
Studiu Amundi | Perspectivele investițiilor globale la jumătatea anului 2023: Oportunități dincolo de o creștere sub potenţial
05 Iulie 2023
BizLawyerPentru 2024, este prognozată o creștere a PIB-ului real global, cel al piețelor dezvoltate şi cel al piețelor emergente la 2,5%, 0,5% și, respectiv, 3,8%.
![]() |
• Un drum incert şi anevoios către creștere: creșterea globală va scădea și mai mult și va atinge nivelul minim în a doua jumatate a anului 2023, o redresare graduală fiind mai probabilă în primul semestru al anului viitor.
• Încetinirea inflației va fi treptată, în principal pe componenta de bază. Inflația este în scădere, dar ar trebui să rămână deasupra țintelor băncilor centrale până la jumătatea anului 2024. Există un risc limitat de reaccelerare, deoarece politicile monetare ar trebui să rămână restrictive pentru o perioadă lungă de timp.
• Calitatea va prevala: investitorii trebuie să fie prudenți în al doilea semestru și să se concentreze, în general, pe calitate. Privind spre 2024, perspectivele de creştere economică vor crea oportunități pentru activele de risc.
• Încetinirea inflației va fi treptată, în principal pe componenta de bază. Inflația este în scădere, dar ar trebui să rămână deasupra țintelor băncilor centrale până la jumătatea anului 2024. Există un risc limitat de reaccelerare, deoarece politicile monetare ar trebui să rămână restrictive pentru o perioadă lungă de timp.
• Calitatea va prevala: investitorii trebuie să fie prudenți în al doilea semestru și să se concentreze, în general, pe calitate. Privind spre 2024, perspectivele de creştere economică vor crea oportunități pentru activele de risc.
• Piețe emergente de la vest la est: investitorii ar trebui să ţină cont de avantajele oferite de piețele emergente, atât în acțiuni, cât și în obligațiuni, pentru o diversificare a investiţiilor şi pentru potenţialul de câştig pe termen mediu, cu accent pe Asia.
Cu toate că începutul de an a fost mai rezistent, Amundi vede continuarea scăderii ritmului de creştere economică, în a doua jumătate a anului 2023, cu divergenţe între regiuni. Analiștii Amundi estimează creșterea PIB-ului global pentru 2023 la 2,9%, diferența de creștere între piețele emergente și piețele dezvoltate rămânând mare, la 3,3%. Ei se așteptaptă la o încetinire a creșterii în piețele dezvoltate la 0,9%, în timp ce PIB-ului piețelor emergente ar trebui să atinga 4,2%.
Pentru 2024, este prognozată o creștere a PIB-ului real global, cel al piețelor dezvoltate şi cel al piețelor emergente la 2,5%, 0,5% și, respectiv, 3,8%.
Vincent Mortier, Chief Investments Officer al Amundi, a declarat: „Pe fondul unei vizibilități reduse asupra perspectivelor economice, calitatea - atât pentru acțiuni, cât și pentru obligațiuni - este busola cu care navigăm în această fază incertă. Încheierea înăspririi politicii monetare a Fed și o posibilă depreciere a dolarului american sunt de bun augur pentru activele piețelor emergente, pe măsură ce intrăm în a doua jumătate a anului.”
Monica Defend, Head of Amundi Institute, a adăugat: „O pauză în creşterea dobânzii de politică monetară a băncii centrale a SUA susține investiţiile în obligațiuni. Investitorii vor trebui să evalueze traiectoria inflației și perspectivele de câștig în 2024 pentru a identifica oportunități de investiţii în acțiuni. Investitorii ar trebui să exploreze, de asemenea, divergențele între piețe și regiuni.”
SCENARIUL CENTRAL: CREȘTERE LENTĂ, INFLAȚIE ÎN SCĂDERE
Majoritatea piețelor dezvoltate vor simți efectele înăspririi politicii monetare în semestrul II 2023. Recesiunea în zona profitabilităţii corporaţiilor nu s-a materializat încă, iar perspectivele pentru consumatori se înrăutățesc.
• În Europa, analiștii Amundi se aștepteapă ca inflația să rămână semnificativ peste țintă până la jumătatea anului 2024, dar pe o tendință descendentă, ajutată de o creștere a PIB-ului sub potențial în 2023 și 2024, ca rezultat al înăspririi politicilor monetare. Inflația de bază persistentă, împreună cu condițiile de creditare stricte, vor limita cheltuielile în sectorul privat. Se estimează o creștere lentă în zona Euro și în Marea Britanie în 2023/2024.
• În Statele Unite, economia a fost rezistentă până acum, dar se așteaptă să apară o recesiune ușoară în trimestrul IV al acestui an. Reziliența consumatorilor va fi un punct cheie, pe fondul înăspririi condițiilor de creditare și a inflației peste țintă pe parcursul anului.
• În piețele emergente, condițiile economice rămân în general fragile, dar tendinţa de creștere ar trebui să fie solidă, comparativ cu economiile dezvoltate. În 2023, cea mai mare parte a creşterii ar trebui să i se datoreze Asiei (aproximativ 70%), iar investițiile străine directe ar trebui, de asemenea, să contribuie în mod semnificativ. Regiunea a devenit mai autonomă și mai puțin vulnerabilă. În China și India, creșterea moderată poate semnala schimbări structurale către modele de creștere sustenabile pe termen lung.
Se estimează o creștere a PIB-ului Chinei de 5,7% în 2023 și 4,3% în 2024, iar PIB-ul Indiei să se extindă cu 6,0% în 2023 și 5,5% în 2024.
CICLU POLITICILOR MONETARE RESTRICTIVE SE APROPIE DE FINAL
Inflația este în scădere, treptat şi lent, în special inflația de bază. Analiștii Amundi văd o revenire la un regim normal de inflație în viitorul imediat, deoarece este puțin probabil ca inflația de bază să se orienteze către ținta băncilor centrale până în a doua jumătate a anului 2024.
Ratele de dobanda ale Fed și Bancii Centrale Europene sunt aproape de vârful de ciclu, dar nu se preconizează reduceri de dobândă în 2023. În schimb, analiștii Amundi văd o politică monetară restrictivă pentru o perioadă lungă de timp. Prin urmare, lichiditatea ar trebui monitorizată. Politica monetară este mixtă în ţările emergente, unde majoritatea țărilor au atins ratele maxime, iar China trece spre o politică de acomodare pentru a susține creșterea economiei.
IMPLICAȚII PENTRU INVESTIȚII: CALITATEA VA PREVALA
Piețele nu au reactionat încă cu privire la o înrăutățire a perspectivelor economice. Activele riscante, în general scumpe, cu cateva excepții, cum ar fi acţiunile europene de calitate sau acțiunile chinezești, împreună cu incertitudinea ridicată privind creșterea economiei și inflația, necesită o alocare prudentă a activelor în semestrul al II-lea al acestui an. Expunerea în active riscante va necesita ca o parte din incertitudine să dispară și prețurile pieței să se ajusteze pentru a reflecta perspectivele economice şi cele ale veniturilor companiilor.
• Obligațiunile și lichidităţile sunt interesante: sunt favorizate obligațiunile de calitate ridicată (Investment grade) și lichidităţile. Obligațiunile rămân în general diversificatoare de risc, iar obligațiunile de stat au o valoare bună. Investitorii ar trebui să rămână precauți la randamentele ridicate și să monitorizeze riscul efectului de levier și cel de lichiditate al companiilor.
• În zona obligaţiunilor din ţările emergente, randamentele și spread-urile sunt atractive. Analiștii Amundi sunt pozitivi în privința obligațiunilor în valută forte, iar în cazul obligaţiunilor în moneda locală, investitorii ar trebui să fie selectivi. Randamentul ridicat al obligaţiunilor din ţările emergente oferă evaluări atrăgătoare.
• Acțiuni: calitatea, în primul rând. În general analiștii Amundi rămân precauți cu privire la acţiuni. Investitorii ar trebui să caute companii cu risc scazut, plătitoare de dividende și cu venituri stabile. În piețele dezvoltate, raportul actual risc-randament este neatractiv în general, în timp ce riscul de concentrare este ridicat. După un prim semestru 2023 dificil, acțiunile din ţările emergente ar trebui să beneficieze de un mediu mai bun în semestrul al II-lea al acestui an. Creșterea veniturilor companiilor a revenit, iar evaluările rămân atractive, cum ar fi, acțiunile chinezești.
• Piețe emergente de la vest la est: creșterea economiilor piețelor emergente este atractivă. Expunerea în tarile emergente este esențială pentru îmbunătățirea diversificării și potențialul investiţiilor pe termen mediu, dar selecția rămâne crucială, deoarece ţările emergente reprezintă un univers fragmentat. În semestrul al II-lea 2023, analiștii Amundi văd oportunități de investiții atât în acțiuni, cât şi în zona de obligaţiuni, în special în Asia și America Latină. Pe un orizont pe termen mediu, investitorii ar trebui să aibă în vedere o alocare pe activele asiatice, în special China și India.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 5362 / 19518 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...