Studiu Amundi | Perspectivele investițiilor globale la jumătatea anului 2023: Oportunități dincolo de o creștere sub potenţial
05 Iulie 2023
BizLawyerPentru 2024, este prognozată o creștere a PIB-ului real global, cel al piețelor dezvoltate şi cel al piețelor emergente la 2,5%, 0,5% și, respectiv, 3,8%.
• Un drum incert şi anevoios către creștere: creșterea globală va scădea și mai mult și va atinge nivelul minim în a doua jumatate a anului 2023, o redresare graduală fiind mai probabilă în primul semestru al anului viitor.
• Încetinirea inflației va fi treptată, în principal pe componenta de bază. Inflația este în scădere, dar ar trebui să rămână deasupra țintelor băncilor centrale până la jumătatea anului 2024. Există un risc limitat de reaccelerare, deoarece politicile monetare ar trebui să rămână restrictive pentru o perioadă lungă de timp.
• Calitatea va prevala: investitorii trebuie să fie prudenți în al doilea semestru și să se concentreze, în general, pe calitate. Privind spre 2024, perspectivele de creştere economică vor crea oportunități pentru activele de risc.
• Încetinirea inflației va fi treptată, în principal pe componenta de bază. Inflația este în scădere, dar ar trebui să rămână deasupra țintelor băncilor centrale până la jumătatea anului 2024. Există un risc limitat de reaccelerare, deoarece politicile monetare ar trebui să rămână restrictive pentru o perioadă lungă de timp.
• Calitatea va prevala: investitorii trebuie să fie prudenți în al doilea semestru și să se concentreze, în general, pe calitate. Privind spre 2024, perspectivele de creştere economică vor crea oportunități pentru activele de risc.
• Piețe emergente de la vest la est: investitorii ar trebui să ţină cont de avantajele oferite de piețele emergente, atât în acțiuni, cât și în obligațiuni, pentru o diversificare a investiţiilor şi pentru potenţialul de câştig pe termen mediu, cu accent pe Asia.
Cu toate că începutul de an a fost mai rezistent, Amundi vede continuarea scăderii ritmului de creştere economică, în a doua jumătate a anului 2023, cu divergenţe între regiuni. Analiștii Amundi estimează creșterea PIB-ului global pentru 2023 la 2,9%, diferența de creștere între piețele emergente și piețele dezvoltate rămânând mare, la 3,3%. Ei se așteptaptă la o încetinire a creșterii în piețele dezvoltate la 0,9%, în timp ce PIB-ului piețelor emergente ar trebui să atinga 4,2%.
Pentru 2024, este prognozată o creștere a PIB-ului real global, cel al piețelor dezvoltate şi cel al piețelor emergente la 2,5%, 0,5% și, respectiv, 3,8%.
Vincent Mortier, Chief Investments Officer al Amundi, a declarat: „Pe fondul unei vizibilități reduse asupra perspectivelor economice, calitatea - atât pentru acțiuni, cât și pentru obligațiuni - este busola cu care navigăm în această fază incertă. Încheierea înăspririi politicii monetare a Fed și o posibilă depreciere a dolarului american sunt de bun augur pentru activele piețelor emergente, pe măsură ce intrăm în a doua jumătate a anului.”
Monica Defend, Head of Amundi Institute, a adăugat: „O pauză în creşterea dobânzii de politică monetară a băncii centrale a SUA susține investiţiile în obligațiuni. Investitorii vor trebui să evalueze traiectoria inflației și perspectivele de câștig în 2024 pentru a identifica oportunități de investiţii în acțiuni. Investitorii ar trebui să exploreze, de asemenea, divergențele între piețe și regiuni.”
SCENARIUL CENTRAL: CREȘTERE LENTĂ, INFLAȚIE ÎN SCĂDERE
Majoritatea piețelor dezvoltate vor simți efectele înăspririi politicii monetare în semestrul II 2023. Recesiunea în zona profitabilităţii corporaţiilor nu s-a materializat încă, iar perspectivele pentru consumatori se înrăutățesc.
• În Europa, analiștii Amundi se aștepteapă ca inflația să rămână semnificativ peste țintă până la jumătatea anului 2024, dar pe o tendință descendentă, ajutată de o creștere a PIB-ului sub potențial în 2023 și 2024, ca rezultat al înăspririi politicilor monetare. Inflația de bază persistentă, împreună cu condițiile de creditare stricte, vor limita cheltuielile în sectorul privat. Se estimează o creștere lentă în zona Euro și în Marea Britanie în 2023/2024.
• În Statele Unite, economia a fost rezistentă până acum, dar se așteaptă să apară o recesiune ușoară în trimestrul IV al acestui an. Reziliența consumatorilor va fi un punct cheie, pe fondul înăspririi condițiilor de creditare și a inflației peste țintă pe parcursul anului.
• În piețele emergente, condițiile economice rămân în general fragile, dar tendinţa de creștere ar trebui să fie solidă, comparativ cu economiile dezvoltate. În 2023, cea mai mare parte a creşterii ar trebui să i se datoreze Asiei (aproximativ 70%), iar investițiile străine directe ar trebui, de asemenea, să contribuie în mod semnificativ. Regiunea a devenit mai autonomă și mai puțin vulnerabilă. În China și India, creșterea moderată poate semnala schimbări structurale către modele de creștere sustenabile pe termen lung.
Se estimează o creștere a PIB-ului Chinei de 5,7% în 2023 și 4,3% în 2024, iar PIB-ul Indiei să se extindă cu 6,0% în 2023 și 5,5% în 2024.
CICLU POLITICILOR MONETARE RESTRICTIVE SE APROPIE DE FINAL
Inflația este în scădere, treptat şi lent, în special inflația de bază. Analiștii Amundi văd o revenire la un regim normal de inflație în viitorul imediat, deoarece este puțin probabil ca inflația de bază să se orienteze către ținta băncilor centrale până în a doua jumătate a anului 2024.
Ratele de dobanda ale Fed și Bancii Centrale Europene sunt aproape de vârful de ciclu, dar nu se preconizează reduceri de dobândă în 2023. În schimb, analiștii Amundi văd o politică monetară restrictivă pentru o perioadă lungă de timp. Prin urmare, lichiditatea ar trebui monitorizată. Politica monetară este mixtă în ţările emergente, unde majoritatea țărilor au atins ratele maxime, iar China trece spre o politică de acomodare pentru a susține creșterea economiei.
IMPLICAȚII PENTRU INVESTIȚII: CALITATEA VA PREVALA
Piețele nu au reactionat încă cu privire la o înrăutățire a perspectivelor economice. Activele riscante, în general scumpe, cu cateva excepții, cum ar fi acţiunile europene de calitate sau acțiunile chinezești, împreună cu incertitudinea ridicată privind creșterea economiei și inflația, necesită o alocare prudentă a activelor în semestrul al II-lea al acestui an. Expunerea în active riscante va necesita ca o parte din incertitudine să dispară și prețurile pieței să se ajusteze pentru a reflecta perspectivele economice şi cele ale veniturilor companiilor.
• Obligațiunile și lichidităţile sunt interesante: sunt favorizate obligațiunile de calitate ridicată (Investment grade) și lichidităţile. Obligațiunile rămân în general diversificatoare de risc, iar obligațiunile de stat au o valoare bună. Investitorii ar trebui să rămână precauți la randamentele ridicate și să monitorizeze riscul efectului de levier și cel de lichiditate al companiilor.
• În zona obligaţiunilor din ţările emergente, randamentele și spread-urile sunt atractive. Analiștii Amundi sunt pozitivi în privința obligațiunilor în valută forte, iar în cazul obligaţiunilor în moneda locală, investitorii ar trebui să fie selectivi. Randamentul ridicat al obligaţiunilor din ţările emergente oferă evaluări atrăgătoare.
• Acțiuni: calitatea, în primul rând. În general analiștii Amundi rămân precauți cu privire la acţiuni. Investitorii ar trebui să caute companii cu risc scazut, plătitoare de dividende și cu venituri stabile. În piețele dezvoltate, raportul actual risc-randament este neatractiv în general, în timp ce riscul de concentrare este ridicat. După un prim semestru 2023 dificil, acțiunile din ţările emergente ar trebui să beneficieze de un mediu mai bun în semestrul al II-lea al acestui an. Creșterea veniturilor companiilor a revenit, iar evaluările rămân atractive, cum ar fi, acțiunile chinezești.
• Piețe emergente de la vest la est: creșterea economiilor piețelor emergente este atractivă. Expunerea în tarile emergente este esențială pentru îmbunătățirea diversificării și potențialul investiţiilor pe termen mediu, dar selecția rămâne crucială, deoarece ţările emergente reprezintă un univers fragmentat. În semestrul al II-lea 2023, analiștii Amundi văd oportunități de investiții atât în acțiuni, cât şi în zona de obligaţiuni, în special în Asia și America Latină. Pe un orizont pe termen mediu, investitorii ar trebui să aibă în vedere o alocare pe activele asiatice, în special China și India.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 4101 / 18257 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Filip & Company a asistat grupul Qemetica în vânzarea activelor aferente producției de sodă calcinată și silicați de sodiu din România. Partenerii Alexandru Bîrsan și Eliza Baias au coordonat echipele
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...