Europa de Est, în perioada de convergență la UE. Această nouă poveste de convergență este centrată pe transformarea din domeniul energiei, strategia de implicare a UE și inițiativele multilaterale de sustenabilitate, care vor lega EMEA mai aproape de UE. Pactul verde al UE, Fondul de redresare al UE pentru generațiile următoare și reformele majore de transformare și incluziunea socială din Orientul Mijlociu și Africa accelerează creșterea economică a regiunii și deschid potențialul de performanță structurală.”
SCENARIUL CENTRAL: CREȘTERE ÎNCETINITĂ ȘI FRAGMENTĂ
Diferența de creștere dintre piețele dezvoltate și cele emergente ar trebui să atingă maximul ultimilor cinci ani. SUA se vor confrunta cu o recesiune ușoară în prima jumătate a anului 2024, în timp ce creșterea zonei euro va rămâne ușor pozitivă, iar Japonia ar trebui să aibă o creştere economică moderată. Piețele emergente rămân mai rezistente, dar prezintă o fragmentare mai mare, Asia remarcându-se ca un beneficiar clar al fluxurilor de investiții.
• Statele Unite ale Americii – Este de așteptat ca SUA să se confrunte cu o recesiune ușoară în prima jumătate a anului 2024, deoarece condițiile financiare stricte încep să afecteze consumatorii și companiile. În semestrul al doilea, creșterea ar trebui să se stabilizeze sub potențial, iar inflația ar trebui să se apropie de țintă. Prognoza arată o rată de creștere de 0,6% în 2024 și de 1,6% în 2025.
• Europa – Creșterea în zona euro ar trebui să rămână scăzută, cu o dinamică mixtă între țări, pe măsură ce politica fiscală devine mai restrictivă, pe lângă politica monetară deja strictă. Este de așteptat ca atât zona euro, cât și Marea Britanie să crească cu 0,5% în 2024 și cu 1,2%, respectiv 1,3% în 2025.
• Piețele emergente se îndreaptă către o scădere ciclică pe fondul cererii globale slabe. În China, stimulentele fiscale suplimentare nu vor inversa tendința de creștere mai scăzută (3,9% în 2024 și 3,4% în 2025). India apare ca o nouă putere care oferă perspective economice foarte bune, pe fondul cererii interne puternice și a investițiilor (creștere de 6,0% în 2024 și 5,2% în 2025). În cele din urmă, țările aflate în centrul noilor rute ale lanțului de aprovizionare din Asia sau cele bogate în resurse naturale din America Latină ar trebui să aibă perspective mai bune.
BĂNCILE CENTRALE: O NOUĂ EVALUARE A POLITICII MONETARE
Cu o cerere mai slabă, inflația ar trebui să conveargă către țintele băncilor centrale până la sfârșitul anului 2024. Riscurile pentru o inflație mai mare rămân într-o eră de tranziție energetică dezordonată și realiniere globală, care ar putea conduce la o creștere a prețurilor la energie și alimente. Aceste riscuri ar putea opri sau inversa procesul de scădere a inflaţiei.
Este de așteptat că Băncile Centrale din pieţele dezvoltate să rămânâ în aşteptare în primul semestru, până când inflația va intra și mai mult sub control. Inflația din SUA va influența răspunsul FED, determinând astfel adâncimea recesiunii. Ne așteptăm ca FED și BCE să reducă ratele dobânzilor cu 1,5% și, respectiv, 1,25 % în 2024. În piețele emergente, dezinflația este în curs de desfășurare, iar băncile centrale au puțin loc pentru a reduce ratele de dobândă şi nu ar trebui să greşească în controlarea inflației.
IMPLICAȚII PENTRU INVESTIȚII: ALOCAREA DINAMICĂ A ACTIVELOR ÎN SITUATII GLOBALE DIFICILE
În 2024, investitorii vor trebui să navigheze o perioadă cu perspective economice în continuă schimbare. Diferenţele pronunțate în evaluările acțiunilor și epuizarea lichidităților în exces vor duce la o volatilitate mai mare a acțiunilor. Creșterea mai scăzută și inflația pot favoriza o revenire la o corelație negativă între obligațiuni și actiuni, ceea ce este o veste bună pentru diversificare și portofolii cu mai multe active. Activele reale și alternative (cum ar fi fondurile speculative de tip macro și cele de instrumente cu venit fix) pot contribui și mai mult la diversificarea tradițională. Aurul poate oferi protecție împotriva riscului geopolitic, iar unele mărfuri pot oferi protecţie împotriva inflației.
• Obligaţiunile sunt instrumentele financiare preferate, în contextul ratelor de dobândă aflate la nivele maxime – La începutul anului 2024, obligațiunile cu rating ridicat (suverane sau corporative) reprezintă clasa de active favorită. Investitorii ar trebui să aibă în vedere creşterea treptată a indicatorul duration și o atenţie sporită asupra obligaţiunilor cu rating ridicat, obligaţiunilor din pieţele emergente, în valute puternice și obligaţiunilor europene cu randament ridicat (High Yield) pe termen scurt. După ce FED începe să reducă ratele de dobândă și dolarul american se depreciaza, investitorii pot adăuga în portofoliul lor instrumente financiare ale pieţelor emergente în moneda locală.
• Reziliență la investiţiile în acțiuni – La începutul anului urmator, investitorii ar trebui să ramână în defensivă și să aibă în vedere sustenabilitatea dividendelor, calitatea și volatilitatea scăzută a acţiunilor. Strategia de tip value este favorabilă în SUA și Japonia. Când FED începe să reducă ratele de dobândă, investitorii pot avea în vedere piețele și sectoarele mai ciclice, cum ar fi Europa, piețele emergente și companiile cu capitalizări mici. Temele de urmărit în acest an vor fi tranziția energetică, asistența medicală și inteligența artificială.
• Piețele emergente sunt un motor cheie de performanță – La începutul anului, obligaţiunile din pieţele emergente în valută puternică au potenţial bun de creştere, apoi după ce FED îşi schimbă strategia, investitorii pot adăuga în portofoliul lor instrumente financiare ale pieţelor emergente în moneda locală. Acțiunile din pieţele emergente ar trebui să beneficieze de o revenire a veniturilor, în special în Asia. Pe parcursul anului, investitorii trebuie să aibă în vedere investiţiile pe termen lung (India), precum și companiile implicate în tranziția energetică (exportatori de mărfuri, precum Brazilia) și cele cu progrese tehnologice (China).
• Administrarea cursului valutar va fi un factor cheie în 2024, având în vedere așteptările unui dolar american depreciat.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 2649 / 18216 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...