ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANAF:RO e-Transport îşi propune să revoluţioneze abordarea transporturilor rutiere de bunuri din perspectiva combaterii evaziunii

01 Martie 2024   |   AGERPRES

În cadrul programului de digitalizare al ANAF, sunt întreprinse măsuri de optimizare a fluxurilor informaţionale interne, în acest proces fiind implicat şi mediul de afaceri care a fost consultat în mod constant.

 
 
Sistemul RO e-Transport îşi propune să revoluţioneze abordarea transporturilor rutiere de bunuri din perspectiva combaterii evaziunii fiscal, arată ANAF, într-un comunicat în care subliniază că digitalizarea serviciilor publice reprezintă o prioritate.

"În această arhitectură, Sistemul RO e-Transport îşi propune să revoluţioneze abordarea transporturilor rutiere de bunuri din perspectiva combaterii evaziunii fiscale, pentru aceasta operaţionalizându-se modulele de analiză complexă de risc, pe fondul acumulării de informaţii în baza de date specifică. Subliniem faptul că, de la punerea în funcţiune a RO e-Transport, analizele de risc efectuate au evoluat din perspectiva gradului de complexitate proporţional cu volumul de date înregistrat. Împreună cu AVR, ANAF dezvoltă programul e-Sigiliu, ca parte integrantă din RO e-Transport, care va permite monitorizarea în timp real a mijloacelor de transport marfă suspecte a fi implicate în mecanisme complexe de evaziune fiscală", se arată în comunicatul de vineri al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.


Conform ANAF, un alt demers menit să dezvolte capabilităţile RO e-Transport îl reprezintă iniţierea unei achiziţii publice de camere de luat vederi de tip LPR (License Plate Recognition - recunoaştere numere înmatriculare - n.r.) ce vor fi montate în punctele de trecere a frontierei de stat a României, acolo unde nu există acoperire cu camerele de luat vederi ale CNAIR, ca parte a extinderii sistemului RO e-Transport.

În cadrul programului de digitalizare al ANAF, sunt întreprinse măsuri de optimizare a fluxurilor informaţionale interne, în acest proces fiind implicat şi mediul de afaceri care a fost consultat în mod constant. În urma acestor consultări, au rezultat inclusiv modificări legislative în sensul armonizării obiectivelor urmărite de ANAF cu realitatea din teren descrisă de partenerii de dialog.

Pentru eficientizarea activităţii, ANAF-DGAF a început un program complex de reorganizare prin reaşezarea inspectorilor din departamentele de verificări ale achiziţiilor intracomunitare în structuri RO e-Transport (concepute a derula activităţi cu o flexibilitate şi dinamică deosebite) ca parte a strategiei de combatere a evaziunii fiscale cu TVA intracomunitară.

Instituţia subliniază faptul că eficienţa măsurilor de mai sus a fost testată prin acţiunile derulate în anul 2023 şi începutul anului 2024, pe specific RO e-Transport.

Potrivit ANAF, au fost verificaţi 2.095 de contribuabili şi au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 119,151 milioane de lei, din care 98,46%, respectiv 114,931 milioane de de lei pentru nerespectarea legislaţiei RO e-Transport - OUG nr.41/2022.

În ceea ce priveşte numărul de înregistrări din RO e-Transport, 19.195.733, o pondere covârşitoare o reprezintă transporturile efectuate pe teritoriul naţional, 18.508.815, adică 96%.

Restul înregistrărilor sunt reprezentate în special de Achiziţii Intracomunitare (AIC) - 353.513, Livrări Intracomunitare (LIC) - 134.745, Importuri (IMP) - 56.192 şi Exporturi (EXP) - 30.022.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 338 / 16779
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...